Ιουλ
06

Βαρύ πένθος στην πανεπιστημιακή κοινότητα
Εκτύπωση

Συγκλονισμένη είναι η ακαδημαϊκή κοινότητα των Ιωαννίνων από τον αδόκητο χαμό του προέδρου του συλλόγου μελών ΔΕΠ του Πανεπιστημίου Κ. Δραΐνα σε τροχαίο δυστύχημα τα ξημερώματα της Τρίτης.
Ο 61χρονος πανεπιστημιακός που λίγες ώρες νωρίτερα είχε τοποθετηθεί δημόσια στα τοπικά μέσα ενημέρωσης για το νέο νόμο – πλαίσιο για τα πανεπιστήμια έχασε τη ζωή του, όταν στις 00.50 της Τρίτης το αυτοκίνητο το οποίο οδηγούσε εξετράπη της πορείας του στον κόμβο του Πανεπιστημιακού νοσοκομείου και προσέκρουσε σε στύλο φωτεινού σηματοδότη με αποτέλεσμα τον θανάσιμο τραυματισμό του. Ο Κ. Δραΐνας διακομίστηκε στο νοσοκομείο Χατζηκώστα με κινητή μονάδα του ΕΚΑΒ στις 01.50. Εκεί διασωληνώθηκε, όμως οι προσπάθειες των ιατρών απέβησαν άκαρπες και ο Κ. Δραΐνας εξέπνευσε στις 02.05. Η ιατρική αναφορά από το νοσοκομείο Χατζηκώστα κάνει λόγο για πολυτραυματία σε βαριά κατάσταση και είναι χαρακτηριστικό, ότι εμφάνιζε σχεδόν ακρωτηριασμένα και τα τέσσερα άκρα του!
Σπουδαία διαδρομή
Ήταν υποψήφιος πρύτανης στις πρόσφατες πρυτανικές εκλογές και έχαιρε εκτίμησης στην ακαδημαϊκή κοινότητα τόσο ως προσωπικότητα όσο και ειδικότερα για την επιστημονική του κατάρτιση. Σπούδασε Βιολόγος (Πανεπιστήμιο Πατρών, 1972) και ήταν κάτοχος Διδακτορικού στη Βιοχημική-Μοριακή Γενετική από το Πανεπιστήμιο της Γλασκόβης (1977). Στη διάρκεια των μεταδιδακτορικών του σπουδών στο Πανεπιστήμιο UCLA, (1977-1981), ειδικεύτηκε στην ανάλυση μεταβολικής ρύθμισης και βιοενεργητικής σε νηματοειδείς μύκητες στο πλευρό του Καθηγητή Richard Weiss με χρηματοδότηση από το NIH. Στη συνέχεια εκπόνησε μεταδιδακτορική έρευνα με υποτροφία ΕΜΒΟ στο Πανεπιστήμιο St. Andrews (1981-1982) σε θέμα σχετικό με μοριακή βιολογία ζυμομυκήτων. Το 1982 επέστρεψε στην Ελλάδα και ανέλαβε διδασκαλία και έρευνα στο Πανεπιστήμιο Ιωαννίνων, στο Τμήμα Χημείας (Εργαστήριο Βιοχημείας) ως Λέκτορας, Επίκουρος καθηγητής (1984), Αναπληρωτής Καθηγητής (1989) και Καθηγητής από το 1997 με γνωστικό αντικείμενο Βιοχημική-Μοριακή Γενετική και Βιοτεχνολογία. Ο Κ. Δραΐνας διατέλεσε Εθνικός Εκπρόσωπος στη 12η Διεύθυνση της ΕΕ (πρόγραμμα Βιοτεχνολογία, 1994-1999) και μέλος του Εθνικού Γνωμοδοτικού Συμβουλίου Έρευνας (1999-2001).
Διετέλεσε τακτικό μέλος της Συγκλήτου του Πανεπιστημίου Ιωαννίνων (1984-86), Διευθυντής του Τομέα Οργανικής Χημείας και Βιοχημείας του Τμήματος Χημείας (1990-92 και 2001-02), τακτικό μέλος της Επιτροπής Ερευνών του Πανεπιστημίου Ιωαννίνων (2000-02), μέλος του Συμβουλίου του Κέντρου Υδροβιολογικών Ερευνών (1994-2005 και πρόεδρος την περίοδο 2003-05), καθώς και Πρόεδρος της Ελληνικής Εταιρείας Βιοχημείας και Μοριακής Βιολογίας (2003-05 και 2007-11).
Ψηφίσματα του Πανεπιστημίου
Η είδηση του τραγικού θανάτου του Κώστα Δραΐνα έπεσε σαν κεραυνός στην ακαδημαϊκή κοινότητα του Πανεπιστημίου Ιωαννίνων. Ψηφίσματα με τα οποία εξάρουν την προσωπικότητα, το διεθνές επιστημονικό κύρος, το ακαδημαϊκό και δημοκρατικό ήθος, την αγωνιστικότητα και την πολύχρονη προσφορά του, εξέδωσαν το Πρυτανικό Συμβούλιο, η Κοσμητεία της Σχολής Θετικών Επιστημών, το Τμήμα Χημείας της Σχολής Θετικών Επιστημών, και ο Τομέας Οργανικής Χημείας και Βιοχημείας. Επίσης, αποφασίστηκε να αναρτηθεί μεσίστια για 24 ώρες η σημαία του Πανεπιστημίου και να κατατεθούν στεφάνια στην κηδεία του, που θα πραγματοποιηθεί σήμερα στις 6 το απόγευμα στην Πεδινή.
Την οδύνη του εξέφρασε, τέλος, εκ μέρους του Συλλόγου μελών ΔΕΠ ο Γραμματέας Άρης Μπαρτζώκας, κάνοντας λόγο για την απώλεια ενός ακέραιου χαρακτήρα, εξαιρετικού συναδέλφου και λαμπρού δάσκαλου.
Η Περιφερειακή Διεύθυνση Εκπαίδευσης
Η Περιφερειακή Διεύθυνση Εκπαίδευσης Ηπείρου εκφράζει τα θερμά της συλλυπητήρια στην οικογένεια του εκλιπόντος Καθηγητή Χημείας Κώστα Δραΐνα. Η Πανεπιστημιακή Κοινότητα έχασε έναν εξαίρετο επιστήμονα διεθνούς επιστημονικού κύρους με μοναδικο ακαδημαϊκό ήθος που ακούραστα και αδιάλειπτα εργάστηκε για τα κοινά και τα δρώμενα του Πανεπιστημίου Ιωαννίνων.
Η Ν.Ε. του ΠΑΣΟΚ
Τη θλίψη της για το χαμό του Κ. Δραΐνα εκφράζει με ανακοίνωσή της και η ΝΕ Ιωαννίνων του ΠΑΣΟΚ.
«O Κώστας Δραΐνας τιμούσε με την παρουσία του, το ήθος και τις αρχές του, την πολιτική και επιστημονική του επάρκεια και την αγωνιστικότητά του τον δημόσιο βίο και το δημόσιο πανεπιστήμιο. 
Η απώλειά του είναι μεγάλη  και δυσαναπλήρωτη.
Η πόλη μας και το πανεπιστήμιο έχασαν ένα σημαντικό πολίτη, ένα καταξιωμένο επιστήμονα.
Εμείς στο ΠΑΣΟΚ χάσαμε ένα σύντροφό μας, ο οποίος ήταν παράδειγμα σοβαρότητας, αγωνιστικότητας, συνέπειας και προσφοράς.
Έτσι θα τον θυμόμαστε πάντα.     
Στην οικογένειά του εκφράζουμε τα θερμότερα συλλυπητήριά μας», τονίζεται στην ανακοίνωση.

Share on facebook
  • Εφημερίδα Ανεξάρτητος
  • Εφημερίδα Ανεξάρτητος
  • Εφημερίδα Ανεξάρτητος