Μαρ
28

ΥΠΟΥΡΓΕΙΟ ΟΙΚΟΝΟΜΙΚΩΝ - «Εκπαιδευτικό επίδομα» 600 ευρώ για 166.000 επιστήμονες
Εκτύπωση

Αφορά έξι βασικούς επιστημονικούς κλάδους, των δικηγόρων, των γιατρών, των μηχανικών, των οικονομολόγων – λογιστών, των εκπαιδευτικών και των ερευνητών

 

Σε επίσημη ανακοίνωση της παροχής «εκπαιδευτικού επιδόματος» ύψους 600 ευρώ σε 166.000 επιστήμονες προέβη η κυβέρνηση, όπως είχε προαναγγείλει ο υπουργός Οικονομικών, Χρήστος Σταϊκούρας.

Συγκεκριμένα, όπως ανακοινώθηκε το μεσημέρι της Παρασκευής από τα υπουργεία Οικονομικών, Εργασίας, Ανάπτυξης και Δικαιοσύνης:

«Η Κυβέρνηση προχωρά άμεσα στην στήριξη 166.000 επιστημόνων, προερχομένους και από τους 6 βασικούς επιστημονικούς κλάδους:

- Δικηγόρων

- Γιατρών (συμπεριλαμβανομένων οδοντιάτρων, ψυχιάτρων και λοιπού ιατρικού προσωπικού)

- Μηχανικών / αρχιτεκτόνων

- Οικονομολόγων /Λογιστών

- Εκπαιδευτικών

- Ερευνητών

δια ενός ανοιχτού προγράμματος, ύψους 180 εκ., με επιταγή κατάρτισης (voucher), με τη μέθοδο της ασύγχρονης τηλεκατάρτισης».

Όπως τονίζεται, «το πρόγραμμα θα αποσκοπεί στην αναβάθμιση των ψηφιακών δεξιοτήτων των ωφελουμένων και τον ψηφιακό μετασχηματισμό στον αντίστοιχο κλάδο. Το εκπαιδευτικό επίδομα των ωφελουμένων θα είναι ύψους 600 ευρώ για έκαστο εξ αυτών και θα αφορά 100 ώρες τηλεκατάρτισης. Το εκπαιδευτικό επίδομα θα καταβληθεί, σε δύο δόσεις με την ολοκλήρωση έκαστης διδακτικής ενότητας».

«Οι ωφελούμενοι θα λάβουν και πιστοποίηση για τα αντικείμενα κατάρτισης.Το πρόγραμμα θα υλοποιηθεί άμεσα από τη Γενική Γραμματεία Εργασίας του Υπουργείου Εργασίας και Κοινωνικών Υποθέσεων και θα χρηματοδοτηθεί από συγχρηματοδοτούμενους πόρους», σημειώνεται ακόμη και προστίθεται:

«Η Κυβέρνηση προχωρά με υπευθυνότητα απέναντι στο επιστημονικό δυναμικό της χώρας, υιοθετώντας γρήγορες και αποδοτικές ενεργητικές πολιτικές στήριξης, με στόχο όχι μόνο την οικονομική του στήριξη μέσα στην κρίση που έχει προκαλέσει ο κορωνοϊος, αλλά και στην ανάπτυξη των δεξιοτήτων του, με εμπέδωση των νέων τεχνολογικών και ψηφιακών εργαλείων, χρήσιμων για το επάγγελμα ή το λειτούργημά του, ανεξάρτητα από την ηλικία ή την επαγγελματική εμπειρία των εκπροσώπων του. Παράλληλα, εργάζεται για την ταχεία επάνοδο στην κανονικότητα λαμβάνοντας όλα τα κατάλληλα μέτρα, που θα επιτρέψουν σε όλους τους επιστημονικούς κλάδους να ανακτήσουν τα εισοδήματά τους. Προς τούτο, έχει ήδη αποφασιστεί η παράταση του τρέχοντος δικαστικού έτους. Στεκόμαστε δίπλα σε όλους, με λύσεις ταιριαστές για την κάθε ομάδα του ενεργού πληθυσμού της χώρας. Μετατρέπουμε την κρίση σε ευκαιρία ανάπτυξης και μάθησης».

Αναβολή στις επιταγές

Αναστολή των επιταγών που αφορούν πληττόμενες επιχειρήσεις (περιλαμβανομένων και επιχειρήσεων που θα ενταχθούν στους πληττόμενους ΚΑΔ τον Απρίλιο), κατά 75 ημέρες ανακοίνωσε το υπουργείο Οικονομικών λίγη ώρα μετά την προαναγγελία της σχετικής απόφασης από τον υπουργό Οικονομικών Χρήστο Σταϊκούρα σε συνέντευξή του.

Σύμφωνα με την ανακοίνωση του υπουργείου Οικονομικών οι ρυθμίσεις έχουν ως ακολούθως: «Από την έκδοση της σχετικής Πράξης Νομοθετικού Περιεχομένου και μέχρι την 31η Μαΐου 2020 για τους Κωδικούς Αριθμούς Δραστηριότητας (ΚΑΔ) των επιχειρήσεων που έχουν αναστείλει τη δραστηριότητά τους με κρατική εντολή ή πληγεί δραστικά από την επιδημία του COVID-19, με βάση τις Πράξεις Νομοθετικού Περιεχομένου που έχουν εκδοθεί μέχρι σήμερα, αναστέλλονται οι προθεσμίες λήξης, εμφάνισης και πληρωμής αξιόγραφων κατά 75 ημέρες από την ημερομηνία λήξης εκάστου αξιογράφου. Το ίδιο ισχύει και για τις επιχειρήσεις για τις οποίες θα ανασταλεί η δραστηριότητά τους ή θα περιληφθούν στις δραστικά πληττόμενες επιχειρήσεις κατά το μήνα Απρίλιο του 2020 από την επομένη της ημερομηνίας δημοσίευσης της συμπερίληψης των συγκεκριμένων Κωδικών Αριθμών Δραστηριότητας στις πληττόμενες επιχειρήσεις».

Επέκταση των μέτρων

Από την άλλη, στο σύνολο σχεδόν των επιχειρήσεων της χώρας αναμένεται να επεκταθούν τα μέτρα στήριξης τον Απρίλιο καθώς όπως δήλωσε ο υπουργός Οικονομικών αυτή τη στιγμή ελάχιστες είναι πλέον οι επιχειρήσεις που δεν πλήττονται από τον κορωνοϊό.

Την επόμενη εβδομάδα αναμένονται οι σχετικές ανακοινώσεις με την αναθεωρημένη λίστα από τους Κωδικούς Αριθμούς Δραστηριότητας (ΚΑΔ), η οποία θα έχει ελάχιστες εξαιρέσεις, δεδομένου ότι όσες επιχειρήσεις λειτουργούν έχουν υποστεί μείωση του τζίρου κατά 90% με βάση τον υπουργό Οικονομικών. Είναι ενδεικτικό ότι μόνο από την αναστολή πληρωμών φορολογικών και ασφαλιστικών υποχρεώσεων, οι απώλειες για τα ταμεία του κράτους ανέρχονται σε 6 δισ. ευρώ το μήνα. Την ίδια ώρα, το δημοσιονομικό κόστος των μέτρων μόνο του Μαρτίου φτάνει στο 2,5% του ΑΕΠ, και αυτό συνεχώς αυξάνεται.

Το Επιμελητήριο

Τέλος, το Επιμελητήριο Ιωαννίνων, με επιστολή του προς τα αρμόδια υπουργεία, ζητά την υπαγωγή όλων ανεξαρτήτως των ΚΑΔ στις ευεργετικές διατάξεις.

«Διαπιστώνοντας καθημερινά τα προβλήματα που διογκώνονται καθώς και τα κοινωνικά προβλήματα που δημιουργούνται, σας καλούμε να λειτουργήσετε ως η μάνα του συνόλου των επιχειρηματιών και όχι ως η μάνα που όποιο παιδί γκρινιάζει το ταΐζει με γάλα για λίγες ώρες ηρεμίας. Σας καλούμε υπεύθυνα, δεδομένης της εξέλιξης της κρίσης να συμπεριλάβατε όλους ανεξαρτήτως τους ΚΑΔ που έχουν πληγεί από αυτή και όχι μόνο αυτούς που ενδεχομένως έχουν την δυνατότητα να συνομιλούν μαζί σας», αναφέρεται σε ανακοίνωση.

Share on facebook
  • Εφημερίδα Ανεξάρτητος
  • Εφημερίδα Ανεξάρτητος
  • Εφημερίδα Ανεξάρτητος