Ιουν
28

Νέοι διαξιφισμοί για την άσκηση της θήρας
Εκτύπωση

ΑΜΒΡΑΚΙΚΟΣ ΚΟΛΠΟΣ
Νέοι διαξιφισμοί για την άσκηση της θήρας
Ποια τα συμπεράσματα ημερίδας που έγινε από την Κυνηγετική Συνομοσπονδία και την Ε’ ΚΟΗ

Αντικρουόμενες εξακολουθούν να είναι οι απόψεις των κυνηγετικών οργανώσεων και του Φορέα Διαχείρισης για το αν πρέπει να επιτραπεί αλλά και με ποιος όρους η άσκηση της θήρας στον Αμβρακικό.
Το συμπέρασμα αυτό προέκυψε κατά τη διάρκεια της χθεσινής ενδιαφέρουσας ημερίδας που έγινε στην Άρτα από την Κυνηγετική Συνομοσπονδία και την Ε’ Κυνηγετική Ομοσπονδία Ηπείρου για το μείζον ζήτημα της κυνηγετικής δραστηριότητας στον Αμβρακικό κόλπο.
Το δεύτερο συμπέρασμα αφορά τον κατακερματισμό αρμοδιοτήτων για την προστασία γενικότερα του Αμβρακικού, ενώ κατά την διάρκεια της ημερίδας σημαντική ήταν και η θέση των φορέων της τοπικής κοινωνίας που τάχθηκαν, χωρίς εξαιρέσεις, υπέρ της άσκησης θήρας, αλλά με συγκεκριμένους όρους και προϋποθέσεις.
Η ημερίδα άρχισε με τον πρόεδρο της Κυνηγετικής Συνομοσπονδίας Νίκο Παπαδόδημα να χαρακτηρίζει σημαντικό τον Αμβρακικό κόλπο για την τοπική οικονομία και να τονίζει με έμφαση πως πρέπει να εφαρμοστεί η αρχή της Ευρωπαϊκής Ένωσης για τη διαχείριση μιας προστατευόμενης περιοχής που πρέπει να ακολουθεί τις θέσεις των χρηστών της.
«Δυστυχώς στην Ελλάδα επικρατεί η γνώμη του ενός, η οποία πουλάει. Αυτό που πουλά σήμερα στην Ελλάδα είναι η προστασία του περιβάλλοντος. Αν πιστεύω ότι με αυτό τον τρόπο προστατεύουν τον Αμβρακικό δεν έχουν παρά να κάνουν μία βόλτα για να διαπιστώσουν την καταστροφή του. Προσπαθούμε να δώσουμε πειστικά επιχειρήματα με αντικειμενική επιστημονική γνώση και άποψη για αυτά που πρέπει και μπορούμε να κάνουμε. Ας μας απαντήσουν όμως, γιατί τα τρία χρόνια της απαγόρευσης δεν έκαναν απολύτως τίποτα. Δεν είναι αφελείς ούτε ανίκανοι. Έγινε για να φτάσουμε την παραμονή λήξης της ΚΥΑ για να ζητήσουν παράταση, να εκπονήσουν νέες μελέτες και να έχουμε ξανά απαγορεύσεις», σημείωσε μεταξύ άλλων.
Από την πλευρά του ο πρόεδρος της Ε’ Κυνηγετικής Ομοσπονδίας Παναγιώτης Τσιλίκης στάθηκε στο ιστορικό των ενεργειών των τελευταίων ετών.
«Αποδεχθήκαμε την πρόταση του Φορέα να συγκροτηθεί κοινή επιτροπή που θα συζητήσει το θέμα μετά το τέλος της απαγόρευσης. Μέχρι σήμερα δυστυχώς ο Φορέας δεν έχει προχωρήσει στη σύσταση της Επιτροπής, ενώ πρότεινε στο ΥΠΕΚΑ να παραμείνει ως έχει η κατάσταση με την απαγόρευση της θήρας. Δεσμευθήκαμε από την πρώτη στιγμή ότι θα ενισχύσουμε το Φορέα με πλωτά μέσα, με θηροφύλακες, με θερμικές κάμερες, με επιστημονικό προσωπικό, όμως φτάσαμε στο σημείο η υπογεγραμμένη απόφαση της αποκεντρωμένης διοίκησης να μην δημοσιευθεί καν στο ΦΕΚ, καταστρατηγώντας τις αρμοδιότητες που δόθηκαν με τον Καλλικράτη», τόνισε ο κ. Τσιλίκης.
Στη συνέχεια ο διευθυντής του Φορέα Διαχείρισης Δημήτρης Μπαρέλλος τόνισε μεταξύ άλλων πως η απαγόρευση της θήρας θα πρέπει να συνεχιστεί, ωστόσο δεν έδωσε συγκεκριμένα στοιχεία που να αποδεικνύουν αριθμητικά την παρουσία στον Αμβρακικό των θηρεύσιμων και μη ειδών της ορνιθοπανίδας.
Η πρόταση επίσης του Φορέα περιλαμβάνει μελλοντικά την άσκηση κυνηγετική δραστηριότητας, εφόσον όμως αντιμετωπιστεί αποτελεσματικά προηγουμένως η λαθροθηρία.
«Έχουμε λάβει υπόψιν τις θέσεις των κυνηγετικών οργανώσεων, των φορέων της τοπικής κοινωνίας και των διευθύνσεων του ΥΠΕΚΑ και προτείναμε την παράταση της απαγόρευσης προκειμένου να σχεδιάσουμε έναν αποτελεσματικότερο έλεγχο της λαθροθηρίας», σημείωσε χαρακτηριστικά.
Ωστόσο, όταν ρωτήθηκε για το εάν ο Φορέας έχει συγκεκριμένα στοιχεία και μελέτες, αρκέστηκε να πει ότι γίνονται καταγραφές, καθώς «το προσωπικό μας δεν ήταν εκπαιδευμένο για τέτοια ζητήματα και γι’ αυτό εκπαιδεύεται εδώ και δυόμιση χρόνια»...
Στη συνέχεια το λόγο έλαβε ο διευθυντής δασών Πρέβεζας Βασίλης Δάλαρος ο οποίος αναφέρθηκε στο θέμα των αρμοδιοτήτων για τις υπηρεσίες.
«Οι αποφάσεις από το 1990 που απαγορεύθηκε το κυνήγι μέχρι το 2011 εκδόθηκαν από τις Διευθύνσεις Δασών Άρτας και Πρέβεζας. Όταν εμείς προτείναμε καθολικές απαγορεύσεις δεν μας ενοχλούσε κανείς. Αντίθετα, όταν προτείναμε περιορισμένη κυνηγετική χρήση, μας έστελναν έγγραφα ότι δεν είμαστε αρμόδιοι.
Προτείναμε το 2011 μία περιοχή στην Πρέβεζα και έξι στην Άρτα, υπογράφηκε η απόφαση και ακολούθησε έγγραφο από το ΥΠΕΚΑ, χωρίς να ανακαλεί την απόφαση αυτή, με το οποίο μας ενημερώνουν ότι επειδή ο Αμβρακικός διέπεται από τη συνθήκη Ραμσάρ και τη διεθνή σύμβαση της Βέρνης δε γίνεται να αποφασίζει η Αποκεντρωμένη Διοίκηση.
Αν θέλουν την αρμοδιότητα, ας την αναλάβουν, γιατί όμως από το 1990 μέχρι και σήμερα δεν εξέδωσαν ούτε μία απόφαση;», διερωτήθηκε ο κ. Δάλαρος.
Την ημερίδα παρακολούθησαν εκπρόσωποι των φορέων της αυτοδιοίκησης με τον Περιφερειάρχη Αλ. Καχριμάνη να κάνει ιδιαίτερη αναφορά στην συνεισφορά της Ομοσπονδιακής Θηροφυλακής.
Οι τοποθετήσεις
Περιφερειάρχη και
Αντιπεριφερειάρχη
Ο Περιφερειάρχης ανέφερε ότι το πρόβλημα (και για τον Αμβρακικό) δεν είναι οι κυνηγοί, αλλά οι λαθροκυνηγοί. Πρόσθεσε ακόμη ότι οι κυνηγοί είναι ουσιαστικοί και όχι θεωρητικοί φίλοι του περιβάλλοντος και δεν αναζητούν επιδοτήσεις για να προστατεύσουν τη φύση, παρά μόνο το κάνουν με την καθημερινή παρουσία τους σε αυτή. Ο Περιφερειάρχης αναφέρθηκε επίσης σε γενικές γραμμές και στην σημερινή κατάσταση του Αμβρακικού, λέγοντας ότι θα απομακρυνθούν οι δεξαμενές καυσίμων, σύμφωνα με το οριζόμενο χρονοδιάγραμμα, τονίζοντας ότι παράλληλα η Περιφέρεια προχωρά στον έλεγχο όλων των βιολογικών καθαρισμών που καταλήγουν στον Κόλπο, προκειμένου να περιοριστούν οι πηγές ρύπανσης.
Χαιρετισμό στην Ημερίδα απηύθυνε και ο Αντιπεριφερειάρχης Π.Ε. Άρτας κ. Β. Ψαθάς, ο οποίος πρότεινε να εφαρμοστεί η απόφαση που είχε εκδοθεί πέρυσι από την Αποκεντρωμένη Διοίκηση Ηπείρου  - Δυτικής Μακεδονίας, για κυνήγι στην Α΄ ζώνη του Αμβρακικού Κόλπου. «Τα προβλήματα από τη λαθροθηρία και η υπερβολική ευαισθησία των οικολογικών οργανώσεων πρέπει να αντιμετωπιστούν με σύνεση και ωριμότητα στα πλαίσια της ορθολογικής διαχείρισης του Αμβρακικού Κόλπου», είπε ο Αντιπεριφερειάρχης, ο οποίος πρόσθεσε ότι οι κυνηγοί είναι συνδεδεμένοι άρρηκτα με τη φύση και τον τόπο και ότι ο «κυνηγετικός τουρισμός» μπορεί να συνεισφέρει στην τοπική οικονομία και στην ανάδειξη της ευρύτερης περιοχής, ειδικά τη δύσκολη περίοδο που διανύουμε. Τέλος, ευχαρίστησε τον Κυνηγετικό Σύλλογο Άρτας για τη συνεργασία που υπήρχε κατά την περυσινή αντιπυρική περίοδο με την Πολιτική Προστασία.
Ο πρόεδρος της Περιφερειακής Ένωσης Δήμων Ηπείρου Γιάννης Παπαλέξης στην ομιλία του αναφέρθηκε στην απόφαση του δημοτικού συμβουλίου Αρταίων για να επιτραπεί το κυνήγι στον Αμβρακικό, ενώ αμέσως μετά ακολούθησαν εισηγήσεις από καθηγητές Δασολογίας, Δασοπονίας, Ορνιθολόγους και Βιοοικολόγους που παρουσίασαν αναλυτικά στοιχεία και μετρήσεις από ερευνητικά προγράμματα που υλοποιήθηκαν τα τελευταία χρόνια.
Η άσκηση θήρας
Εκ μέρους της Ε’ ΚΟΗ ο Δασολόγος Περιβαλλοντολόγος Σπύρος Μπαλαμπέκος τόνισε πως εφόσον η θήρα ασκηθεί με νόμιμο και ορθολογικό τρόπο μπορεί να αποτελέσει σημαντικό διαχειριστικό μέτρο διότι δημιουργεί πολλαπλά οφέλη για την περιοχή:
• Προστατευτικά οφέλη (αποτροπή υποβάθμισης οικοσυστημάτων, φύλαξη, αντιμετώπιση υπερπλυθησμού των ειδών της πανίδας)
• Διαχειριστικά οφέλη (διαχείριση και βελτίωση ενδιαιτημάτων)
• Επιστημονικά οφέλη (συλλογή στοιχείων, χρηματοδότηση ευρευνητικών προγραμμάτων κ.α.),
ενώ ταυτόχρονα προσφέρει πολλαπλά οφέλη στον άνθρωπο και τους ντόπιους πληθυσμούς, όπως:
• Κοινωνικά οφέλη (υγεία, γνώση, ανάπτυξη κοινωνικών σχέσεων, τέρψη)
• Οικονομικά οφέλη (δημιουργία θέσεων εργασίας, προστασία των καλλιεργειών)
• Προστατευτικά (επίβλεψη απομονωμένων περιοχών με τη φυσική παρουσία του κυνηγού)
«Η μελέτη  που συντάχθηκε από την ΕΤΑΝΑΜ και τον Βιολόγο – Οικολόγο κ. Φώτη Περγαντή με τίτλο  «Προσχέδιο Αειφορικής Διαχείρισης της Θήρας στην Παράκτια Ζώνη του Βόρειου Αμβρακικού», σε συνεργασία με τον Φορέα Διαχείσης, στα πλαίσια του προγράμματος Κοινοτικής Πρωτοβουλίας INTERREG IIIA ΕΛΛΑΔΑ – ΙΤΑΛΙΑ, οφείλει να αποτελέσει τη βάση για την ορθολογική διαχείριση της θήρας στους υγροτόπους του Αμβρακικού. Και αυτό, διότι η ζωνοποίηση που προτείνεται σε αυτή, προκύπτει έτσι ώστε να μην περιλαμβάνονται περιοχές κύρια παρουσίας ευαίσθητων στην παρενόχληση προστατευόμενων ειδών και βρίσκονται κατά το δυνατόν πλησίον ή μεταξύ περιοχών όπου απαντώνται οι κύριες συγκεντρώσεις των θηρεύσιμων ειδών. Επίσης, βρίσκονται κατά το δυνατόν εκεί όπου διέρχονται θηρεύσιμα παρυδάτια καθ οδόν προς χώρους διατροφής τους προς το εσωτερικό της χερσαίας πεδινής περιοχής ή επιστρέφοντας από αυτή προς τον υγρότοπο.
Ο κ. Μπαλαμπέκος ανέφερε επίσης πως η θήρα δεν αποτελεί το μείζον πρόβλημα της υποβάθμισης του οικοσυστήματος του Αμβρακικού αλλά όπως είπε αν ασκηθεί ορθολογικά μπορεί να αποτελέσει ένα επιπλέον διαχειριστικό εργαλείο.
Ιδιαίτερη αναφορά έκανε και στα θέματα του Αμβρακικού: «Κύριο πρόβλημα που αντιμετωπίζει σήμερα ο κόλπος είναι τα φαινόμενα ευτροφισμού που παρουσιάζει, σε ιδιαίτερα έντονο βαθμό. Μάλιστα, μέσω του προγράμματος «Διαχείριση, αποκατάσταση και βελτίωση του διεθνούς υγροτόπου Αμβρακικού», που εκπονήθηκε το 2009, αποκαλύφθηκε ότι στο μεγαλύτερο τμήμα του βυθού του κόλπου δεν υπάρχει ζωή, μετατοπίζοντας  το ζωικό κεφάλαιο στα ανώτερα στρώματα, αφού από ένα σημείο της στήλης του νερού και μέχρι τον πυθμένα επικρατεί πλήρης έλλειψη οξυγόνου.
Οι σημαντικότερες ανθρωπογενείς επιδράσεις, είναι:
• Τα αστικά λύματα λόγω της έλλειψης βιολογικών καθαρισμών στους οικισμούς περιμετρικά του κόλπου
• Τα Στερεά απορρίμματα, που ξεπλένονται στον κόλπο μέσω άτυπων ανεξέλεγκτων χωματερών
• Η απόρριψη στον κόλπο υπολειμμάτων μεταποιητικών μονάδων, όπως μονάδες επεξεργασίας ελιάς, μονάδες μεταποίησης γάλακτος /τυροκομεία, μονάδες επεξεργασίας κρέατος/ αλλαντοποιεία, κονσερβοποιεία/ παραγωγή χυμών, βουστάσια, σφαγεία και πτηνοσφαγεία. Οι περισσότερες δε χοιροτροφικές μονάδες, δε διαθέτουν εγκαταστάσεις βιολογικής επεξεργασίας λυμάτων, ενώ όσες έχουν, αποφεύγουν τη λειτουργία τους, λόγω μεγάλου ενεργειακού κόστους.
• Η Γεωργική ρύπανση, μέσω των λιπασμάτων και των φυτοφαρμάκων που ξεπλένονται στον Αμβρακικό μέσω των ποταμών Λούρου και Αράχθου.
• Η εντατική ιχθυοκαλλιέργεια, που βέβαια συντελεί σε περιορισμένο βαθμό».
ΑΝΕΞΑΡΤΗΤΟΣ

Share on facebook
  • Εφημερίδα Ανεξάρτητος
  • Εφημερίδα Ανεξάρτητος
  • Εφημερίδα Ανεξάρτητος