Μαρ
28

ΔΗΜΟΣ ΙΩΑΝΝΙΤΩΝ - Μια χορηγία που προκάλεσε αντιδράσεις…
Εκτύπωση

Και η απάντηση της Δημοτικής Αρχής στις παρατάξεις της αντιπολίτευσης

 

Βολές κατά της απόφασης του ΟΚΠΑΠΑ του δήμου Ιωαννιτών να δεχθεί χορηγία ύψους 50.000 δολαρίων από το Ίδρυμα «Open Society Foundations», εξαπέλυσαν χθες οι παρατάξεις της αντιπολίτευσης με ανακοινώσεις τους.

Η παράταξη «Ενότητα Πολιτών – Νέα Γιάννενα», σε ανακοίνωσή της σημειώνει πως πρόκειται για ένα ίδρυμα που ανήκει στον Τζ. Σόρος και μεταξύ άλλων επισημαίνει τα εξής: «Όμως, μετά τις αποκαλύψεις σχετικά με το ιδιοκτησιακό καθεστώς του συγκεκριμένου Ιδρύματος (ιδιοκτησία Τζορτζ Σόρος) γεννούνται πολλά ερωτήματα. Ξεκινώντας από το πιο σημαντικό, γιατί ο Δήμαρχος επέλεξε να απευθυνθεί με προσωπική επιστολή σε αυτό το Ίδρυμα και όχι σε κάποιο άλλο, μετά τις ανακοινώσεις επί του θέματος που προηγήθηκαν από τις παρατάξεις του Δημοτικού Συμβουλίου, «Λαϊκή Συσπείρωση» και «Ιωάννινα 2023» όπου τέθηκαν μια σειρά ερωτημάτων, θεωρούμε κι εμείς με τη σειρά μας ότι η Δημοτική Αρχή πρέπει να δώσει ξεκάθαρες απαντήσεις».

Η παράταξη «Πολίτες για την Ανατροπή» σε ανακοίνωσή της αναφέρει, ότι ψήφισε θετικά υπέρ της δωρεάς επιφυλασσόμενη ωστόσο, και σημειώνει και τα εξής: «Λαμβάνοντας γνώση για το ιδιοκτησιακό καθεστώς του ιδρύματος, ερωτάται η Δημοτική Αρχή για ποιο λόγο επέλεξε την μη παροχή σχετικής ενημέρωσης Προέδρου και μελών του ΔΣ του ΟΚΠΑΠΑ. Εκτιμούμε ότι εάν ο Πρόεδρος ΔΣ κ. Πάνου γνώριζε, θα είχε ενδεχομένως συντάξει μια διαφορετική και πιο ολοκληρωμένη εισήγηση από την επείγουσα που του επέβαλαν οι «συνθήκες».

Αναμένουμε τις αναγκαίες εξηγήσεις από το Δήμαρχο, Μωυσή Ελισάφ. Οι προσωπικές γνωριμίες του Δημάρχου είναι θεμιτές, οφείλουν όμως να έχουν την σύμφωνη γνώμη του Δημοτικού Συμβουλίου της πόλης».

Η παράταξη «Λαϊκή Συσπείρωση» σημειώνει στην ανακοίνωσή της και τα εξής: «Με τα 50.000 δολάρια ΗΠΑ, τα οποία μόνο ως ψίχουλα μπορούν να χαρακτηριστούν, μπροστά στα κεφάλαια που διαχειρίζεται το συγκεκριμένο ίδρυμα, ο Δήμαρχος Ιωαννιτών, ανοίγει νέους δρόμους για το μπάσιμο της πολυεθνικής του κ. Σόρος, σε τομείς της οικονομίας στην περιοχή μας δηλαδή σε μια συνοριακή περιοχή στην οποία γίνονται έρευνες για υδρογονάνθρακες, στην οποία βρίσκεται η σύνδεση του East Med με την υπόλοιπο Ευρώπη. Καλούμε τους Γιαννιώτες, να βγάλουν συμπεράσματα από τις «φιλίες» της Δημοτικής Αρχής και ακόμα περισσότερο από τη στιγμή που βρήκε για να μας τις συστήσει».

Η απάντηση

Εξάλλου, το μεσημέρι της Παρασκευής, η Δημοτική Αρχή Ιωαννίνων, εξέδωσε ανακοίνωση στην οποία αρχικά επισημαίνει πως ο Δήμαρχος Ιωαννίνων εδώ και καιρό έχει απευθυνθεί σε ιδρύματα της Ελλάδας και του εξωτερικού επιδιώκοντας είτε την συνεργασία τους σε συγκεκριμένες δράσεις που αναπτύσσονται στην πόλη είτε χορηγίες.

Στη συνέχεια σημειώνει πως όταν ξέσπασε η επιδημία του κορωνοιού ο Δήμαρχος απευθύνθηκε και πάλι σε ιδρύματα που δραστηριοποιούνται καθόλα νόμιμα είτε στην Ελλάδα είτε και στο εξωτερικό και ένα απ’ αυτά που ανταποκρίθηκαν είναι και το Open Society Foundations.

Και καταλήγοντας επισημαίνει και τα εξής: «Ούτε ο Δήμος, ούτε ο ΟΚΠΑΠΑ έχουν αναλάβει καμία άλλη δέσμευση ή υποχρέωση έναντι του συγκεκριμένου ιδρύματος. Ο δήμαρχος θα συνεχίσει να καταβάλλει κάθε προσπάθεια, εξαντλώντας και τις προσωπικές του γνωριμίες, ώστε να διασφαλίσει χορηγίες και δωρεές και από άλλα Ιδρύματα. Για παράδειγμα στο επόμενο δημοτικό συμβούλιο θα έρθει προς συζήτηση η αποδοχή χορηγίας από τον ΔΟΜ (Διεθνή Οργανισμό Μετανάστευσης) για αντίστοιχες κοινωνικές δράσεις. Θα συνεχίσει να το πράττει με την δέσμευση ότι η διαχείριση όλων των πόρων που φτάνουν θα γίνεται με απόλυτη διαφάνεια και προς όφελος του κοινωνικού συνόλου. Θεωρίες συνωμοσίες και σενάρια επιστημονικής φαντασίας μόνο καλό δεν κάνουν στις σημερινές δύσκολες συνθήκες που βιώνει η πατρίδα μας».

Share on facebook
  • Εφημερίδα Ανεξάρτητος
  • Εφημερίδα Ανεξάρτητος
  • Εφημερίδα Ανεξάρτητος