Ιουλ
06

Πρώτη αντίδραση η 24ωρη απεργία
Εκτύπωση

Με 24ωρη απεργία από σήμερα τα ξημερώματα αντιδρούν οι ιδιοκτήτες ταξί στις αλλαγές που προωθεί ο νέος Υπουργός Μεταφορών Γιάννης Ραγκούσης, με την πλήρη απελευθέρωση του επαγγέλματος μέσα από την ελεύθερη χορήγηση νέων αδειών ταξί.
Η απόφαση του Υπουργού Μεταφορών να μην προχωρήσει το Προεδρικό Διάταγμα που είχε διαμορφωθεί επί Υπουργίας Δ. Ρέππα, προκάλεσε την έντονη αντίδραση, καθώς απελευθερώνεται πλέον ο κλάδος των ταξί. Μάλιστα, ο κ. Ραγκούσης είχε ξεκαθαρίσει από την αρχή, πως δεν προτίθεται να υπογράψει το συγκεκριμένο διάταγμα, που μεταξύ άλλων θεσπίζει ένα μαθηματικό τύπο από τον οποίο προκύπτει το ανώτατο όριο αδειών ταξί με βάση πληθυσμιακά κριτήρια και άλλες ιδιαιτερότητες της κάθε περιοχής (τουρισμός, κ.λπ.).
Ειδικότερα, μέσα στο επόμενο τρίμηνο αναμένεται να έχει υπογραφεί ΚΥΑ όπου θα καθορίζονται οι προϋποθέσεις και η διαδικασία έκδοσης νέων αδειών ταξί, που θα γίνεται μέσω των περιφερειών και των καλλικρατικών δήμων.
Ο κ. Ραγκούσης υπογράμμισε πως οι τελικές ρυθμίσεις θα προκύψουν μέσα από διάλογο με τους φορείς και σε αυτό το πλαίσιο εντάσσεται η σημερινή συνάντησή του με τους εκπροσώπους των ιδιοκτητών ταξί. Μέσα από τη συνάντηση οι αυτοκινητιστές ελπίζουν να έχουν μία ξεκάθαρη εικόνα για τις κατευθύνσεις του Υπουργείου, ώστε με βάση αυτές να αποφασίσουν τις περαιτέρω κινήσεις τους.  Πάντως, μία πρώτη... γεύση αποτελεί η 24ωρη απεργία.
Σύμφωνα με τον πρόεδρο του Σωματείου Ιδιοκτητών Ταξί Ιωαννίνων Μιχάλη Ψήνα, η στάση του νέου Υπουργού αποτελεί ουσιαστικά μία πολιτική αυθαιρεσία μέσα από την οποία απαξιώνεται ο κλάδος, αλλά και το έργο του προκατόχου του στο Υπουργείο. Ο κ. Ψήνας υπογράμμισε πως η ελεύθερη χορήγηση αδειών δεν προβλέπεται από καμία νομοθεσία, ενώ απαγορεύεται και με βάση ευρωπαϊκή οδηγία. Γι’ αυτό και είχε θεσπιστεί ο μαθηματικός τύπος για την αναλογία των αδειών.
«Ο Υπουργός θα πρέπει να δώσει εξηγήσεις για τα νέα δεδομένα, να μας πει γιατί μηδένισε το έργο που έγινε τους τελευταίους 18 μήνες από το Υπουργείο Μεταφορών. Το σίγουρο είναι πως πρόκειται για ένα ακόμη πλήγμα, στον ήδη επιβαρημένο κλάδο», υπογράμμισε ο κ. Ψήνας.
ΜΑΡΙΑΝΝΑ ΛΑΖΟΥ

Share on facebook
  • Εφημερίδα Ανεξάρτητος
  • Εφημερίδα Ανεξάρτητος
  • Εφημερίδα Ανεξάρτητος