Ιουλ
03

ΤΕΛΩΝΕΙΑΚΟΙ – ΑΣΤΥΝΟΜΙΚΟΙ - Νέο σήμα κινδύνου για τις διελεύσεις στα σύνορα
Εκτύπωση

Οι Ενώσεις Τελωνειακών και Αστυνομικών Υπαλλήλων ζητούν από την πολιτεία την άμεση λήψη μέτρων, καθώς οι διελεύσεις σε Κακαβιά, Μέρτζιανη και Μαυρομάτι, είναι χιλιάδες - Σύμφωνα με τα στοιχεία που έδωσαν την τελευταία εβδομάδα και από τους τρεις σταθμούς πέρασαν 37.314 άτομα!

Ρεπορτάζ: Βασίλης Λούπας

 

Νέο σήμα κινδύνου για τις χιλιάδες διελεύσεις από τα σύνορα από την Αλβανία, εκπέμπουν οι Ενώσεις Αστυνομικών και Τελωνειακών των Ιωαννίνων, τη στιγμή που η πολιτεία υποστηρίζει πως τα σύνορα είναι ανοικτά μόνο για… έκτακτες διελεύσεις.

Ωστόσο αστυνομικοί και τελωνειακοί ανησυχούν για τη δημόσια υγεία και φυσικά για την υγεία των συναδέλφων τους που εργάζονται στους σταθμούς Κακαβιάς, Μέρτζιανης και Μαυροματίου, αφού σύμφωνα με τα στοιχεία που έδωσαν χθες στη δημοσιότητα η κατάσταση είναι όντως ανησυχητική.

Συγκεκριμένα, οι εκπρόσωποι των Ενώσεων Τελωνειακών και Αστυνομικών Υπαλλήλων, ζητούν την άμεση λήψη μέτρων, πριν δημιουργηθούν… σοβαρά προβλήματα και χθες έδωσαν στη δημοσιότητα στοιχεία που όντως προβληματίζουν.

Συγκεκριμένα, ζητούν την τοποθέτηση μόνιμων κλιμακίων του ΕΟΔΥ και την τήρηση των υγειονομικών πρωτοκόλλων καθώς όπως υποστήριξαν στις χθεσινές τους δηλώσεις αυτή τη στιγμή στα ελληνοαλβανικά σύνορα υπάρχουν αρκετά κενά στους υγειονομικούς ελέγχους.

Από την άλλη και σύμφωνα με τα στοιχεία που έδωσαν χθες στη δημοσιότητα την τελευταία εβδομάδα οι αφίξεις και από τους τρεις σταθμούς ανήλθαν σε 37.314 άτομα! Για να γίνει πιο κατανοητό ο πρόεδρος του Νομαρχιακού Τμήματος Ιωαννίνων της ΑΔΕΔΥ, Χρήστος Γρίβας έδωσε και τα αντίστοιχα νούμερα για Προμαχώνα όπου καταγράφηκαν 14.000 αφίξεις και αναχωρήσεις και για το αεροδρόμιο «Ελ. Βενιζέλος» που το νούμερο φτάνει τα 13.170 άτομα!

«Η είσοδος γίνεται χωρίς κανένα υγειονομικό πρωτόκολλο. Από τα στοιχεία που διαθέτουν οι υπηρεσίες φαίνεται ότι η κίνηση φτάνει στο 80% της κανονικής. Δεν εισέρχονται μόνο όσοι διαθέτουν εξάμηνες κάρτες. Όλοι οι άλλοι μπαίνουν και βγαίνουν κανονικά» δήλωσε, μεταξύ άλλων χθες, ο αντιπρόεδρος της Ένωσης Αστυνομικών Υπαλλήλων νομού Ιωαννίνων Αλέξανδρος Βαγγελής.

Ο Πρόεδρος της Ένωσης Τελωνειακών, Πέτρος Λυκίδης, ξεκαθάρισε ότι η διέλευση στα ελληνοαλβανικά σύνορα «είναι ελεύθερη με μόνο μία μικρή κατηγορία πολιτών να μην μπορεί να περάσει τα σύνορα. Καθημερινά πάνω από 2.000 διελεύσεις καταγράφονται στην Κακαβιά, και πάνω από 500 σε Μαυρομάτι και Μέρτζανη. Το ίδιο συμβαίνει και με τα αυτοκίνητα», ανέφερε ο κ. Λυκίδης.

Στη συνέχεια αναφέρθηκε και στην έλλειψη υγειονομικών ελέγχων, τονίζοντας πως «μπαίνουν και βγαίνουν την ίδια μέρα. Αυτό αποτελεί μετακινούμενη υγειονομική βόμβα. Δεν υπάρχει κανένας υγειονομικός έλεγχος. Αν η κατάσταση αυτή συνεχιστεί τότε θα έχουμε σοβαρά προβλήματα και θα πάμε σε ανεξέλεγκτες καταστάσεις».

Ο Πρόεδρος του ΝΤ. Ιωαννίνων της ΑΔΕΔΥ Χρήστος Γρίβας, μίλησε για «αλαλούμ» λέγοντας ότι μέσα σε μια εβδομάδα πέρασαν χιλιάδες άνθρωποι και καλώντας την κυβέρνηση να αναλάβει τις ευθύνες και να προχωρήσει στη λήψη συγκεκριμένων μέτρων

«Δεν είναι μόνο δικά μας σύνορα αλλά και σύνορα της Ευρώπης. Τα σύνορα λοιπόν πρέπει να είναι ανοιχτά και να λειτουργούν με όλα τα υγειονομικά πρωτόκολλα», είπε χαρακτηριστικά.

Τέλος και ο Περιφερειάρχης Ηπείρου, Αλέξανδρος Καχριμάνης, ρωτήθηκε χθες για το θέμα, δηλώνοντας κατηγορηματικά πως θα επικοινωνήσει και θα αποτυπώσει την όλη κατάσταση στα αρμόδια υπουργεία μαζί με το αίτημα της λήψης μέτρων.

Share on facebook
  • Εφημερίδα Ανεξάρτητος
  • Εφημερίδα Ανεξάρτητος
  • Εφημερίδα Ανεξάρτητος