Απρ
19

Εβδομάδα των Παθών για εμπόρους και ξενοδόχους
Εκτύπωση

Τον δικό τους «Γολγοθά» θα περάσουν παράλληλα με την Εβδομάδα των Παθών οι έμποροι των Ιωαννίνων αλλά και όλης της χώρας καθώς παρά τις γιορτές δεν βλέπουν να υπάρχει φως στο τούνελ του οικονομικού αδιεξόδου που έχουν περιέλθει την τελευταία διετία.
Οι έμποροι τόσο στο κέντρο της πόλης όσο και στο ιστορικό κέντρο διαπιστώνουν μέρα με την ημέρα πως σε καμία περίπτωση η αγορά δεν πρόκειται να πάρει ανάσα,  καθώς οι αγορές από τους καταναλωτές γίνονται  με φειδώ, αφού κυρίως οι περισσότεροι σπεύδουν στην αγορά για να πάρουν μόνο τα απαραίτητα είτε αυτά αφορούν το εορταστικό τραπέζι, είτε… αναγκαία δώρα.
Από την πρώτη ημέρα της Μεγάλης Εβδομάδας τα παραπάνω επιβεβαιώθηκαν στην αγορά με πολλούς καταστηματάρχες να εκφράζουν την δυσαρέσκειά τους για την υποτονική κίνηση. Διαπιστώνουν μάλιστα πως αντί η ύφεση να υποχωρεί τα πράγματα όσο περνά ο καιρός γίνονται χειρότερα και δυσκολότερα.
Από τη μία οι καταναλωτές δεν μπορούν να προχωρήσουν σε αγορές αφού καλά – καλά δεν τα βγάζουν πέρα στα νοικοκυριά και από την άλλη οι έμποροι εξαιτίας της οικονομικής δυσχέρειας αδυνατούν να αντεπεξέλθουν στις υποχρεώσεις τους.
Πολλοί πάντως ευελπιστούν πως από τα μέσα της Μεγάλης Εβδομάδας και μέχρι το Μεγάλο Σάββατο μπορεί να δεχθούν το «φιλί της ζωής», κάτι που ωστόσο απλά θα δώσει μια μικρή παράταση στα πολλά προβλήματα που αντιμετωπίζουν.
Στο πλαίσιο αυτό η αγορά λειτουργεί ήδη με διευρυμένο ωράριο κάτι που την πρώτη ημέρα δεν έδειξε να διορθώνει τα πράγματα.
Σε δηλώσεις του στο ITV ο πρόεδρος του Εμπορικού Συλλόγου Ιωαννίνων Γιώργος Νταλαμάγκας έκανε λόγο για μια προσπάθεια από τους καταστηματάρχες να καλύψουν το χαμένο έδαφος χωρίς ωστόσο αποτέλεσμα μέχρι στιγμής.
«Θα υπάρξει μεγαλύτερη κίνηση για 2-3 ημέρες, αλλά δεν είναι αρκετή για να καλύψει το χαμένο έδαφος. Δεν υπάρχει καμία σύγκριση με την προπέρσινη την περσινή χρονιά, που και τότε είχε παρουσιαστεί μεγάλη πτώση», ανέφερε χαρακτηριστικά.
Τις ημέρες αυτές όλα δείχνουν πως οι καταναλωτές θα αγοράσουν τα άκρως απαραίτητα δηλαδή εκτός από τα υλικά για το πασχαλινό τραπέζι, λαμπάδες και δώρα για τα παιδιά.
Οι καταστηματάρχες έχουν προχωρήσει σε μειώσεις των τιμών ενώ παράλληλα προσπαθούν να δώσουν στους καταναλωτές την καλύτερη δυνατή ποιότητα στα προϊόντα τους. Αυτό φυσικά πολλές φορές μειώνει το  κέρδος για τους εμπόρους κάτι όμως που τη συγκεκριμένη χρονική στιγμή περνά ακόμη και σε δεύτερη μοίρα.
Αφενός η οικονομική κρίση και αφετέρου ο μεγάλος ανταγωνισμός, τόσο εντός της τοπικής αγοράς, όσο και ευρύτερα, έχουν ως αποτέλεσμα να μειωθούν οι τιμές. «Πλέον το κέρδος δεν είναι υπερβολικό, όπως ενδεχομένως να γινόταν πριν 5 ή 10 χρόνια. Πλέον το κέρδος είναι μόνο και μόνο για να διασφαλίζεται η βιωσιμότητα του καταστήματος», σημείωσε. ο κ. Νταλαμάγκας.
Στα ίδια και χειρότερα ο τουρισμός
Την ίδια στιγμή τεράστιο πρόβλημα αντιμετωπίζουν τις ημέρες αυτές και οι επιχειρηματίες που δραστηριοποιούνται γύρω από τον τουρισμό.
Μέχρι στιγμής οι κρατήσεις ενόψει Πάσχα βρίσκονται σε επίπεδα πολύ χαμηλότερα από ότι πέρυσι και όλα δείχνουν πως οι κρατήσεις το τριήμερο που  έρχεται δεν πρόκειται να ξεπεράσουν ούτε το 60%.
Παράλληλα, οι ιδιοκτήτες καταλυμάτων και ξενοδοχείων κρούουν τον κώδωνα του κινδύνου, αφού κυρίως το Μεγάλο Σάββατο αλλά πιθανώς και την Μεγάλη Παρασκευή περιμένουν και αρκετές ακυρώσεις.
Ο πρόεδρος της Ένωσης Ξενοδόχων Νομού Ιωαννίνων Κώστας Βλάχος μιλώντας χθες στο ITV σημείωσε αρχικά πως σε περίπτωση που  υπάρχουν και ακυρώσεις τις επόμενες ημέρες τότε ο τουρισμός της περιοχής θα υποστεί ένα τεράστιο οικονομικό πλήγμα.
Παράλληλα είναι βέβαιο πως και αυτό το τριήμερο οι επιχειρηματίες του χώρου θα βρεθούν εκ νέου ζημιωμένοι αφού ελάχιστοι είναι πλέον οι πολίτες που θα επιλέξουν να περάσουν ένα τριήμερο μακριά από τις πόλεις που μένουν. Εξάλλου ο  κ. Βλάχος έθεσε χθες και ένα ακόμη σημαντικό ζήτημα που έχει να κάνει και με την απουσία ενός σχεδιασμού για την αξιοποίηση του τουριστικού προϊόντος στην περιοχή.
Όπως σημείωσε ο κ. Βλάχος, όλοι όσοι ασχολούνται με τον χώρο του τουρισμού θα πρέπει να ζητήσουν την αντιμετώπιση της Ηπείρου ως ένα ενιαίο σύνολο με απώτερο σκοπό την δημιουργία μεγαλύτερων επενδύσεων στην περιοχή και φυσικά με στόχο την αύξηση της επισκεψιμότητας.
Ουσιαστικά, όπως τόνισε ο κ. Βλάχος μιλάμε για την έναρξη μίας νέας προσπάθειας που θα πρέπει να γίνει από όλους και πρώτα απ’ όλα από την Περιφέρεια Ηπείρου, που καλείται να συντονίσει τις δράσεις αυτές για έναν καλώς εννοούμενο ηπειρωτικό τουριστικό σχεδιασμό.
«Δεν αρκεί πλέον να μιλάμε και να προτείνουμε λύσεις μόνο για τα Γιάννινα, ή μόνο για το Ζαγόρι ή μόνο για την Πρέβεζα. Πρέπει να μιλάμε με όρους ηπειρωτισμού και δυστυχώς μέχρι σήμερα δεν το κάνουμε», σημείωσε χαρακτηριστικά.
Στο πλαίσιο αυτό χθες ο κ. Βλάχος αναφέρθηκε και στο ζήτημα της δημιουργίας νέων καταλυμάτων. Ο κ. Βλάχος ταυτίστηκε με την άποψη που είχε εκφράσει πριν από λίγο καιρό επίσης στο ITV  ο προϊστάμενος στο ΕΟΤ Ηπείρου κ. Γκιώκας σημειώνοντας κατηγορηματικά πως σε σύντομο χρονικό διάστημα θα κατατεθεί εισήγηση στην Περιφέρεια Ηπείρου, ώστε να αντιμετωπιστεί κάτω από διαφορετικό πρίσμα το θέμα των επιδοτούμενων νέων καταλυμάτων.
«Ο δρόμος για να βγούμε από την ύφεση είναι μακρύς και τίθεται ένα θέμα γενικότερου σχεδιασμού. Πώς να μιλήσουμε για ανάπτυξη και ανταγωνιστικότητα, όταν ενισχύουμε επενδύσεις των 10 δωματίων, που δε δημιουργούν ούτε μία θέση εργασίας; Υπάρχει ένα τεράστιο θέμα και στο Ξενοδοχειακό Επιμελητήριο και στην Πανελλήνια Ομοσπονδία για το θέμα αυτό και εμείς θα καταθέσουμε αίτημα στην Περιφέρεια να σκύψει με προσοχή πάνω από αυτό το θέμα. Η πόλη των Ιωαννίνων έχει υποστεί μία μεγάλη ανατροπή σε αυτόν τον τομέα, που έχει συνέπειες πολλαπλές. Οι χρεωμένοι δεν πρόκειται να αντέξουν στην κρίση. Ήδη βλέπουμε και από μεγάλες μονάδες να κατεβάζουν τις τιμές, να δίνουν μεγάλες προσφορές, να κατεβάζουν το επίπεδο των υπηρεσιών τους. Ζητώ από όλους να διατηρήσουμε την περηφάνια μας και να μην ξεφτιλίσουμε το προϊόν μας. Υπάρχει κορεσμός στα καταλύματα στην περιοχή μας, όπως όμως υπάρχει και έλλειψη καταλυμάτων σε συγκεκριμένες περιοχές, όπως τα Τζουμέρκα. Χρειάζεται ένα γενικότερο πλάνο αντιμετώπισης της κατάστασης και θεωρούμε, ότι η Πολιτεία οφείλει να αφουγκραστεί και τις δικές μας ανησυχίες», κατέληξε ο κ. Βλάχος.
ΒΑΣΙΛΗΣ ΛΟΥΠΑΣ

Share on facebook
  • Εφημερίδα Ανεξάρτητος
  • Εφημερίδα Ανεξάρτητος
  • Εφημερίδα Ανεξάρτητος