Ιουλ
07

Κάλλιο αργά, παρά ποτέ…
Εκτύπωση

Με ιδιαίτερο ενδιαφέρον αναμένεται το πόρισμα των επιθεωρητών περιβάλλοντος του αρμόδιου τμήματος Βορείου Ελλάδος που πραγματοποίησαν διήμερη αυτοψία στην εποχική λίμνη Βρέλλη της Δευτέρα και την Τρίτη και αναχώρησαν χθες το πρωί από τα Γιάννινα.
Η αυτοψία των επιθεωρητών βασίστηκε σε εισαγγελική παραγγελία του Εισαγγελέα Πλημμελειοδικών Ιωαννίνων, έπειτα από σχετική αναφορά που είχε γίνει από την Ελληνική Ορνιθολογική Εταιρεία τον Ιούλιο του 201ο, αλλά και έπειτα από πλήθος δημοσιευμάτων του τοπικού τύπου και ειδικότερα του ITV, που ανέδειξε το θέμα με τις παρεμβάσεις που έχουν γίνει στη λίμνη Βρέλλη, τις επιχωματώσεις και τις επιδράσεις που έχουν προκληθεί στο οικοσύστημα της περιοχής, όπως και στην υδραυλική επικοινωνία των υπόγειων νερών, καθώς στην ίδια περιοχή βρίσκονται οι καταβόθρες Σερβιανών που λειτουργούν ως οδοί εκτόνωσης των νερών από τα πλημμυρικά φαινόμενα του λεκανοπεδίου. Η αυτοψία βέβαια των επιθεωρητών έρχεται ένα χρόνο μετά το έγγραφο της Ορνιθολογικής Εταιρείας, που ζητούσε τότε την άμεση ανάκληση των αδειών και τη διακοπή των εργασιών, όμως έστω και μετά την τόσο μεγάλη καθυστέρηση, είναι δυνατό να εξαχθούν ενδιαφέροντα συμπεράσματα για το τι έχει γίνει στην περιοχή, που τουλάχιστον ως προς το φυσικό της τοπίο, έχει αλλοιωθεί σημαντικά.
Οι επιθεωρητές περιβάλλοντος που βρέθηκαν στην περιοχή έκαναν επιτόπιο έλεγχο και αυτοψία στην εποχική λίμνη, παράλληλα όμως ζήτησαν και όλα τα συνοδευτικά έγγραφα των αδειοδοτήσεων που έχουν εκδοθεί από τις αρμόδιες υπηρεσίες, για την κατασκευή και του εμπορικού κέντρου και του συνδετήριου κόμβου. Αξίζει ωστόσο να σημειωθεί πως το πόρισμα των επιθεωρητών δεν πρόκειται να εκδοθεί άμεσα, αλλά θα χρειαστούν αρκετές ημέρες.
Επίσης, στα αξιοσημείωτα της υπόθεσης που έλαβε μεγάλες διαστάσεις από τα δημοσιεύματα της «Ε» είναι και το ότι έχει μείνει αναπάντητη η ερώτηση των βουλευτών της Δημοκρατικής Αριστερής Φ. Κουβέλη και Ν. Τσουκάλη προς το ΥΠΕΚΑ και την πρώην υπουργό Τ. Μπιρμπίλη, σχετικά με τις παρεμβάσεις στη λίμνη Βρέλλη και τις αδειοδοτήσεις…
Τι έλεγε η Ορνιθολογική
Το έγγραφο της Ορνιθολογικής στον Εισαγγελέα Πλημμελειοδικών Ιωαννίνων εστάλη στις 28 Ιουλίου του 2010 και κοινοποιήθηκε στην Κτηματική Εταιρεία του Δημοσίου και την πρώην ΝΑΙ.
Το έγγραφο αυτό εμπεριέχει εξαιρετικά σημαντικές αναφορές και πολλά στοιχεία που δεν έχουν δει το φως της δημοσιότητας, ενώ καταλήγει ζητώντας την ανάκληση των οικοδομικών αδειών από την πρώην ΝΑΙ και την παρέμβαση του Εισαγγελέα για την άμεση διακοπή των εργασιών και την επιβολή κυρώσεων.
Μεταξύ άλλων στο έγγραφο της Ορνιθολογικής τονίζεται πως για τις εργασίες οδοποιίας, αλλά και για τις επιχωματώσεις που έγιναν στην εποχική λίμνη η Μελέτη Περιβαλλοντικών Επιπτώσεων που έχει υποβληθεί στη ΝΑΙ δεν περιλαμβάνει καμία αναφορά στον υγρότοπο και τις γύρω περιοχές και δεν αξιολογεί τις επιπτώσεις σε αυτόν, συνεπώς είναι ατελής.
Σε ένα δεύτερο σημείο της επιστολής, γίνεται ξεκάθαρη αναφορά στις επιχωματώσεις οι οποίες έχουν γίνει απέναντι ακριβώς από το εμπορικό κέντρο κατάντι της εθνικής οδού.
Όπως τονίζει η Ορνιθολογική, η αρμόδια υπηρεσία της ΝΑΙ εξέδωσε την οικοδομική άδεια χωρίς να έχει εκπονηθεί Μελέτη Περιβαλλοντικών Επιπτώσεων. Η οικοδομική άδεια συνεπώς, τονίζει η Ορνιθολογική, δε λαμβάνει υπόψη της τις επιπτώσεις των χωματουργικών εργασιών στον υγρότοπο. Οι παρεμβάσεις δε που έχουν γίνει υποβαθμίζουν τον υγρότοπο και είναι αμφιβόλου νομιμότητας.
Αυτός είναι και ο λόγος για τον οποίο η Ορνιθολογική ζητούσε από τον Ιούλιο του 2010 την ανάκληση των οικοδομικών αδειών από τη ΝΑΙ και την παρέμβαση του Εισαγγελέα.
Η Ορνιθολογική τονίζει επίσης πως η περιοχή φιλοξενεί τουλάχιστον τέσσερα ζευγάρια λευκών πελαργών, αλλά και ένα ενδημικό είδος εντόμου της Ηπείρου, που ανήκει στα Κρισίμως Κινδυνεύοντα Είδη και περιλαμβάνεται στο «Κόκκινο Βιβλίο» των απειλούμενων ζώων της Ελλάδας.

Share on facebook
  • Εφημερίδα Ανεξάρτητος
  • Εφημερίδα Ανεξάρτητος
  • Εφημερίδα Ανεξάρτητος