Απρ
15

48,1% των παιδιών στα Γιάννινα χρησιμοποιούν το Internet
Εκτύπωση

Με μεγάλη επιτυχία πραγματοποιήθηκε την Τετάρτη 13 Απριλίου από τα Δωδωναία Εκπαιδευτήρια η ενημερωτική ημερίδα για την ασφαλή χρήση του κινητού και του ίντερνετ από παιδιά και εφήβους, στο πλαίσιο της εκστρατείας «Kids@Safety, Internet, Κινητό & Παιδί» που υλοποιεί η WIND Ελλάς. Την εκδήλωση παρακολούθησε πλήθος γονέων  στους οποίους μοιράστηκε και εξειδικευμένο έντυπο υλικό.
Οι γονείς ενημερώθηκαν από τους συνεργάτες της Ε.Ψ.Υ.Π.Ε (Εταιρεία Ψυχοκοινωνικής Υγείας του Παιδιού και του Εφήβου) και την κ. Μαρία Ράμμου, σύμβουλο νέων τεχνολογιών και ειδική σε θέματα ηλεκτρονικού εγκλήματος για το σημαντικό ψυχοκοινωνικό ρόλο που έχουν σήμερα το διαδίκτυο και το κινητό στη ζωή των παιδιών ενώ ταυτόχρονα πρότειναν στους γονείς τρόπους εκπαίδευσης και καθοδήγησης των παιδιών ώστε να χρησιμοποιούν υπεύθυνα και με ασφάλεια τις νέες τεχνολογίες.
Η πλειονότητα των γονέων που συμμετείχαν στην ημερίδα αναγνωρίζουν τη σημασία των νέων τεχνολογιών και βλέπουν την εξοικείωση των παιδιών τους με τους υπολογιστές και το διαδίκτυο ωστόσο εξέφρασαν έντονο ενδιαφέρον αλλά και ανησυχία σχετικά με τα όρια χρήσης των νέων τεχνολογιών από τα παιδιά και τον τρόπο με τον οποίο πρέπει οι ίδιοι να τα καθοδηγούν και να τα εκπαιδεύουν σωστά.
Η κα E. Αθανασιάδου Ψυχολόγος, Ψυχοθεραπεύτρια,Υπεύθυνη Τηλεφωνικής Συμβουλευτικής Υπηρεσίας Ε.Ψ.Υ.Π.Ε, στην παρουσίαση της αναφέρθηκε στην ψυχοκοινωνική διάσταση των νέων τεχνολογιών στη ζωή των παιδιών. «Το κινητό τηλέφωνο αποτελεί σύμβολο ενηλικίωσης για τα παιδιά και λειτουργεί ως ένα από τα κύρια μέσα επικοινωνία τους. Αποτελεί ένα μέσο αυτονομίας για το παιδί. Εδώ όμως παρατηρείται το εξής παράδοξο: ενώ οι γονείς θεωρούν ότι με το κινητό τηλέφωνο μπορούν να ελέγχουν τα παιδιά τους, αντίθετα οι έφηβοι πιστεύουν ότι το κινητό τους βοηθά να αισθανθούν ελεύθεροι και να απομακρυνθούν από τον έλεγχο των γονιών τους».
«Το κλειδί για την υπεύθυνη και ασφαλή χρήση των νέων τεχνολογιών από τα παιδιά και τους εφήβους δεν είναι η «απαγόρευση» και η «αστυνόμευση» αλλά η οικοδόμηση σχέσης εμπιστοσύνης μεταξύ γονιών και παιδιών καθώς η διαπαιδαγώγηση μέσα από το παράδειγμα που οι ίδιοι οι γονείς θέτουν. Είναι σημαντικό οι γονείς να ορίσουν κανόνες και σταθερά όρια για τη χρήση τόσο του κινητού όσο και του ίντερνετ, αλλά είναι σημαντικότερο να περνούν χρόνο μαζί με τα παιδιά τους και να τα ενθαρρύνουν το δημιουργικό παιχνίδι με συνομήλικους τους», ανέφερε η κα Θ.Αποστολοπούλου, Ψυχολόγος, Σύμβουλος Τηλεφωνικής Συμβουλευτικής υπηρεσίας Ε.Ψ.Υ.Π.Ε.  .
Από την πλευρά της η κ. Μαρία Ράμμου, αναφέρθηκε περισσότερος στους κινδύνους που μπορεί να προκύψουν μέσα από τις νέες τεχνολογίες, όπως η ανταλλαγή προκλητικού για παιδιά περιεχομένου, η ανταλλαγή προσωπικών πληροφοριών, η  παρενόχληση και η επικοινωνία με αγνώστους. Έκανε επίσης ιδιαίτερη μνεία στην κυβερνοτρομοκρατία (cyber-bullying) και συνέστησε στους γονείς να μη μένουν αμέτοχοι αλλά να καταγγέλλουν τέτοιου είδους περιστατικά στις αρμόδιες αρχές και κυρίως να αναπτύσσουν σχέσεις εμπιστοσύνης με τα παιδιά τους. 
Στη συνέχεια η κα Ράμμου παρουσίασε μια ποσοτική έρευνα που πραγματοποίησε η DataRC στο πλαίσιο της εκστρατείας της «Kids@Safety, Internet, Κινητό & Παιδί», το Φεβρουάριο του 2011 αποκλειστικά στα Ιωάννινα. Σύμφωνα με τα αποτελέσματα της έρευνας προκύπτει αυξημένη χρήση τόσο του κινητού όσο και του διαδικτύου. Σύμφωνα με τις απαντήσεις 129 γονέων, το 39,5 % των παιδιών έχουν κινητό τηλέφωνο και ο βασικότερος λόγος που το χρησιμοποιούν (96,1%) είναι για να επικοινωνούν με την οικογένειά τους, ενώ ο σημαντικότερος λόγος (25,7%) για να μη διαθέτουν είναι η μικρή ηλικία. Αντίστοιχα για το ίντερνετ, 48,1% των παιδιών είναι χρήστες που κυρίως το χρησιμοποιούν για παιχνίδια (41,1%), για εκπαίδευση και σχολικές εργασίες (28%) και λιγότερο για ενημέρωση (15%). Αξίζει να σημειώσουμε πως ως μοναδικό λόγο που τα παιδιά δε χρησιμοποιούν το ίντερνετ, οι γονείς δήλωσαν τη νεαρή ηλικία.   
Ο Διευθυντής του Γυμνασίου των Εκπαιδευτηρίων Δωδωναία, κ. Χρήστος Καψάλης κλείνοντας την εκδήλωση ανέφερε: «Είμαστε πολύ ικανοποιημένοι που τα ΔΩΔΩΝΑΙΑ εκπαιδευτήρια ανέλαβαν μια τόσο σημαντική πρωτοβουλία ενημέρωσης αναφορικά με τις νέες τεχνολογίες, που πλέον διαδραματίζουν καθοριστικό ρόλο στη ζωή των παιδιών μας. Ευχαριστούμε και τη WIND που μέσω της εκστρατείας «Kids@Safety, Internet, Κινητό & Παιδί» παρέχει στους γονείς αλλά και σε εμάς του εκπαιδευτικούς πληροφόρηση και επιστημονικές συμβουλές για τη συστηματική προστασία, εκπαίδευση και ενημέρωση των παιδιών και των εφήβων. Γιατί, η σωστή χρήση του Internet και του κινητού είναι ευθύνη όλων».
Για περισσότερες πληροφορίες, οι ενδιαφερόμενοι μπορούν να επισκεφθούν την ιστοσελίδα www.kidsatsafety.gr, η οποία παρέχει αναλυτικές συμβουλές προς τους γονείς, ειδήσεις και οπτικοακουστικό υλικό, έρευνες σχετικά με τη συμπεριφορά των παιδιών στο διαδίκτυο και τη χρήση του ενώ παραπέμπει και σε ιστοσελίδες ελληνικών και ευρωπαϊκών οργανισμών που ασχολούνται με την προστασία των παιδιών και εφήβων .

Share on facebook
  • Εφημερίδα Ανεξάρτητος
  • Εφημερίδα Ανεξάρτητος
  • Εφημερίδα Ανεξάρτητος