Ιουν
16

ΠΑΝΕΛΛΑΔΙΚΕΣ ΕΞΕΤΑΣΕΙΣ - Έναρξη, χωρίς προβλήματα, στα εξεταστικά κέντρα της Ηπείρου
Εκτύπωση

Στην αφετηρία των εξετάσεων περίπου 100.000 υποψήφιοι σε όλη την Ελλάδα, που δοκιμάζονται τόσο με το νέο όσο και με το παλαιό σύστημα

 

Ξεκίνησαν χθες οι Πανελλήνιες Εξετάσεις, με τους υποψήφιους να εξετάζονται στη Νεοελληνική Γλώσσα και Λογοτεχνία, τόσο με το νέο όσο και με το παλαιό σύστημα.

Το κριτήριο αξιολόγησης που δόθηκε στους υποψηφίους αποτελούνταν από τρία συνολικά κείμενα, εκ των οποίων το ένα λογοτεχνικό (ποίημα του Τ. Πατρίκιου).

Σύμφωνα με τον Ακαδημαϊκό υπεύθυνο Ν. Γλώσσας και Λογοτεχνίας του Ομίλου Πουκαμισάς, Γιώργο Χρυσουδάκη, τα θέματα κρίνονται ιδιαιτέρως απαιτητικά, κυρίως σε ό,τι αφορά την επαρκή αποκωδικοποίηση των ερωτήσεων, ώστε οι μαθητές να απαντήσουν στοχευμένα και αποτελεσματικά.

Το αντίστοιχο κριτήριο αξιολόγησης για το παλαιό σύστημα, αποτελούνταν από κλασικές ερωτήσεις και απαιτούσε την προσοχή των μαθητών στην κατανόηση των πολλών πληροφοριών του κειμένου αναφοράς.

Συγκεκριμένα, τη σχέση τους με την ανάγνωση βιβλίων και τον ρόλο της στη γενικότερη διαχείριση του προσωπικού τους χρόνου, κλήθηκαν χθες να αναπτύξουν οι υποψήφιοι των Πανελλαδικών Εξετάσεων, εξεταζόμενοι στο μάθημα της Νεοελληνικής Γλώσσας και Λογοτεχνίας.

Το κείμενο που θα πρέπει να αναπτύξουν μέσα σε 350 λέξεις το πολύ, θα πρέπει να αντανακλά την προσωπική τους εμπειρία και να έχει τη μορφή κειμένου, του οποίου θα γινόταν στο ιστολόγιο του σχολείου τους.

Συγκεκριμένα οι υποψήφιοι κλήθηκαν να απαντήσουν στο εξής: «Ποια είναι η σχέση σας με την ανάγνωση βιβλίων και ποιος ο ρόλος της στη γενικότερη διαχείριση του προσωπικού σας χρόνου; Με αφόρμηση τα Κείμενα 1 και 2 αποφασίζετε να καταθέσετε την προσωπική σας εμπειρία στο ιστολόγιο του σχολείου σας. Να δικαιολογήσετε την όποια επιλογή σας».

Το θέμα της έκθεσης, αλλά και οι ερωτήσεις στις οποίες κλήθηκαν να απαντήσουν οι υποψήφιοι βασίστηκαν σε τρία κείμενα. Το πρώτο, ήταν ένα διασκευασμένο κείμενο του συγγραφέα Θεόδωρου Γρηγοριάδη, που έχει δημοσιευθεί στον ημερήσιο Τύπο.

Το δεύτερο ήταν ένα δοκίμιο του συγγραφέα, μεταφραστή και εκδότη Κώστα Ε. Τσιρόπουλου, το κείμενο «Γράφειν», που ανήκει στη συλλογή δοκιμίων «Η Μόνωση ως Συνομιλία» (2003). Το τρίτο, ήταν ποίημα του Τίτου Πατρίκιου από τη συλλογή «Σε βρίσκει η ποίηση» (2012).

Στην Ήπειρο

Εν τω μεταξύ, η πρεμιέρα για τις πανελλήνιες με τους υποψήφιους των Γενικών Λυκείων κύλησε στην Ήπειρο χωρίς προβλήματα και με βάση τα μέτρα που έθεσε το υπουργείο. Σε 37 εξεταστικά κέντρα διενεργήθηκαν οι εξετάσεις ενώ τα θέματα δόθηκαν στους υποψήφιους λίγο πριν τις 9 το πρωί. Η μετάδοση των θεμάτων έγινε χωρίς προβλήματα και αμέσως μετά ξεκίνησε η γραπτή εξέταση των μαθητών.

Για τη διεξαγωγή των εξετάσεων μίλησε ο Περιφερειακός Διευθυντής Εκπαίδευσης Ηπείρου, Κ. Καμπουράκης.

«Όλα κύλησαν ομαλά. Έχουν δοθεί οδηγίες συγκεκριμένες και για την προστασία των μαθητών. Συνολικά με το νέο σύστημα εξετάζονται 2.158 υποψήφιοι συνολικά στην Περιφέρεια Ηπείρου. Με το παλιό σύστημα 312, ενώ στα δύο ειδικά εξετάζονται 38 μαθητές και μαθήτριες. Τα ποσοστά αποχής η απουσίας είναι κατά εκτίμηση για την Άρτα περίπου στο 4%. Σήμερα, Τρίτη σειρά για εξέταση παίρνουν τα ΕΠΑΛ» ανέφερε ο κ. Καμπουράκης που είπε ότι τα ποσοστά αποχής ή απουσίας είναι μικρά.

Σε ρεπορτάζ του Ioannina TV, οι υποψήφιοι εξερχόμενοι από το 2ο Γενικό Λύκειο Ιωαννίνων μίλησαν για την δική τους αίσθηση για τα θέματα του πρώτου μαθήματος στο οποίο και διαγωνίστηκαν ενώ εκεί βρέθηκαν πολλοί γονείς που περίμεναν τα παιδιά τους.

Οι γονείς θέλοντας να νικήσουν το άγχος που πολλούς τους έχει κατακλύσει έστηναν μικρά «πηγαδάκια» και ανέμεναν να ολοκληρωθεί η τρίωρη διαδικασία εξέτασης και να βγουν τα παιδιά από το εξεταστικό κέντρο.

Η αγωνία της πρώτης ημέρας συνόδευε πολλούς μαθητές αλλά και γονείς. Οι Πανελλήνιες συνεχίζονται σήμερα με τους μαθητές των ΕΠΑΛ.

Τα μηνύματα

Από την άλλη, μηνύματα προς τους χιλιάδες υποψήφιους, απέστειλαν χθες, άνθρωποι της αυτοδιοίκησης, της πολιτικής σκηνής και επικεφαλής δημοτικών παρατάξεων.

Συγκεκριμένα, με αφορμή την έναρξη των πανελληνίων εξετάσεων ο Δήμαρχος Ιωαννίνων Μωυσής Ελισάφ εύχεται σε όλους τους μαθητές καλή επιτυχία.

«Η σχολική χρονιά ολοκληρώθηκε με διαφορετικό τρόπο και σε συνθήκες πρωτόγνωρες λόγω της πανδημίας. Σε διαφορετικό περιβάλλον διεξάγονται και οι πανελλήνιες εξετάσεις.

Το γεγονός αυτό πρέπει να δίνει σε όλους περισσότερη δύναμη. Εύχομαι σε όλους τους μαθητές μας καλή επιτυχία. Να αντιμετωπίσουν τις εξετάσεις ως μία ευκαιρία και μία πρόκληση για να κερδίσουν τα όνειρά τους. Το ταξίδι για την κατάκτηση της γνώσης είναι συνεχές. Εύχομαι σε όλα τα παιδιά να πετύχουν τους στόχους τους. Με ηρεμία και ψυχραιμία. Με συμμάχους τις οικογένειές τους και τους εκπαιδευτικούς. Και με τις ευχές όλων μας».

Σε μήνυμά της η βουλευτής Ιωαννίνων, Μερόπη Τζούφη, αναφέρει μεταξύ άλλων και τα εξής: «Εύχομαι καλή επιτυχία στα παιδιά, που παρά τις πρωτόγνωρες υγειονομικές συνθήκες, συνεχίζουν για να πετύχουν όσα έχουν ονειρευτεί για το μέλλον τους. Καλή δύναμη στις οικογένειες των υποψηφίων, που στέκονται σιωπηροί συμμέτοχοι στην αγωνία τους και ηχηροί υποστηρικτές στη ζωή τους. Πολλά συγχαρητήρια στους εκπαιδευτικούς, που παρά τα σημαντικά προβλήματα της περιόδου και των εκπτώσεων που επιχειρούνται στην εκπαιδευτική διαδικασία, στάθηκαν καθημερινοί και ακούραστοι συνοδοιπόροι. Ο αγώνας για ένα σχολείο ανοιχτό σε όλα τα παιδιά και φιλόξενο στους αγώνες και τα όνειρά τους για μια καλύτερη ζωή συνεχίζεται. Καλή δύναμη και καλή επιτυχία».

Το Κίνημα Αλλαγής Ιωαννίνων, επισημαίνει και τα εξής: «Οι Πανελλαδικές εξετάσεις αποτελούν την πρώτη μεγάλη δοκιμασία για τα νέα παιδιά. Τα όνειρα και οι ελπίδες των νέων ανθρώπων όμως έχουν τεράστια δύναμη μπορούν να αντιμετωπίσουν κάθε μικρή ή μεγάλη δοκιμασία, όσο μεγάλη και αν φαντάζει.

Αυτές τις ώρες, οι σκέψεις μας είναι στα παιδιά που ρίχνονται στη μάχη των πανελλαδικών εξετάσεων και στις οικογένειες τους που στηρίζουν την προσπάθειά τους. Γνωρίζουμε την αγωνία τους, τον αγώνα τους και τη θέλησή τους. Θέλουμε να τους ευχηθούμε ολόψυχα καλή επιτυχία. Να μην σταματήσουν ποτέ να κυνηγούν τα όνειρά τους, όσες δυσκολίες και αν αντιμετωπίσουν. Το μέλλον είναι δικό τους. Καλή επιτυχία, με δύναμη και αισιοδοξία».

Ο επικεφαλής της παράταξης «Ενότητα Πολιτών – Νέα Γιάννενα», Θωμάς Μπέγκας, αναφέρει μεταξύ άλλων σε ανακοίνωση της παράταξης: «Είναι και αυτή μία από τις πολλές μάχες της ζωής την οποία καλείστε να δώσετε. Με επιμονή, υπομονή και αισιοδοξία, η προσπάθειά σας θα έχει το καλύτερο δυνατό αποτέλεσμα. Οι Εξετάσεις αυτές αποτελούν σημαντικό σταθμό στην πορεία σας, δεν είναι όμως η τελευταία ευκαιρία. Μην ξεχνάτε ότι στη ζωή το πιο σημαντικό εφόδιο είναι η παιδεία και όχι η επιτυχία. Φέτος ειδικά, εν μέσω της πανδημίας του κορωνοϊού, διδαχτήκαμε όλοι ότι η αξία της ανθρώπινης ζωής είναι πέρα και πάνω από όλα.

Στον αγώνα που έχετε μπροστά σας δεν είστε μόνοι. Έχετε συνοδοιπόρους και συμπαραστάτες τους γονείς σας, που δεδομένων των δύσκολων συγκυριών της εποχής μας, στήριξαν με θυσίες την προσπάθεια σας, αλλά και τους καθηγητές σας, που στάθηκαν δίπλα σας για να σας προετοιμάσουν σωστά. Ευχόμαστε το αποτέλεσμα να ανταμείψει τους κόπους σας και να αποτελέσει την αρχή για ένα νέο κύκλο γνώσεων και εμπειριών».

Η παράταξη «Ανεξάρτητη Δημοτική Πρωτοπορία» επισημαίνει σε μήνυμά της και τα εξής: «Είναι μια δοκιμασία, όχι όμως και η μοναδική. Όλα τα νέα παιδιά θα έχουν την ευκαιρία να αποδείξουν ότι μπορούν να αναδειχθούν νικητές σε όλες τις εκφάνσεις της ζωής τους. Με εφόδια την γνώση και την ελπίδα μπορούν να έλθουν πιο κοντά στην επίτευξη των στόχων τους. Μαθητές, καθηγητές και γονείς σήμερα δίνουν την μάχη για ένα αύριο αισιόδοξο και ελπιδοφόρο. Με τον νου στραμμένο σε αυτό το αύριο, όλη η ελληνική κοινωνία στηρίζει την προσπάθεια όλων των νέων της Ελλάδας, που σήμερα μπαίνουν στην μάχη των διαγωνισμών. Η ευχή αυτή τη στιγμή είναι καλή δύναμη και καλή επιτυχία. Ακόμη, την ευχή για καλή επιτυχία δίνουν ο επικεφαλής της Ανεξάρτητης Δημοτικής Πρωτοπορίας Ν. Γκόντας και οι δημοτικοί και τοπικοί σύμβουλοι και προς όλα τα παιδιά της πόλης μας».

Τέλος, σε μήνυμα του Προέδρου του Επιμελητηρίου Ιωαννίνων, Δημήτρη Δημητρίου, επισημαίνονται και τα εξής: «Με ψύχραιμη σκέψη και ωριμότητα, να ξεπεράσετε κάθε ίχνος άγχους και με καθαρό μυαλό να ολοκληρώσετε την διαδικασία των εξετάσεων για να ξεκινήσετε την επόμενη διαδρομή της ζωής σας. Ανεξάρτητα του τελικού αποτελέσματος να δώσετε τον αγώνα σας με την σκέψη, ότι αυτή η πρώτη δοκιμασία σας δεν θα καθορίσει απαραίτητα και την υπόλοιπη ζωή σας. Καλή δύναμη σε όλους, σε εσάς, στις οικογένειες σας καθώς και σε όλους τους εκπαιδευτικούς για τον δύσκολο αγώνα που δίνουν και αυτή την περίοδο. Ελπίζω εσείς, να είστε το μέλλον της αξιοπιστίας ,της ίσης ευκαιρίας και ενός καλύτερου κόσμου. Σκεφτείτε θετικά και τα καλύτερα δυνατά αποτελέσματα είναι μπροστά σας».

 

Επιμέλεια: Βασίλης Λούπας

Share on facebook
  • Εφημερίδα Ανεξάρτητος
  • Εφημερίδα Ανεξάρτητος
  • Εφημερίδα Ανεξάρτητος