Απρ
20

Νέα δεδομένα για τις δομές ψυχικής υγείας
Εκτύπωση

 

Σε νέα εποχή περνούν οι δομές για την προαγωγή της ψυχικής υγείας τόσο στην περιφέρεια Ηπείρου, όσο και σε ολόκληρη τη χώρα.


Μετά την καταλυτική εφαρμογή της ψυχιατρικής μεταρρύθμισης που ξεκίνησε με το Νόμο 2716/1999, οι δομές για τη στήριξη και επανένταξη ψυχικά ασθενών έχουν μπει σε ένα καλό δρόμο και επεκτείνουν τις δραστηριότητές τους με στόχο να υπερασπιστούν τα δικαιώματα των ψυχικά ασθενών και να αποβάλλουν το κοινωνικό στίγμα.
Μάλιστα βρίσκεται σε εξέλιξη ο σχεδιασμός της τρίτης φάσης του προγράμματος «Ψυχαργώς», που αφορά τόσο στην περιοχή μας, όσο και σε ολόκληρη τη χώρα.
Ο πρόεδρος της τομεακής Επιτροπής Υγείας Ηπείρου Καθηγητής Ψυχιατρικής Βενετσιάνος Μαυρέας αναφέρθηκε στους στόχους του προγράμματος αλλά και στις νέες υπηρεσίες που εξετάζεται να ιδρυθούν στην περιοχή.
Μεταξύ αυτών είναι η αυτοοργάνωση ψυχικά ασθενών και οικογενειών τους σε ολόκληρη τη χώρα, που ήδη ξεκινά στην Άρτα, αλλά και η ίδρυση συνεταιρισμού περιορισμένης ευθύνης με τη συμμετοχή φορέων της αυτοδιοίκησης και στόχο την ένταξη των ψυχικά ασθενών στους χώρους εργασίας.
Στις νέες υπηρεσίες εντάσσεται και η δημιουργία μονάδας έγκαιρης παρέμβασης για το πρώτο ψυχωτικό επεισόδιο, ενώ προς το παρόν γίνεται καταγραφή όλων των δομών ώστε να εντοπιστούν οι ελλείψεις σε κάθε περιοχή και κυρίως να αντιμετωπιστούν τα προβλήματα συντονισμού που υπάρχουν. Το ίδιο γίνεται και σε πανελλαδικό επίπεδο, αφού υπάρχουν περιοχές της χώρας όπως η Δυτική Μακεδονία που παρουσιάζουν σημαντικές ελλείψεις σε ανάλογες δομές.
Άνοιξη 2716
Με στόχο να ανοίξει ο διάλογος για την ψυχική ασθένεια με τη συνηγορία και τη δράση των πολιτών η Εταιρεία Προαγωγής Ψυχικής Υγείας Ηπείρου ξεκινά έναν κύκλο εκδηλώσεων από τις 2 Μαϊου έως τις 24 Μαϊου, υπό τον τίτλο «Άνοιξη 2716». Ο αριθμός 2716 είναι αφορά στον Νόμο της ψυχιατρικής μεταρρύθμισης του 1999.
Στόχος των εκδηλώσεων είναι να επανέλθει το θέμα της ψυχικής υγείας στην κοινωνία ώστε όλοι να συμβάλουν στην καταπολέμηση του κοινωνικού αποκλεισμού των ψυχικά ασθενών, όπως σημείωσε ο κ. Μαυρέας.
Ιδιαίτερα για το νόμο 2716/99 και τη σημασία του για την στήριξη των δομών ψυχικής υγείας μίλησε η Γενική Γραμματέας του Διοικητικού Συμβουλίου της ΕΠΡΟΨΥΗ Ιωάννα Καραπατάκη επισημαίνοντας την ανάγκη να «ανοίξουν» οι δομές στους φορείς της κοινωνίας και στους νέους.
Οι εκδηλώσεις
Οι εκδηλώσεις ξεκινούν με τα εγκαίνια έκθεσης έργων των φοιτητών και αποφοίτων του Τμήματος Πλαστικών Τεχνών και Επιστημών της Τέχνης με τον τίτλο «2716/99» στην Δημοτική Πινακοθήκη.
Τα εγκαίνια θα πραγματοποιηθούν τη Δευτέρα, 2 Μαϊου στις 8 το βράδυ, και θα απονεμηθεί τίτλος επίτιμου προέδρου στον πρώην πρόεδρο της ΕΠΡΟΨΥΗ και ομότιμο Καθηγητή Ψυχιατρικής του Πανεπιστημίου Άρη Λιάκο.
Η έκθεση που θα διαρκέσει μέχρι τις 11 Μαϊου τελεί υπό την αιγίδα του Δήμου Ιωαννιτών, τον οποίο, όπως σημείωσε ο κ. Μαυρέας, προσβλέπουν ως έναν από τους συμμάχους στη συνηγορία για την ψυχική υγεία.
Ακολουθεί τουρνουά ποδοσφαίρου τζούνιορ με το σύνθημα «Άνοιξε τη ζωή σου… μπες στην ομάδα».
Το τουρνουά πραγματοποιείται το Σάββατο 7 Μαϊου 10.00 π.μ. – 13.00 μ.μ. και 17.00 μ.μ. – 20.00 μ.μ. στις εγκαταστάσεις του Ερασιτέχνη ΠΑΣ ΓΙΑΝΝΙΝΑ, που είναι και ο υπεύθυνος διοργάνωσης.
Στο τουρνουά θα συμμετέχουν οι ακαδημίες ποδοσφαίρου της περιοχής.
Την Τρίτη 10 Μαϊου θα πραγματοποιηθεί στο Πνευματικό Κέντρο του Δήμου Ιωαννιτών στις 8 μ.μ. συναυλία των μαθητών του Μουσικού Σχολείου Ιωαννίνων με τίτλο «Νότες ψυχής».
Την Δευτέρα 16 Μαϊου θα πραγματοποιηθεί ομιλία – συζήτηση με θέμα την ενδοσχολική βία και τον εκφοβισμό στην Αίθουσα Αρχιεπισκόπου Σπυρίδωνος της Ζωσιμαίας Παιδαγωγικής Ακαδημίας. Η εκδήλωση θα ξεκινήσει στις 7.30 μ.μ. και ομιλητής θα είναι ο παιδοψυχίατρος Νίκος Τζιάκης.
Μία ακόμη ομιλία με θέμα αυτή τη φορά «Η κατάθλιψη στη λοχεία» θα πραγματοποιηθεί την Τετάρτη 18 Μαϊου στον ίδιο χώρο και την ίδια ώρα, με ομιλήτρια την ψυχίατρο Κατερίνα Κώτση.
Στο πλαίσιο των εκδηλώσεων, σε συνεργασία με την Θεατρική Συντροφία του Πανεπιστημίου Ιωαννίνων θα πραγματοποιηθεί την Δευτέρα 23 Μαϊου στο Καμπέρειο Θέατρο η παράσταση χοροθέατρου με τίτλο «Τέσσερις ιστορίες αποκλεισμού». Η παράσταση ξεκινά στις 9 μ.μ.
Τρεις προβολές ταινιών με ελεύθερη είσοδο περιλαμβάνονται στο πρόγραμμα των εκδηλώσεων, σε συνεργασία με το Odeon Παραλίμνιο.
Την Πέμπτη 12 Μαϊου θα προβληθεί η ταινία «Αngel Baby», την Τρίτη 17 Μαϊου η ταινία «Το όνομά μου είναι Σαμ» και την Πέμπτη 19 Μαϊου η ταινία «Ο Σολίστας».

 

Share on facebook
  • Εφημερίδα Ανεξάρτητος
  • Εφημερίδα Ανεξάρτητος
  • Εφημερίδα Ανεξάρτητος