Ιουν
01

Άνοιξε ο δρόμος για προσλήψεις σε παιδικούς σταθμούς και ΚΑΠΗ
Εκτύπωση

Κατά πλειοψηφία έγινε δεκτή η εισήγηση για την πρόσληψη προσωπικού με συμβάσεις ορισμένου χρόνου για τους παιδικούς σταθμούς και τα ΚΑΠΗ του Δήμου Ιωαννιτών κατά τη συνεδρίαση του Δημοτικού Συμβουλίου το απόγευμα της Δευτέρας.
Η εισήγηση περιελάμβανε την πρόσληψη 30 ατόμων, 20 για τους παιδικούς σταθμούς και δέκα για τα ΚΑΠΗ, για να καλυφθούν οι ανάγκες στη λειτουργία των δομών πρόνοιας. Οι συμβάσεις για τους παιδικούς σταθμούς είναι 11μηνης διάρκειας και για τα ΚΑΠΗ οκτάμηνες.
Την εισήγηση πραγματοποίησε ο πρόεδρος του Οργανισμού Κοινωνικής Πολιτικής του Δήμου Ιωαννιτών Φίλιππας Τσουμάνης, υπογραμμίζοντας πως πάγια θέση της δημοτικής αρχής είναι η πρόσληψη  μόνιμου προσωπικού. Ο Οργανισμός είχε ζητήσει την προκήρυξη 101 θέσεων, όμως από το Υπουργείο Εσωτερικών εγκρίθηκαν μόλις 30.
Ο κ. Τσουμάνης αναγνώρισε πως οι συγκεκριμένες θέσεις δεν λύνουν το πρόβλημα του προσωπικού των δομών, τονίζοντας πως θα συνεχιστούν οι προσπάθειες για την εξασφάλιση και άλλου προσωπικού από πηγές όπως τα ευρωπαϊκά προγράμματα.
«Η θέση μας είναι ξεκάθαρη. Θέλουμε την κάλυψη των κενών με μόνιμο προσωπικό. Ωσότου όμως συμβεί αυτό είναι απαραίτητο οι δομές να λειτουργήσουν. Και αυτό θα γίνει με την πρόσληψη προσωπικού με σύμβαση ορισμένου χρόνου. Όλες οι προσλήψεις θα γίνουν με κριτήρια ΑΣΕΠ», τόνισε στην εισήγησή του ο κ. Τσουμάνης.
Κριτική ήταν η στάση των παρατάξεων της αντιπολίτευσης για τις συνθήκες εργασίας με τις συμβάσεις ορισμένου χρόνου που επικρατούν και στις δομές του Δήμου Ιωαννιτών. Ο δημοτικός σύμβουλος της μείζονος αντιπολίτευσης Κ. Λαδόπουλος απάντησε στον κ. Τσουμάνη για την κριτική που άσκησε στην προηγούμενη δημοτική αρχή και τα όσα ανέφερε για απουσία αξιοκρατίας και διαφάνειας στην πρόσληψη προσωπικού με παράνομες δίμηνες συμβάσεις.
Ο επικεφαλής της παράταξης «Λαϊκή Συσπείρωση» Δημήτρης Τασιούλας πέρα από τις ελλείψεις σε προσωπικό, τόνισε τα προβλήματα στις δομές όπως οι παιδικοί σταθμοί. Όπως τόνισε η δημοτική αρχή θα πρέπει να διεκδικήσει την πρόσληψη μόνιμου προσωπικού γι’ αυτές τις δομές, όπως έκανε και ο Δήμος Πετρούπολης, που έλαβε απόφαση να μην απολυθούν οι εργαζόμενοι που λήγουν οι συμβάσεις τους, και να θεωρηθεί πως έχουν σχέση εργασίας αορίστου χρόνου χωρίς όρους και προϋποθέσεις, καθώς καλύπτουν βασικές κοινωνικές ανάγκες.
Ο επικεφαλής της ΔΡΑΣΥ Στέφανος Σκοπούλης χαρακτήρισε τις εξελίξεις για το προσωπικό των δομών αποτέλεσμα του «εργασιακού Μεσαίωνα» που θέτει στην τοπική αυτοδιοίκηση το πρόγραμμα «Καλλικράτης». Μάλιστα, χαρακτήρισε υποκριτική τη στάση της δημοτικής αρχής που κάνει λόγο για νομιμότητα και διαφάνεια, όταν πρόκειται για συμβάσεις ορισμένου χρόνου.
Στις επικρίσεις που δέχθηκε η δημοτική αρχή απάντησε συνολικά ο Δήμαρχος Ιωαννίνων Φίλιππας Φίλιος, βάλλοντας κατά της πολιτικής τακτικής που ακολούθησε η προηγούμενη δημοτική αρχή στην πρόσληψη προσωπικού και στη λειτουργία των κοινωνικών δομών. Από τη δημοτική αρχή έγινε μία μεγάλη προσπάθεια για να λειτουργήσουν οι παιδικοί σταθμοί και τα ΚΑΠΗ, με πρωταρχικό κριτήριο την τήρηση της νομιμότητας και τη διαδικασία της αξιολόγησης.
Η νέα δημοτική αρχή καταβάλλει προσπάθεια για την επανίδρυση του Δημαρχείου, με ενέργειες που δεν έγιναν από την απερχόμενη δημοτική αρχή και πρόσληψη προσωπικού με δημόσια αξιολόγηση μέσω ΑΣΕΠ, υπογράμμισε. «Η πολιτική της προηγούμενης δημοτικής αρχής είναι γνωστή. Σε αυτό το καθεστώς απαντούμε με επανίδρυση του Δημαρχείου. Επανίδρυση με αρχές την ισοτιμία και τη διαφάνεια», τόνισε ο Δήμαρχος.
Παρέμβαση για το ζήτημα των εργαζομένων κυρίως στους παιδικούς σταθμούς και τα ΚΑΠΗ πραγματοποίησε ο πρόεδρος του Συλλόγου Εργαζομένων ΟΤΑ Ν. Ιωαννίνων Χρήστος Μεντής. Ο κ. Μεντής μετέφερε το αίτημα του Συλλόγου να σταματήσουν οι δίμηνες συμβάσεις και οι ελαστικές μορφές εργασίας και κάλεσε τη δημοτική αρχή να συνεδριάζει άμεσα για την επιστροφή των πρώην συμβασιούχων της πρώην ΑΔΕΙ στην εργασία τους, με βάση και την απόφαση του Δήμου Πετρούπολης.
Στο επίκεντρο το υπόγειο πάρκινγκ
Κατά πλειοψηφία έγινε δεκτή η πρόταση της εταιρείας «Σταθμός Αυτοκινήτων Ιωαννίνων Α.Ε.» για την εκτίμηση της αξίας του υπόγειου πάρκινγκ στην κεντρική πλατεία της πόλης, ώστε να περιέλθει στο Δήμο Ιωαννιτών.
Την παρουσίαση της πρότασης πραγματοποίησε ο Δήμαρχος Φ. Φίλιος, υπογραμμίζοντας πως η εκτίμηση θα γίνει από το Σώμα Ορκωτών Εκτιμητών και πως το Δημοτικό Συμβούλιο, που θα λάβει και την τελική απόφαση, δεν δεσμεύεται από το αποτέλεσμα του ΣΟΕ.
Ερωτηθείς ο Δήμαρχος για την πρόθεση της Δημοτικής Αρχής σημείωσε ότι αυτή θα εξαρτηθεί από το τίμημα που θα προκύψει. «Ο προσδιορισμός της τιμής θα είναι το πρώτο βήμα, ώστε εμείς να προσδιορίσουμε τα επόμενα» υπογράμμισε ο κ. Φίλιος.
Κριτική ήταν η στάση των παρατάξεων της αντιπολίτευσης με τη μείζονα αντιπολίτευση να δίνει λευκή ψήφο και τις υπόλοιπες παρατάξεις να καταψηφίζουν την πρόταση. Σύμφωνα με τον κ. Γκόντα, η συγκεκριμένη εκτίμηση δεν αποσκοπεί πουθενά, καθώς σύμφωνα με την υπογραφείσα σύμβαση το πάρκινγκ θα παραχωρηθεί στο Δήμο Ιωαννιτών μελλοντικά, ενώ ζητούμενο είναι ο ορισμός των όρων που θα πρέπει να εκτιμηθούν, αν αφορά την επένδυση ή τη σημερινή του αξία.
Μάλιστα σε χθεσινή ανακοίνωσή της η παράταξη «Ανεξάρτητη Δημοτική Πρωτοπορία» υπογραμμίζει για το συγκεκριμένο θέμα: « Επί 4 περίπου χρόνια καταγγέλλει με κάθε τρόπο το πάρκιγκ της κεντρικής πλατείας, ισχυρίζεται ότι δεν ανήκει ουσιαστικά στην εταιρεία κατασκευής του αλλά στο Δήμο, καταφεύγει στα δικαστήρια με μηνύσεις και παρόλα αυτά συζητά με την εταιρεία και «εξετάζει σοβαρά» το ενδεχόμενο της αγοράς του πάρκιγκ της πλατείας από το Δήμο. Από ποιους να το αγοράσει άραγε; Από αυτούς που για μια 4ετία ισχυριζόταν ότι δεν τους ανήκει; Και με ποια οικονομική δυνατότητα του Δήμου να προχωρήσει σε εξαγορά; Με αυτή την οικονομική κατάσταση που ισχυρίζεται ότι βρίσκεται ο Δήμος;».
Απαράδεκτη χαρακτήρισε την πρόταση ο κ. Τασιούλας τονίζοντας πως δεν είναι δυνατόν να γίνεται λόγος για παραχώρηση ενός έργου που ανήκει σε δημοτική έκταση. Η εταιρεία θέλει να ξεφορτωθεί το υπόγειο πάρκινγκ και μάλιστα να το φορτώσει στο Δήμο, σημείωσε.
Εξίσου επικριτικός ήταν και ο κ. Σκοπούλης, υπογραμμίζοντας πως το υπόγειο πάρκινγκ δημιούργησε σοβαρά προβλήματα στην πόλη, όπως αυτό επιβεβαιώνεται από την καταστροφή της κεντρικής πλατείας και την επιβάρυνση του κυκλοφοριακού προβλήματος.
Παρέμβαση επαγγελματιών της Γαριβάλδη
Κατά τη διάρκεια της συνεδρίασης παρέμβαση πραγματοποίησαν επαγγελματίες της οδού Γαριβάλδη, που ζήτησαν την διαγραφή προστίμων που τους επιβλήθηκαν για διάφορες παραβάσεις τις ημέρες της Αποκριάς.
Ακολούθησε εκτενής συζήτηση από το Σώμα με τον πρόεδρο της Επιτροπής Ποιότητας Ζωής Δ. Θεμελή να υποστηρίζει το έργο που γίνεται από την πλευρά της Επιτροπής, καλώντας όλους να μην στοχοποιούν την προσπάθεια που γίνεται.
Παρέμβαση πραγματοποίησε και ο κ. Φίλιος τονίζοντας πως το Δημοτικό Συμβούλιο είναι πολιτικό όργανο και όχι δευτεροβάθμιο όργανο για να εξετάζει ενστάσεις για τέτοια ζητήματα. Βέβαια, τόνισε την ανάγκη να μην επιβάλλονται ποινές κατά τη διάρκεια των γιορτών, εφόσον δεν υπάρχουν σοβαρές παραβάσεις με βάση και την κανονιστική απόφαση.
Αποφάσεις για το κέντρο της πόλης
Στη συνεδρίαση της Δευτέρας κατατέθηκε πρόταση για την ένταξη του έργου «αναπλάσεις- πεζοδρομήσεις στο κέντρο της πόλης και φωτισμός διατηρητέων κτιρίων» στο Επιχειρησιακό Πρόγραμμα Θεσσαλίας- Στερεάς Ελλάδας- Ηπείρου, πρόταση που τελικά εγκρίθηκε.
Η βασική ιδέα του σχεδιασμού των πεζοδρομήσεων αφορά στη δημιουργία ενός δικτύου πεζοδρόμων που ξεκινά από την κεντρική πλατεία και μέσω των εναλλακτικών κινήσεων οδηγεί στο νέο εμπορικό κέντρο, το ιστορικό κέντρο και την παραλίμνιο.
Το δίκτυο αυτό θα δώσει πνοή και ενδιαφέρον στην κίνηση των πεζών, θα τονώσει την κίνηση της αγοράς και θα ενισχύσει την τουριστική ζώνη, όπως τόνισε στην εισήγησή του ο αντιδήμαρχος Βασίλης Μασαλάς.
Η πρόταση αφορά δύο περιοχές:
-    Τη νέα αγορά (Μιχαήλ Αγγέλου, Βλαχλείδη, Ζυγομάλλη, Γρηγορίου Σακκά, Οπλαρχηγού Πουτέτση)
-    Το ιστορικό κέντρο και την παλιά αγορά (Λόρδου Βύρωνος, Παπάζογλου, Αραβαντινού, Κωλέττη κλπ).
Η σύνδεση των περιοχών αυτών γίνεται μέσω των οδών Μουλαιμίδη και Μπότσαρη που είναι ήδη πεζόδρομοι.
Σύμφωνα με την πρόταση, αναλυτικά θα πεζοδρομηθούν, στον πρώτο τομέα:
-Μιχαήλ Αγγέλου, συνέχεια της Κεντρικής Πλατείας και της Μελανίδη. Γίνεται ανάπλαση του δρόμου σε ήπιας κυκλοφορίας.
-Βλαχλείδη, γίνεται πεζοδρόμηση και μέσω της 28ης Οκτωβρίου συνεχίζεται προς Μουλαιμίδη και Μπότσαρη.
-Οπλαρχηγού Πουτέτση, πεζόδρομος που συνδέει την Χαριλάου Τρικούπη με την Βλαχλείδη.
-Γρηγορίου Σακκά, συνδέει την οδό Πυρσινέλλα με την Μιχαήλ Αγγέλου.
-Ζυγομάλλη, πεζόδρομος που συνδέει την Χαριλάου Τρικούπη και τη Γρηγορίου Σακκά με τον ήδη υπάρχοντα πεζόδρομο στην οδό Μελανίδη.
Στον δεύτερο τομέα:
-Η οδός Παπαδοπούλου, ως συνέχεια της Μπότσαρη και Μουλαιμίδη, που είναι ήδη πεζόδρομοι.
-Η οδός Παπάζογλου, κάθετη στην Παπαδοπούλου.
-Η οδός Αραβαντινού
-Η οδός Βύρωνος, ως συνέχεια της Παπάζογλου, ήδη πεζόδρομος, ο οποίος χρειάζεται ανακατασκευή και ενοποίηση με τους υπόλοιπους.
-Η οδός Κωλέττη, ως προέκταση της οδού Καπλάνη που είναι ήδη πεζόδρομος και κάθετος στην Παπάζογλου.
-Η οδός Κατσιμήτρου, απόληξη της Κωλέττη και περιμετρική οδός του κεντρικού δημαρχείου. Επίσης τα δύο «μπεζεστένια» στενά δρομάκια, κάθετοι στην οδό Βύρωνος, τα οποία θα ανακατασκευαστούν και θα ενοποιηθούν με το όλο δίκτυο.
-Η οδός Παλαιολόγου, κάθετη στην οδό Κωλέττη που καταλήγει προς την οδό Κρυστάλλη. Ανακατασκευάζεται επίσης το τμήμα του πεζοδρομίου μπροστά από το κεντρικό δημαρχείο και συνδέεται με την οδό Κατσιμήτρου.
-Η οδός Γούναρη, κάθετη στην Λεωφόρο Δωδώνης και στο πεζοδρόμιο της οδού Μουλαιμίδη.
-Το πεζοδρόμιο της Λεωφόρου Δωδώνης, από 28ης Οκτωβρίου μέχρι το κτίριο του Δημαρχείου. 
ΜΑΡΙΑΝΝΑ ΛΑΖΟΥ

Share on facebook
  • Εφημερίδα Ανεξάρτητος
  • Εφημερίδα Ανεξάρτητος
  • Εφημερίδα Ανεξάρτητος