Ιουλ
06

Το ταμείο είναι (πολύ) μείον
Εκτύπωση

Επιβεβαίωση της ανησυχίας που από την πρώτη στιγμή είχε εκφράσει η δημοτική αρχή Ιωαννίνων για τη δυσχερή οικονομική κατάσταση του Δήμου, αποτέλεσε η παρουσίαση των στοιχείων της απογραφής των περιουσιακών στοιχείων, των απαιτήσεων και των διαθέσιμων χρηματικών μέσων του Δήμου.
Η παρουσίαση πραγματοποιήθηκε στη συνεδρίαση της περασμένης Δευτέρας, επιβεβαιώνοντας τη δυσχερή οικονομική κατάσταση του Δήμου. Με βάση τα συγκεκριμένα στοιχεία οι οφειλές, μακροπρόθεσμες και βραχυπρόθεσμες, ανέρχονται στα 55,3 εκατομμύρια ευρώ. Τα 33,2 εκατομμύρια αφορούν σε υποχρεώσεις από δάνεια και τα 22,1 είναι υποχρεώσεις του Δήμου προς προμηθευτές.
Βέβαια, αν σε αυτό το ποσό συμπεριληφθούν τα χρέη των δημοτικών επιχειρήσεων, οι συνολικές υποχρεώσεις σύμφωνα με τα στοιχεία υπολογίζεται πως ανέρχονται στα 75 εκ. ευρώ. Οι απαιτήσεις του Δήμου από τρίτους φτάνουν στα 23,6 εκατομμύρια, όπως τονίστηκε όμως και από τους ορκωτούς ελεγκτές το 50% αυτών έχει μεγάλη επισφάλεια.
Τη σχετική εισήγηση έκανε ο αντιδήμαρχος Οικονομικών Νίκος Μάντης, υπογραμμίζοντας πως το τελευταίο διάστημα καταβάλλεται μία συντονισμένη προσπάθεια για την είσπραξη των οφειλών προς το Δήμο. Βέβαια αναγνώρισε τη δυσκολία του εγχειρήματος, καθώς μέρος των οφειλών προς το νέο Δήμο έχουν βάθος χρόνου ακόμη και 20ετίας.
Παράλληλα υπογράμμισε πως στη διαδικασία καταγραφής των περιουσιακών στοιχείων υπήρξαν πολλές δυσκολίες, οι οποίες σε ορισμένες περιπτώσεις δεν ξεπεράστηκαν μέχρι τέλους.
Ως προς την καταγραφή της δημοτικής περιουσίας ο Δήμαρχος Ιωαννίνων Φίλιππας Φίλιος ανακοίνωσε την πρόθεση της δημοτικής αρχής για την εκπόνηση ολοκληρωμένης μελέτης καταγραφής της περιουσίας. Πρόκειται για μία προσπάθεια να γνωρίζει η δημοτική αρχή τα περιουσιακά της στοιχεία, και να περιορίσει φαινόμενα καταπατήσεων που παρατηρούνται σε ορισμένες περιοχές.
Για τη δυσχερή οικονομική κατάσταση του Δήμου ο κ. Φίλιος υπογράμμισε τις προσπάθειες που γίνονται για να αντιμετωπιστεί το μείζον αυτό θέμα, ειδικά στη σημερινή δύσκολη οικονομική συγκυρία. Έμφαση δίνεται στην είσπραξη των οφειλών, καθώς ελλοχεύει ο κίνδυνος της παραγραφής, συμπλήρωσε. Σε αυτή την κατεύθυνση κινείται η τακτική του συμψηφισμού που ξεκίνησε πρόσφατα και που στην περίπτωση της ΔΕΥΑΙ αποδίδει σημαντικά υπογράμμισε ο κ. Φίλιος.
«Στα επίσημα στοιχεία των ορκωτών, φαίνεται η δυσχερής οικονομική κατάσταση του Δήμου. Υπάρχουν πολλά χρέη, υπάρχουν και πολλά ανείσπρακτα με κίνδυνο παραγραφής. Οι πολίτες δεν είχαν ειδοποιηθεί για πολλά χρόνια σχετικά με τις οφειλές τους προς το Δήμο. Σήμερα γίνεται μία τεράστια προσπάθεια, σε μία δύσκολη περίοδο για να εισπραχθούν χρήματα», τόνισε χαρακτηριστικά.
Τα υπόλοιπα θέματα
Κατά την συνεδρίαση της Δευτέρας εγκρίθηκε το διετές πρόγραμμα δράσης και ο προϋπολογισμός της Κοινωφελούς Επιχείρησης Πολιτισμού, Περιβάλλοντος, Νεολαίας και Άθλησης.  Τη σχετική εισήγηση έκανε ο πρόεδρος της επιχείρησης Μωυσής Ελισάφ, υπογραμμίζοντας πως παράλληλα με το διετές πρόγραμμα γίνεται μία προσπάθεια «νοικοκυρέματος» των οικονομικών της επιχείρησης.
Το Δημοτικό Συμβούλιο αποφάσισε τη συμμετοχή του Δήμου στον 5ο Αγώνα Δρόμου «Γύρος Λίμνης Παμβώτιδας». Όπως ανέφερε ο Πρόεδρος του Οργανισμού Νεολαίας και Άθλησης Δημήτρης Παπαδόπουλος, πρόκειται για τον δεύτερο μεγαλύτερο αγώνα δρόμου, μετά τον μαραθώνιο, που γίνεται στη χώρα μας. Φέτος οι συμμετοχές ξεπερνούν τις 1.200, ενώ πάνω από πέντε χιλιάδες θα είναι οι συνοδοί που θα βρεθούν στα Γιάννινα.
Τέλος το Δημοτικό Συμβούλιο κατά τη συνεδρίασή του και με βάση τη νέα εγκύκλιο του Υπουργείου Εσωτερικών, αποφάσισε να επαναπροκηρύξει τη θέση του Συμπαραστάτη του Δημότη. Η ημερομηνία για την κατάθεση αιτήσεων θα ανακοινωθεί άμεσα.
Η προ ημερησίας συζήτηση
Εξηγήσεις για θέματα που αφορούν τη λειτουργία του Δήμου έθεσε στην εκτός ημερήσιας διάταξης συζήτηση ο επικεφαλής της μείζονος αντιπολίτευσης Νίκος Γκόντας. Ειδικότερα ο κ. Γκόντας αναφέρθηκε στη σύμβαση για την εκτέλεση του έργου της οδού Εθνικής Αντιστάσεως στα Καρδαμίτσια εξαιτίας του χαμηλού ποσοστού έκπτωσης.
Ακόμη ζήτησε αιτιολόγηση των καταργήσεων ΚΑΠΗ καθώς και εξηγήσεις για το ότι υπάλληλοι της πρώην Κοινωφελούς Επιχείρησης Ανατολής είναι ακόμη απλήρωτοι.
Ο κ. Φίλιος απάντησε στον κ. Γκόντα, υπογραμμίζοντας πως την απόφαση της προηγούμενης Δημαρχιακής Επιτροπής για ακύρωση της δημοπράτησης δεν την ενέκρινε η Περιφέρεια Ηπείρου, λόγω ελλιπούς τεκμηρίωσης.
Η Οικονομική Επιτροπή του Δήμου Ιωαννιτών πήρε απόφαση για υπογραφή της σύμβασης. Την ακύρωση της απόφασης αυτής ζήτησε η παράταξη του κ. Γκόντα με προσφυγή στην Επιτροπή του άρθρου 152.
Η προσφυγή της όμως δεν έγινε δεκτή. Χωρίς να υπάρχουν νομικά ή άλλου είδους εμπόδια, η υπογραφή της σύμβασης πρέπει να προχωρήσει ώστε να εκτελεστεί ένα έργο ζωτικής σημασίας για την περιοχή των Καρδαμιτσίων.
Στο ζήτημα των ΚΑΠΗ απάντησε ο πρόεδρος του Οργανισμού Φίλιππας Τσουμάνης υπογραμμίζοντας πως δεν έγιναν καταργήσεις, αλλά συνενώσεις ΚΑΠΗ με κριτήρια το κόστος λειτουργίας τους, την προσέλευση των πολιτών, αλλά και την απόσταση μεταξύ τους. Με αυτή την πολιτική η δημοτική αρχή εξασφάλισε 384.000 ευρώ, συμπλήρωσε.
Ως προς τους απλήρωτους εργαζόμενους της πρώην Κοινωφελούς Επιχείρησης Ανατολής ο πρόεδρος της σημερινής επιχείρησης Μωυσής Ελισάφ, τόνισε πως με την ψήφιση του προϋπολογισμού της επιχείρησης θα εκταμιευτούν χρήματα και θα πληρωθούν οι υπάλληλοι. Μάλιστα, άφησε αιχμές για το ότι ορισμένοι εργαζόμενοι ήταν απλήρωτοι ακόμη και από το 2009.
Στη συνεδρίαση του Δημοτικού Συμβουλίου έγινε συζήτηση για τα προβλήματα που δημιουργούνται στην περιοχή της Κιάφας από την Κενάν Μεσαρέ. Ο αντιδήμαρχος Βασίλης Μασαλάς, τόνισε πως η καταγραφή των προβλημάτων έχει ολοκληρωθεί και επανέλαβε πως τα περιθώρια παρεμβάσεων είναι περιορισμένα, λόγω του κινδύνου απένταξης του έργου και επιστροφής των χρημάτων στην Κοινότητα.
Σε κάθε περίπτωση, παρεμβάσεις που θα τύχουν της σύμφωνης γνώμης της Διαχειριστικής Αρχής, θα προχωρήσουν από το Δήμο.
ΜΑΡΙΑΝΝΑ ΛΑΖΟΥ

Share on facebook
  • Εφημερίδα Ανεξάρτητος
  • Εφημερίδα Ανεξάρτητος
  • Εφημερίδα Ανεξάρτητος