Ιουλ
03

ΕΤΑΙΡΕΙΑ ΗΠΕΙΡΩΤΙΚΩΝ ΜΕΛΕΤΩΝ - Επανέρχεται δυναμικά με παρεμβάσεις και πλούσιο πρόγραμμα
Εκτύπωση

Σε πορεία δυναμικής επιστροφής στα δρώμενα του τόπου, βρίσκεται αυτό το διάστημα η Εταιρεία Ηπειρωτικών Μελετών, που με την έναρξη της πανδημίας είχε αναγκαστεί να αναβάλει πολλές προγραμματισμένες εκδηλώσεις.

 

Τώρα και μετά την άρση των μέτρων, η Εταιρεία επανέρχεται στο προσκήνιο, με ένα πλούσιο πρόγραμμα εκδηλώσεων, ενώ την ίδια στιγμή η διοίκηση της ΕΗΜ, προχωρά την ανακαίνιση του υπαίθριου θεάτρου στο Φρόντζο, όπου ολοκληρώθηκαν οι εργασίες αποκατάστασης μίας ακόμη κερκίδας και αναμένεται το καλοκαίρι του 2021, οι κερκίδες του θεάτρου να έχουν ανακαινιστεί στο σύνολό τους.

Τα παραπάνω έγιναν γνωστά χθες, μέσω των δηλώσεων στο Ioannina TV, του Προέδρου του Διοικητικού Συμβουλίου της ΕΗΜ, Άκη Δερδεμέζη.

«Χρειάστηκε να αναπροσαρμόσουμε το σχεδιασμό σε πολλά πράγματα, όμως στο θέατρο κάναμε τις παρεμβάσεις που είχαμε προγραμματίσει και το καλοκαίρι του 2021, θα είμαστε έτοιμοι να ολοκληρώσουμε τις παρεμβάσεις στις κερκίδες», ανέφερε αρχικά.

Για την Αρχαία Δωδώνη

Σύμφωνα με το εκτενές ρεπορτάζ που παρουσίασε χθες το Ioannina TV, μία δεύτερη μεγάλη παρέμβαση που αποτελεί και μία σχεδόν διαχρονική εκκρεμότητα, η οποία έμεινε πίσω στην περίοδο της πανδημίας έχει να κάνει με τις συζητήσεις και τις οριστικές αποφάσεις με το υπ. Πολιτισμού για τις προς απαλλοτρίωση εκτάσεις, που ανήκουν στην ΕΗΜ και οι οποίες βρίσκονται στην Α1 ζώνη προστασίας του αρχαιολογικού χώρου.

Στην τελευταία της επίσκεψη στην περιοχή, η υπ. Πολιτισμού Λ. Μενδώνη, επισκέφθηκε την ΕΗΜ και ενημερώθηκε σχετικά με το ζήτημα, όπως ανέφερε ο κ. Δερδεμέζης, κάνοντας γνωστή την καταρχήν συμφωνία των δύο πλευρών, για το ορισθέν ποσό της απαλλοτρίωσης.

«Η αρχική τιμή ήταν πολύ χαμηλή, στη συνέχεια τα δικαστήρια όρισαν μία τιμή πολύ υψηλότερη στην οποία δε μπορούσε να ανταποκριθεί το υπουργείο και εμείς κάναμε μία πρόταση στο υπουργείο, για ένα ενδιάμεσο τίμημα. Η κα υπουργός συμφώνησε, στείλαμε στη συνέχεια τον πλήρη φάκελο, όμως προέκυψε η πανδημία και πλέον μείναμε στο ίδιο σημείο», πρόσθεσε ο κ. Δερδεμέζης.

Οι εκδηλώσεις

Ο σχεδιασμός της ΕΗΜ για την υλοποίηση εκδηλώσεων παρουσιάστηκε από την Αικατερίνη Λιάμπη, Έφορο Πολιτιστικών Εκδηλώσεων και Έφορο του Λαογραφικού Μουσείου «Κ. Φρόντζος».

Οι εκδηλώσεις κινούνται σε τρία διαφορετικά επίπεδα, τις μουσικές εκδηλώσεις με ντόπιους κατά κύριο λόγο, καλλιτέχνες, θεατρικές παραστάσεις και λογοτεχνία.

Η αρχή θα γίνει με την Μποζένα Σουέρεφ, που θα παρουσιάσει μία ξεχωριστή μουσική παράσταση με την Γ. Αναστάση, η οποία θα κάνει και αυτή μία διαφορετική μουσική παράσταση στη συνέχεια, με αναφορά στο έντεχνο ελληνικό τραγούδι και θα ακολουθήσει η συναυλία με μία μπάντα νέων καλλιτεχνών τους «The Luckies». Όλες οι συναυλίες θα μαγνητοσκοπηθούν και θα προβληθούν στη συνέχεια και από τοπικά τηλεοπτικά μέσα και από το youtube στη συνέχεια.

Για τις θεατρικές εκδηλώσεις έχει γίνει η σχετική προεργασία με τους κ.κ. Δημ. Κατσάνο και Γ. Νάκο για μία παράσταση και ένα θεατρικό αναλόγιο, όπως επίσης και για τη λογοτεχνία, όπου έχει επέλθει συμφωνία με τους Μιχ. Σπέγγο και Δημ. Καριώτη.

Μια έκθεση «έκπληξη»

Όπως ανακοινώθηκε και στο ρεπορτάζ του Ioannina TV, η μεγάλη έκπληξη ωστόσο θα είναι η έκθεση που θα φιλοξενηθεί το Φθινόπωρο στο Λαογραφικό Μουσείο «Κ. Φρόντζος» που θα έχει ως αντικείμενο το νεοελληνικό κόσμημα, με βάση τα νομίσματα.

Για την έκθεση θα αξιοποιηθεί η πλούσια συλλογή της ΕΗΜ, ενώ έχει ήδη προσφερθεί να βοηθήσει και ο συλλέκτης Φ. Ραπακούσης από το Μουσείο Αλή Πασά και Επαναστατικής Περιόδου στο Νησί, με επιπλέον εκθέματα.

Οι παραστάσεις

Τέλος και σύμφωνα με το ρεπορτάζ, το υπαίθριο θέατρο της ΕΗΜ είναι έτοιμο να υποδεχθεί τις πρώτες παραστάσεις και άλλες ανοιχτές εκδηλώσεις, όπως οι συναυλίες για το καλοκαίρι.

Οι οριστικοποιημένες θεατρικές παραστάσεις για τον Ιούλιο είναι οι ακόλουθες, ενώ εκκρεμούν και άλλες παραστάσεις και συναυλίες σε κενές ενδιάμεσες ημερομηνίες, και για τον Ιούλιο και τον Αύγουστο, μέχρι και τις αρχές Σεπτεμβρίου.

Αναλυτικά:

9/7/2020 Μαροσούλης Θεόδωρος «Όρνιθες. Η Πολιτεία των Πουλιών», σε σκηνοθεσία του Δημήτρη Αδάμη με το θίασο «Μαγικές Σβούρες».

15/7/2020 Οι Αθεράπευτοι: «Τα πάθη του οίκου των Λαβδακιδων» του Δημήτρη Παππά.

17/7/2020 Παιδική Σκηνή Θεσσαλονίκης – Θέατρο Τεχνόραμα «Ο Τρελαντώνης» της Πηνελόπης Δέλτα.

20/7/2020 Μάγος Σανκάρα «Magic Inside».

21/7/2020 (ΔΗ(κ.ε.)ΠΕ.ΘΕ. «Καλιφόρνια Ντρίμιν», σε σκηνοθεσία Λευτέρη Πλασκοβίτη και Χρήστου Χρήστου, παίζουν Μιχάλης Παπαδημητρίου, Δανάη Σταματοπούλου, Αναστασία Τζελέπη και Χρήστος Χρήστου.

23/7/2020 Παιδική Σκηνή του Φώτη Σπύρου «Ο Ροβινσώνας και ο Κρούσος» της Ξένιας Καλογεροπούλου.

24/7/2020 Ποδοσφαιρικός Αθλητικός Σύλλογος «Παντελεήμων» Δροσοχωρίου, Συναυλία με το συγκρότημα του Κωνσταντίνου Τσιγγέλη.

27/7/2020 Ίδρυμα Μιχάλης Κακογιάννης, «Ριχάρδος Β’ – Το ρέκβιεμ ενός Βασιλιά», σε σκηνοθεσία Marlene Kaminsky, παίζουν Τάσος Νούσιας, Αλέξανδρος Φιλιππόπουλος και Μάιρα Μηλολιδάκη.

29/7/2020 «ΟΙΔΙΠΟΥΣ», σε σκηνοθεσία Δ. Καραντζά, με τους Μιχάλη Σαράντη, Μαρία Κεχαγιόγλου και Κωνσταντίνο Αβαρικιώτη.

30/7/2020 «Δεν ακούω, δεν βλέπω, δε μιλάω» του Γιώργου Θεοδοσιάδη, παίζουν Μυριέλλα Κουρεντή, Σταύρος Νικολαϊδης, Σπύρος Πούλης και Σπύρος Σπαντίδας.

Share on facebook
  • Εφημερίδα Ανεξάρτητος
  • Εφημερίδα Ανεξάρτητος
  • Εφημερίδα Ανεξάρτητος