Οκτ
01

ΠΕΡΙΦΕΡΕΙΑΚΟ ΣΥΜΒΟΥΛΙΟ - Εν αναμονή των πόρων για την ενίσχυση των επιχειρήσεων
Εκτύπωση

Από την ΕΥΔ ΕΠ Ήπειρος 2014-2020 και τη Διεύθυνση Αναπτυξιακού Προγραμματισμού Περιφέρειας, θα υλοποιηθεί η πρόσκληση για την αξιοποίηση των 30 εκ. ευρώ για τις μικρομεσαίες επιχειρήσεις - Σημαντικά αναπτυξιακά έργα εντάσονται στο Τεχνικό Πρόγραμμα του 2021

 

Τριάντα εκατομμύρια ευρώ θα πάρει τελικά η Περιφέρεια Ηπείρου για την επιχορήγηση των επιχειρήσεων της Ηπείρου, και συγκεκριμένα για την ενίσχυση μικρών και πολύ μικρών επιχειρήσεων που επλήγησαν από τον κορωνοϊό.

Χθες ο Περιφερειάρχης Ηπείρου, Αλέξανδρος Καχριμάνης, μιλώντας στο Περιφερειακό Συμβούλιο, ανέφερε ότι η Περιφέρεια έχει ήδη ζητήσει 30 εκ. ευρώ από το συνολικό ποσό που έχει εγκρίνει η Ε.Ε.

Ανακοίνωσε πως οι λεπτομέρειες της πρόσκλησης (ύψος χρηματοδότησης, όροι υποβολής προτάσεων) θα ανακοινωθούν εντός των ημερών, ενώ αυτή θα υλοποιηθεί από την ΕΥΔ ΕΠ Ήπειρος 2014-2020 και τη Δ/νση Αναπτυξιακού Προγραμματισμού Περιφέρειας, όπως με τα άλλα προγράμματα ενίσχυσης των επιχειρήσεων που έχουν υλοποιηθεί όλο αυτό το διάστημα (ηλεκτρονικό επιχειρείν, πρόγραμμα ενίσχυσης απασχόλησης, δράσεις αγροδιατροφής).

Εξήγησε πως θα τεθεί σε λειτουργία πληροφοριακό σύστημα, στο οποίο θα εισάγονται τα στοιχεία των επιχειρήσεων, οι οποίες πρέπει να έχουν τζίρο άνω των 5.000 ευρώ, με τα ποσά της επιχορήγησης να κυμαίνονται από 2.500 μέχρι 10.000 ευρώ.

Έκανε εκτενή αναφορά στις παρεμβάσεις που είχε κάνει προς το αρμόδιο Υπουργείο, ώστε να εξασφαλιστούν επιπλέον πόροι για όλες τις Περιφέρειες της χώρας, καθώς η Ήπειρος είχε ήδη καλύψει και το ποσοστό της υπερδέσμευσης του προγράμματός της για τις επιχειρήσεις.

Με την παρούσα εξέλιξη η υπερδέσμευση του Ε.Π. Ήπειρος 2014-2020 θα «αγγίξει» το 230%, εκτίμησε ο Περιφερειάρχης και συμπλήρωσε: «Οφείλω να σας ενημερώσω πως μέχρι τις 31/12/2020 ίσως χρειαστεί να «κόψουμε» κάποιο έργο. Αν και στην τελευταία Επιτροπή Παρακολούθησης για τα Διασυνοριακά Προγράμματα, ζήτησα να εντάξουν κάποια έργα, που είναι ενταγμένα αλλά όχι υλοποιημένα ακόμα στο πρόγραμμα της Ηπείρου».

Ο Δημήτρης Δημητρίου επικεφαλής της παράταξης «Ήπειρος Όλον» δεν έκρυψε την ικανοποίησή του επιχειρηματικού κόσμου για αυτή την εξέλιξη

«Περιμένουμε να δούμε τον τρόπο με τον οποίο θα κατανεμηθούν στην αγορά, ώστε να μην αδικηθούν οι μικρές και οι πολύ μικρές επιχειρήσεις οι οποίες δεν μπορούν να αξιοποιήσουν τα εργαλεία που έχουν δοθεί το προηγούμενο διάστημα», είπε μεταξύ άλλων.

Σημαντικά έργα στο Τεχνικό Πρόγραμμα

Εν τω μεταξύ, το Περιφερειακό Συμβούλιο χθες, κατά πλειοψηφία ενέκρινε το Τεχνικό Πρόγραμμα του 2021.

Μεταξύ άλλων ο Περιφερειάρχης τόνισε τα εξής: «Είχαμε 5.5 εκ. ευρώ διαθέσιμα. Βάλαμε από 800.000 χιλιάδες στις τρεις περιφερειακές ενότητες (πλην Ιωαννίνων) και δημιουργήσαμε ένα πρόγραμμα αναπτυξιακό. Ενάμιση εκατομμύριο έχει το Διοικητήριο στην Άρτα για το οποίο θα υπογράψουμε συμβόλαιο. Το ίδιο έχουμε και στην Πρέβεζα για το οποίο κάνουμε τις μελέτες.

Έχουμε το θέμα του Πάρκου Υψηλής Τεχνολογίας που θα δώσει 1600 θέσεις εργασίας. Τα 4 εκ. ευρώ που μπαίνουν δεν είναι πολλά, αλλά πρέπει να μπουν για να βρεθούν και άλλοι φορείς που θα συμπληρώσουν τα υπόλοιπα χρήματα για εγκαταστάσεις 25.000 τ.μ.».

Επίσης αναφέρθηκε και στην ανάγκη να μη χαθεί το ακίνητο στο «Κριθαροπάζαρο» για την Αρχιτεκτονική, ανακοίνωσε έναν κατάλογο μελετών που προωθούνται στην Ήπειρο από προτάσεις των ΟΤΑ, απάντησε σε ερωτήσεις για διάφορα άλλα έργα (και αρμοδιότητας άλλων υπουργείων) και κατέληξε ότι όλα γίνονται με αγώνα.

 

Επιμέλεια: Βασίλης Λούπας

Share on facebook
  • Εφημερίδα Ανεξάρτητος
  • Εφημερίδα Ανεξάρτητος
  • Εφημερίδα Ανεξάρτητος