Οκτ
30

ΙΩΑΝΝΙΝΑ - Σε διαφορετικούς ρυθμούς εξαιτίας του lockdown
Εκτύπωση

26 νέα κρούσματα χθες στην Ήπειρο, εκ των οποίων τα 18 στην Π.Ε. Ιωαννίνων

Σε διαφορετικούς ρυθμούς, που ωστόσο, δεν θυμίζουν σε τίποτα – τουλάχιστον κατά τη διάρκεια της ημέρας – τα όσα ζήσαμε στην καραντίνα της Άνοιξης, κινείται από χθες τα ξημερώματα η πόλη των Ιωαννίνων και οι κάτοικοί της.

Σύμφωνα μάλιστα με χθεσινό ρεπορτάζ του Ioannina TV, εάν κάποιος δεν γνώριζε για την ένταξη των Ιωαννίνων στο επίπεδο 4 δεν θα είχε καμία εντύπωση για κάποια αλλαγή με δεδομένη την αυξημένη κινητικότητα που υπήρχε χθες στο κέντρο της πόλης και από πολίτες που κινούνταν στην αγορά αλλά και από τις χιλιάδες των αυτοκινήτων.

Έτσι, η μοναδική εικόνα που παρέπεμπε σε μία διαφορετική κατάσταση ήταν αυτή των κλειστών καταστημάτων εστίασης, από τα οποία επιτρέπεται να λειτουργούν μόνο εκείνα που έχουν τη δυνατότητα να εξυπηρετούν με ντελίβερι και take away.

Ουσιαστικά η μία από τις δύο μεγάλες αλλαγές σε σχέση με το προηγούμενο χρονικό διάστημα είναι το λουκέτο στα καταστήματα εστίασης και η δεύτερη η απαγόρευση των μετακινήσεων εκτός της Περιφερειακής Ενότητας.

18 νέα κρούσματα

Παράλληλα, χθες ο ΕΟΔΥ, ανακοίνωσε 1.211 νέα κρούσματα σε όλη τη χώρα, αριθμός που τρομάζει αν σκεφτούμε πως την Τετάρτη χθες είχαμε την αργία λόγω της Εθνικής Επετείου και τα τεστ για να εντοπιστεί ο κορωνοϊός ήταν λιγότερα.

Η κατάσταση στις περισσότερες περιφέρειες της χώρας είναι πολύ δύσκολη καθώς όπως ανακοινώθηκε από τον ΕΟΔΥ από τα 1.173 εγχώρια κρούσματα, τα 47 συνδέονται με γνωστές συρροές. Στην Ήπειρο είχαμε συνολικά χθες Τετάρτη, 26 νέα κρούσματα, εκ των οποίων τα 4 στην Π.Ε. Θεσπρωτίας, τα 18 στην Π.Ε. Ιωαννίνων (τα 2 συνδέονται με γνωστή συρροή) και τα 4 στην Π.Ε. Πρέβεζας.

Ακόμη, 114 συμπολίτες νοσηλεύονται διασωληνωμένοι. Η διάμεση ηλικία τους είναι 65 ετών. 34 (29.8%) είναι γυναίκες και οι υπόλοιποι άνδρες. To 91.2%, των διασωληνωμένων, έχει υποκείμενο νόσημα ή είναι ηλικιωμένοι 70 ετών και άνω. 284 ασθενείς έχουν εξέλθει από τις ΜΕΘ.

Επίσης χθες, είχαμε 12 ακόμα καταγεγραμμένους θανάτους και 615 θανάτους συνολικά στη χώρα. 234 (38.0%) γυναίκες και οι υπόλοιποι άνδρες. Η διάμεση ηλικία των θανόντων συμπολιτών μας ήταν τα 79 έτη και το 96.3% είχε κάποιο υποκείμενο νόσημα ή/και ηλικία 70 ετών και άνω.

Lockdown και

σε Θεσσαλονίκη,

Λάρισα και Ροδόπη

Τέλος, χθες, ο Νίκος Χαρδαλιάς ανακοίνωσε εκτάκτως ένα πρώτο πακέτο με στοχευμένα μέτρα για τον κορωνοϊό, ο οποίος εδώ και μέρες εξαπλώνεται με φρενήρεις ρυθμούς σε όλη τη χώρα.

Ο υφυπουργός ξεκίνησε λέγοντας πως χρειάζεται επαγρύπνηση όσο ο κορωνοϊός εξαπλώνεται.

Έξαρση παρατηρείται σε Θεσσαλονίκη, Λάρισα και Ροδόπη γι’ αυτό περνούν στο «κόκκινο» επίπεδο 4 από το πρωί της Παρασκευής, με εξαίρεση των χερσαίων και θαλασσίων μετακινήσεων.

Ο κ. Χαρδαλιάς τόνισε πως στην Θεσσαλονίκη υπάρχουν 1955 ενεργά κρούσματα (!) και 4.459 στενές επαφές ενώ ο μέσος όρος ηλικίας των νοσούντων είναι τα 32.5 έτη.

Στη Λάρισα, τα ενεργά κρούσματα είναι 343 με τις στενές επαφές να είναι 721, ενώ στην Ροδόπη υπάρχουν 217 ενεργά κρούσματα και 488 στενές επαφές, με μέσο όρο ηλικίας νοσούντων τα 30 έτη.

«Ο μέσος όρος ηλικίας των κρουσμάτων και η ιχνηλάτιση δείχνει ότι υπάρχει συσχέτιση με την διασκέδαση και τις συναθροίσεις», είπε ακόμη ο κ. Χαρδαλιάς, κάτι που συνέβαλλε στο να παρθούν οι αποφάσεις για τα νέα μέτρα.

Επιμέλεια: Βασίλης Λούπας

Share on facebook
  • Εφημερίδα Ανεξάρτητος
  • Εφημερίδα Ανεξάρτητος
  • Εφημερίδα Ανεξάρτητος