Ιουλ
05

Δήλωσε «παρών» ο βλαχόφωνος ελληνισμός
Εκτύπωση

Με επιτυχία στέφθηκε το 27ο Αντάμωμα Βλάχων, που για μια ακόμη χρονιά πραγματοποιήθηκε στο Μέτσοβο, με τη συμμετοχή 60 πολιτιστικών συλλόγων και 2000 χιλιάδων χορευτών, κυρίως όμως παρουσία χιλιάδων επισκεπτών. Οι τριήμερες εκδηλώσεις είχαν ως στόχο να αναδείξουν τα ήθη, τα έθιμα και την παράδοση του βλαχόφωνου ελληνισμού, αλλά και να τα προβάλλουν στις νεότερες γενιές.
Αποκορύφωμα ο «Τρανός Χορός», που πραγματοποιήθηκε το πρωί της Κυριακής στον Προφήτη Ηλία, στο Μέτσοβο. Οι περίπου 2000 χορευτές από τους πολιτιστικούς συλλόγους που συμμετείχαν στο Αντάμωμα ξεκίνησαν τον χορό, ταξιδεύοντας τους επισκέπτες του Ανταμώματος στα μονοπάτια της παράδοσης.
Στο σημείο βρέθηκαν, μεταξύ άλλων, ο Περιφερειάρχης Ηπείρου Αλέξανδρος Καχριμάνης και ο Δήμαρχος Μετσόβου Νίκος Τσομπίκος, που σε δηλώσεις τους συνεχάρησαν όλους όσοι εργάστηκαν για την επιτυχία του 27ου Ανταμώματος Βλάχων. Σύμφωνα με τον κ. Καχριμάνη, η καρδιά του βλαχόφωνου ελληνισμού «χτυπά» στην περιοχή της Πίνδου, για αυτό και οι εκδηλώσεις δεν θα μπορούσαν να γίνουν αλλού, πέρα από το Μέτσοβο. Από την πλευρά του ο κ. Τσομπίκος υπογράμμισε την άρτια διοργάνωση και τη μαζική προσέλευση του κόσμου.
Την τελευταία ημέρα των εκδηλώσεων ο πρόεδρος της Πανελλήνιας Ομοσπονδίας Πολιτιστικών Συλλόγων Βλάχων Μιχάλης Μαγειρίας, δεν έκρυψε την ικανοποίησή του για την ανταπόκριση των πολιτιστικών συλλόγων, αλλά και του κόσμου στο φετινό κάλεσμα του Ανταμώματος και εξέφρασε την ελπίδα αυτή η επιτυχία να συνεχιστεί και την ερχόμενη χρονιά.
Πλήθος κόσμου στις εκδηλώσεις
Βέβαια, οι εκδηλώσεις είχαν ξεκινήσει ήδη από το απόγευμα της Παρασκευής στο Ανήλιο με δρώμενα γύρω από τα ήθη και τα έθιμα του βλαχόφωνου ελληνισμού. Οι θεατές είχαν την ευκαιρία να παρακολουθήσουν τα έθιμα του βλάχικου γάμου, αλλά και σκηνές από την καθημερινότητά τους πριν πολλές δεκαετίες, όπως οι γυναίκες γύρω από τον αργαλειό. Την ίδια μέρα έγινε κι η αναπαράσταση του ολοκαυτώματος της Κουτσούφλιανης.
Το απόγευμα του Σαββάτου οι εκδηλώσεις μεταφέρθηκαν στην κεντρική πλατεία του Μετσόβου με τη συμμετοχή των χορευτικών συγκροτημάτων.
Την εκδήλωση χαιρέτησε ο πρόεδρος της ΠΟΠΣΒ Μιχάλης Μαγειρίας ο οποίος μιλώντας στη ζωντανή βλάχικη προφορική γλώσσα  καλωσόρισε όλους τους Βλάχους από την Ελλάδα και τη διασπορά τονίζοντας ότι πατρίδα και κοιτίδα των απανταχού Βλάχων είναι η πατρογονική γη της Πίνδου. 
Καλωσόρισμα απήυθυνε ο δήμαρχος Μετσόβου κ. Νίκος Τσομπίκος και χαιρέτησαν τις εκδηλώσεις εκ μέρους της Κυβέρνησης ο Γενικός Γραμματέας του Υπουργείου Υποδομών και Μεταφορών κ. Σέργιος Λαμπρόπουλος.
Εκ μέρους της Ν.Δ. ο Γραμματέας της Κ.Ο. Κ. Τασούλας τόνισε: ««Σας μεταφέρω εγκάρδιο χαιρετισμό του Αντώνη Σαμαρά, Προέδρου της Ν.Δ., του οποίου η οικογένεια έχει ρίζα από το Λειβάδι Ολύμπου, η ίδια οικογένεια που πρωτοστάτησε στη Θεσσαλονίκη στον Μακεδονικό Αγώνα, μέσα από την ευρύτερη οικογένεια του βλαχόφωνου ελληνισμού που αποτέλεσε στυλοβάτη όλων των εθνικών αγώνων.
Σήμερα η χώρα δοκιμάζεται σκληρά.  Και δεν πρόκειται να ξεφύγουμε από την κρίση με την επικράτηση της βίας, της αστάθειας και του μίσους όπως κάποιοι επιδιώκουν.  Θα βγούμε από την κρίση με ένα πρόγραμμα σωστό που προκαλεί ελπίδα και όχι παραίτηση.  Ένα πρόγραμμα που έχει να κάνει με τις αρετές των βλαχόφωνων Ελλήνων.  Δουλειά, νοικοκυροσύνη, προκοπή.  Ο πολιτικός κόσμος της χώρας δοκιμάζεται επίσης σκληρά.  Χρέος του είναι να οδηγήσει τη χώρα έξω από την κρίση.  Εμείς αυτό το χρέος το έχουμε αναλάβει.  Από την άλλη πλευρά ο λαός μπορεί και πρέπει να διακρίνει.  Για να δώσει δύναμη στη σωστή πρόταση, στη χωστή πολιτική και να μη υποκύψει σε ισοπεδωτικές λογικές του τύπου «όλοι ίδιοι είναι».
Χαιρετισμό απηύθυναν ακόμη ο  βουλευτής του Λάος Αστέριος Ροντούλης κι ο Περιφερειάρχης Ηπείρου Αλέκος Καχριμάνης.
Χαιρετισμό έστειλε κι ο καταγόμενος από το Περιβόλι Γραμματέας της Κονοβουλευτικής ομάδας του ΠΑΣΟΚ Βασίλης Έξαρχος.
Παρεβρέθηκαν οι βουλευτές Θανάσης Οικονόμου, Σταύρος Καλογιάννης, Γιάννης Ιωαννίδης, Κώστας Γκιουλέκας και οι δήμαρχοι Καλαμπάκας Τάκης Σακελαρίου, Ρήγα Φεραίου Ελένη Λαΐτσου Κόνιτσας Παναγιώτης Γαργάλας, οι αντιπεριφερειάρχες Ιωαννίνων Οδυσσέας Πότσης και Θεσπρωτίας Θωμάς Πιτούλης, Θεσσαλονίκης Απόστολος Τζιτζικώστας,  ο Κοσμήτορας της Θεολογικής Σχολής του ΑΠΘ Μιχάλης Τρίτος, ο καθηγητής Βαγγέλης Αυδίκος και πολλοί Βλάχοι επιστήμονες. Από τη Διασπορά ήταν ο Θανάσης Πότσης αντιπρόεδρος της Ομόνοιας ΚΕΑΔ κι οι πρόεδροι των βλάχικων συλλόγων στην ΠΓΔΜ.
Μια ξεχωριστή έκθεση
Στο πλαίσιο του Ανταμώματος το Πνευματικό Κέντρο Μετσόβου φιλοξένησε την έκθεση κειμηλίων από την ιδιωτική συλλογή Κατσαμπάνη. Η έκθεση περιελάμβανε έγγραφα από το 15ο αιώνα, όπλα από την περίοδο της Επανάστασης του 1821 και παραδοσιακές φορεσιές από ολόκληρη την χώρα.
ΜΑΡΙΑΝΝΑ ΛΑΖΟΥ

Share on facebook
  • Εφημερίδα Ανεξάρτητος
  • Εφημερίδα Ανεξάρτητος
  • Εφημερίδα Ανεξάρτητος