Απρ
21

Η ανάπτυξη περνά από τις ανανεώσιμες πηγές ενέργειας
Εκτύπωση

Ζητήματα ανάπτυξης μέσα από την αξιοποίηση των ανανεώσιμων πηγών ενέργειας και προώθησης επενδυτικών παρεμβάσεων στην ευρύτερη περιοχή της Ηπείρου απασχόλησαν την χθεσινή συνεδρίαση της Επιτροπής Περιβάλλοντος, Χωρικού Σχεδιασμού και Ανάπτυξης της Περιφέρειας Ηπείρου.
Από τα κυριότερα θέματα που απασχόλησαν τη συνεδρίαση ήταν η γνωμοδότηση για το περιεχόμενο της Μελέτης Περιβαλλοντικών Επιπτώσεων για τον αιολικό σταθμό στην περιοχή Κούρεντα των Δήμων Ζίτσας και Δωδώνης, αλλά και η έγκριση της σύναψης προγραμματικής σύμβασης της περιφερειακής ενότητας Ιωαννίνων της Περιφέρειας Ηπείρου με το ΙΓΜΕ για τη μελέτη κατολισθήσεων στα δημοτικά διαμερίσματα Μουζακαίων, Δαφνούλας, και Μάζια του Δήμο Ιωαννιτών.
Τόσο κατά τη διάρκεια της συνεδρίασης, όσο και σε δηλώσεις της στη συνέχεια, η πρόεδρος της Επιτροπής, αντιπεριφερειάρχης Ιωαννίνων Τατιάνα Καλογιάννη χαρακτήρισε θετική την ανταπόκριση του κράτους για την αντιμετώπιση των ζημιών, που είχαν προκληθεί πριν μερικούς μήνες κατά τα κατολισθητικά φαινόμενα. Η παρέμβαση του ΙΓΜΕ αφορά ερευνητικές μελέτες σε πρώτη φάση, ενώ σε δεύτερη φάση θα πρέπει να εξευρεθούν τα κονδύλια που θα απαιτηθούν για την αποκατάσταση.
Βέβαια, το ζήτημα αυτό προκάλεσε την αντίδραση της παράταξης «Ήπειρος. Τόπος να Ζεις», που υποστήριξε πως τα χρονικά όρια που τίθενται δεν εξυπηρετούν τους πολίτες. Όπως τονίστηκε, η μελέτη πρέπει να ολοκληρωθεί σε δέκα μήνες, όμως η Κοινή Υπουργική Απόφαση για την κατάθεση αιτήσεων αποκατάστασης των ζημιών, θα πρέπει να γίνει σε έξι μήνες.
Παρά τις όποιες αντιρρήσεις, το θέμα της σύναψης σύμβασης με το ΙΓΜΕ ψηφίστηκε ομόφωνα από όλα τα μέλη της Επιτροπής Περιβάλλοντος, Χωρικού Σχεδιασμού και Ανάπτυξης της Περιφέρειας Ηπείρου.
Έντονη συζήτηση για το αιολικό πάρκο
Κατά πλειοψηφία γνωμοδότησε η Επιτροπή για το περιεχόμενο των μελετών περιβαλλοντικών επιπτώσεων για τον αιολικό σταθμό παραγωγής ηλεκτρικής ενέργειας  συνολικής ισχύος 17,5 Mw  στις θέσεις «Ράχη Λάνη»,«Νάστος»,«Καθάρια Ράχη»,«Κολοβού» (όρη Κουρέντων) των Δήμων Δωδώνης και Ζίτσας Περιφερειακής Ενότητας Ιωαννίνων της εταιρείας «ADEMCO ΑΙΟΛΙΚΗ ΚΟΥΡΕΝΤΩΝ ΕΠΕ».
Οι επικεφαλής των παρατάξεων «ΑΥΡΙΟ για την Ήπειρο» και «Αριστερή Παρέμβαση στην Ήπειρο» Γιάννης Παπαδημητρίου και Νίκος Ζήκος αντίστοιχα, ζήτησαν την αναβολή της συζήτησης στην Επιτροπή, καθώς δεν είχε λήξει η προθεσμία κατάθεσης των ενστάσεων για το συγκεκριμένο θέμα συζήτησης και έτσι η Επιτροπή δεν θα μπορούσε να έχει μια ολοκληρωμένη εικόνα. Σε δηλώσεις του ο κ. Ζήκος τόνισε πως δεν είναι δυνατόν οι εναλλακτικές μορφές ενέργειας να αποδίδονται σε ιδιωτικές επιχειρήσεις, που μπορούν να εξασφαλίσουν σημαντικά κέρδη, ακόμη και εκατοντάδες εκατομμύρια ευρώ. Από αυτά μόλις το 1,7% αποδίδεται στους τοπικούς δήμους και το 1% στους κατοίκους της περιοχής, μέσω της ΔΕΗ. Αυτό θα πρέπει να αλλάξει και αυτός ο πλούτος να διατίθεται στην περιοχή, υπογράμμισε ο κ. Ζήκος. Μάλιστα, ο κ. Ζήκος αποχώρησε από τη συνεδρίαση με αφορμή τη συγκεκριμένη συζήτηση.
Στην παρέμβασή του ο περιφερειακός σύμβουλος της παράταξης «Λαϊκή Συσπείρωση» Θανάσης Ζιώβας εξέφρασε την θέση της παράταξης κατά την χορήγησης των λαϊκών αγαθών, όπως το νερό, σε ιδιώτες. Μάλιστα, πρότεινε το ζήτημα να τεθεί προς συζήτηση στο περιφερειακό συμβούλιο, πρόταση που είχε την στήριξη των συμβούλων Γ. Παπαδημητρίου και Ν. Ζήκο.
Με αφορμή τη θετική γνωμοδότηση της Επιτροπής επί της Μελέτης Περιβαλλοντικών Όρων για την κατασκευή αιολικού πάρκου στα Κούρεντα, η κ. Καλογιάννη, χαρακτήρισε πολύ σπουδαία για την Ήπειρο την αξιοποίηση όλων των εναλλακτικών μορφών ενέργειας, αναφέροντας ότι η Περιφέρεια αναμένει το πόρισμα της μελέτης για το ενεργειακό Ισοζύγιο Ηπείρου, που εκπονείται μέσω της Αποκεντρωμένης Διοίκησης, προκειμένου να γίνει η βέλτιστη αξιοποίηση των ενεργειακών αποθεμάτων της Περιφέρειας.  «Αρχή  μας είναι να βοηθήσουμε κάθε αναπτυξιακή προσπάθεια προς όφελος του τόπου μας», τόνισε ακόμη η αντιπεριφερειάρχης.
Τι ακολούθησε
Κατά την χθεσινή συνεδρίαση της Επιτροπής εγκρίθηκαν ακόμη προγραμματικές συμβάσεις μεταξύ της Π.Ε. Θεσπρωτίας, Δήμου Σουλίου και ΤΟΕΒ Πεδιάδας Παραμυθιάς καθώς και την έγκριση των όρων της Προγραμματικής Σύμβασης για την Πράξη: «Επισκευή αντλιοστασίων ΤΟΕΒ Πεδιάδας Παραμυθιάς», μεταξύ της Π.Ε. Ιωαννίνων, Δήμο Ζίτσας και ΤΟΕΒ Κρύας – Λαψίστας καθώς και την έγκριση των όρων της Προγραμματικής Σύμβασης για την Πράξη: «Επισκευή καταθλιπτικού αγωγού Α4 Ροδοτοπίου», μεταξύ της Π.Ε. Ιωαννίνων, Δήμο Ζίτσας και ΤΟΕΒ Λιθίνου, καθώς και την έγκριση των όρων της Προγραμματικής Σύμβασης για την Πράξη: « Αποκατάσταση αρδευτικού Λιθίνου», μεταξύ της Π.Ε. Πρέβεζας, Δήμο Ζηρού  και ΤΟΕΒ Μπόϊδα Μαυρής, καθώς και την έγκριση των όρων της Προγραμματικής Σύμβασης για την Πράξη: «Αποκατάσταση βλαβών αντλιοστασίου Αο Παντάνασσας (ΤΟΕΒ Μπόϊδα Μαυρής)».
Ακόμη η Επιτροπή γνωμοδότησε για το περιεχόμενο των ΜΠΕ για την εκμετάλλευση λατομείου αδρανών υλικών, έκτασης 27.101,94 τ.μ. στη θέση «Πολύκενο», Τ.Δ. Δελβινακίου του Δήμου Πωγωνίου, την αύξηση δυναμικότητας σε μονάδες ιχθυοκαλλιέργειας στο Δήμο Φιλιατών Θεσπρωτίας, για τις κατασκευές στον αιγιαλό και θαλάσσιο χώρο, στη θέση «Χασομέρι Αετού» Λωρίδα Σαγιάδας της Δημοτικής Ενότητας Σαγιάδας του Δήμου Φιλιατών και την αξιοποίηση της υφιστάμενης αρδευτικής γεώτρησης στη θέση «Βρύση Πασιά» Τοπικής Κοινότητας Ασπραγγέλων της Δημοτικής Ενότητας Κεντρικού Ζαγορίου του Δήμου Ζαγορίου, με σκοπό τον ποιοτικό έλεγχο του νερού αυτής για βιομηχανία εμφιάλωσης.
Επίσης εγκρίθηκε η συμμετοχή της Περιφέρειας Ηπείρου στη  Διεθνή Τουριστική Έκθεση: «ΤΑΞΙΔΙ» και στην  Έκθεση «2Ο AGRO QUALITY FESTIVAL». Εκτός Ημερήσιας Διάταξης, συζητήθηκε και εγκρίθηκε η παράταση ισχύος, μέχρι 31-12-2011, της προγραμματικής σύμβασης για την «Θαλάσσια Γεωφυσική Μελέτη Λίμνης Παμβώτιδας», που είχε υπογραφεί μεταξύ της πρώην Νομαρχιακής Αυτοδιοίκησης Ιωαννίνων, του Πανεπιστημίου Πατρών και του Φορέα Διαχείρισης της Λίμνης. 
ΜΑΡΙΑΝΝΑ ΛΑΖΟΥ

Share on facebook
  • Εφημερίδα Ανεξάρτητος
  • Εφημερίδα Ανεξάρτητος
  • Εφημερίδα Ανεξάρτητος