Ιουλ
10

ΠΝΕΥΜΑΤΙΚΗ ΚΙΝΗΣΗ «ΑΡΧΑΙΑ ΔΩΔΩΝΗ» - Σημαντική η εκδήλωση για τη δωρεά αίματος και οργάνων
Εκτύπωση

Το «Πρυτανείο», στο Μαντείο Δωδώνης, στέγασε, το Σάββατο 4 Ιουλίου, την εκδήλωση με θέματα ιδιαίτερης σημασίας, επίκαιρα και διαχρονικά, που οργάνωσε η Πνευματική Κίνηση «Αρχαία Δωδώνη», υπό την αιγίδα της Περιφέρειας Ηπείρου.

 

Το θέμα της δωρεάς οργάνων και αίματος ανέδειξαν με επιστημονική ενάργεια οι ιατροί Μιχάλης Μήτσης, Καθηγητής Χειρουργικής και Μεταμοσχεύσεων Πανεπιστημίου Ιωαννίνων, Διευθυντής της Χειρουργικής Κλινικής και Μονάδας Μεταμοσχεύσεων του ΠΓΝΙ και Ελευθερία Ζερβού Βιοπαθολόγος, Διευθύντρια Αιμοδοσίας ΠΓΝΙ.

Την ανάγκη δωρεάς οργάνων, σε μεταμοσχευόμενους συνανθρώπους, στη θέση των οποίων μπορεί να βρεθεί καθένας μας ανά πάσα στιγμή, εξέθεσε ο κ. Μήτσης, επισημαίνοντας όλες τις συνοδούς διαστάσεις, ηθικές, συναισθηματικές, νομικές, θρησκευτικές. Το ακροατήριο, συζήτησε με τον ομιλητή τις εγειρόμενες επιφυλάξεις καθώς και τις πολιτικές και κοινωνικές συνιστώσες που περιβάλλουν την απόφαση δωρεάς οργάνων και τις αιτίες υστέρησης της χώρας μας σε αυτό τον τομέα.

Η δωρεά αίματος, ένα επίσης μείζον θέμα, που οι περισσότεροι αντιμετωπίζουμε καθημερινά, μέσα από τις ανάγκες συγγενών και φίλων, ετέθη από την Ελευθερία Ζερβού.

Την ιστορική αναδρομή των μεταγγίσεων αίματος, ακολούθησε η επισήμανση των ιδιοτήτων του πολύτιμου αυτού ιστού και η κατάθεση της αγωνιώδους προσπάθειας για την απρόσκοπτη εξασφάλιση και διάθεση του, καθημερινά, είτε σε επείγοντα περιστατικά ,είτε σε χρόνιες παθήσεις.

Καθ’ όλη την διάρκεια της εκδήλωσης στάθμευε εξοπλισμένο όχημα του ΕΚΑΒ με ειδικευμένο προσωπικό, που στο εσωτερικό του ξενοδοχείου είχε οργανώσει και επιμεληθεί χώρο αιμοδοσίας για τους εθελοντές αιμοδότες.

Επιτομή της εκδήλωσης αποτέλεσε η ενημέρωση για τον κορονοϊό από τον ιατρό Δημόσιας Υγείας, Υποδιοικητή 6ης ΥΠΕ, Γιάννη Νικόπουλο. Με όση σαφήνεια επιδέχεται ο προσδιορισμός αυτής της εξελισσόμενης λοίμωξης, με τις επιστημονικές γνώσεις που έχουν αποδελτιωθεί μέχρι σήμερα διεθνώς, με τις οδηγίες και την εμπειρία που έχει αποκομισθεί από την έως τώρα επιτυχή αντιμετώπιση στη χώρα μας από το σύστημα Δημόσιας Υγείας, ο κ. Νικόπουλος ενημέρωσε το ακροατήριο και συζήτησε τις απορίες του.

Την συνάντηση συντόνισε, ο Ομότιμος Καθηγητής της Ιατρικής Π.Ι. και Αντιπρόεδρος της πνευματικής κίνησης «Αρχαία Δωδώνη», ιατρός, Άγγελος Ευαγγέλου.

Η Άννα Γιώτη ευχαρίστησε θερμά τους συμμετέχοντες ιατρούς για την προσφορά τους και τους συντοπίτες της που, με την ενεργό παρουσία τους, ελπίζει να αποτελέσουν πρεσβευτές της εθελοντικής προσφοράς οργάνων και αίματος και της σημασίας της ως έκφρασης αλληλεγγύης προς τον πάσχοντα συνάνθρωπο.

Share on facebook
  • Εφημερίδα Ανεξάρτητος
  • Εφημερίδα Ανεξάρτητος
  • Εφημερίδα Ανεξάρτητος