Δεκ
04

Πράσινο φως στον αγωγό φυσικού αερίου
Εκτύπωση

ΠΕΡΙΦΕΡΕΙΑ ΗΠΕΙΡΟΥ
Πράσινο φως στον αγωγό φυσικού αερίου
Η Επιτροπή Περιβάλλοντος ενέκρινε κατά πλειοψηφία την Μελέτη Περιβαλλοντικών Επιπτώσεων του Ελληνοϊταλικού αγωγού φυσικού αερίου -Εν μέσω διαξιφισμών η συζήτηση που διήρκησε τέσσερις ώρες

Το «πράσινο φως» στη Μελέτη Περιβαλλοντικών Επιπτώσεων του Ελληνοϊταλικού αγωγού φυσικού αερίου άναψε χθες με τη θετική της ψήφο, κατά πλειοψηφία, η Επιτροπή Περιβάλλοντος της Περιφέρειας Ηπείρου.
Η συζήτηση επί της ΜΠΕ διήρκεσε τέσσερις και πλέον ώρες, σπάζοντας κάθε προηγούμενο ρεκόρ συζήτησης για ένα και μόνο θέμα. Στα αξιοσημείωτα, οι έντονες αντιδράσεις, οι διαξιφισμοί, αλλά και οι βαριές εκφράσεις που διατυπώθηκαν κατά την διάρκειά της, μεταξύ των περιφερειακών συμβούλων και εκπροσώπων των τοπικών φορέων και των πρωτοβουλιών κατοίκων που έχουν συσταθεί, καθώς επίσης και οι διαφοροποιήσεις που καταγράφονται στην παράταξη της πλειοψηφίας.
Οι περιφερειακοί σύμβουλοι της παράταξης Καχριμάνη από την ΠΕ Θεσπρωτίας κ.κ. Κάτσιος και Δηλαβέρης διαχώρισαν τη θέση τους και ψήφισαν αρνητικά, ωστόσο η θετική πλειοψηφία διαμορφώθηκε με τις τρεις ψήφους των συμβούλων της παράταξης Αργύρη.
Αμέσως μετά την ψηφοφορία υπήρξαν εκ νέου έντονες αντιδράσεις από τους εκπροσώπους των φορέων της Θεσπρωτίας και της Πρέβεζας που αντιδρούν, ωστόσο το αποτέλεσμα δεν άλλαξε.
Η ψήφος υπήρξε θετική με την υποσημείωση όμως ότι θα πρέπει να διασφαλιστεί παράλληλα η σύνδεση της Ηπείρου με το φυσικό αέριο.
Η Πρόεδρος της Επιτροπής και Αντιπεριφερειάρχης Π.Ε. Ιωαννίνων και υπεύθυνη Αναπτυξιακού Προγραμματισμού, Περιβάλλοντος & Υποδομών κ. Τατιάνα Καλογιάννη στην τοποθέτησή της, μεταξύ άλλων, ανέφερε ότι: «Έργα εγκατάστασης, κατασκευής και λειτουργίας αγωγών φυσικού αερίου είναι Εθνικής σημασίας, Δημόσιας Ωφέλειας και γενικότερα Δημοσίου Συμφέροντος. Αποτελεί πολιτική επιλογή η έκφραση θετικής στάσης σε κάθε σχέδιο το οποίο φέρνει προστιθέμενη αξία στην Περιφέρειά μας, και κατ’ επέκταση στη χώρα μας, αναβαθμίζοντας τη γεωστρατηγική της θέση και κυρίως δημιουργώντας νέες θέσεις εργασίας».
Κλείνοντας τόνισε ότι: «Η Ήπειρος και η Ελλάδα που εμείς υπηρετούμε είναι αυτή που διαπραγματεύεται ισότιμα, που μπορεί να γίνει αξιοπρεπής εταίρος, με σεβασμό στους διεθνείς παράγοντες και όχι με υποτέλεια προς αυτούς.
Μια Ήπειρο και μια Ελλάδα που δημιουργεί για τους πολίτες της αξίες, πλούτο και κυρίως υπερηφάνεια.
Μια Ήπειρο και μια Ελλάδα με παρουσία στο διεθνές ενεργειακό γίγνεσθαι.
Μια Ήπειρο και μια Ελλάδα με εξωστρέφεια.
Όχι σε μια Ήπειρο και σε μια Ελλάδα αποκλεισμένη από κάθε διαδικασία – διεργασία – δίκτυο, από το οποίο μπορεί να επωφελείται, να δημιουργεί υπεραξίες και να αξιοποιεί το βασικό χαρακτηριστικό της, την κομβική γεωγραφική της θέση.
Όχι σε μια Ήπειρο και σε μια Ελλάδα με εσωστρέφεια», τόνισε η κα Καλογιάννη, η οποία στην αρχή της συνεδρίασης επέκρινε τους χειρισμούς της ΔΕΠΑ, τους οποίους χαρακτήρισε απαράδεκτους ως προς την ενημέρωση των τοπικών κοινωνιών και για τον αγωγό και γενικότερα για το φυσικό αέριο.
Τι λέει το Υπουργείο
Στα άξια λόγου της συνεδρίασης πάντως και η προσκόμιση από την κα Καλογιάννη, του εγγράφου του Υφυπουργού ΠΕΚΑ Μάκη Παπαγεωργίου, ο οποίος χαρακτηρίζει εθνικής σημασίας το έργο του αγωγού, αναφέρεται στα οφέλη που θα προκύψουν για τη χώρα και για την περιοχή και διευκρινίζει ότι η κατασκευή του θα δώσει την δυνατότητα στην Ήπειρο να αποκτήσει σύνδεση με το φυσικό αέριο.
Οι απαντήσεις της ΔΕΠΑ
Το μεγαλύτερο ίσως ενδιαφέρον στην χθεσινή συνεδρίαση ήταν οι απαντήσεις των εκπροσώπων της ΔΕΠΑ και των μελετητών στα ερωτήματα των περιφερειακών συμβούλων, αλλά και των πολιτών.
Δύο βασικά ερωτήματα αφορούσαν τη δυνατότητα σύνδεσης της Ηπείρου με το φυσικό αέριο μέσω αυτού του αγωγού, καθώς επίσης και τους λόγους για τους οποίους δεν επιλέγεται η βόρεια χάραξη του αγωγού από το στενό μεταξύ Κέρκυρας – Σαγιάδας.
Η απάντηση στο πρώτο ερώτημα, σύμφωνα με τους εκπροσώπους της ΔΕΠΑ είναι πως ο αγωγός είναι transit, από τον σταθμό συμπίεσης στο Φλωροβούνι, μέχρι την Ιταλία, για το χερσαίο τμήμα του όμως παρέχεται η δυνατότητα στη χώρα να αξιοποιήσει τις ποσότητες φυσικού αερίου όπως αυτή επιθυμεί.
Για τη βόρεια χάραξη επισημάνθηκε ότι εξετάστηκε με προσοχή, όμως το ανάγλυφο του βυθού, σε συνδυασμό με την διέλευση πολλών υποβρύχιων καλωδίων για οπτικές ίνες και για το δίκτυο ηλεκτρικής διασύνδεσης με την Ιταλία, αποτελούν αποτρεπτικούς παράγοντες, αφού ανεβάζουν σε μεγάλο βαθμό το κόστος.
Εισηγήσεις
Θετική ήταν η εισήγηση του Χρ. Παπαβρανούση από την παράταξη της μείζονος αντιπολίτευσης, ο οποίος σημείωσε πως απαραίτητη προϋπόθεση για την θετική γνωμοδότηση θα πρέπει να είναι η δέσμευση ότι το φυσικό αέριο θα χρησιμοποιηθεί και για τις ανάγκες της Ηπείρου.
Όπως σημείωσε χαρακτηριστικά, εάν υπάρχει μία προοπτική για την έλευση του φυσικού αερίου στην Ήπειρο, αυτή έχει να κάνει μόνο με τον συγκεκριμένο αγωγό, ανεξάρτητα από τον πάροχο του αερίου.
Έντονες αντιδράσεις προκάλεσε η επισήμανση της κας Πρωτοπαππά, εκπροσώπου της μελετήτριας ομάδας, που χαρακτήρισε «πατέντα» την Περιφέρεια Ηπείρου ως προς τις αντιδράσεις που έχουν εκδηλωθεί...
«Συνήθως μας παρακαλούν για έργα φυσικού αερίου», σημείωσε για να προκληθεί έντονη αντίδραση από τους παριστάμενους.
Οι αντιδράσεις
Οι περιφερειακοί σύμβουλοι της πλειοψηφίας κ.κ. Κάτσιος και Δηλαβέρης εξήγησαν τους λόγους για τους οποίους τοποθετούνται αρνητικά στη γνωμοδότηση, κάνοντας λόγο για διαχρονική προσπάθεια της ΔΕΠΑ να παραπλανήσει και να αποκρύψει στοιχεία και για τη σκοπιμότητα του έργου αλλά και για τις περιβαλλοντικές επιπτώσεις.
Ο Κ. Κωτσαντής σημείωσε πως το τουριστικό πλήγμα στην περιοχή θα είναι τεράστιο, ο Γ. Παπαδημητρίου σημείωσε ότι είναι διαστρέβλωση της αλήθειας να λέγεται ότι διασφαλίζεται η τροφοδοσία της Ηπείρου με φυσικό αέριο και ο Ν. Ζήκος είπε ότι δεν πείθει κανέναν η επιχειρηματολογία της ΔΕΠΑ για τα οφέλη που θα προκύψουν για την περιοχή.
Επίσης, τις αντιρρήσεις τους εξέφρασαν ο αντιδήμαρχος Ηγουμενίτσας Κώστας Ντάγκας, ο πρόεδρος της τοπικής κοινότητας Πέρδικας Σπύρος Ζωγράφος και εκπρόσωποι των τοπικών φορέων και των κινήσεων πολιτών που έχουν δραστηριοποιηθεί τα τελευταία χρόνια σε Πέρδικα, Πάργα και Σύβοτα.
Άλλες αποφάσεις
Η Επιτροπή Περιβάλλοντος, Χωρικού Σχεδιασμού και Ανάπτυξης ενέκρινε ακόμη:
- τη σύναψη Προγραμματικής Σύμβασης μεταξύ της Περιφέρειας Ηπείρου/ Π. Ε. Πρέβεζας και του Πανεπιστημίου Ιωαννίνων για το έργο «Σχεδιασμός και Ανάπτυξη Πρωτοκόλλου με τη μορφή απαιτήσεων και Συστάσεων για την Ιχνηλασιμότητα, Πιστοποίηση, Προστασία και Βελτίωση των Ποιοτικών Χαρακτηριστικών του ελαιόλαδου Πρέβεζας» προϋπολογισμού 80.000 ευρώ,
- τη σύναψη Προγραμματικής Σύμβασης μεταξύ της Περιφέρειας Ηπείρου/ Π.Ε. Πρέβεζας και του Πανεπιστημίου Θεσσαλονίκης για το έργο «Παρακολούθηση τοξικού φυτοπλαγκτού στον Αμβρακικό» προϋπολογισμού 7.000 ευρώ,
- τη σύναψη Προγραμματικής Σύμβασης μεταξύ της Περιφέρειας Ηπείρου και της ΕΛΕΠΑΠ Ιωαννίνων για την υλοποίηση του έργου «Κατασκευή στέγης υποστηριζόμενης διαβίωσης (ΣΥΔ)» προϋπολογισμού 4.300.000 ευρώ.
Η κα Καλογιάννη στην τοποθέτησή της τόνισε πως η προγραμματική σύμβαση προτείνεται έτσι ώστε η ΕΛΕΠΑΠ να αποκτήσει τη δυνατότητα διαχειριστικής επάρκειας, για την υλοποίηση του έργου. Θετικά εκφράστηκαν γενικότερα για το έργο της ΕΛΕΠΑΠ ο Μ. Χατζηεφραιμίδης, ο Ν. Ζήκος και ο Γ. Παπαδημητρίου που ψήφισαν την πρόταση, ενώ ο Κ. Κωτσαντής παρότι ψήφισε θετικά εξέφρασε ενστάσεις γιατί τέτοιες πρωτοβουλίες θα πρέπει να αναλαμβάνονται από το κράτος και όχι από άλλους φορείς.
Ακόμη ενέκρινε τις γνωμοδοτήσεις για το περιεχόμενο των Μ.Π.Ε. για τα έργα: «Έργα συλλογής, μεταφοράς και επεξεργασίας λυμάτων οικισμών της Δ.Ε. Ζαλόγγου, Δήμου Πρέβεζας και του οικισμού Λούτσας της Δ.Ε. Φαναρίου Δήμου Πάργας», «Οδός Νιάρχου στα Ιωάννινα», «Οριοθέτηση ρεμάτων 6ης πολεοδομικής ενότητας του Δήμου Ηγουμενίτσας Π.Ε. Θεσπρωτίας», και «Οριοθέτηση και διαμόρφωση τμημάτων ρέματος από θέση Καλόγηρος έως θέση Μαλαμή εντός του οικισμού Αμμοτόπου του Δήμου Αρταίων Π.Ε.».

Share on facebook
  • Εφημερίδα Ανεξάρτητος
  • Εφημερίδα Ανεξάρτητος
  • Εφημερίδα Ανεξάρτητος