Σεπ
15

ΝΕΑ ΣΧΟΛΙΚΗ ΧΡΟΝΙΑ - Αγιασμός σε πρωτόγνωρες συνθήκες
Εκτύπωση

Με όλους τους υγειονομικούς κανόνες το πρώτο κουδούνι, στα σχολεία των Ιωαννίνων - Δέσμευση Ελισάφ να καταβληθεί κάθε δυνατή προσπάθεια, ώστε η πόλη να αποκτήσει ένα νέο πρότυπο Μουσικό σχολείο

 

Με τους νέους υγειονομικούς κανόνες και τα μέτρα που απαιτούνται για τον περιορισμό διάδοσης του Covid-19 έγινε το πρωί της Δευτέρας η έναρξη της σχολικής χρονιάς.

Από τον Δήμο Ιωαννιτών και τις υπηρεσίες του σε συνεργασία με την εκπαιδευτική κοινότητα είχε ολοκληρωθεί η διανομή των μασκών σε όλες τις σχολικές μονάδες ώστε να είναι στη διάθεση των μαθητών.

Με την τήρηση των υγειονομικών πρωτοκόλλων, με αποστάσεις και μάσκες έγιναν οι καθιερωμένοι αγιασμοί.

Ο Δήμαρχος Ιωαννίνων Μωυσής Ελισάφ παραβρέθηκε το πρωί στον αγιασμό του Μουσικού Σχολείου Ιωαννίνων.

Παρόντες ήταν οι βουλευτές Γιώργος Αμυράς και Μερόπη Τζούφη, ο Περιφερειακός Διευθυντής Εκπαίδευσης Κωνσταντίνος Καμπουράκης, ο Διευθυντής Δευτεροβάθμιας Εκπαίδευσης Βαγγέλης Κωσταδήμας, οι αντιδήμαρχοι Γιάννης Αιβατίδης και Αριστείδης Παππάς.

Η Διευθύντρια του σχολείου Μαρία Κασαγιάννη καλωσόρισε όλους και απευθυνόμενη στους μαθητές τους ζήτησε να τηρούν τα μέτρα ώστε η χρονιά να κυλήσει χωρίς προβλήματα.

Ο Δήμαρχος Ιωαννίνων Μωυσής Ελισάφ απευθυνόμενος στους μαθητές σημείωσε πως αν τηρήσουμε όλοι τους κανόνες τότε θα έχουμε δημιουργήσει μία μεγάλη ασπίδα για τη δημόσια υγεία.

«Προσπαθούμε να διαφυλάξουμε ότι πολυτιμότερο έχουμε κι αυτό είναι η υγεία μας», επεσήμανε.

«Κάναμε ότι καλύτερο ώστε τα σχολεία του δήμου μας να είναι έτοιμα για αυτή την διαφορετική σχολική χρονιά» σημείωσε ο Δήμαρχος και αναφερόμενος στο Μουσικό τόνισε ότι ολοκληρώθηκαν όλες οι απαραίτητες παρεμβάσεις σε ένα κτίριο με πολλά προβλήματα.

«Πρέπει να δρομολογήσουμε το μέλλον. Και το μέλλον είναι ένα καινούριο πρότυπο μουσικό σχολείο το οποίο περιλαμβάνεται στο κτιριολογικό πρόγραμμα του Δήμου μας» ανέφερε.

Απευθυνόμενος σε μαθητές και εκπαιδευτικούς είπε ότι επιθυμία του Δήμου είναι να ανοίγει η πολιτιστική χρονιά με εκδήλωση του Μουσικού Σχολείου κάτι που θα ετοιμαστεί μόλις το επιτρέψουν οι υγειονομικές συνθήκες.

Σε δηλώσεις που έκανε ο Δήμαρχος σημείωσε ότι το ενδιαφέρον του Δήμου για το Μουσικό Σχολείο ήταν αμέριστο από την πρώτη μέρα που ανέλαβε καθήκοντα.

«Κάναμε σημαντικά έργα βελτίωσης των υποδομών του. Όλο αυτό το χρονικό διάστημα με την βοήθεια της Περιφέρειας κάναμε όλες τις παρεμβάσεις ώστε να δοθεί η έγκριση από την επιτροπή καταλληλότητας. Η διαδικασία αυτή ολοκληρώνεται και το σχολείο θα λειτουργεί κανονικά. Έτσι θα προχωρήσουμε και σε άλλες βελτιώσεις. Αυτό όμως δεν είναι λύση. Η πόλη δικαιούται ένα πρότυπο μουσικό σχολείο. Υπάρχει ένα κτιριολογικό πρόγραμμα του Δήμου στο οποίο περιλαμβάνεται και ένα νέο μουσικό σχολείο. Το ενδιαφέρον μας είναι αμέριστο» υπογράμμισε ο κ. Ελισάφ.

Απαντώντας σε σχετική ερώτηση ο κ. Ελισάφ, αναφέρθηκε στην ένταση της προηγούμενης χρονιάς με τη διεύθυνση του σχολείου, χαρακτηρίζοντάς την ως μία «θλιβερή παρεξήγηση».

Επικαλέστηκε τέλος τις πολλές και ουσιαστικές παρεμβάσεις που έγιναν στην κτηριακή υποδομή του σχολείου, σε συνεργασία και με την περιφέρεια Ηπείρου, ώστε το κτήριο να είναι και ασφαλές και λειτουργικό, αλλά παράλληλα να είναι και νόμιμα αδειοδοτημένο.

«Πρέπει να δρομολογήσουμε το μέλλον. Και το μέλλον είναι ένα καινούριο πρότυπο Μουσικό σχολείο το οποίο περιλαμβάνεται στο κτηριολογικό πρόγραμμα του δήμου μας» ανέφερε.

Μάσκες και μέτρα

Αναμφίβολα, οι εικόνες του φετινού αγιασμού των σχολείων θα μείνουν ανεξίτηλα χαραγμένες στις μνήμες όλων, αρκεί φυσικά να μην χρειαστεί να επαναληφθούν τον επόμενο Σεπτέμβριο.

Η τήρηση των μέτρων και των οδηγιών που έχουν ανακοινωθεί από την αρμόδια Επιτροπή των λοιμωξιολόγων, βρέθηκε στο επίκεντρο της συζήτησης και των παραινέσεων προς τους μαθητές.

Η διευθύντρια του σχολείου Μαίρη Κασαγιάννη καλωσόρισε όλους και απευθυνόμενη στους μαθητές τούς ζήτησε να τηρούν τα μέτρα ώστε η χρονιά να κυλήσει χωρίς προβλήματα.

Οι βουλευτές Ιωαννίνων

Με τη σειρά του, ο βουλευτής Γ. Αμυράς αναφέρθηκε στο μήνυμα που στέλνουν οι μαθητές, τηρώντας τα μέτρα, που δεν είναι άλλο από την προστασία της υγείας των άλλων ατόμων και ειδικότερα των ευπαθών ομάδων του πληθυσμού.

Η Μερ. Τζούφη στάθηκε περισσότερο στις ελλείψεις των μέσων και υποδομών στα σχολεία, με ευθύνη του υπ. Παιδείας, ώστε η λειτουργία των σχολείων, να είναι διασφαλισμένη.

Η αναπλ. τομεάρχης Παιδείας του ΣΥΡΙΖΑ σημείωσε πως «οι ευθύνες είναι πολλές και τα λάθη στις πολιτικές επιλογές ακόμη περισσότερα. Τμήματα υπεράριθμα, ανεπαρκείς προσλήψεις εκπαιδευτικών και προσωπικού καθαριότητας, ελλείψεις στα μέσα προστασίας και καθαρισμού. Καμία προσπάθεια για αναζήτηση νέων αιθουσών και βελτίωση των υπαρχόντων υποδομών, παρά το διαθέσιμο χρόνο προετοιμασίας κατά την περίοδο του καλοκαιριού.

Η εκπαιδευτική κοινότητα καλείται να ανταπεξέλθει σε πρωτόγνωρες συνθήκες υγειονομικής και οικονομικής κρίσης. Καλείται επίσης να εξασφαλίσει την όσο το δυνατόν ασφαλέστερη λειτουργία των σχολείων, με αλληλεγγύη, περίσκεψη και διάλογο».

Χαιρετισμό απηύθυναν τέλος στην τελετή του αγιασμού ο περιφ. διευθυντής εκπαίδευσης κ. Καμπουράκης και ο διευθυντής της δευτεροβάθμιας εκπαίδευσης Ιωαννίνων κ. Κωσταδήμας

Μικροπροβλήματα στην Ήπειρο

Την ίδια στιγμή, στην Ήπειρο, στα περισσότερα σχολεία δεν υπήρξαν προβλήματα εκτός από δυο περιπτώσεις που αφορούν στην Άρτα με ένα δάσκαλο που αρνείται κατηγορηματικά να κάνει χρήση της μάσκας αλλά και στην Ηγουμενίτσα που ιερέας δεν θέλησε να φορέσει μάσκα για να τελέσει τον αγιασμό.

Ο Περιφερειακός Διευθυντής Εκπαίδευσης Ηπείρου, Κώστας Καμπουρακης αναφέρθηκε στα δύο περιστατικά στην Άρτα και την Ηγουμενίτσα, λέγοντας ότι πρόκειται για «μεμονωμένα περιστατικά» που αντιμετωπίστηκαν ανάλογα με όσα ορίζει ο νόμος.

«Σε γενικές γραμμές δεν είχαμε θέματα, ούτε αρνητές χρήσης μάσκας. Τουλάχιστον μέχρι αυτή την στιγμή…» είπε ο κ. Καμπουράκης.

Δοθείσης της ευκαιρίας ξεκαθάρισε ότι ο νόμος είναι σαφής: Οποιοδήποτε μπαίνει στο σχολείο θα πρέπει να φορά μάσκα, είτε είναι μαθητής, είτε εκπαιδευτικός είτε γονιός , είτε εισέρχεται για κάποιον άλλο λόγο σχετικό με την εκπαίδευση και το σχολείο.

«Αλίμονο εάν αυτό που ζητάμε από τα παιδιά δεν το τηρούμε εμείς οι ενήλικες» είπε, ο κ. Καμπουρακης ξεκαθαρίζοντας ότι οφείλουμε όλοι μας να τηρούμε τα μέτρα και να κρατάμε αποστάσεις αποφεύγοντας τον συνωστισμό.

Ο κ. Καμπουράκης βρέθηκε τη Δευτέρα σε πολλά σχολεία προκειμένου να διαπιστώσει εάν όλα κύλησαν ομαλά ενώ όλο το Σαββατοκύριακο έγινε ένας αγώνας δρόμου με εγκυκλίους που στάλθηκαν προκειμένου να είναι όλα έτοιμα για τους μαθητές και τους εκπαιδευτικούς.

Πάντως η πρώτη μέρα κύλησε χωρίς ιδιαίτερα προβλήματα με τους μαθητές να ακολουθούν τις υποδείξεις και τα μέτρα. Ο κ. Καμπουράκης ξεκαθάρισε ότι σε αυτή την προσπάθεια κανείς δεν είναι μόνος εξηγώντας ότι όλοι όσοι θα μπαίνουν στα σχολεία θα φορούν μάσκες

Η διανομή των μασκών

Υπενθυμίζουμε πως λίγο πριν το μεσημέρι του Σαββάτου έφτασαν οι μάσκες για τους μαθητές των σχολείων του Δήμου Ιωαννιτών.

Η ισόγεια αίθουσα του δημαρχείου μετατράπηκε σε ένα μικρό εργοτάξιο ώστε να γίνει η καταμέτρηση και η κατανομή στα σχολεία.

Άλλωστε, όπως τόνισε σε δηλώσεις του ο Δήμαρχος Μωυσής Ελισάφ οι συνθήκες κάτω από τις οποίες έφτασαν οι μάσκες δεν ήταν και οι πλέον ενδεδειγμένες.

Οι υπάλληλοι της Διεύθυνσης Παιδείας, οι Πρόεδροι και μέλη των σχολικών επιτροπών και το πολιτικό προσωπικό του Δήμου έδωσαν έναν πραγματικό αγώνα δρόμου ώστε να γίνει πλήρης καταμέτρηση του υλικού που έφτασε και στη συνέχεια να διανεμηθεί ανάλογα με τον αριθμό των μαθητών του κάθε σχολείου.

Τις μάσκες παρέλαβαν οι Διευθυντές των σχολικών μονάδων του Δήμου οι οποίοι θα μεριμνήσουν ώστε το πρωί της Δευτέρας να διανεμηθούν στα παιδιά.

Στην παρούσα φάση έφτασε μόνο μία μάσκα για κάθε μαθητή και αναμένεται τις επόμενες ημέρες να ολοκληρωθεί η παράδοση και των υπολοίπων.

«Κάνουμε έναν πραγματικό αγώνα δρόμου ώστε οι μάσκες να φτάσουν σε όλα τα σχολεία. Είναι μία πρωτόγνωρη διαδικασία όπως πρωτόγνωρες είναι και οι συνθήκες έναρξης της νέας σχολικής χρονιάς. Εκτιμώ ότι η πρώτη βδομάδα θα είναι μεταβατική και σύντομα τα παιδιά θα προσαρμοστούν στα υγειονομικά πρωτόκολλα», τόνισε σε δηλώσεις του ο Δήμαρχος.

Παράλληλα επανέλαβε ότι ο Δήμος θα καλύψει με δικές του μάσκες τυχόν κενά που μπορεί να υπάρξουν στα σχολεία ενώ θα είναι δίπλα στην εκπαιδευτική κοινότητα για να παρέμβει όπου χρειαστεί.

«Κάνουμε το καλύτερο για τα σχολεία και θα συνεχίσουμε να αντιμετωπίζουμε όποιο πρόβλημα προκύψει και τους επόμενους μήνες», υπογράμμισε.

Ευχές από τους αυτοδιοικητικούς

Εν τω μεταξύ, ευχές σε παιδιά, γονείς και εκπαιδευτικούς στέλνουν, με αφορμή την έναρξη της σχολικής χρονιάς, αυτοδιοικητικοί και φορείς της Ηπείρου, με κυριότερο χαρακτηριστικό των μηνυμάτων τους την έμφαση στην ασφαλή λειτουργία των σχολείων.

Ο επικεφαλής της παράταξης «Ενότητα Πολιτών – Νέα Γιάννενα», Θωμάς Μπέγκας αναφέρει μεταξύ άλλων: «Η παιδεία πρέπει να είναι η μεγαλύτερη επένδυση για μια χώρα, γιατί τα παιδιά και η γνώση τους είναι το μέλλον μας, η ελπίδα αυτού του τόπου.Οι νέες γενιές είναι η ελπίδα για να υπάρξει η ανάταση και έξοδος από την κρίση που ζούμε σήμερα. Θα θέλαμε να επισημάνουμε για μια ακόμη φορά ότι το κλειδί για να προοδεύσουμε είναι η συνεργασία. Κανείς δεν μπορεί να τα καταφέρει μόνος του, όλοι μαζί μπορούμε να πετύχουμε περισσότερα. Ειδικά τη φετινή δύσκολη και διαφορετική χρονιά, λόγω της πανδημίας, πρέπει όλοι μας, από τον πιο μικρό μαθητή μέχρι την οργανωμένη Πολιτεία, να ενώσουμε τις δυνάμεις μας για να ξεπεράσουμε με ασφάλεια τους όποιους κινδύνους.

Η παράταξή μας, επέλεξε τα μέλη της να μην παραστούν σε κάποιο αγιασμό για να μη δημιουργήσουμε αναστάτωση και να διευκολύνουμε τους υπεύθυνους στην εφαρμογή των διαδικασιών για την έναρξη της φετινής σχολικής χρονιάς.Είναι όμως παρούσα από τον θεσμικό της ρόλο σε οτιδήποτε χρειαστεί η εκπαιδευτική κοινότητα, όπως ήταν άλλωστε και όλα τα προηγούμενα χρόνια».

Επιπρόσθετα, με τη φράση «Ούτε τέχνη ούτε σοφίηεφικτόν, εάν μη μάθητις», που αποδίδεται στον Δημόκριτο, απευθύνει το δικό της μήνυμα η παράταξη «Ιωάννινα 2023». «Με την ευκαιρία της έναρξης της νέας σχολικής περιόδου ευχόμαστε στους μαθητές, στους διδάσκοντες και στις οικογένειές τους να είναι υγιείς, να εργάζονται και να συνεργάζονται με επιδίωξη την πνευματική καλλιέργεια, την σωματική ευρωστία και την κοινωνική πρόοδο των παιδιών μας. Ανεξαρτήτως των συνθηκών, η επιδίωξη και ο πρωτεύων στόχος θα παραμένει πάντα ίδιος: H καλλιέργεια των παιδιών μας», υπογραμμίζεται στη λιτή ανακοίνωση.

Από την πλευρά του ο επικεφαλής της παράταξης «Ανεξάρτητη Δημοτική Πρωτοπορία» Νίκος Γκόντας και οι δημοτικοί και τοπικοί σύμβουλοι εύχονται καλή σχολική χρονιά σε όλους με την ευχή να είναι η πρώτη και τελευταία χρονιά που αρχίζει με τέτοιες αντίξοες συνθήκες. Η συμμετοχή στη γνώση είναι αγαθό για τα νέα παιδιά, το οποίο στην φετινή σχολική χρονιά είναι ιδιαίτερο βεβαρυμμένο, που λόγω της πανδημίας δοκιμάζεται και το οποίο έχει προκύψει και στη χώρα μας εδώ και επτά μήνες περίπου, κάτι που κάνει δυσχερές το έργο μαθητών, δασκάλων και γονιών. Παρόλα αυτά σε καμία περίπτωση δεν θα πρέπει να ανακοπεί ο δρόμος για την μάθηση και αυτό θα γίνει με τη πιστή τήρηση των μέτρων προστασίας, όπως οι ειδικοί επιστήμονες ορίζουν», αναφέρεται στο σχετικό ευχετήριο μήνυμα. Ευχές σε παιδιά και εκπαιδευτικούς στέλνει και η δημοτική παράταξη «Γιάννενα Τώρα». «Η επιστροφή στις σχολικές αίθουσες σηματοδοτεί την αφετηρία της συνεχούς προσπάθειας για την κατάκτηση της γνώσης και της αρετής, που είναι απαραίτητα εφόδια για τους μαθητές. Όμως, αυτή τη φορά η επιστροφή θα είναι διαφορετική. Οι πρωτόγνωρες συνθήκες που διαμορφώθηκαν με την πανδημία επιβάλλουν την τήρηση αυστηρών υγειονομικών πρωτοκόλλων στα σχολεία, ώστε οι μαθητές, που αποτελούν το πιο ζωντανό κομμάτι της κοινωνίας μας, και οι εκπαιδευτικοί μας να είναι πρωτίστως ασφαλείς και υγιείς. Καλή σχολική χρονιά σε όλους», τονίζεται στην ανακοίνωση της παράταξης.

Το δικό του μήνυμα στέλνει και ο πρόεδρος του Επιμελητηρίου Ιωαννίνων, Δημήτριος Δημητρίου, σημειώνοντας μεταξύ άλλων τα εξής: «Σήμερα και κάτω από δύσκολες συνθήκες για όλους, για μαθητές, καθηγητές και γονείς, η υπευθυνότητα και η αλληλεγγύη, πρέπει να είναι ο στόχος που όλοι θα πρέπει να πετύχουμε. Συγκροτημένα, με μεθοδικότητα και επιμονή θα ξεπεράσουμε κάθε εμπόδιο. Εύχομαι από καρδιάς, η νέα σχολική χρονιά να συνεχίσει για όλους τους μαθητές να είναι ένα πραγματικό ταξίδι γνώσης το οποίο θα ικανοποιήσει κάθε προσδοκία τους και θα τους δώσει παράλληλα, τη δυνατότητα να οικοδομήσουν μια κοινωνία αξιών και αρχών. Καλή σχολική χρονιά σε όλους, με υγεία, αισιοδοξία και δύναμη».

Τροπολογία για το πώς

θα κλείνουν τα σχολεία

Τέλος, για κοινωνικούς λόγους παρέχεται, με τροπολογία που κατέθεσε η υπουργός Παιδείας Νίκη Κεραμέως, η δυνατότητα απόσπασης εκπαιδευτικών ακόμα και κατά τα δύο έτη από τον διορισμό τους, εάν είναι πολύτεκνοι ή έχουν οι ίδιοι ή οι σύζυγοί τους αναπηρία άνω του 67%. Επίσης, θεσπίζεται ο τρόπος με τον οποίο θα κλείνουν και θα ανοίγουν σχολικές μονάδες εξαιτίας της πανδημίας.

Η υπουργός Παιδείας Νίκη Κεραμέως υποστήριξε στην Ολομέλεια, την τροπολογία που κατέθεσε για ψήφιση στο νομοσχέδιο του Υπουργείου Υγείας, με το οποίο θα κυρωθούν οι δύο ΠΝΠ του περασμένου Αυγούστου.

Η Νίκη Κεραμέως αναλύοντας τις διατάξεις της τροπολογίας ανέφερε ότι «για κοινωνικούς λόγους, παρέχεται η κατ' εξαίρεση δυνατότητα απόσπασης και κατά τα δύο πρώτα χρόνια του διορισμού τους σε ορισμένες κατηγορίες εκπαιδευτικών καθώς και μελών ειδικού εκπαιδευτικού προσωπικού και ειδικού βοηθητικού προσωπικού».

Πρόκειται, όπως είπε η υπουργός, «για τους μόνιμους διορισμούς που έχουν γίνει, παρέχοντας έτσι τη δυνατότητα και κατά τα δύο πρώτα χρόνια διορισμού αυτών των εκπαιδευτικών να μπορούν να πάρουν απόσπαση στις περιπτώσεις εκείνες που οι ίδιοι ή και οι σύζυγοί τους έχουν ποσοστό αναπηρίας άνω του 67% ή είναι πολύτεκνοι».

Αναφορικά με τη δεύτερη διάταξη της τροπολογίας, η οποία αφορά το κλείσιμο σχολικών μονάδων λόγω του κορωνοϊού, η υπουργός Παιδείας είπε πως με τη διάταξη της τροπολογίας θεσπίζεται «η επιβολή του μέτρου της προσωρινής αναστολής λειτουργίας σχολικών μονάδων για την αντιμετώπιση της διασποράς του κορωνοϊού.

Η απόφαση αυτή θα λαμβάνεται από τον διευθυντή Πρωτοβάθμιας ή Δευτεροβάθμιας εκπαίδευσης, μετά από γνώμη του διευθυντή Δημόσιας Υγείας και Κοινωνικής Μέριμνας της οικείας Περιφερειακής Ενότητας, και πάντοτε στην βάση του πρωτοκόλλου που έχουν δώσει οι ειδικοί επιστήμονες».

Η υπουργός προσέθεσε πως «έχει συσταθεί μια ειδική μονάδα, μια task force, αποτελούμενη από εκπροσώπους των υπουργείων Παιδείας, Υγείας, του ΕΟΔΥ και της Γενικής Γραμματείας Πολιτικής Προστασίας, η οποία θα παρέχει επιπλέον καθοδήγηση στους διευθυντές εκπαίδευσης και στους διευθυντές Υγείας των Περιφερειών, προκειμένου να εφαρμόζονται τα πρωτόκολλα που έχουν ήδη εκδοθεί αναφορικά με το πότε κλείνει ενδεχομένως ένα τμήμα ή μια σχολική μονάδα λόγο κορωνοϊού».

 

Επιμέλεια: Βασίλης Λούπας

Share on facebook
  • Εφημερίδα Ανεξάρτητος
  • Εφημερίδα Ανεξάρτητος
  • Εφημερίδα Ανεξάρτητος