Οκτ
21

ΠΡΟΓΡΑΜΑ «ΓΕΦΥΡΑ» - Οικονομική «ανάσα» για χιλιάδες νοικοκυριά
Εκτύπωση

Το πρόγραμμα αποτελεί μία επιβράβευση περισσότερο για τους συνεπείς και ενήμερους δανειολήπτες που για ένα διάστημα εννέα μηνών θα έχουν την ευκαιρία της επιδότησης από το κράτος

 

Μια σημαντική οικονομική «ανάσα» σε χιλιάδες δανειολήπτες σε όλη τη χώρα, θα δώσει το πρόγραμμα «Γέφυρα», καθώς ήδη έχουν υποβληθεί περισσότερες από 200.000 αιτήσεις για την ένταξη δανειοληπτών, συνεπών και αδύναμων να ανταπεξέλθουν στην καταβολή των δόσεων.

Μάλιστα ήδη το πρόγραμμα «Γέφυρα» έχει παραταθεί για την υποβολή αιτήσεων μέχρι το τέλος του Οκτωβρίου.

Παράλληλα, σύμφωνα με τον νομικό Χάρη Λαζάνη, ο τελικός αριθμός των δικαιούχων θα οριστικοποιηθεί στην πορεία μετά την εξέταση των αιτήσεων για να διαπιστωθεί εάν πληρούν ή όχι τα κριτήρια.

Ωστόσο, όπως σημείωσε ο κ. Λαζάνης, αυτό που έχει φανεί, είναι ότι το πρόγραμμα αποτελεί μία επιβράβευση περισσότερο για τους συνεπείς και ενήμερους δανειολήπτες που για ένα διάστημα εννέα μηνών θα έχουν την ευκαιρία της επιδότησης από το κράτος.

Στον αντίποδα οι ανάγκες όσων δεν έχουν τη δυνατότητα να αποπληρώσουν τις οφειλές τους είναι δεδομένες, στην πράξη όμως, όπως ανέφερε αυτό που έχει δημιουργήσει προβληματισμό είναι το κατά πόσον κάποιος δανειολήπτης, που δεν είχε τη δυνατότητα αποπληρωμής των δόσεων μέχρι τον Φεβρουάριο, θα μπορεί ξαφνικά εάν τύχει της επιδότησης να είναι συνεπής στην αποπληρωμή για διάστημα έξι μηνών, ώστε να μη χρειαστεί να επιστρέψει την επιχορήγηση προσαυξημένη μάλιστα κατά 5% στο ελληνικό κράτος.

Ο νέος Πτωχευτικός

Κώδικας

Ταυτόχρονα, εξίσου σημαντική όμως είναι η παρέμβαση του κράτους μέσω του νέου Πτωχευτικού κώδικα, για τον οποίο το υπουργείο Οικονομικών προχώρησε σε νέες βελτιώσεις υπέρ των δανειοληπτών, οι οποίες κατατέθηκαν στη Βουλή.

Ο κ. Λαζάνης τόνισε, ότι ο νέος Πτωχευτικός Κώδικας που αφορά κυρίως τα φυσικά πρόσωπα αφού για τις επιχειρήσεις είναι σε ισχύ ο προηγούμενος Κώδικας μπορεί να αποτελέσει την ευκαιρία της απαλλαγής πολλών φυσικών προσώπων από υπέρμετρες επιβαρύνσεις, αλλά θα πρέπει όπως είπε, οι αλλαγές να έχουν ως γνώμονα την εξυπηρέτηση των αναγκών των πολιτών και όχι των τραπεζών.

Οι αλλαγές που προώθησε χθες το υπ. Οικονομικών στη Βουλή συμπυκνώνονται ως εξής:

1. O πτωχευμένος οφειλέτης δεν θα πληρώνει τίποτα, αν τα ποσά που του αναλογούν να πληρώσει είναι μικρότερα, κάτω του ακατάσχετου των 1.250 ευρώ.

2. Δεν θα πληρώνει φόρο ο οφειλέτης όταν απώλεσε περιουσία.

3. Ο πτωχευμένος οφειλέτης που δεν απώλεσε περιουσία, θα πληρώνει δόσεις με βάση το «καθαρό» εισόδημα μετά την αφαίρεση φόρων και εισφορών.

4. Στη ρύθμιση εντάσσεται ακόμα και ο οφειλέτης, παρά τα τυχόν χρέη του προς το δημόσιο, ακόμα και αν έχει καταδικαστεί για αυτά.

5. Στη ρύθμιση εντάσσονται και επιτηδευματίες με επιχειρηματική ή εμπορική δραστηριότητα.

Share on facebook
  • Εφημερίδα Ανεξάρτητος
  • Εφημερίδα Ανεξάρτητος
  • Εφημερίδα Ανεξάρτητος