Ιουλ
30

ΠΛΗΜΜΕΛΕΙΟΔΙΚΕΙΟ ΙΩΑΝΝΙΝΩΝ - «Καμπάνα» στους κατηγορούμενους για τη λαθροθηρία αγριόγιδων
Εκτύπωση

Στο προσκήνιο ήρθε χθες η υπόθεση της λαθροθηρίας των έξι αγριόγιδων τον Φεβρουάριο του 2017 στην Τύμφη, με το Μονομελές Πρωτοδικείο Ιωαννίνων, να επιβάλλει στους τρεις κατηγορούμενους την ποινή της φυλάκισης για ένα έτος.
Σύμφωνα με ρεπορτάζ του Ioannina TV, πρόκειται για μία απόφαση καταδικαστική σε πρώτο βαθμό, καθώς οι κατηγορούμενοι έχουν και άσκησαν ήδη το δικαίωμα της έφεσης, η οποία έχει υψηλό συμβολισμό για το σύνολο της κυνηγετικής οικογένειας που στιγματίστηκε από την καταδικαστέα πράξη της λαθροθηρίας.
Παράλληλα όμως το δικαστήριο προχώρησε και ένα βήμα πιο μακριά, καθώς έκανε αποδεκτό το αίτημα της Πολιτικής Αγωγής που άσκησε η Ε’ Κυνηγετική Ομοσπονδία Ηπείρου και επιστρέφει τη δικογραφία στον αρμόδιο Εισαγγελέα, προκειμένου να διερευνήσει τυχόν αδικήματα που τέλεσαν οι φερόμενοι ως δράστες, που επισύρουν βαρύτατες ποινές για την υποβάθμιση του περιβάλλοντος.
Σύμφωνα με το ρεπορτάζ του Ioannina TV, μετά το τέλος της ακροαματικής διαδικασίας ο νομικός σύμβουλος της Ε’ ΚΟΗ που παραστάθηκε ως Πολιτική Αγωγή, Γ. Τόλης στάθηκε στο ισχυρό μήνυμα που εκπέμπει προς πολλές κατευθύνσεις η συγκεκριμένη απόφαση.
«Αποδείχθηκε ότι η δικαιοσύνη μπορεί να αργεί, αλλά έρχεται η ώρα της. Με την απόφαση αυτή το δικαστήριο στέλνει ένα μήνυμα στην κοινωνία και στους κυνηγούς. Ότι το κυνήγι είναι ένα άθλημα όταν ασκείται με τήρηση των γραπτών και άγραφων κανόνων, αλλά όταν αυτοί δεν τηρούνται συνιστά μία εγκληματική δραστηριότητα.
Είμαστε θλιμμένοι από το περιστατικό, αλλά ικανοποιημένοι ως Ε’ ΚΟΗ που η υπόθεση αυτή έφτασε στο τέλος της, τουλάχιστον προσωρινά, γιατί θα ακολουθήσει και το Εφετείο», ανέφερε ο κ. Τόλης.
Η ακροαματική διαδικασία διήρκεσε περίπου τρεις ώρες και εξετάστηκαν μάρτυρες κατηγορίας που μετέφεραν τα γεγονότα της 21ης Φεβρουαρίου του 2017 όπως οι ίδιοι τα κατέγραψαν και είχαν περιγράψει και στις αρχικές τους καταθέσεις.
Ιδιαίτερη αξία είχε η κατάθεση του Επίκουρου Καθηγητή του Τμήματος ΒΕΤ του Πανεπιστημίου Ιωαννίνων κ. Σωτηρόπουλου, που διενήργησε τις γενετικές αναλύσεις του DNA σε δείγματα τριχώματος, αίματος και ιστού από τα έξι αγριόγιδα αλλά και από δείγματα που είχαν συλλέξει οι Ομοσπονδιακοί Θηροφύλακες.
Σύμφωνα με το ρεπορτάζ του Ioannina TV, ο κ. Σωτηρόπουλος επισήμανε στο δικαστήριο, απαντώντας και σε ερωτήσεις της υπεράσπισης αυτό που διαπιστώθηκε κατά τις αναλύσεις ήταν σε ποσοστό σχεδόν απόλυτο (99,8%) ότι τα δείγματα που είχαν συλλεγεί από τους θηροφύλακες και παραδόθηκαν στο εργαστήριο προερχόταν από το συγκεκριμένο είδος της άγριας πανίδας.
Η υπεράσπιση ζήτησε από το δικαστήριο να μην ληφθεί υπόψιν η σχετική πραγματογνωμοσύνη και οι αναλύσεις, με το αιτιολογικό πως το εργαστήριο του Τμήματος ΒΕΤ δεν είναι πιστοποιημένο, ωστόσο το δικαστήριο απέρριψε το αίτημα αυτό.

 

Share on facebook
  • Εφημερίδα Ανεξάρτητος
  • Εφημερίδα Ανεξάρτητος
  • Εφημερίδα Ανεξάρτητος