Οκτ
28

Το lockdown επιστρέφει και πάλι στα Γιάννενα
Εκτύπωση

Παρά τις προσπάθειες που έγιναν από τους τοπικούς φορείς, τα κρούσματα δεν παρουσίασαν μείωση στο νομό και έτσι χθες, ο Ν. Χαρδαλιάς, ανακοίνωσε πως η Π.Ε. Ιωαννίνων περνά στο «κόκκινο» επίπεδο 4, από τις 6.00 το πρωί της Πέμπτης - 21 νέα κρούσματα χθες στα Γιάννενα

 

Την επί τα χείρω μεταβολή του επιπέδου επιδημιολογικού συναγερμού για τις Περιφερειακές Ενότητες Ιωαννίνων και Σερρών ανακοίνωσε χθες ο υφυπουργός Πολιτικής Προστασίας, Νίκος Χαρδαλιάς, στην ενημέρωση του Υπουργείου Υγείας.

Πλέον οι δύο περιφέρειες εισέρχονται στο επίπεδο «4» (κόκκινο χρώμα) του επιδημιολογικού χάρτη, και τίθενται σε καθεστώς lockdown, με μέτρα ανάλογα αυτών που ισχύουν σε Κοζάνη και Καστοριά.

H μετάβαση των δύο περιφερειακών ενοτήτων στο «κόκκινο επίπεδο – 4, αυξημένου συναγερμού, ξεκινά από την Πέμπτη 29 Οκτωβρίου στις 06:00 το πρωί.

Επίσης, επίπεδο συναγερμού ανεβαίνουν οι περιφερειακές ενότητες Νάξου και Ροδόπης, οι οποίες περνούν στο επίπεδο 3 του επιδημιολογικού συναγερμού («πορτοκαλί χρώμα). Ακόμη, η Δράμα ανεβαίνει στο επίπεδο συναγερμού 2, δηλαδή στο κίτρινο χρώμα.

Δραματική έκκληση Τσιόδρα

Ο καθηγητής Σωτήρης Τσιόδρας ξεκίνησε την ενημέρωση του, σημειώνοντας ότι «περισσότερο από τη γλώσσα των αριθμών μιλάει η γλώσσα της καρδιάς». Για να συνεχίσει: «Είναι αδύνατο να ελεγχθεί η διασπορά του ιού, χρειαζόμαστε μία ώριμη συνείδηση, ωστόσο δεν χάνουμε την ελπίδα μας και εξακολουθούμε να παλεύουμε με τα μέτρα εκείνα που μας διευκολύνουν να συνεχίζουμε τη ζωή μας, με μέτρα οριζόντιου τύπου, που δεν σταματάνε την κοινωνική ζωή».

Επισήμανε ότι διαπίστωσε πως αυξάνονται οι συζητήσεις σε ευρωπαϊκό επίπεδο για την επιλογή του καθολικού lockdown αν συνεχίσουν να αυξάνονται τα κρούσματα, για να τονίσει: «Θέλουμε να αποφύγουμε το lockdown».

«Η προσωπική επιλογή του καθενός θα παίξει σημαντικό ρόλο στο πώς θα συνεχίσει η πανδημία στην πατρίδα μας», είπε και παραδέχθηκε ότι -όπως αναμενόταν- «είναι χειρότερα τα πράγματα στο 2ο κύμα». Και επισήμανε ότι «είναι η ώρα της συνείδησης, είναι η ώρα να μιλήσουν οι καρδιές, οι δικές σας καρδιές, είναι μια επιλογή ελευθερίας».

Συνέχισε λέγοντας ότι «το εμβόλιο θα έρθει νωρίτερα από όσο περιμένουμε, έχουμε ελπίδα ότι το εμβόλιο της Οξφόρδης και των ΗΠΑ δουλεύει και στις μεγάλες ηλικίες», σημειώνοντας ότι «δεν θα χάσουμε την ελπίδα μας. Εμείς ως επιστήμονες είμαστε εδώ, προσπαθούμε να προχωρήσουμε προς τα μπρος με τους λιγότερους περιορισμούς».

«Δεν ήρθα να μιλήσω για φόβο, ήρθα να μιλήσω για την ελευθερία που επιβάλλει ο εαυτός μας στον εαυτό μας, και όταν εσύ επιβάλλεις στον εαυτό σου μια συμπεριφορά είναι και πιο εύκολο να την τηρήσεις». «Από όλους μας, ακόμα κι από μένα που μου έτυχε, απαιτείται μια παραπάνω θυσία», σχολίασε.

Ερωτηθείς σχετικά είπε ότι «το lockdown είναι η τελευταία των επιλογών, κάποιες χώρες όμως αρχίζουν δειλά να συζητάνε για αυτό».

«Η μάσκα είναι η μοναδική μας επιλογή», τόνισε, ενώ σε ερώτηση για την επιβολή των νέων μέτρων κι αν αυτά αργησαν, ο κ. Τσιόδρας είπε ότι «η εφαρμογή των μέτρων είναι κάτι το πάρα πολύ δύσκολο», δίνοντας μεγάλη έμφαση στη χρήση μάσκας, για την οποία τόνισε ότι «ο κόσμος δεν χρησιμοποιεί σωστά τη μάσκα, ακόμα και τώρα υπάρχει αυτό το πρόβλημα».

 

Η καθολική χρήση της μάσκας σε εξωτερικό χώρο βοηθάει, είπε, για να τονίσει ότι δεν υπάρχει συγκεκριμένη γνώση ελλείψει στοιχείων. «Θα το δούμε από την εφαρμογή της τι αντίκτυπο θα έχει», είπε, σημειώνοντας ότι είναι «το καλύτερο και το πιο απλό μέτρο», καθώς η οριζόντια εφαρμογή τους βοηθάει κατά 40%.

Δηλώσεις Μαγιορκίνη

«Στην Ελλάδα η επιδημία εκτινάχθηκε», είπε ο καθηγητής Γκίκας Μαγιορκίνης, κάνοντας λόγο για εκθετική αύξηση προ των πυλών.

Το δεύτερο κύμα σε παγκόσμια κλίμακα παρουσιάζει υψηλή δυναμική και ειδικά στην Ευρώπη εξαπλώνεται με ρυθμό 210.000 διαγνώσεις ανά ημέρα.

Τα κρούσματα χθες

Σε 1259 ανέρχονται τα νέα κρούσματα κορωνοϊού στη χώρα το τελευταίο 24ωρο, σύμφωνα με την ενημέρωση του ΕΟΔΥ, ξεπερνώντας και μάλιστα κατά πολύ, για πρώτη φορά το ορόσημο των 1.000 περιστατικών σε μία ημέρα.

Κατά το ίδιο διάστημα, κατεγράφησαν 12 θάνατοι, με τον αριθμό των νεκρών να φτάνει τους 593. Παράλληλα, 102 ασθενείς νοσηλεύονται διασωληνωμένοι στις Μονάδες Εντατικής Θεραπείας.

Από τα 1.259 κρούσματα, τα 1.193 είναι εγχώρια κρούσματα, τα 112 συνδέονται με γνωστές συρροές (οι 51 προέρχονται από το ΚΥΤ Χίου).

Αναλυτικότερα:

62 κρούσματα κατά τους ελέγχους που διενεργήθηκαν στις πύλες εισόδου της χώρας

4 εισαγόμενα κρούσματα που προσήλθαν αυτοβούλως για έλεγχο

295 κρούσματα στην Περιφέρεια Αττικής , εκ των οποίων 15 αναφέρουν επαφή με επιβεβαιωμένο κρούσμα

291 κρούσματα στην Π.Ε. Θεσσαλονίκης, εκ των οποίων 14 συνδέονται με γνωστές συρροές, ενώ 10 αναφέρουν επαφή με επιβεβαιωμένο κρούσμα

4 κρούσματα στην Π.Ε. Αιτωλοακαρνανίας

3 κρούσματα στην Π.Ε. Αρκαδίας

2 κρούσματα στην Π.Ε. Άρτας

18 κρούσματα στην Π.Ε. Αχαΐας, εκ των οποίων 2 συνδέονται με γνωστές συρροές

4 κρούσματα στην Π.Ε. Βοιωτίας

1 κρούσμα στην Π.Ε. Γρεβενών

18 κρούσματα στην Π.Ε. Δράμας

20 κρούσματα στην Π.Ε. Έβρου

7 κρούσματα στην Π.Ε. Εύβοιας

8 κρούσματα στην Π.Ε. Ηλείας, εκ των οποίων 1 συνδέεται με γνωστή συρροή

13 κρούσματα στην Π.Ε. Ημαθίας, εκ των οποίων 3 συνδέονται με γνωστή συρροή

7 κρούσματα στην Π.Ε. Ηρακλείου

4 κρούσματα στην Π.Ε. Θεσπρωτίας

21 κρούσματα στην Π.Ε. Ιωαννίνων, εκ των οποίων 4 συνδέονται με γνωστές συρροές

12 κρούσματα στην Π.Ε. Καβάλας

9 κρούσματα στην Π.Ε. Καρδίτσας, εκ των οποίων 1 συνδέεται με γνωστή συρροή

2 κρούσματα στην Π.Ε. Καστοριάς

12 κρούσματα στην Π.Ε. Κέρκυρας, εκ των οποίων 7 συνδέονται με γνωστή συρροή

11 κρούσματα στην Π.Ε. Κιλκίς

12 κρούσματα στην Π.Ε. Κοζάνης

5 κρούσματα στην Π.Ε. Κορινθίας

1 κρούσμα στην Π.Ε. Κω

47 κρούσματα στην Π.Ε. Λάρισας, εκ των οποίων 14 συνδέονται με γνωστές συρροές, ενώ 8 αναφέρουν επαφή με επιβεβαιωμένο κρούσμα

6 κρούσματα στην Π.Ε. Λέσβου

8 κρούσματα στην Π.Ε. Μαγνησίας

7 κρούσματα στην Π.Ε. Μεσσηνίας

6 κρούσματα στην Π.Ε. Νάξου

15 κρούσματα στην Π.Ε. Ξάνθης

20 κρούσματα στην Π.Ε. Πέλλας

7 κρούσματα στην Π.Ε. Πιερίας

73 κρούσματα στην Π.Ε. Ροδόπης, εκ των οποίων 13 συνδέονται με γνωστές συρροές, ενώ 6 αναφέρουν επαφή με επιβεβαιωμένο κρούσμα

9 κρούσματα στην Π.Ε. Ρόδου

55 κρούσματα στην Π.Ε. Σερρών, εκ των οποίων 26 προέρχονται από τυχαία δειγματοληψία του ΕΟΔΥ, ενώ 1 συνδέεται με γνωστή συρροή

3 κρούσματα στην Π.Ε. Σποράδων, εκ των οποίων 1 συνδέεται με γνωστή συρροή

19 κρούσματα στην Π.Ε. Τρικάλων

5 κρούσματα στην Π.Ε. Φθιώτιδας

2 κρούσματα στην Π.Ε. Φλώρινας

22 κρούσματα στην Π.Ε. Χαλκιδικής

5 κρούσματα στην Π.Ε Χανίων

61 κρούσματα στην Π.Ε. Χίου, εκ των οποίων 51 συνδέονται με συρροή στο ΚΥΤ Χίου

43 κρούσματα βρίσκονται υπό διερεύνηση.

Share on facebook
  • Εφημερίδα Ανεξάρτητος
  • Εφημερίδα Ανεξάρτητος
  • Εφημερίδα Ανεξάρτητος