Απρ
20

Ασφυκτικές πιέσεις για να βρεθεί λύση
Εκτύπωση

Κοινό μέτωπο με στόχο την άμεση παρέμβαση της Πολιτείας για το ζήτημα των λαθρομεταναστών στο λιμάνι και την πόλη της Ηγουμενίτσας διαμορφώνουν οι τοπικοί φορείς.
Σε αυτό το πλαίσιο ο Περιφερειάρχης Ηπείρου Αλέξανδρος Καχριμάνης με επιστολή του προς τον Υπουργό Προστασίας του Πολίτη Χρ. Παπουτσή ζητά να μεριμνήσει και δώσει άμεσα λύση στην ευρύτερη περιοχή της Ηγουμενίτσας.
Ο κ. Καχριμάνης σε δηλώσεις του αναφέρθηκε στο περιεχόμενο της επιστολή του, προτείνοντας να βρεθεί χώρος όπου θα στεγάζονται οι λαθρομετανάστες κάτω από ανθρώπινες συνθήκες. Σύμφωνα με πληροφορίες, πολλοί μετανάστες έχουν διαμορφώσει κυκλώματα και αυτό θα πρέπει άμεσα να αντιμετωπιστεί, συμπλήρωσε.
Είναι ευθύνη και χρέος της πολιτείας να δώσει λύση στο μείζον πρόβλημα, ειδικά τώρα που πλησιάζει η τουριστική περίοδος, υπογράμμισε ο κ. Περιφερειάρχης.
Μετά και την παρουσία του Υπαρχηγού της ΕΛΑΣ Ιωάννη Ραχωβίτσα στην Ηγουμενίτσα την περασμένη Δευτέρα και την συνάντηση που είχε με τοπικούς φορείς για το ζήτημα των λαθρομεταναστών, φαίνεται πως προγραμματίζονται παρεμβάσεις. Όπως ανακοίνωσε ο κ. Καχριμάνης επικοινώνησε και με τον Αρχηγό της ΕΛΑΣ Ελευθέριο Οικονόμου για το έντονο πρόβλημα στην Ηγουμενίτσα. Ο Περιφερειάρχης ενημέρωσε για μια ακόμη φορά τον Αρχηγό της ΕΛΑΣ για τα προβλήματα που υπάρχουν και τα οποία εκφράζονται φόβοι ότι θα επιδεινωθούν τους καλοκαιρινούς μήνες, επαναλαμβάνοντας την ανάγκη να προωθηθούν άμεσα σε Κέντρα Φιλοξενίας οι μετανάστες που σήμερα διαβιούν σε άθλιες συνθήκες περιμετρικά του λιμένος Ηγουμενίτσας.
Παράλληλα, οι τοπικοί φορείς είναι εν αναμονή την επίσκεψης του Υπουργού Προστασίας του Πολίτη Χρήστου Παπουτσή στην περιοχή για να συζητήσουν μαζί του το φλέγον ζήτημα και να απαιτήσουν λύσεις.
Κινητοποιήσεις και επίσκεψη Παπουτσή
Εν τω μεταξύ νέες κινητοποιήσεις προγραμματίζουν οι κάτοικοι και οι φορείς της Ηγουμενίτσας για το πρόβλημα των λαθρομεταναστών, που διογκώνεται καθημερινά, μετά και την κινητοποίηση της περασμένης εβδομάδας.
Μάλιστα οι κάτοικοι αποφάσισαν να κλιμακώσουν τον αγώνα μέσω δράσεων της Επιτροπής Αγώνα, αμέσως μετά το Πάσχα. Ο δήμαρχος Ηγουμενίτσας Γιώργος Κάτσινος κάλεσε μέσω αθηναϊκών εφημερίδων αυτή την φορά, τον υπουργό Προστασίας του Πολίτη Χρ. Παπουτσή να επισκεφθεί την Ηγουμενίτσα, για να δει με τα μάτια του τα μεγάλα προβλήματα υγείας και υγιεινής που προκύπτουν από τις άσχημες συνθήκες διαβίωσης των εκατοντάδων μεταναστών γύρω από το λιμάνι, ιδιαίτερα τώρα που έρχεται η τουριστική περίοδος.
«Ανεξέλεγκτη η κατάσταση»
Επίκαιρη ερώτηση με αντικείμενο «τις ανεξέλεγκτες διαστάσεις που έχει λάβει η λαθρομετανάστευση στην πόλη της Ηγουμενίτσας», κατέθεσαν οι τομεάρχες Προστασίας του Πολίτη και Δημοσίων Έργων της Νέας Δημοκρατίας κ.κ. Νάκος, Καλογιάννης και Τσουμάνης (αναπληρωτής).
Σε δήλωσή τους οι τρεις βουλευτές της ΝΔ σκιαγραφούν, κατόπιν και επίσκεψής τους στην Ηγουμενίτσα, «την εικόνα μιας περιοχής παραδομένης στους λαθρομετανάστες».
«Τμήμα της πόλης κοντά στο λιμάνι, καθώς και τα γύρω αγροκτήματα, έχουν καταληφθεί από εξαθλιωμένους λαθρομετανάστες, οι οποίοι προσπαθούν να προωθηθούν παράνομα στην Ιταλία και οι οποίοι έχουν χωριστεί σε ομάδες, δημιουργούν καταστάσεις που φοβίζουν τον κόσμο και έχουν μοιράσει ακόμα και τους κάδους απορριμμάτων.
Η τοπική Αστυνομική Διεύθυνση και το Λιμεναρχείο αδυνατούν, λόγω έλλειψης προσωπικού και μέσων, να επιβάλουν την τάξη και να ελέγξουν την κατάσταση, ενώ η εικόνα που αντικρίζουν οι τουρίστες που εισέρχονται στο λιμάνι, οι οποίοι αναμένεται να αυξηθούν σημαντικά τους επόμενους μήνες, αποτελεί δυσφήμηση για τη χώρα μας και για την περιοχή και είναι βέβαιο ότι θα λειτουργήσει αποτρεπτικά για όσους επιθυμούν να την επισκεφτούν» αναφέρεται μεταξύ άλλων, στην ερώτηση των τριών βουλευτών της ΝΔ.

ΜΑΡΙΑΝΝΑ ΛΑΖΟΥ

Share on facebook
  • Εφημερίδα Ανεξάρτητος
  • Εφημερίδα Ανεξάρτητος
  • Εφημερίδα Ανεξάρτητος