Ιουν
11

Στους δρόμους οι εργαζόμενοι για το μεσοπρόθεσμο
Εκτύπωση

Η ανάγκη αλλαγής της πολιτικής που ακολουθείται, ώστε να γίνει επανεκκίνηση της οικονομίας με αναπτυξιακή προοπτική, βρίσκεται στο επίκεντρο των αιτημάτων των εργαζομένων του δημόσιου και ιδιωτικού τομέα, αλλά και των ελεύθερων επαγγελματιών που θα διαδηλώσουν μαζικά την ερχόμενη Τετάρτη 15 Ιουνίου, ημέρα πανελλαδικής γενικής απεργίας.
Το μεσοπρόθεσμο πρόγραμμα που θα κατατεθεί και θα ψηφιστεί από τη Βουλή πρόκειται να επιφέρει ακόμη μεγαλύτερες περικοπές στα οικονομικά, εργασιακά και ασφαλιστικά δικαιώματα, ενώ προωθείται η εκποίηση των επιχειρήσεων κοινής ωφέλειας που σύμφωνα με τις συνδικαλιστικές ηγεσίες μπορούν να αποτελέσουν μοχλό ανάπτυξης της χώρας.
Για εγκληματική πολιτική επιλογή έκανε λόγο ο πρόεδρος του Εργατικού Κέντρου Ιωαννίνων Ν. Φασούλης, σε συνέντευξη που παραχώρησε με τον πρόεδρο του νομαρχιακού τμήματος της ΑΔΕΔΥ Π. Γραβάνη, καλώντας όλους τους εργαζόμενους να συμμετέχουν μαζικά στην απεργιακή συγκέντρωση στις 10:30 το πρωί της Τετάρτης στο Εργατικό Κέντρο.
«Η ελληνική και τοπική οικονομία και κοινωνία θα πληρώσει πολύ ακριβά αυτή την εγκληματική επιλογή η οποία δε λύνει το πρόβλημα του χρέους και των ελλειμμάτων, ενώ ταυτόχρονα υποθηκεύει το μέλλον και την προοπτική της χώρας. Η ήδη τεράστια ανεργία θα εκτοξευτεί στα ύψη, με τις απολύσεις και στον ευρύτερο δημόσιο τομέα, πολύ περισσότερο σήμερα που δεν λαμβάνεται κανένα αναπτυξιακό και επενδυτικό μέτρο, τόσο στο δημόσιο, όσο και στον ιδιωτικό τομέα, με αποτέλεσμα η χώρα να βυθίζεται ολοένα σε μεγαλύτερη ύφεση και κρίση. Απορρίπτουμε κατηγορηματικά την ασκούμενη κυβερνητική πολιτική, καταδικάζουμε και καταγγέλλουμε απερίφραστα την εκβιαστική και κερδοσκοπική ευρωπαϊκή-τροϊκανή νεοφιλελεύθερη συνταγή», σημείωσε χαρακτηριστικά.
Για αποτυχημένη πολιτική του μνημονίου, που όμως συνεχίζεται από την κυβέρνηση και την τρόϊκα έκανε λόγο ο κ. Γραβάνης περιγράφοντας με μελανά χρώματα την κατάσταση που βιώνουν τα ελληνικά νοικοκυριά.
«Ειδικότερα για τους Δημοσίους Υπαλλήλους η νέα περικοπή μισθών (αφαίρεση μισθολογικής ωρίμανσης), η περικοπή του εφάπαξ, το 40ωρο, η νέα επιδρομή μέσα από το νέο «μισθολόγιο», οι προετοιμαζόμενες μειώσεις των επικουρικών συντάξεων, διαμορφώνουν μια κατάσταση απελπιστική και ανυπόφορη, για εκατοντάδες χιλιάδες οικογένειες, που η μόνη σταθερή του οικογενειακού προϋπολογισμού είναι ο μισθός ή η σύνταξη από το Δημόσιο, με ένα ή δύο ή περισσότερα μέλη άνεργα», σημείωσε, ενώ υπογράμμισε πως ο περιορισμός της απασχόληση στο Δημόσιο και η πώληση των ΔΕΚΟ θα έχουν δραματικές επιπτώσεις για την κοινωνία και την οικονομία.
«Η ακραία νεοφιλελεύθερη αναδιανομή του εισοδήματος, των δικαιωμάτων και υπηρεσιών σε βάρος του λαού και υπέρ των λίγων, των κερδοσκόπων, του κεφαλαίου, είναι το μείζον πολιτικό ζήτημα που πρέπει άμεσα, με την κλιμάκωση των συλλογικών αγώνων, μιας ισχυρής κοινωνικής αλληλεγγύης και ενότητας και ευρύτερων κοινωνικών αγώνων, να επιλυθεί», σημείωσε, καλώντας τους εργαζόμενους στις κινητοποιήσεις.
«Λουκέτο» στα καταστήματα
Κλειστές θα είναι την Τετάρτη όλες οι επιχειρήσεις στο νομό Ιωαννίνων, με απόφαση της Ομοσπονδίας Επαγγελματιών Βιοτεχνών και Εμπόρων, τα μέλη της οποίας ζητούν σχέδιο ανασυγκρότησης της οικονομίας, ισχυρά κίνητρα για επενδύσεις, μείωση ΦΠΑ, και ενίσχυση της πραγματικής οικονομίας.
Η ΟΕΒΕ θα συμμετέχει στις κινητοποιήσεις της 15ης Ιονίου, όπως αποφάσισαν οι συνομοσπονδίες ΕΣΕΕ-ΓΣΕΒΕΕ, ενώ θα πραγματοποιηθεί συγκέντρωση στα γραφεία της Ομοσπονδίας στην οδό Αραβαντινού στις 9 το πρωί και στη συνέχεια θα πραγματοποιηθεί πορεία και διαμαρτυρία.
«Κεντρικό αίτημα είναι το σταμάτημα της καθοδικής και επικίνδυνης για την οικονομία και κοινωνία πορείας της χώρας που παράγει λουκέτα, ανεργία, φτωχοποίηση, ελλείμματα και ακόμη μεγαλύτερα χρέη.  Το σπάσιμο αυτού του φαύλου κύκλου στα ζητούμενα που δεν εκπληρώνονται με τα έως τώρα μέτρα και τις απαιτήσεις των δανειστών. Δεν μπορούμε να αναζητούμε συνέχεια λύσεις μέσα από δανειακές συμβάσεις. Ούτε να προσδοκούμε σωτηρία από μεγάλους επενδυτές που έως και σήμερα απέχουν. Κυβέρνηση, κόμματα και κοινωνικοί φορείς πρέπει πολύ γρήγορα να επαναπροσδιορίσουν τις προτεραιότητες και να πείσουν καταρχάς ότι μπορούμε να αντιμετωπίσουμε τα προβλήματα, ώστε να απαλλαγούμε και από το καταστροφικό σύνδρομο του “τελικά δεν θα τα καταφέρουμε“», σημείωσε ο πρόεδρος της ΟΕΒΕ Χρ. Μπουκουβάλας.
Ξεχωριστή πορεία από το ΠΑΜΕ
Με αφετηρία το Δημαρχείο των Ιωαννίνων θα ξεκινήσει η πορεία που διοργανώνουν τα μέλη του Πανεργατικού Αγωνιστικού Μετώπου με τη συμμετοχή πρωτοβάθμιων και δευτεροβάθμιων σωματείων, στις 10:30 το πρωί της Τετάρτης.
Ζητούμενο για το ΠΑΜΕ είναι να μετατραπεί η αγανάκτηση των πολιτών σε δύναμη αντίστασης και ανατροπής απέναντι στα νέα μέτρα που πρόκειται να πλήξουν τους εργαζόμενους του ιδιωτικού και δημόσιου τομέα, τους άνεργους, τους συνταξιούχους και τις μικρομεσαίους επιχειρηματίες.
Επίσης, το ΠΑΜΕ προγραμματίζει γενική απεργία την πρώτη ημέρα κατάθεσης στη Βουλή του μακροπρόθεσμου προγράμματος.
Κάλεσμα στους πολίτες να δώσουν ένα ισχυρό μήνυμα αμφισβήτησης των μέτρων, αλλά και της εξουσίας των κομμάτων του ευρωμονόδρομου απηύθυνε εκ μέρους της γραμματείας του ΠΑΜΕ ο Γιάννης Καραμάνης. «Δεν πάει άλλο. Πρέπει η αγανάκτηση να μετατραπεί σε δύναμη ανατροπής. Απαιτείται ένα κίνημα με ταξικό προσανατολισμό που θα συγκρουστεί με την κυρίαρχη πολιτική και δεν θα συναινεί σε κάθε νέο μέτρο», σημείωσε καταγγέλλοντας τις συνδικαλιστικές ηγεσίες ως συμβιβασμένες.
Τοπικά χαρακτηριστικά έδωσε στην απεργία το μέλος της γραμματείας του ΠΑΜΕ Κωνσταντίνα Ζέκκα που έφερε στο προσκήνιο το θέμα των παιδικών και βρεφονηπιακών σταθμών στο Δήμο Ιωαννιτών, καταγγέλλοντας αυξήσεις στα τροφεία, αλλά και κριτήρια που αποκλείουν τους άνεργους και τους ανασφάλιστους.
«Καλούμε όλους τους εργαζόμενους και τους απολυμένους, τους ανέργους, τους συνταξιούχους να αντεπιτεθούμε στη γενικευμένη επίθεση και να συγκροτήσουμε ενιαίο μέτωπο πάλης: γονείς, εργαζόμενοι, συνδικάτα, όλοι μία γροθιά να απαιτήσουμε σύγχρονους δημόσιους δωρεάν παιδικούς σταθμούς για όλα τα παιδιά. Η πρόνοια δεν είναι εμπόρευμα. Γυρίστε την πλάτη σε ΠΑΣΟΚ και Ν.Δ. στα κόμματα του ευρωμονόδρομου και στις συμβιβασμένες συνδικαλιστικές ηγεσίες τους» σημείωσε.
Κάλεσμα στην κινητοποίηση του ΠΑΜΕ, αλλά και στη γενική συνέλευση που πραγματοποιεί ο Σύλλογος Εργαζομένων στους ΟΤΑ την ημέρα της απεργίας στα Λιθαρίτσια απηύθυνε ο πρόεδρος του Συλλόγου Χρήστος Μεντής.
Ο κ. Μεντής αναφέρθηκε στα προβλήματα που αντιμετωπίζουν οι υπάλληλοι των Δήμων, αλλά και στη μείωση των κοινωνικών δικαιωμάτων μέσα από την ιδιωτικοποίηση υπηρεσιών όπως η καθαριότητα και υπογράμμισε πως ο Σύλλογος θα δείξει αγωνιστική κατεύθυνση για όλα αυτά τα ζητήματα.
Την τοπική διοίκηση της ΟΕΒΕ καταγγέλλουν τα μέλη της ΠΑΣΕΒΕ Δ. Τασούλας και Β. Βλάχος, καθώς δεν έγινε δεκτή η πρότασή τους να συζητηθούν οι δύο απεργίες που πρότεινε η ΠΑΣΕΒΕ στο διοικητικό συμβούλιο.
Τα μέλη της ΠΑΣΕΒΕ κατηγορούν την ΟΕΒΕ ότι ακολουθεί το διεκδικητικό πλαίσιο της ΓΣΕΒΕΕ που ευνοεί τους μεγαλοεπιχειρηματίες, καθώς και ότι δεν αποφάσισε κινητοποίηση την ημέρα που θα κατατεθεί το μεσοπρόθεσμο στη Βουλή.
«Είναι τα στηρίγματα της αντιλαϊκής πολιτικής», σημείωσε ο κ. Τασούλας.

Share on facebook
  • Εφημερίδα Ανεξάρτητος
  • Εφημερίδα Ανεξάρτητος
  • Εφημερίδα Ανεξάρτητος