Ιουλ
31

ΥΠΟΥΡΓΕΙΟ ΕΣΩΤΕΡΙΚΩΝ - 32 έργα πνοής για την ανάπτυξη της Ηπείρου
Εκτύπωση

Το πρόγραμμα «Αντ. Τρίτσης», για την περιφέρεια μας, που φιλοδοξεί να επικεντρωθεί σε τρεις βασικούς άξονες ενισχύοντας την αυτοδιοίκηση με κοινωνικούς, αναπτυξιακούς και περιβαλλοντικούς όρους, παρουσίασε από το Λίθινο Ζίτσας, ο Τ. Θεοδωρικάκος

 

Τριάντα δυο έργα πνοής και ανάπτυξης σε όλη την Ήπειρο, με συνολικό προϋπολογισμό 53 εκ. ευρώ, δημιουργεί το πρόγραμμα «Αντώνης Τρίτσης» το οποίο ο υπουργός Εσωτερικών, Τάκης Θεοδωρικάκος παρουσίασε στην ΠΕΔ Ηπείρου, σε ειδική εκδήλωση στο Λίθινο Ζίτσας.

«Πρέπει να δουλέψουμε σαν μια ομάδα», σημείωσε ο υπουργός Εσωτερικών, απευθυνόμενος στους Δημάρχους και πρόσθεσε ότι θα χρειαστεί συνεργασία μεταξύ των Αυτοδιοικητικών για την δημιουργία ενός προγράμματος που το ένα έργο θα συσχετίζεται με το άλλο και όλα θα εντάσσονται στο αναπτυξιακό πρόγραμμα της Περιφέρειας και της χώρας.

Όπως υπογράμμισε ο κ. Θεοδωρικάκος, από την αποστολή του το υπουργείο Εσωτερικών ενισχύει την ενότητα και τη συνεργασία των Ελλήνων και από την πρώτη μέρα ο ίδιος δεν λογάριασε την πολιτική ταυτότητα κανενός.

Ο κ. Θεοδωρικάκος αναφέρθηκε στις δυνατότητες ανάπτυξης που δίνει το Πρόγραμμα «Αντώνης Τρίτσης», επισημαίνοντας ότι ο στόχος του είναι τριπλός: κοινωνικός, αναπτυξιακός και περιβαλλοντικός.

Όπως ανακοίνωσε, 32 έργα προϋπολογισμού 53 εκατ. ευρώ, που δεν είχαν επαρκή χρηματοδότηση από το «Φιλόδημος Ι», μεταφέρονται με εξασφαλισμένη χρηματοδότηση στο «Αντώνης Τρίτσης», επισημαίνοντας ότι αν δεν γινόταν αυτή η παρέμβαση το αποτέλεσμα θα ήταν καταστροφικό για τους Δήμους σε όλη τη χώρα.

Ο Περιφερειάρχης Ηπείρου, Αλέξανδρος Καχριμάνης, τόνισε ότι με το Πρόγραμμα «Αντώνης Τρίτσης» λύνονται πολλά προβλήματα που είχε η Αυτοδιοίκηση. Αναφέρθηκε στο πρόβλημα ύδρευσης που έχει εφέτος η Ήπειρος λόγω του ήπιου χειμώνα, που δεν υπήρχαν χιονοπτώσεις και επισήμανε ότι πρέπει πάση θυσία να αλλάξει ο εκλογικός νόμος για την ανάδειξη Αυτοδιοικητικών αρχόντων.

Υπογράμμισε δε, ότι όταν οι Αυτοδιοικητικοί ξεπερνούν τοπικιστικές αγκυλώσεις και λαϊκισμούς, τότε μπορούν να κάνουν θαύματα, εκεί που το κράτος σταματά και δεν μπορεί να προχωρήσει.

Ο Πρόεδρος της ΕΕΤΑΑ, Ηλίας Γιάτσιος, χαρακτήρισε το πρόγραμμα «Αντώνης Τρίτσης» ως το σημαντικότερο Αναπτυξιακό Πρόγραμμα για την Αυτοδιοίκηση της τελευταίας δεκαετίας και τόνισε ότι η Αυτοδιοίκηση μπορεί να συμβάλλει στην επανεκκίνηση της οικονομίας. Αναφέρθηκε, επίσης, διεξοδικά στις δυνατότητες που έχει δώσει το Υπουργείο Εσωτερικών στην ΕΕΤΑΑ, για την παροχή τεχνικής στήριξης στους αδύναμους Δήμους που δεν διαθέτουν τεχνικές υπηρεσίες, αλλά και στον ειδικό άξονα χρηματοδότησης των μελετών.

Ο Πρόεδρος της ΠΕΔ Ηπείρου, Χρήστος Ντακαλέτσης, τόνισε ότι μέσω του «Αντώνης Τρίτσης» παρέχεται σε όλους τους Αυτοδιοικητικούς η ελπίδα να συνεχίσουν με επιτυχία το έργο τους, καθώς απευθύνεται σε όλους τους Δήμους και στους μεγάλους και στους μικρούς. Εξέφρασε δε την εμπιστοσύνη του στο πρόσωπο του υπουργού Εσωτερικών, κ. Θεοδωρικάκου, διότι έχει αποδείξει ότι τηρεί τις δεσμεύσεις του.

Ο Γ.Γ. της ΚΕΔΕ, Δημήτρης Καφαντάρης, αναφέρθηκε στις δυνατότητες που δίνει το «Αντώνης Τρίτσης» σε όλους τους Δήμους και επισήμανε ότι κανένα πρόγραμμα δεν έχει καμία αξία αν τα οφέλη του δεν τα γευθούν όλοι οι πολίτες. Επισήμανε δε, ότι το πρόγραμμα ισχυροποιεί τον θεσμό τη Αυτοδιοίκησης.

Επίσκεψη στον δήμο Ζίτσας

Ο πρώτος σταθμός της επίσκεψης εργασίας όπως την χαρακτήρισε ο ίδιος ο κ. Θεοδωρικάκος ήταν το δημαρχείο Ζίτσας στην Ελεούσα, όπου συναντήθηκε με τον δήμαρχο Μιχ. Πλιάκο παρουσία του προέδρου της ΕΕΤΑΑ κ. Γιάτσιου, του Γενικού Γραμματέα της ΚΕΔΕ κ. Καφαντάρη και του δημάρχου Ζαγορίου Γ. Σουκουβέλου.

Μία επίσκεψη που είχε ταυτόχρονα συμβολικό και ουσιαστικό περιεχόμενο όπως είπε ο κ. Θεοδωρικάκος, αφού ο δήμος Ζίτσας αποτελεί ένα τυπικό παράδειγμα ενός περιφερειακού δήμου με πολλές διάσπαρτες τοπικές κοινότητες και επιμέρους προβλήματα.

Όπως ανέφερε μάλιστα ο κ. Πλιάκος μετά τη σύσκεψη ίσως το πρώτο έργο από το πρόγραμμα «Τρίτσης» που θα δημοπρατηθεί στην Ήπειρο να είναι ο δεύτερος όροφος του δημαρχιακού μεγάρου.

Ο οικοδεσπότης, δήμαρχος Ζίτσας Μίχ. Πλιάκος τόνισε πως με το πρόγραμμα το υπουργείο ανεβάζει πιο ψηλά τον πήχη για όλους.

«Είναι η ώρα να μετεξελιχθούμε ως δήμοι σε μοχλούς ανάπτυξης. Τα τελευταία χρόνια προσπαθήσαμε αξιοποιώντας κάθε χρηματοδοτικό εργαλείο να βάλουμε ένα λιθαράκι σε αυτή την κατεύθυνση.

Το πρόγραμμα «Τρίτσης» αποτελεί μία ακόμη πρόκληση, ένα στοίχημα που πρέπει να κερδίσουμε προς όφελος του δήμου και των δημοτών. Δεν αρκεί μόνο η προετοιμασία αλλά πρέπει να συνεργαστούμε και να ξεπεράσουμε παθογένειες και αγκυλώσεις του παρελθόντος. Τηρώντας τη διαφάνεια και διασφαλίζοντας τη νομιμότητα, να αποφύγουμε καθυστερήσεις και τη γραφειοκρατεία που έχει το ισχύον θεσμικό πλαίσιο, για τις δημόσιες συμβάσεις και τα έργα», σημείωσε μεταξύ άλλων ο κ. Πλιάκος.

Η ΠΕΔ Ηπείρου

Τέλος, ο πρόεδρος της ΠΕΔ Ηπείρου Χρήστος Ντακαλέτσης αναφέρθηκε στην τοποθέτησή του στην ουσιαστική παρέμβαση του υπ. Εσωτερικών για την ενίσχυση της πρωτοβάθμιας αυτοδιοίκησης.

«Το πρόγραμμα «Τρίτσης» είναι ό,τι πιο αισιόδοξο έχει υπάρξει ποτέ για την αυτοδιοίκηση και είναι φυσιολογικό να αισιοδοξούμε για την επόμενη ημέρα», ανέφερε.

Παρόντες στην εκδήλωση παρουσίασης του προγράμματος στο Λίθινο ήταν το σύνολο σχεδόν των δημάρχων της Ηπείρου, αντιπεριφερειάρχες και αντιδήμαρχοι, δημοτικοί σύμβουλοι και άλλοι εκπρόσωποι φορέων από την ευρύτερη περιοχή.

 

Επιμέλεια: Βασίλης Λούπας

Share on facebook
  • Εφημερίδα Ανεξάρτητος
  • Εφημερίδα Ανεξάρτητος
  • Εφημερίδα Ανεξάρτητος