Ιουν
09

Σε δεινή θέση ο εμπορικός κόσμος των Ιωαννίνων
Εκτύπωση

Στις προσφορές εναποθέτουν τις ελπίδες τους πολλοί Γιαννιώτες έμποροι, που από τις αρχές του καλοκαιριού αναζητούν τρόπους για να προσελκύσουν καταναλωτές και να εξασφαλίσουν τα τρέχοντα έξοδα.
Τις τελευταίες ημέρες παρατηρείται όλο και πιο έντονα καταστήματα, κυρίως στο κομμάτι της ένδυσης, να προχωρούν σε ολιγοήμερες προσφορές ακόμη και σε προϊόντα της καλοκαιρινής σεζόν. Κάτι που δεν γινόταν στο παρελθόν.
Σύμφωνα με τον πρόεδρο του Εμπορικού Συλλόγου Ιωαννίνων Γιώργο Νταλαμάγκα, οι ολιγοήμερες προσφορές σε συγκεκριμένα είδη αποτελούν μία νόμιμη διαδικασία που μπορούν να ακολουθήσουν οι έμποροι για τη διάθεση των εμπορευμάτων τους.
Όμως, η χρονική συγκυρία αποδεικνύει πως πρόκειται για ένα δείγμα της κρίσης, που αφήνει όλο και περισσότερο τα σημάδια της και στην τοπική αγορά. Οι έμποροι ψάχνουν τρόπους για να δώσουν κίνητρα στους καταναλωτές και να διασφαλίσουν τα τρέχοντα έξοδά τους, σημείωσε.
Βέβαια, ο κ. Νταλαμάγκας κάλεσε τους καταναλωτές να είναι προσεκτικοί, καθώς οι συνεχείς προσφορές μπορεί να κρύβουν κινδύνους. Γι’ αυτό θα πρέπει να κάνουν τους απαιτούμενους ελέγχους πριν τις αγορές.
Αλλάζουν οι εμπορικοί δρόμοι
Ένα ακόμη δείγμα των επιπτώσεων της οικονομικής κρίσης στην τοπική αγορά είναι η αλλαγή των εμπορικών δρόμων.
Ήδη στη γιαννιώτικη αγορά παρατηρείται το κλείσιμο αρκετών καταστημάτων σε συγκεκριμένους εμπορικούς δρόμους, όπως η οδός Ανεξαρτησίας.
Σύμφωνα με τον κ. Νταλαμάγκα, σε μία περίοδο ύφεσης αλλάζουν οι συνθήκες της αγοράς και γι’ αυτό δεν εκπλήσσονται από τα νέα δεδομένα. Βέβαια, ένας ακόμη λόγος που οδηγεί στα λουκέτα, είναι και το υψηλό κόστος από τα ενοίκια των καταστημάτων.
Όπως σημείωσε, σε κεντρικούς εμπορικούς δρόμους παρατηρείται πως καταστήματα που έμειναν ξενοίκιαστα για αρκετούς μήνες δεν έχουν νοικιαστεί, δείγμα πως τα ενοίκια είναι ιδιαίτερα υψηλά.
Μπροστά σε αυτή τη δυσχερή κατάσταση και για τον εμπορικό κόσμο, τα αιτήματα που τίθενται είναι η εξάλειψη της ανασφάλειας μπροστά στα νέα μέτρα, που αναγκάζει τους καταναλωτές να μην κάνουν αγορές μπροστά στο φόβο των νέων μέτρων, η μείωση του ΦΠΑ, καθώς και η σταθερότητα στις κυβερνητικές νομοθετικές ρυθμίσεις.
Σύμφωνα με τον κ. Νταλαμάγκα, δεν είναι δυνατόν να γίνεται συζήτηση για νέες αλλαγές στο φορολογικό σύστημα, τη στιγμή που έχουν προηγηθεί τόσες νέες ρυθμίσεις. Με αυτόν τον τρόπο δεν προσελκύονται, αλλά αποτρέπονται οι νέες επενδύσεις, συμπλήρωσε.
Προγραμματίζουν κινητοποιήσεις
Ανοιχτό είναι το ενδεχόμενο συμμετοχής του Εμπορικού Συλλόγου Ιωαννίνων στην 24ωρη απεργία της 15ης Ιουνίου, πιθανότατα με 3ωρο κλείσιμο στα καταστήματα, μετά την απόφαση που έλαβε η Ελληνική Συνομοσπονδία Εμπορίου.
Σύμφωνα με τον κ. Νταλαμάγκα ο εμπορικός κόσμος πρέπει να αντιδράσει στα νέα μέτρα που ετοιμάζει η κυβέρνηση, καθώς πλήττονται ακόμη περισσότερο.
ΝΟΔΕ Ιωαννίνων – Πληθαίνουν τα λουκέτα σε επιχειρήσεις
1045 επιχειρήσεις διαγράφησαν το 2010 από το Επιμελητήριο Ιωαννίνων τη στιγμή που σε εγγραφή στον επίσημο θεσμικό φορέα του επιχειρηματικού κόσμου προχώρησαν 945 επιχειρήσεις σύμφωνα με ανακοίνωση που εξέδωσε κατά της κυβέρνησης και της φορολογικής αφαίμαξης των εμπόρων η ΝΟΔΕ Ιωαννίνων της Νέας Δημοκρατίας και ο Τομέας Εμπορίου.
Σύμφωνα με την ανακοίνωση αυτή τα στοιχεία για το Νομό Ιωαννίνων είναι ιδιαίτερα απογοητευτικά, αφού και το πρώτο τρίμηνο του 2011 οι οι διαγραφές επιχειρήσεων έφτασαν τις 306 και οι εγγραφές τις 200. Δηλαδή μόνο σε τρεις μήνες έβαλαν λουκέτο ουσιαστικά περισσότερες επιχειρήσεις σε σχέση με όλο το 2010.
«Τα αποτελέσματα του Επενδυτικού Νόμου είναι επίσης απογοητευτικά καθώς υποβλήθηκαν το πρώτο εξάμηνο σε όλη την Ελλάδα μόνο 142 επενδυτικά σχέδια, που αντιστοιχούν σε ενισχύσεις της τάξεως των 94 εκατομμυρίων ευρώ για φοροαπαλλαγές και 97 εκατομμυρίων για επιχορηγήσεις. Η κυβέρνηση βέβαια κατά την εξαγγελία έναρξης του Επενδυτικού νόμου έκανε λόγο για προϋπολογισμό 5 δισεκατομμυρίων ευρώ μέσα στο 2011. Με άλλα λόγια, ακόμα κι αν εγκριθούν όλες οι αιτήσεις, το ποσό για το συγκεκριμένο εξάμηνο θα είναι 12 φορές μικρότερο από τους υπολογισμούς της κυβέρνησης!
Οι εξελίξεις αυτές δεν χαροποιούν κανένα , αλλά αποτελούν σήμα κινδύνου για την κυβερνητική πολιτική και την πορεία της χώρας. Η δέσμη μέτρων σκληρής λιτότητας μέχρι το 2015 που συμφωνήθηκε με την τρόικα επαναλαμβάνει επίμονα τα λάθη και τις αστοχίες του Μνημονίου 1, επιτίθεται φορολογικά με εισπρακτικά μέτρα πανικού, ενώ συνεχίζει να αντιμετωπίζει το ελληνικό πρόβλημα με μια ψυχρή «λογιστική προσέγγιση».
Οι επιχειρήσεις θέλουν αυθεντική ανάπτυξη σε μια παραγωγική Ελλάδα και όχι λογιστική αντιμετώπιση με περισσότερους φόρους», αναφέρεται στην ανακοίνωση της ΝΟΔΕ Ιωαννίνων.
ΜΑΡΙΑΝΝΑ ΛΑΖΟΥ

Share on facebook
  • Εφημερίδα Ανεξάρτητος
  • Εφημερίδα Ανεξάρτητος
  • Εφημερίδα Ανεξάρτητος