Σεπ
11

«ΑΓΙΑ ΕΛΕΝΗ» - Έντονος προβληματισμός μετά τη συρροή κρουσμάτων
Εκτύπωση

Το ενδεχόμενο να εξελιχθεί σε εστία υπερμετάδοσης προβληματίζει τις τοπικές αρχές

 

Σε αυξημένη επιφυλακή έχουν τεθεί οι υγειονομικές αρχές της πόλης, ο ΕΟΔΥ και η Πολιτική Προστασία μετά την επιβεβαίωση επτά ακόμη – μέχρι χθες το απόγευμα τουλάχιστον - κρουσμάτων κορωνοϊού σε διαμένοντες στη δομή φιλοξενίας προσφύγων «Αγία Ελένη» στον Άγιο Ιωάννη.

Κανείς από τους φορείς του ιού δε νοσηλεύεται, με τη συντριπτική πλειονότητα να είναι ασυμπτωματικοί και μόνο τα δύο ανήλικα παιδιά να παρουσιάζουν πυρετό, με σημάδια υποχώρησης.

Η δομή έχει τεθεί σε αυστηρή καραντίνα από την αρχή, όμως έχει ήδη δημιουργηθεί ζήτημα με τις αντιδράσεις των διαμενόντων στη δομή.

Αρκετοί είναι αυτοί που αντιδρούν έντονα στον αποκλεισμό της δομής και την απαγόρευση εξόδου από αυτήν, ενώ πληροφορίες αναφέρουν πως σε έλεγχο που έγινε στις εγκαταστάσεις, εντοπίστηκε και μία «τρύπα» στην περίφραξη από όπου οι διαμένοντες είχαν τη δυνατότητα να εξέρχονται και να εισέρχονται στη δομή, χωρίς να τους δει κανείς.

Κλιμάκιο του ΕΟΔΥ έκανε λήψη χθες το πρωί και άλλων 35 περίπου δειγμάτων, με τα αποτελέσματα να αναμένονταν να βγουν μέχρι αργά χθες βράδυ.

Έντονο προβληματισμό επίσης προκαλεί η πληροφορία, ότι πολλοί διαμένοντες στη δομή έχουν κοινωνικές σχέσεις με διαμένοντες στη δομή του Κατσικά.

Όπως έχει γίνει και σε άλλες περιπτώσεις στη χώρα, με κρούσματα σε δομές προσφύγων, η κατάσταση μπορεί εύκολα να ξεφύγει από τον έλεγχο και να δημιουργηθεί μία εστία υπερμετάδοσης του ιού, που θα είναι δύσκολο να ελεγχθεί.

Κατά την διάρκεια της συνέντευξης τύπου ο δήμαρχος Ιωαννίνων ρωτήθηκε για τα θετικά κρούσματα στην δομή της Αγίας Ελένης. «Δεν έχουμε καμία επίσημη ενημέρωση. Γνωρίζαμε ότι οι προσφυγικές δομές αποτελούν από τους πλέον ευάλωτους χώρους. Ελπίζω το πρόβλημα να περιοριστεί και να μην πάρει μεγαλύτερες διαστάσεις», ανέφερε.

Με αφορμή τέλος τα γεγονότα στη Μόρια τόνισε ότι το μεταναστευτικό αποτελεί ένα από τα πιο δύσκολα προβλήματα που αντιμετωπίζει η χώρα ενώ διευκρίνισε πως δεν υπάρχει καμία ενημέρωση για μετακινήσεις προς τις δομές της περιοχής.

«Το θέμα της Μόριας είναι το χρονικό ενός προαναγγελθέντος θανάτου. Είναι η προσωπική μου θέση, και τώρα καλούμαστε να διαχειριστούμε ένα μεγάλο θέμα. Δεν ξέρω που θα μεταφερθούν τα παιδιά, αλλά πρέπει οπωσδήποτε να αποσυμφορηθεί η περιοχή».

Παρέμβαση του ΚΚΕ

Με αφορμή τον εντοπισμό των κρουσμάτων στην δομή της «Αγίας Ελένης», η Τ.Ε Ιωαννίνων του ΚΚΕ, εξέδωσε ανακοίνωση στην οποία συνδυάζει το περιστατικό με τα γεγονότα στη Μόρια, ζητώντας συνεχή και επαναλαμβανόμενα τεστ σε όλου στους διαμένοντες της δομής.

«Η Κ.Ο. Ιωαννίνων του ΚΚΕ καλεί το κράτος, την Περιφέρεια, τους Δήμους του Νομού να πάρουν τώρα θέση και να δώσουν λύση για τη δομή Αγία Ελένη και όλες τις δομές προσφύγων. Να εξασφαλιστούν σήμερα κιόλας τεστ για το σύνολο των φιλοξενούμενων και των εργαζόμενων στη δομή και των οικογενειών τους. Να διασφαλιστεί υγειονομικό προσωπικό που θα παρακολουθεί τους ασθενείς, τους όρους διαβίωσης».

Share on facebook
  • Εφημερίδα Ανεξάρτητος
  • Εφημερίδα Ανεξάρτητος
  • Εφημερίδα Ανεξάρτητος