Σεπ
24

ΗΠΕΙΡΟΣ - Στο… ναδίρ ο τζίρος σε εστίαση και καταλύματα
Εκτύπωση

Το χρονικό διάστημα της πανδημίας από την ευρύτερη περιοχή μας, «χάθηκαν» στους δυο κλάδους 35,6 εκ. ευρώ!

Σοκ προκαλούν τα στοιχεία που ανακοίνωσε η πριν λίγα 24ωρα η Ελληνική Στατιστική Αρχή, αναφορικά με την πορεία του ξενοδοχειακού κλάδου και της εστίασης κατά το δεύτερο τρίμηνο της χρονιάς. Οι απώλειες εισοδημάτων είναι τεράστιες και ο τζίρος κατέγραψε… ελεύθερη πτώση.

Σύμφωνα με τα στοιχεία αυτά, σε ένα τρίμηνο, δηλαδή από τον Μάρτιο μέχρι και τον Μάιο, και σε σύγκριση πάντα με τα στοιχεία του αντίστοιχου διαστήματος της προηγούμενης χρονιάς οι απώλειες για τους κλάδους των καταλυμάτων και της εστίασης στους τέσσερις νομούς ανέρχονται στα 35.694.796 ευρώ!

Πιο αναλυτικά στον τομέα των καταλυμάτων οι απώλειες φτάνουν στα 15.950.275 και ανά νομό αναλύονται ως εξής:

Άρτα: 385.479

Θεσπρωτία: 2.689.744

Ιωάννινα: 6.844.287

Πρέβεζα: 6.030.765

Οι απώλειες στον κλάδο της εστίασης ανέρχονται στα 19.744.521 ευρώ και ανά νομό αναλύονται ως εξής:

Άρτα: 1.927.781

Θεσπρωτία: 3.174.773

Ιωάννινα: 9.056.460

Πρέβεζα: 5.585.507.

Ο κλάδος της εστίασης

Παράλληλα, τα σα στοιχεία της Ελληνικής Στατιστικής Αρχής για κατακρήμνιση του τζίρου στις επιχειρήσεις καταλυμάτων κατά 94,3% και στην εστίαση κατά 59% στο δεύτερο τρίμηνο, καταδεικνύουν με τον πιο αδιάψευστο τρόπο την κατάρρευση σε δύο κλάδους που, όπως επισημαίνει και η ΕΛΣΤΑΤ, έχουν ιδιαίτερα βαρύνουσα σημασία για το σύνολο της ελληνικής οικονομίας.

Η ανησυχία είναι εμφανής ενώ όλοι ανησυχούν ότι θα υπάρξουν σε όλη τη χώρα χιλιάδες λουκέτα, εκτίναξη της ανεργίας και βαθιά ύφεση.

Ο πρόεδρος του Σωματείου Εστίασης Ιωαννίνων, Χρήστος Τάτσης, αναφέρθηκε σε δηλώσεις του χθες στο Ioannina TV, στην ανησυχία που επικρατεί στον κλάδο.

«Ανησυχία υπάρχει καθώς δεν ξέρουμε πως θα διαμορφωθεί η κατάσταση μιας και τα δεδομένα διαφοροποιούνται από τα επιδημιολογικά στοιχεία. Ακόμη, αναμένουμε από τον αρμόδιο αντιδήμαρχο Φώτη Βάββα να μας ενημερώσει για τα μέτρα στήριξης που θα λάβουν προκειμένου να βοηθήσει ο Δήμος τις επιχειρήσεις που έχουν δεχτεί μεγάλο πλήγμα» ανέφερε ο κ. Τάτσης, υπογραμμίζοντας ότι «το άγχος είναι μεγάλο».

Ο πρόεδρος του Σωματείου ερωτηθείς για το επόμενο διάστημα και τις δυσκολίες στην λειτουργία των εξωτερικών χώρων, υπογράμμισε ότι «ο χειμώνας θα είναι δύσκολος για την εστίαση καθώς θα υπάρξουν πολλά καταστήματα που δεν θα λειτουργήσουν εξαιτίας των περιορισμών που υπάρχουν ή θα υπάρξουν».

Share on facebook
  • Εφημερίδα Ανεξάρτητος
  • Εφημερίδα Ανεξάρτητος
  • Εφημερίδα Ανεξάρτητος