Ιουλ
31

Έκθεση για τους ηπειρώτες ευεργέτες και λόγιους
Εκτύπωση

Στο ίδρυμα «Γκανή» με αφορμή τα 200 χρόνια από την επανάσταση

 

«Το ιστορικό φαινόμενο του Ευεργετισμού, ο Ηπειρωτικός Διαφωτισμός, η Λογιοσύνη, οι Σχολές των Ιωαννίνων συνέβαλαν αποφασιστικά στον απελευθερωτικό αγώνα κατά των Τούρκων». Αυτός είναι και ο στόχος της συμμετοχής του Ιδρύματος «Ιωσήφ και Εσθήρ Γκανή» στις γιορτές των 200 χρόνων από την απελευθέρωση, με την ομαδική έκθεση ζωγραφικής, γλυπτικής και χαρακτικής στους χώρους του: να υπενθυμίσει και να τιμήσει την τεράστια σημασία και συμβολή της περιοχής μας στην απελευθέρωση της χώρας. Τίτλος της έκθεσης: «Με αυτούς οδηγούς, προχωράμε».

 

Τα Ιωάννινα παρουσιάζουν λαμπρή πνευματική παράδοση αιώνων. Υπήρξαν το σημαντικότερο κέντρο του Νεοελληνικού Διαφωτισμού.Τα Ιωάννινα διέπρεψαν με τις Σχολές τους οι οποίες κατέχουν στην ιστορία των γραμμάτων αναμφισβήτητα την πρώτη θέση.Οι Σχολές ιδρύθηκαν και λειτούργησαν με χρήματα των Ευεργετών, κυρίως εμπόρων της εποχής. Μερικούς από τους Ευεργέτες και τους Λόγιους αυτούς ανέλαβαν να απεικονίσουν στα έργα τους γιαννιώτες σημαντικοί ζωγράφοι, γλύπτες, χαράκτες, οι περισσότεροι των οποίων ζουν και εργάζονται στα Γιάννινα. Δημιούργησαν με σκοπό αυτά τα έργα να εκτεθούν σε μία ομαδικήέκθεση στους χώρους του στο πλαίσιο των εκδηλώσεων για τα 200χρόνια ελεύθερης χώρας με τίτλο «Με αυτούς οδηγούς, προχωράμε...». Οι καλλιτέχνες τους οποίους ευχαριστεί θερμά το Ίδρυμα είναι με αλφαβητική σειρά οι: Βλαχοπούλου Μιράντα, Γκοντού Ελένη, Γούση Δήμητρα, Κέλλης Αντώνης, Λάμπρου Χρήστος, Λιτσοπούλου Μαρία, Μπενάκη Άννα, Ναυρόζογλου Λένα, Νουτσοπούλου Πέννυ, Σέλιος Οδυσσέας, Σταύρου Βασίλειος, Τσιούρης Γεώργιος, Έφη Χλίτσιου. Επίσης ευχαριστεί τους γιαννιώτες γλύπτες Κώστα Καζάκο, Θόδωρο Παπαγιάννη, Νίτσα Παπακώστα, Κυριάκο Ρόκο, οι οποίοι δώρισαν ή δάνεισαν στο Ίδρυμα γλυπτά έργα τους, που κοσμούν δημόσιους και ιδιωτικούς χώρους της περιοχής μας, καθώς και τον χαράκτη - γλύπτη Δημήτρη Τσιρογιάννη, που φιλοτέχνησε τη Ζωσιμαία Σχολή.

Στην προσπάθεια αυτή του Ιδρύματος βασική είναι η συνδρομή δύο διακεκριμένων ανθρώπων της επιστήμης. Ο λόγος για τον Παναγιώτη Νούτσο, Ομότιμο Καθηγητής της Κοινωνικής και Πολιτικής Φιλοσοφίας του Πανεπιστημίου Ιωαννίνων και τ. Αντιπρύτανη και τον Κωνσταντίνο Πέτσιο, Καθηγητής της Ιστορίας της Φιλοσοφίας του Πανεπιστημίου Ιωαννίνων και Πρόεδρο της Ελληνικής Φιλοσοφικής Εταιρείας».

Διάρκεια έκθεσης: 15.07.2020 – 30.06.2021

Ίδρυμα «Ιωσήφ και Εσθήρ Γκανή».

Σούτσου 26 Τηλέφωνο:2651036517 Email: idrymagani@gmail.com

Ώρες λειτουργίας: Δευτέρα έως Παρασκευή 9.00πμ έως 14.00μμ

Κάθε Τετάρτη απόγευμα: 6.00 μμ έως 9.00 μμ

Έκθεση ζωγραφικής και χαρακτικής

έργων Ηπειρωτών Καλλιτεχνών

Στο Ίδρυμα Γκανή θα φιλοξενηθεί επίσης έκθεση ζωγραφικής και χαρακτικής έργων Ηπειρωτών Καλλιτεχνών. Οι πίνακες είναι δωρεά της Νατάσας Μπέγκα με έργα καλλιτεχνών που παρουσίασαν για πρώτη φορά στις αντίστοιχες εκθέσεις των Ηπειρωτικών από το 1975 και μετά, δηλαδή των εκδηλώσεων του Δήμου Ιωαννιτών στη γένεση και ανάπτυξη των οποίων η συμβολή της Νατάσας Μπέγκα ήταν πρωταγωνιστική. Μια γνήσια εικόνα, ένα πιστό ποιοτικό αντίγραφο των εικαστικών εκδηλώσεων εκείνης της εποχής είναι η έκθεση που φέρνει στην επικαιρότητα μνήμες από το αγνό και ποιοτικό μεταπολιτευτικό πολιτιστικό γίγνεσθαι της πόλης, σχεδόν απόμακρο για την εποχή μας.

Με την έκθεση το Ίδρυμα επιθυμεί να εκφράσει τις ευχαριστίες του για το μεγάλο και πολυδιάστατο έργο της Νατάσας Μπέγκα, που σηματοδοτεί την έντονη προσωπική της παρουσία, στο κοινωνικό και πολιτιστικό γίγνεσθαι αυτής της πόλης επί σειρά δεκαετιών με αποκορύφωμα την – χωρίς ίσως προηγούμενο στη τοπική μας ιστορία – συμβολή της με θυσίες στην προώθηση του έργου της ΕΛΕΠΑΠ Ιωαννίνων. Αποτελεί ένα αναμφισβήτητο ζωντανό παράδειγμα ανιδιοτελούς προσφοράς και αγώνων για το κοινωνικό σύνολο…

Η έκθεση θα λειτουργήσει τους μήνες Αύγουστο και Σεπτέμβριο 2020 παράλληλα με την έκθεση για τους Ηπειρώτες ευεργέτες με τίτλο «Με αυτούς οδηγούς, προχωράμε.»

Διάρκεια έκθεσης: 03.08.2020 – 25.09.2021

Share on facebook
  • Εφημερίδα Ανεξάρτητος
  • Εφημερίδα Ανεξάρτητος
  • Εφημερίδα Ανεξάρτητος