Ιουλ
02

Όλα τα βλέμματα στον εγχώριο τουρισμό
Εκτύπωση

Συγκριτικό πλεονέκτημα για την Ήπειρο οι οδικοί άξονες, για την προσέλκυση επισκεπτών από κάθε πλευρά της Ελλάδας – Ζητούμενο η στήριξη των επαγγελματιών του τουρισμού και η παροχή άριστων υπηρεσιών με… ασφάλεια για τον επισκέπτη

 

Τα συγκριτικά της πλεονεκτήματα αναμένεται να εκμεταλλευτεί φέτος η Ήπειρος, ώστε να έχει τις λιγότερες δυνατές απώλειες στην «μάχη» του τουρισμού.

Οι οδικοί άξονες, τα αεροδρόμια Ιωαννίνων και Ακτίου και κυρίως οι άριστες υπηρεσίες που χρόνια τώρα παρέχουν στον επισκέπτη οι επαγγελματίες του τουρισμού, είναι τα βασικότερα στοιχεία, τα οποία αναμένεται να αποτελέσουν και φέτος τα «όπλα» των επαγγελματιών της Ηπείρου, ώστε να προσελκύσουν χιλιάδες επισκέπτες, από κάθε πλευρά της Ελλάδος.

Περίπου ίδια αναμένεται φυσικά να είναι η εικόνα και σε άλλες περιοχές της Ελλάδας, με τα ίδια περίπου στοιχεία, όταν στα νησιά αναμένεται να γεμίσουν από ξένους επισκέπτες.

Χθες, ο ίδιος ο υπουργός Τουρισμού, Χάρης Θεοχάρης ανέφερε πως η «φετινή χρονιά δεν θα είναι όπως πέρυσι, ήδη έχουμε χάσει αρκετό χρόνο» για να επισημάνει πως «οι προτεραιότητες έπρεπε να είναι άλλες: ο άνθρωπος και η υγεία, που ήταν πάντα στις προτεραιότητες του πρωθυπουργού και όλης της κυβέρνησης».

«Με το σταδιακό αυτό ασφαλές άνοιγμα, τόνισε, η χώρα μας θα αποδείξει ότι - όπως ήταν στην πρωτοπορία της αντιμετώπισης του κορωνοϊού στο πρώτη στάδιο - και τώρα θα είναι στην πρωτοπορία στο άνοιγμα του τουρισμού. Είμαστε σίγουροι πως είμαστε ασφαλείς και είμαστε σίγουροι πως το ελληνικό τουριστικό προϊόν είναι ακόμα πιο αναβαθμισμένο γι' αυτό που χρειάζεται ο κόσμος: την ηρεμία, την ξεγνοιασιά, να ξαναγυρίσει σε ένα όμορφο περιβάλλον που δεν μπορεί να βρει πουθενά καλύτερο από τη χώρα μας», σημείωσε.

Βάση λοιπόν όλων των δεδομένων που υπάρχουν μέχρι στιγμής για την εικόνα του τουρισμού στην Ελλάδα και στην Ήπειρο, φαίνεται ξεκάθαρα πως το μεγάλο στοίχημα είναι ο εσωτερικός τουρισμός.

Σε χθεσινές του δηλώσεις ο Πρόεδρος των Τουριστικών Καταλυμάτων Ηπείρου, Λευτέρης Ζαρκάδας, αναφέρθηκε εκτενώς στο θέμα του τουρισμού, εκφράζοντας φυσικά και την μεγάλη ανησυχία που υπάρχει στον κλάδο.

Τα μικρά καταλύματα φαίνεται ότι θα αποτελέσουν λύση για πολλούς που θέλουν να κάνουν διακοπές και να αποφύγουν τις μεγάλες ξενοδοχειακές μονάδες και τους δημοφιλείς προορισμούς όπως είναι τα νησιά του Αιγαίου και όχι μόνο.

Η Ήπειρος σύμφωνα με τον κ. Ζαρκάδα φαίνεται να έχει πλεονέκτημα καθώς η οδική σύνδεση της μπορεί να αποτελέσει την καλύτερη λύση για όσους θέλουν να αποφύγουν τουριστικούς προορισμούς με μεγάλη ζήτηση.

«Η Ήπειρος μπορεί να κερδίσει το στοίχημα και να πετύχει να προσελκύσει επισκέπτες από άλλες περιοχές. Η περιοχή μας έχει καλή οδική σύνδεση και επίσης έχει το Πανεπιστημιακό νοσοκομείο που είναι κέντρο αναφοράς και που καθ’ όλη τη διάρκεια της καραντίνας αντιμετώπισε εξαιρετικά όλα τα περιστατικά που δέχτηκε δημιουργώντας κλίμα ασφάλειας. Είναι μια ευκαιρία για την περιοχή μας που έχει πολλά πλεονεκτήματα» σημειώσε ο κ. Ζαρκάδας.

Παράλληλα τόνισε ότι πρέπει να μειωθούν οι τιμές ώστε ο Έλληνας να μπορέσει να κάνει διακοπές στη χώρα του. Μάλιστα, κάλεσε την κυβέρνηση να ενισχύσει ακόμη περισσότερο τον έλληνα για να μπορέσει να κάνει καλοκαιρινές διακοπές ακολουθώντας το παράδειγμα άλλων χωρών όπως αυτό της Ιταλίας.

Ανησυχία στον κλάδο

των ξενοδοχείων

Κι ενώ από χθες άνοιξαν και επισήμως οι διεθνείς πτήσεις στα περιφερειακά αεροδρόμια, πολλά από τα ξενοδοχεία σε όλη την Ελλάδα παραμένουν και θα παραμείνουν κλειστά, αν ληφθεί υπόψη ότι μέχρι στιγμής βεβαιώσεις υγειονομικών πρωτοκόλλων έχουν λάβει λίγο πάνω από 5.200 ξενοδοχεία από τα 10.000 συνολικά πανελλαδικά.

Με βάση τις εκτιμήσεις από την Πανελλήνια Ομοσπονδία Ξενοδόχων, η επαναλειτουργία των μονάδων θα φτάσει σταδιακά κοντά στο 60% συνολικά, με τις πληρότητες για το μήνα Ιούλιο να φτάνουν σε πρωτοφανή χαμηλά επίπεδα, μόλις στο 20%.

Επισημαίνεται εδώ ότι τη Δευτέρα, μετά από πολυήμερες διαβουλεύσεις στην Ε.Ε. ανακοινώθηκε και επισήμως η λίστα με τις «ασφαλείς», τρίτες χώρες οι πολίτες των οποίων θα μπορούν να ταξιδεύουν σε ευρωπαϊκό έδαφος από χθες με τις ΗΠΑ, τη Ρωσία, την Τουρκία και τη Βραζιλία να βρίσκονται εκτός αυτής, ενώ η Κίνα περιλαμβάνεται μεν στη λίστα (η οποία θα επαναξιολογηθεί στα μέσα Ιουλίου), υπό την αίρεση όμως, ότι και εκείνη θα ανοίξει τα σύνορά της.

Αντίστοιχα και στα περιφερειακά αεροδρόμια της χώρας που εκκίνησαν από χθες εκ νέου, με τον υπουργό Τουρισμού μάλιστα Χάρη Θεοχάρη, να επισκέπτεται χθες, στο πλαίσιο του επίσημου ανοίγματος του ελληνικού τουρισμού τα αεροδρόμια της Κέρκυρας, της Μυκόνου, της Ρόδου και του Ηρακλείου προκειμένου να παρακολουθήσει την κατάσταση κατά την άφιξη των πρώτων πτήσεων από το εξωτερικό και τη διαδικασία των υγειονομικών ελέγχων, ενώ παράλληλα θα έχει σειρά επαφών με τοπικούς τουριστικούς φορείς και με την Τοπική Αυτοδιοίκηση.

Παράταση στο πρόγραμμα

«Τουρισμός για Όλους»

Τέλος, παράταση πρόκειται να δώσει το υπουργείο Τουρισμού στο πρόγραμμα «Τουρισμός για όλους 2020».

Σύμφωνα με χθεσινά δημοσιεύματα, η επίσημη ανακοίνωση από το υπουργείο αναμένεται το αργότερα μέχρι σήμερα Πέμπτη.

Η παράταση κρίθηκε απαραίτητη λόγω του μεγάλου ενδιαφέροντος των πολιτών αλλά και των προβλημάτων που παρατηρήθηκαν στις καταχωρήσεις.

Οι ενδιαφερόμενοι του «Τουρισμός για όλους» θα μπορούν να υποβάλουν αιτήσεις συμμετοχής στην ηλεκτρονική εφαρμογή μέσω της Ενιαίας Ψηφιακής Πύλης της Δημόσιας Διοίκησης.

Αντίστοιχα δόθηκε παράταση από το υπουργείο Εσωτερικών στις αιτήσεις των τουριστικών καταλυμάτων και ξενοδοχείων για να υποβάλλουν αιτήσεις για ένταξη στο πρόγραμμα. Περίπου 1 εκατ. διανυκτερεύσεις σε 250.000 δικαιούχους προσφέρει το πρόγραμμα «Τουρισμός για όλους».

Η διάρκεια του προγράμματος είναι εξάμηνη, από τις 15 Ιουλίου έως τις 31 Δεκεμβρίου, με δυνατότητα παράτασης, με τον Χάρη Θεοχάρη να επισημαίνει ότι το πρόγραμμα αποσκοπεί στην ομαλή επανεκκίνηση της τουριστικής κίνησης, αλλά και την επιμήκυνση της τουριστικής περιόδου.

Οι αιτήσεις θα γίνονται με βάση το τελευταίο ψηφίο του ΑΦΜ στις εξής ημερομηνίες:

Πέμπτη, 2 Ιουλίου – ΑΦΜ που λήγουν σε 6 – 7

Παρασκευή, 3 Ιουλίου – ΑΦΜ που λήγουν σε 8 – 9.

Share on facebook
  • Εφημερίδα Ανεξάρτητος
  • Εφημερίδα Ανεξάρτητος
  • Εφημερίδα Ανεξάρτητος