Ιουν
08

«Μηχανή» ανακύκλωσης το Πανεπιστήμιο Ιωαννίνων
Εκτύπωση

Περίπου 8 τόνοι χαρτιού, αλουμινίου, πλαστικού, συσκευασιών από γυαλί και μπαταριών ανακυκλώνεται κάθε χρόνο στο Πανεπιστήμιο των Ιωαννίνων, όπου από τον Οκτώβριο του 2008 μέχρι και σήμερα λειτουργεί με απόλυτη επιτυχία το πρόγραμμα Ανακύκλωσης – Κομποστοποίησης.
Με τον τρόπο αυτό το Πανεπιστήμιο των Ιωαννίνων δείχνει το δρόμο στην τοπική κοινωνία για το πως μπορεί επιτέλους να προχωρήσει σε ορθολογική διαχείριση των απορριμμάτων, έχοντας την ικανότητα να εκμεταλλευτεί στο έπακρο τις γνώσεις που 2,5 χρόνια μετά έχει αποκτήσει το εκπαιδευτικό ίδρυμα της πόλης μας.
Με αφορμή την Παγκόσμια Ημέρα Περιβάλλοντος που γιορτάστηκε την Κυριακή, 5 Ιουνίου, το μέλος της ομάδας «Ανακύκλωσης και Διαχείρισης στερεών αποβλήτων» του Πανεπιστημίου Ιωαννίνων Απόστολος Κατσίκης έδωσε στη δημοσιότητα τον απολογισμό του προγράμματος ανακύκλωσης και κομποστοποίησης στην Πανεπιστημιούπολη των Ιωαννίνων, από τον Οκτώβριο του 2008 μέχρι και τον Απρίλιο του 2011.
Τα στοιχεία αυτά είναι αποκαλυπτικά, καθώς σε διάστημα 30 μηνών στο Πανεπιστήμιο των Ιωαννίνων έχουν ανακυκλωθεί 280 τόνοι διάφορων υλικών, δηλαδή περίπου οκτώ τόνοι κάθε μήνα ανακυκλώσιμων υλικών που θα κατέληγαν σε κάποια χωματερή.
Επίσης, το 2010 συγκεντρώθηκαν και προωθήθηκαν στα ειδικά κέντρα ανακύκλωσης 100 τόνοι υλικών που θα κατέληγαν στη χωματερή Δουρούτης, ενώ από τις αρχές του 2011 μέχρι και το Απρίλιο έχουν ήδη ανακυκλωθεί 30 τόνοι υλικών.
Όλα τα παραπάνω στοιχεία καταδεικνύουν με τον καλύτερο τρόπο πως η ανακύκλωση στο Πανεπιστήμιο των Ιωαννίνων κερδίζει συνεχώς έδαφος, αφού το εγχείρημα αυτό το αγκάλιασαν από την αρχή τόσο τα μέλη της Πανεπιστημιακής κοινότητας, όσο και οι ίδιοι οι φοιτητές, αλλά και δεκάδες συμπολίτες.
Υπενθυμίζουμε άλλωστε, πως το Πανεπιστήμιο Ιωαννίνων έχει κάνει ήδη γνωστή την πρόθεσή του τόσο προς τον Δήμο Ιωαννιτών, όσο και προς την Περιφέρεια Ηπείρου για να συμβάλει μέσω του επιστημονικού του προσωπικού, της τεχνογνωσίας, της κτηθείσας γνώσης και της εμπειρίας που διαθέτει, στη προώθηση της ιδεολογίας, αλλά και της πρακτικής της ανακύκλωσης στα Γιάννινα.
Στόχος της Πανεπιστημιακής κοινότητας των Ιωαννίνων είναι η «μηδενική παραγωγή απορριμμάτων» με την ολοκλήρωση του προγράμματος ανακύκλωσης, ενώ παράλληλα προτεραιότητα του Πανεπιστημίου είναι να αποτελέσει το πρόγραμμα ανακύκλωσης παράδειγμα και πρόκληση για άλλους αντίστοιχους χώρους, Πανεπιστήμια, σχολεία και φορείς του ευρύτερου δημόσιου τομέα. Άλλωστε στη σημερινή εποχή οι συνθήκες για κάτι τέτοιο είναι πιο ώριμες από ποτέ.
Βελτίωση στη διαχείριση των απορριμμάτων
Σύμφωνα με τον απολογισμό που έδωσε στη δημοσιότητα ο Καθηγητής κ. Απόστολος Κατσίκης η προσπάθεια διαχείρισης των απορριμμάτων στο Πανεπιστήμιο συνεχώς βελτιώνεται και αναβαθμίζεται, ώστε κάποια στιγμή να συμπεριλάβει όλα τα είδη των παραγόμενων στην Πανεπιστημιούπολη ανακυκλώσιμων υλικών.
Στο πλαίσιο αυτό ο κ. Κατσίκης αναφέρει μεταξύ άλλων στον απολογισμό: « Το Νοέμβριο του 2009 άρχισε  η συγκέντρωση και περαιτέρω προώθηση κέντρο επεξεργασίας, των συσκευών, ηλεκτρονικών και ηλεκτρικών, που έχουν τεθεί εκτός χρήσης (ηλεκτρονικοί υπολογιστές εκτυπωτές, μηχανήματα προβολής, άλλου τύπου ηλεκτρονικός εξοπλισμός,  ηλεκτρικές συσκευές κ.λπ.).
Η τελευταία, χρονικά, παρέμβαση αφορά στη διαχείριση των τροφικών υπολειμμάτων, τα οποία δημιουργούνται από την προετοιμασία των φαγητών και τη σίτιση των φοιτητών στο φοιτητικό εστιατόριο και στο εστιατόριο «Φηγός» του Πανεπιστημίου. Η λύση στη διαχείριση των οργανικών υπολειμμάτων δόθηκε με την εγκατάσταση συστήματος κομποστοποίησης. Τα τροφικά υπολείμματα  οδηγούνται σε έναν  βιοαντιδραστήρα όπου μετατρέπονται σε οργανικό βελτιωτικό του εδάφους».
Επίσης, ο κ. Κατσίκης σημειώνει πως από όλα τα παραπάνω αποδεικνύεται πως έχουν επιτευχθεί σε σημαντικό βαθμό οι στόχοι του προγράμματος για ορθολογική διαχείριση των υλικών που παράγονται από τις διάφορες χρήσεις στο Πανεπιστήμιο, την απόκτηση οικολογικής συνείδησης και ήθους των μελών της πανεπιστημιακής κοινότητας (ιδίως του φοιτητικού πληθυσμού) αλλά και του κοινού της ευρύτερης περιοχής των Ιωαννίνων.
«Ένα ακόμη αποδεικτικό στοιχείο της επιτυχίας του προγράμματος, πέρα από την προσέλευση πολιτών,  αποτελεί και η οργανωμένη επίσκεψη μαθητών πολλών σχολείων της περιοχής, οι οποίοι συμμετέχοντας αντιλαμβάνονται στην πράξη πώς λειτουργεί ένα πρόγραμμα ανακύκλωσης», καταλήγει ο κ. Κατσίκης.
ΒΑΣΙΛΗΣ ΛΟΥΠΑΣ

Share on facebook
  • Εφημερίδα Ανεξάρτητος
  • Εφημερίδα Ανεξάρτητος
  • Εφημερίδα Ανεξάρτητος