Οκτ
20

ΚΟΡΩΝΟΪΟΣ - Σε τεντωμένο σκοινί «βαδίζει» ο νομός Ιωαννίνων
Εκτύπωση

Θετική είδηση τα χθεσινά οκτώ νέα κρούσματα, ωστόσο ο νομός παραμένει σε μια επικίνδυνη κατάσταση – Το «καμπανάκι» Χαρδαλιά για το μεγάλο επιδημιολογικό φορτίο που «μεταφέρουν» στην συντριπτική πλειοψηφία άτομα ηλικίας 20 έως 50 χρόνων

 

Σε μια κατάσταση διαρκούς συναγερμού βρίσκονται τα Γιάννενα και ο νομός Ιωαννίνων, καθώς μόνο το Σαββατοκύριακο επιβεβαιώθηκαν και ανακοινώθηκαν 54 νέα κρούσματα, στοιχείο εξαιρετικά ανησυχητικό για την περιοχή, ενώ η θετική είδηση των ημερών, είναι τα χθεσινά οκτώ νέα κρούσματα που ανακοινώθηκαν στην περιοχή μας, εκ των οποίων τα τρία από γνωστή συρροή.

Παράλληλα, και όσο οι εξελίξεις τρέχουν για την αντιμετώπιση της πανδημίας, το Πανεπιστημιακό Νοσοκομείο ετοίμασε την τρίτη Μονάδα Λοιμωδών ώστε να μεταφέρει εκεί περιστατικά με ήπια συμπτώματα ενώ σε ετοιμότητα βρίσκονται και τα υπόλοιπα νοσοκομεία στα οποία έχει δοθεί οδηγία να μην μεταφέρουν πλέον περιστατικά Covid-19 στο Πανεπιστημιακό.

Στο πλαίσιο αυτό, στην κατάσταση που επικρατεί τις βραδινές κυρίως ώρες στα στέκια της νεολαίας, με φαινόμενα συνωστισμού ακόμη και μετά τα μεσάνυχτα όταν και σταματά η λειτουργία των καταστημάτων επικεντρώθηκε ένα βασικό σκέλος της συζήτησης που έγινε στο διοικητήριο της Περιφέρειας Ηπείρου, το μεσημέρι του Σαββάτου, παρουσία του υφυπουργού Πολιτικής Προστασίας Νίκου Χαρδαλιά.

Προς την κατεύθυνση αυτή άλλωστε ήταν και μία αποστροφή του λόγου του κ. Χαρδαλιά, για επικαιροποίηση της στρατηγικής ελέγχου σε γειτονιές της πόλης, αφού ένας μεγάλος αριθμός των θετικών κρουσμάτων στα Γιάννενα το τελευταίο 10ήμερο, αναφέρεται σε άτομα νεαρής ηλικίας, που κατά δήλωσή τους είχαν έντονη κοινωνική δραστηριότητα σε καταστήματα υγειονομικού ενδιαφέροντος το προηγούμενο διάστημα.

Ήδη από το μεσημέρι του Σαββάτου μετά το τέλος της σύσκεψης στην περιφέρεια δόθηκε η σχετική εντολή για την εντατικοποίηση των ελέγχων με την ΕΛ.ΑΣ να προχωρά αρχικά σε συστάσεις και στη συνέχεια σε βεβαιώσεις παραβάσεων με την επιβολή αυστηρών προστίμων σε ιδιοκτήτες καταστημάτων και για υπέρβαση του ανώτατου αριθμού θαμώνων, αλλά και για μη χρήση της προστατευτικής μάσκας από το προσωπικό.

Στο ίδιο μήκος κύματος με αναφορά στην κατάσταση που επικρατεί τις νυχτερινές κυρίως ώρες στα στέκια της νεολαίας, κινήθηκαν και οι δηλώσεις του Δημάρχου Ιωαννίνων, Μωυσή Ελισάφ, αλλά και του Περιφερειάρχη Ηπείρου, Αλέξανδρου Καχριμάνη.

Για το lockdown

Παράλληλα, το Σάββατο από τα Γιάννενα, ο υφυπουργός, ανέφερε πως τα Ιωάννινα βρίσκονται πολύ κοντά, αλλά ταυτόχρονα και πολύ μακριά από το ενδεχόμενο επιβολής ενός τοπικού lockdown.

Η δήλωση αυτή του κ. Χαρδαλιά έγινε αμέσως μετά τη σύσκεψη που είχε στο διοικητήριο της περιφέρειας με τον περιφερειάρχη Αλ. Καχριμάνη, τον δήμαρχο Μ. Ελισάφ και επιτελικά στελέχη της Πολ. Προστασίας και του ΕΟΔΥ.

Η κατάσταση και στα Γιάννενα σύμφωνα με τον κ. Χαρδαλιά παραμένει κρίσιμη, και η πορεία της διασποράς τις επόμενες ημέρες, σε συνδυασμό με συνολικά 17 κριτήρια και παραμέτρους που εξετάζονται συνεχώς, θα κρίνει εάν τελικά η πόλη θα πάει ή όχι σε lockdown.

Το μεγαλύτερο πρόβλημα εντοπίζεται στον αστικό ιστό της πόλης και όχι στην ευρύτερη περιοχή και αυτό είναι ένα στοιχείο που σύμφωνα με τον κ. Χαρδαλιά διαφοροποιεί την κατάσταση στα Γιάννενα σε σχέση με την Κοζάνη, όπου η διασπορά είναι πολύ περισσότερο εκτεταμένη.

Παρόλα αυτά στα Γιάννενα υπάρχουν συνολικά 256 ενεργά κρούσματα και 520 στενές επαφές αυτών που χαρακτηρίζονται ως υψηλού ρίσκου και κινδύνου, αφού εκτός από τις πολλές επαφές που έχουν τα άτομα αυτά, υπάρχει και το στοιχείο των μετακινήσεων και εντός της ΠΕ, αλλά και εκτός αυτής σε όλη την Ήπειρο.

Τα rapid test

Στα αξιοσημείωτα, πλην των εκκλήσεων και συστάσεων για αυστηρή τήρηση των μέτρων και κυρίως για χρήση της μάσκας και στους εξωτερικούς χώρους, η αναφορά του κ. Χαρδαλιά, ότι τα rapid tests , πλην αυτών που κάνουν τα συντεταγμένα όργανα της Πολιτείας, ο ΕΟΔΥ και η Πολιτική Προστασία δεν είναι αξιόπιστα.

Εξάλλου χθες ο ΕΟΔΥ ανακοίνωσε επίσημα πως πραγματοποίησαν δωρεάν rapid τεστ σε πολίτες, στον σταθμό του ΗΣΑΠ στο Θησείο, αλλά και στα Ιωάννινα, περιοχή με μεγάλη έξαρση κρουσμάτων του κορωνοϊού. Σύμφωνα με την ανακοίνωση, σε 2.019 στα Ιωάννινα υπήρξαν 25 θετικά.

Τα χθεσινά κρούσματα

Τέλος, από τα 438 νέα κρούσματα κορωνοϊού, τα 62 συνδέονται με γνωστές συρροές και 42 εντοπίστηκαν κατόπιν ελέγχων στις πύλες εισόδου της χώρας. Ο συνολικός αριθμός των κρουσμάτων ανέρχεται σε 25802 (ημερήσια μεταβολή +1.7%), εκ των οποίων 55.6% άνδρες.

Οι νέοι θάνατοι ασθενών με COVID-19 είναι 11, ενώ από την έναρξη της επιδημίας έχουν καταγραφεί συνολικά 520 θάνατοι. Η διάμεση ηλικία των ασθενών που απεβίωσαν είναι 79 έτη. Ο αριθμός των ασθενών που νοσηλεύονται διασωληνωμένοι είναι 85 (69.4% άνδρες).

Από το σύνολο των 25802 κρουσμάτων, 3.560 (13.8%) θεωρούνται σχετιζόμενα με ταξίδι από το εξωτερικό, 10.337 (40.1%) είναι σχετιζόμενα με ήδη γνωστό κρούσμα και τα υπόλοιπα δεν σχετίζονται ούτε με ταξίδι ούτε με άλλο γνωστό κρούσμα ή είναι ακόμα υπό διερεύνηση.

Η μέση ηλικία των κρουσμάτων είναι 39 έτη (εύρος 0 έως 102 ετών), ενώ η μέση ηλικία των θανάτων είναι 79 έτη (εύρος 25 έως 102 ετών).

Στο επίκεντρο των κρουσμάτων παραμένει η Αττική, ενώ ανησυχητικά είναι τα στοιχεία για τη Θεσσαλονίκη και τις Σέρρες.

Αναλυτικά ο «χάρτης» της διασποράς έχει ως εξής:

– 42 κρούσματα κατά τους ελέγχους που διενεργήθηκαν στις πύλες εισόδου της χώρας

– 8 εισαγόμενα κρούσματα που προσήλθαν αυτοβούλως για έλεγχο

– 175 κρούσματα στην Περιφέρεια Αττικής, εκ των οποίων 21 συνδέονται με γνωστές συρροές, ενώ 8 αναφέρουν πρόσφατο ταξίδι στο εσωτερικό της χώρας

– 49 κρούσματα στην Π.Ε. Θεσσαλονίκης, εκ των οποίων 13 συνδέονται με γνωστές συρροές, ενώ 7 αναφέρουν πρόσφατο ταξίδι στο εσωτερικό της χώρας

– 3 κρούσματα στην Π.Ε. Αιτωλοακαρνανίας, εκ των οποίων 1 συνδέεται με γνωστή συρροή

– 1 κρούσμα στην Π.Ε. Αργολίδας

– 4 κρούσματα στην Π.Ε. Αχαΐας, εκ των οποίων 1 συνδέεται με γνωστή συρροή

– 4 κρούσματα στην Π.Ε. Βοιωτίας, εκ των οποίων 2 συνδέονται με γνωστή συρροή

– 4 κρούσματα στην Π.Ε. Εύβοιας, εκ των οποίων 1 συνδέεται με γνωστή συρροή

– 3 κρούσματα στην Π.Ε. Ημαθίας, εκ των οποίων 1 συνδέεται με γνωστή συρροή

– 1 κρούσμα στην Π.Ε. Ηρακλείου

– 1 κρούσμα στην Π.Ε. Θεσπρωτίας

– 1 κρούσμα στην Π.Ε. Θήρας

– 8 κρούσματα στην Π.Ε. Ιωαννίνων, εκ των οποίων 3 συνδέονται με γνωστές

– 7 κρούσματα στην Π.Ε. Καβάλας, εκ των οποίων 1 συνδέεται με γνωστή συρροή

– 1 κρούσμα στην Π.Ε. Καρδίτσας

– 5 κρούσματα στην Π.Ε. Καστοριάς, εκ των οποίων 1 συνδέεται με γνωστή συρροή

– 5 κρούσματα στην Π.Ε. Κέρκυρας, εκ των οποίων 2 συνδέονται με γνωστή συρροή

– 1 κρούσμα στην Π.Ε. Κεφαλλονιάς

– 1 κρούσμα στην Π.Ε. Κιλκίς

– 21 κρούσματα στην Π.Ε. Κοζάνης, εκ των οποίων 1 συνδέεται με γνωστή συρροή, ενώ 10 αναφέρουν επαφή με επιβεβαιωμένο κρούσμα

– 6 κρούσματα στην Π.Ε. Κορινθίας

– 1 κρούσμα στην Π.Ε. Κω

– 6 κρούσματα στην Π.Ε. Λάρισας, εκ των οποίων 1 συνδέεται με γνωστή συρροή

– 1 κρούσμα στην Π.Ε. Λασιθίου

– 1 κρούσμα στην Π.Ε. Λέσβου, εκ των οποίων 1 συνδέεται με γνωστή συρροή

– 1 κρούσμα στην Π.Ε. Μαγνησίας

– 4 κρούσματα στην Π.Ε. Μεσσηνίας

– 1 κρούσμα στην Π.Ε. Μυκόνου

– 4 κρούσματα στην Π.Ε. Πέλλας, εκ των οποίων 1 συνδέεται με γνωστή συρροή

– 4 κρούσματα στην Π.Ε. Πιερίας, εκ των οποίων 1 συνδέεται με γνωστή συρροή

– 3 κρούσματα στην Π.Ε. Πρέβεζας

– 1 κρούσμα στην Π.Ε. Ροδόπης

– 1 κρούσμα στην Π.Ε. Σάμου

– 28 κρούσματα στην Π.Ε. Σερρών, εκ των οποίων 10 συνδέονται με γνωστές συρροές

– 1 κρούσμα στην Π.Ε. Σποράδων

– 5 κρούσματα στην Π.Ε. Τρικάλων

– 1 κρούσμα στην Π.Ε. Φωκίδας

– 2 κρούσματα στην Π.Ε. Χαλκιδικής

– 1 κρούσμα στην Π.Ε. Χίου

– 19 κρούσματα βρίσκονται υπό διερεύνηση.

 

Επιμέλεια: Βασίλης Λούπας

Share on facebook
  • Εφημερίδα Ανεξάρτητος
  • Εφημερίδα Ανεξάρτητος
  • Εφημερίδα Ανεξάρτητος