Ιουλ
04

ΠΡΑΣΙΝΟ ΤΑΜΕΙΟ - «Εργαλείο» για μια καλύτερη καθημερινότητα στους δήμους
Εκτύπωση

Δεκατρία έργα για δέκα Δήμους της Ηπείρου, προτάθηκαν στην πρόσκληση για την «Αστική Αναζωογόνηση» που καταδεικνύει την αλληλένδετη σχέση Ταμείου και Αυτοδιοίκησης - 172 Δήμοι υπέβαλαν προτάσεις σε όλη τη χώρα για 197 έργα, συνολικού προϋπολογισμού 90,71 εκ. ευρώ

 

Με το ενδιαφέρον της τοπικής αυτοδιοίκησης να είναι ιδιαίτερα έντονο για την αξιοποίηση του «Πράσινου Ταμείου», ολοκληρώθηκε με μεγάλη συμμετοχή η υποβολή προτάσεων των Δήμων στο Πρόγραμμα «Περιβαλλοντικό ισοζύγιο - Αστική Αναζωογόνηση 2019-2020» του Ταμείου.

Ειδικότερα, και σύμφωνα με την ανακοίνωση του υπουργείου Περιβάλλοντος και Ενέργειας, 172 Δήμοι υπέβαλαν προτάσεις για 197 έργα, συνολικού προϋπολογισμού 90,71 εκ. ευρώ (μέρος των πόρων καλύπτεται και από ίδιους πόρους των Δήμων).

Από τους 172 δήμους που υπέβαλλαν προτάσεις, οι δέκα δήμοι είναι από την Ήπειρο, καταθέτοντας συνολικά 13 προτάσεις για έργα.

Ο λόγος για τους δήμους Ζηρού, Πάργας, Ζίτσας, Νικολάου Σκουφά, Βορείων Τζουμέρκων, Κεντρικών Τζουμέρκων, Πρέβεζας, Αρταίων, Δωδώνης και Γεωργίου Καραϊσκάκη. Μάλιστα στη σχετική ανακοίνωση του υπουργείου Περιβάλλοντος, σημειώνεται πως για τους Δήμους που δεν πρόλαβαν να υποβάλουν πρόταση έργου λόγων των ειδικών συνθηκών του προηγούμενου τριμήνου με τον Covid-19, θα ακολουθήσει μέσα στο καλοκαίρι δεύτερη ευκαιρία με τη Β΄ φάση του ίδιου προγράμματος.

Σημειώνεται ότι μέχρι σήμερα έχουν ενταχθεί στο Πρόγραμμα του Πράσινου Ταμείου «Περιβαλλοντικό ισοζύγιο – Αστική Αναζωογόνηση 2019-2020», 21 προτάσεις, συνολικού προϋπολογισμού 9,52 εκ. ευρώ με συνολικό ποσό χρηματοδότησης από το Ταμείο 5,12 εκ. ευρώ.

Η τεχνική αξιολόγηση και οι εντάξεις και των υπόλοιπων προτάσεων για όλη την Ελλάδα θα συνεχιστούν εντατικά μέσα στο προσεχές τρίμηνο.

Υπενθυμίζεται ότι το Πρόγραμμα έχει συνολικό προϋπολογισμό 55 εκ. ευρώ και ξεκίνησε αμέσως μόλις ανέλαβε καθήκοντα η παρούσα διοίκηση του Πράσινου Ταμείου, στις 2 Δεκεμβρίου 2019.

Το Πρόγραμμα είχε αρχική ημερομηνία λήξης προθεσμίας την 8η Μαΐου, αλλά λόγω των ειδικών συνθηκών του κορωνοϊού και κατόπιν συνεννόησης του Υπουργού Περιβάλλοντος και Ενέργειας, Κωστή Χατζηδάκη με τον Πρόεδρο της ΚΕΔΕ, Δημήτρη Παπαστεργίου, παρατάθηκε ως τις 26 Ιουνίου, για να διευκολυνθούν οι Δήμοι να ολοκληρώσουν τις προτάσεις τους.

Για τη σημαντική συμμετοχή υποβολής προτάσεων από του Δήμους, ο πρόεδρος του Πράσινου Ταμείου, Στάθης Σταθόπουλος δήλωσε: «Ευχαριστούμε τους Δήμους όλης της χώρας, τις δημοτικές αρχές και τις τεχνικές τους υπηρεσίες για την ανταπόκρισή τους. Η πρόσκληση αυτή ήταν μια ακόμα απόδειξη της αλληλένδετης σχέσης Πράσινου Ταμείου και Αυτοδιοίκησης. Το Πράσινο Ταμείο είναι ένα πολύτιμο εργαλείο, ώστε να βιώνουν οι πολίτες με μετρήσιμο έργο τη βελτίωση της καθημερινότητάς τους στις γειτονιές τους».

Επιμέλεια: Βασίλης Λούπας

Share on facebook
  • Εφημερίδα Ανεξάρτητος
  • Εφημερίδα Ανεξάρτητος
  • Εφημερίδα Ανεξάρτητος