Απρ
21

Πήραν «ανάσα» από τις εξαγωγές αμνοεριφίων στην Τουρκία
Εκτύπωση

«Ανάσα» στους παραγωγούς της Ελλάδας, αλλά και της Ηπείρου αποτελεί η αυξημένη εξαγωγή αμνοεριφίων προς την Τουρκία.
Μπορεί τις τελευταίες ημέρες να παρατηρείται όλο και αυξανόμενη κίνηση για την αγορά αμνοεριφίων λόγω της Κυριακής του Πάσχα, όμως σημαντική τόνωση στους παραγωγούς δίνουν οι Τούρκοι εισαγωγείς.
Οι πιο αισιόδοξες εκτιμήσεις κάνουν λόγο για την πώληση περίπου 7.000 αρνιών μόνο από το νομό Ιωαννίνων, αν και υπάρχουν και οι πιο… συγκρατημένοι που κάνουν λόγο για 3.500 με 4.000 αρνιά.
Η κυριότερη τόνωση δεν αφορά μόνο τον αριθμό των αμνοεριφίων που πωλούνται στην γειτονική Τουρκία, αλλά την τιμή πώλησής τους, που είναι σχεδόν διπλάσια από αυτή στην ελληνική αγορά. Είναι χαρακτηριστικό πως οι Τούρκοι αγοράζουν ζωντανά αρνιά κατά 6,5 ή ακόμη και 6,8 ευρώ το κιλό ενώ στην ελληνική αγορά πωλούνται 3,5 ευρώ.
Βέβαια, τα αμνοερίφια που πωλήθηκαν στην τουρκική αγορά αποτελούν μόνο το 5% της ελληνικής παραγωγής,  όπως σημείωσε ο πρόεδρος του Κτηνοτροφικού Συνεταιρισμού Ιωαννίνων Μιχάλης Τζίμας. Γι’ αυτό οι κτηνοτρόφοι επιδιώκουν να συντονιστούν μεταξύ τους, αλλά και να έχουν την στήριξη της πολιτείας ώστε να αναπτύξει την εμπορική αυτή σχέση με την γείτονα χώρα.
Είναι χαρακτηριστικό πως εδώ και οκτώ μήνες περίπου στην Βέροια λειτουργεί εξειδικευμένο σφαγείο με όλες τις προδιαγραφές ασφαλούς σφαγής αμνοεριφίων  που προορίζονται για την Τουρκία. Πρόκειται για προδιαγραφές που αρμόζουν στις απαιτήσεις της μουσουλμανικής θρησκείας. Πέρα από την Τουρκία, μεγάλος αριθμός αμνοεριφίων πωλήθηκε στην Ιταλία, καθώς φέτος το ορθόδοξο Πάσχα συμπίπτει με το καθολικό.
Επάρκεια σε αμνοερίφια
Παρά την αυξημένη ζήτηση, δεν παρατηρούνται προβλήματα στην ελληνική αγορά και ειδικότερα στα Γιάννινα, όσον αφορά τα ντόπια κρέατα.
Εξάλλου, οι εξαγωγές προς την Τουρκία αφορούν αρνιά μεγάλου βάρους και όχι μικρά έως 13 κιλά, που συνήθως προτιμούν οι Έλληνες για το παραδοσιακό σούβλισμα.
Για την επάρκεια σε ντόπια αμνοερίφια διαβεβαίωσε ο πρόεδρος του Σωματείου Κρεοπωλών Ιωαννίνων Βασίλης Στεργίου, που υπογράμμισε τους εντατικούς ελέγχους από τα μικτά κλιμάκια της Διεύθυνσης Εμπορίου.
Βέβαια οι παραγγελίες στα κρεοπωλεία είναι περιορισμένες εξαιτίας της δύσκολης οικονομικής συγκυρίας αν και αναμένεται να αυξηθούν από σήμερα και μέχρι το Μ. Σάββατο.
Η τιμή κυμαίνεται από 10,5 έως 11,5 ευρώ το κιλό, σχεδόν 50 λεπτά φθηνότερα από πέρυσι. Ο κ. Στεργίου κάλεσε τους καταναλωτές να επιλέγουν αμνοερίφια που έχουν σφαγιαστεί σε ελεγμένα και πιστοποιημένα σφαγεία και όχι σε υπαίθριους χώρους, χωρίς να τηρούνται τα μέτρα υγιεινής και ασφάλειας.

Share on facebook
  • Εφημερίδα Ανεξάρτητος
  • Εφημερίδα Ανεξάρτητος
  • Εφημερίδα Ανεξάρτητος