Μαϊ
21

«Εφιάλτης» η ανεξέλεγκτη εναπόθεση ζωϊκών αποβλήτων
Εκτύπωση

Όλα τριγύρω αλλάζουν και δυστυχώς όλα τα ίδια μένουν... Ο στίχος του τραγουδιού του Νίκου Παπάζογλου αποτυπώνει ανάγλυφα την εφιαλτική κατάσταση που συνεχίζει να υπάρχει στο λεκανοπέδιο των Ιωαννίνων με την ανεξέλεγκτη εναπόθεση ζωϊκών αποβλήτων.
Πριν από έναν περίπου χρόνο, ύστερα από ρεπορτάζ του ITV είχε προκληθεί εισαγγελική παρέμβαση για ένα τέτοιο θέμα μετά τον εντοπισμό μεγάλων ποσοτήτων ζωϊκών υποπροϊόντων, που είχαν εναποτεθεί χωρίς να τηρούνται οι προδιαγραφές στην Αμπελιά και στο Κουτσελιό.
Η υπόθεση βρίσκεται στο στάδιο της δικαστικής διερεύνησης, ωστόσο δεν αποκλείεται τον ίδιο δρόμο να ακολουθήσουν και άλλες υποθέσεις, όπως αυτή που παρουσίασε χθες στο δελτίο ειδήσεων και πάλι το ITV, με τις επίσημες καταγγελίες του προέδρου του Φορέα της Λίμνης Π. Τσουμάνη και του προέδρου της τοπικής κοινότητας Κουτσελιού Χρήστου Δόση.
Οι καταγγελίες έγιναν για την περιοχή στον κάμπο του Κουτσελιού, που έχει υποστεί μία τεράστια περιβαλλοντική επιβάρυνση από την ανεξέλεγκτη εναπόθεση ζωϊκών αποβλήτων.
Από κοινού ο Φορέας της Λίμνης Παμβώτιδας και η τοπική κοινότητα προτίθενται εντός των ημερών να προσφύγουν στους επιθεωρητές περιβάλλοντος ζητώντας την παρέμβασή τους και φυσικά την επιβολή κυρώσεων στους φυσικούς αυτουργούς.
Σύμφωνα με τον πρόεδρο της Τ.Ε. Κουτσελιού Χρήστο Δόση, όσοι εμπλέκονται σε αυτή τη διαδικασία, δε σέβονται πρώτα απ’ όλα τον εαυτό τους. «Θα πρέπει όλοι να αναλογιστούν το κακό που γίνεται. Δεν είναι μόνο οι επιχειρηματίες υπεύθυνοι, είναι και εκείνοι που έχουν μηχανήματα καθαρισμού των σταβλικών εγκαταστάσεων, όπως και οι αρμόδιες υπηρεσίες ελέγχου του Δήμου και της Περιφέρειας.
Απευθύνω μία ακόμη έκκληση στους συντοπίτες μου επιχειρηματίες, κτηνοτρόφους και πτηνοτρόφους. Κανείς δεν έχει τίποτε εναντίον τους. Είμαστε σύμμαχοι και βοηθοί τους. Να βοηθήσουν όμως και αυτοί για να σταματήσει αυτή η κατάσταση. Και εγώ είχα συνυπογράψει πριν από μερικά χρόνια την απόφαση για την ίδρυση και νέων πτηνοτροφικών και κτηνοτροφικών μονάδων, όμως δε μπορεί να συνεχιστεί αυτό το κακό», σημείωσε.
Για προφανή απουσία των ελεγκτικών μηχανισμών και των υπηρεσιών που είναι επιφορτισμένες με αυτό τον έλεγχο, έκανε λόγο ο πρόεδρος του Φορέα Διαχείρισης της Λίμνης, καλώντας τις πτηνοτροφικές και κτηνοτροφικές επιχειρήσεις να σεβαστούν όσα προβλέπονται στις άδειες λειτουργίας τους.
«Οι άδειες προβλέπουν συγκεκριμένο τρόπο διαχείρισης των αποβλήτων. Δεν φταίει όμως ούτε ο γείτονας, ούτε οι κάτοικοι, ούτε το περιβάλλον να αντιμετωπίζουν αυτή την κατάσταση. Εάν δεν μπορούν να ανταποκριθούν στις υποχρεώσεις τους, ας συντονιστούν με τους συνεταιρισμούς τους και άλλους παράγοντες για μία κοινή διαχείριση.
Το λεκανοπέδιο έχει ήδη υπερβολικό αριθμό σταβλικών εγκαταστάσεων και πρέπει από κοινού να βρούμε τρόπο για να αντεπεξέλθει το οικοσύστημα στις βλάβες που έχει υποστεί», τόνισε ο κ. Τσουμάνης.

ΑΝΕΞΑΡΤΗΤΟΣ

Share on facebook
  • Εφημερίδα Ανεξάρτητος
  • Εφημερίδα Ανεξάρτητος
  • Εφημερίδα Ανεξάρτητος