Ιουλ
05

Στα όρια της απαξίωσης το δημόσιο Πανεπιστήμιο
Εκτύπωση

Σε... θέσεις μάχης εν μέσω καλοκαιριού βρίσκονται οι πρυτανικές αρχές των ΑΕΙ της χώρας και οι πανεπιστημιακοί καθηγητές, για να προλάβουν το ενδεχόμενο «αιφνιδιαστικής» κατάθεσης του νέου νόμου-πλαίσιο για τα πανεπιστήμια, που προωθεί το Υπουργείο Παιδείας.
Οι διαρροές για τις αλλαγές που προωθεί η κυβέρνηση στην τριτοβάθμια εκπαίδευση, καθώς ακόμη δεν υπάρχουν επίσημες ανακοινώσεις, έχουν προκαλέσει την έντονη αντίδραση των πρυτανικών αρχών και της πανεπιστημιακής κοινότητας συνολικά. «Λάδι στη φωτιά» φαίνεται πως αποτέλεσε και η απουσία εκπροσώπου του Υπουργείου Παιδείας στην 67η Σύνοδο των Πρυτάνεων που πραγματοποιήθηκε το περασμένο Σάββατο στο Βόλο.
Μάλιστα, η Σύνοδος προχώρησε σε τοποθέτηση για τα ζητήματα που τίθενται, αρκετά από αυτά νέα, χωρίς να υπάρχει το κείμενο της διαβούλευσης.
Το Υπουργείο με ανακοίνωσή του χθες το μεσημέρι καταγγέλλει τις διαρροές, λέγοντας πως γίνεται παρερμηνεία στο περιεχόμενο του νέου νόμου. Όμως, αυτό δεν κατευνάζει τα πνεύματα.
Χαρακτηριστική είναι η απόφαση της Συνόδου των Πρυτάνεων, που ανακοίνωσε ο πρύτανης του Πανεπιστημίου Ιωαννίνων Τριαντάφυλλος Αλμπάνης. «Το Υπουργείο Παιδείας επιδεικνύει εμπάθεια απέναντι στην ακαδημαϊκή κοινότητα, εξαντλεί το χρόνο ώστε να επιχειρήσει αλλαγές εξπρές στην ανώτατη εκπαίδευση εν μέσω θέρους και μάλιστα τη στιγμή που οι παντός τύπου διαρροές προδίδουν την ύπαρξη κρυφής ατζέντας», ενώ χαρακτηρίζονται επιζήμιες για τα πανεπιστήμια και την κοινωνία η αλλοίωση της φύσης των σπουδών μέσω των ταχύρρυθμων προγραμμάτων κατάρτισης (μονοετή, 2/ετή, 3/ετή) μεταλυκειακού χαρακτήρα στο Πανεπιστήμιο, η επαπειλούμενη κατάργηση/συγχώνευση Πανεπιστημίων χωρίς κανένα στρατηγικό σχεδιασμό, η μεταβίβαση σε ανεξάρτητη αρχή της υποχρέωσης της πολιτείας για τη χρηματοδότηση των Πανεπιστημίων και η εισαγωγή διδάκτρων σε προπτυχιακό επίπεδο.
Επίσης, οι πρυτάνεις τονίζουν πως κανείς δεν μπορεί να εγγυηθεί την αυτοτέλεια και την διαφάνεια, όταν παύονται οι εκλεγμένες διοικήσεις και παραδίδεται η διοίκηση σε εξωτερικούς παράγοντες ενός παντοδύναμου συμβουλίου και μάλιστα με διαδικασίες που ενέχουν μεγάλο κίνδυνο συναλλαγής.
«Είναι ένα σχέδιο αυταρχικό, που ποινικοποιεί την πανεπιστημιακή ζωή, περιορίζει την ελευθερία των ιδεών, επιβάλλει ένα ασφυκτικό σύστημα», σημείωσε ο κ. Αλμπάνης, προσθέτοντας πως οι δαπάνες των ΑΕΙ έχουν περικοπεί κατά 50%, ενώ του Υπουργείου μόλις 7%.
Καταγγέλλουν «κρυφή ατζέντα»
Με απόφασή της η Σύνοδος των Πρυτάνεων καλεί το Υπουργείο Παιδείας να μην προχωρήσει μονομερώς στην κατάθεση του νομοσχεδίου, αλλά να λάβει υπόψη τις προτάσεις της πανεπιστημιακής κοινότητας για ενίσχυση της κοινωνικής λογοδοσίας, αναδιοργάνωση της διοίκησης, τα προγράμματα σπουδών, την έρευνα, την ανάπτυξη και οικονομική διαχείριση.
«Η Σύνοδος αποφασίζει να αναλάβει συντεταγμένη εκστρατεία ενημέρωσης της κοινής γνώμης, των πολιτικών κομμάτων, των θεσμικών οργάνων της Βουλής και καλεί την πανεπιστημιακή κοινότητα και την ελληνική νεολαία να υπερασπιστεί το δημόσιο αγαθό της Παιδείας. Καμία μεταρρύθμιση στην Ανώτατη Εκπαίδευση δεν είναι εφικτή, χωρίς τη συμμετοχή της πανεπιστημιακής κοινότητας. Οι πρυτανικές αρχές λειτουργούν με ευθύνη και θα τιμήσουν την εντολή που έχουν πάρει από την πανεπιστημιακή κοινότητα, υπερασπιζόμενες σθεναρά το Δημόσιο Πανεπιστήμιο», αναφέρεται στην απόφαση της Συνόδου.
Στις δηλώσεις τους ο πρύτανης του Πανεπιστημίου Ιωαννίνων και ο αντιπρύτανης Γ. Καψάλης σχολίασαν την απουσία στελέχους του Υπουργείου Παιδείας από τις εργασίες της Συνόδου, για πρώτη φορά. Μάλιστα, ο κ. Καψάλης επεσήμανε πως δεν έχει μελετηθεί το κόστος και το όφελος των αλλαγών που προτείνει το Υπουργείο.
«Όταν η Σύνοδος καταλήγει επί των προτάσεων του Υπουργείου, αυτό καταθέτει νέες. Ο λόγος είναι προφανής, εμπαίζει το πανεπιστήμιο. Η απουσία διαλόγου και η ξαφνική υποβολή νέων προτάσεων μας κάνει να ανησυχούμε», σημείωσε χαρακτηριστικά ο κ. Αλμπάνης.
Αντιδρούν και οι πανεπιστημιακοί
Την έντονη αντίδρασή τους εκφράζουν και οι πανεπιστημιακοί καθηγητές, που θεωρούν πως ο νέος νόμος, όπως τουλάχιστον δόθηκε στην δημοσιότητα, δεν είναι έτοιμος να κατατεθεί στην Βουλή και να λύσει τα προβλήματα της τριτοβάθμιας εκπαίδευσης.
«Μεταρρυθμίσεις πρέπει να υπάρξουν σε μεγάλο βαθμό, αλλά όχι ερήμην της Πανεπιστημιακής Κοινότητας», σημείωσε ο πρόεδρος του Συλλόγου Μελών ΔΕΠ του Πανεπιστημίου Ιωαννίνων, Κώστας Δραϊνας, τονίζοντας πως το σχέδιο νόμου οδηγεί σε συρρίκνωση του ακαδημαϊκού και του δημόσιου και δωρεάν χαρακτήρα του Ελληνικού Πανεπιστημίου.
«Στόχος του σχεδίου δεν είναι στην πραγματικότητα η αναδιοργάνωση και ανασυγκρότηση του Πανεπιστημίου, αλλά η δημιουργία ενός μεγαλύτερου τύπου ιδρύματος που θα δίνει πτυχία χωρίς καμία αξίας», σημείωσε χαρακτηριστικά.
Μπροστά στις τελευταίες εξελίξεις και οι πανεπιστημιακοί δηλώνουν πως βρίσκονται σε «ετοιμότητα». Μάλιστα, υπογραμμίζουν την ανάγκη ενημέρωσης της κοινωνίας για την προσφορά του Πανεπιστημίου, μια προσφορά που, όπως καταγγέλλουν, υποβαθμίζεται τους τελευταίους μήνες από την κυβέρνησης, ώστε να γίνουν πιο εύκολα αποδεκτά τα νέα μέτρα.

Share on facebook
  • Εφημερίδα Ανεξάρτητος
  • Εφημερίδα Ανεξάρτητος
  • Εφημερίδα Ανεξάρτητος