Ιουλ
08

Ταφόπλακα στο γήπεδο του ΠΑΣ στον Κατσικά
Εκτύπωση

Πολύς λόγος και συζήτηση που κράτησε σε διάρκεια αρκετούς μήνες, για το τίποτα, ή στην καλύτερη περίπτωση για ελάχιστες και ανεπαίσθητες αλλαγές.
Αυτό τουλάχιστον είναι το συμπέρασμα που προκύπτει από την ανάγνωση του σχεδίου Π.Δ. για το Ρυθμιστικό που δόθηκε στους τοπικούς παράγοντες, οι οποίοι συμμετείχαν στην εκδήλωση της Τετάρτης.
Δύο είναι τα βασικά συμπεράσματα που προκύπτουν από μία πρώτη ανάγνωση του Σχεδίου. Το μεν πρώτο, ότι στο ΥΠΕΚΑ δεν έχουν κάνει καμία ιδιαίτερη δουλειά όλο το προηγούμενο διάστημα της απόσυρσης του Ρυθμιστικού επί Ν.Δ. και της παρουσίασης του νέου σχεδίου, το δε δεύτερο ότι ακόμη δεν είναι έτοιμο να παρουσιάσει και να φέρει προς θεσμοθέτηση το Ρυθμιστικό, αλλά αρκείται να το θέτει εκ νέου σε διαβούλευση.
Μία από τις ενδιαφέρουσες ωστόσο διαφοροποιήσεις σε σχέση με το προηγούμενο Σχέδιο έχει να κάνει με την αξιοποίηση του στρατιωτικού αεροδρομίου στον Κατσικά.
Όπως αποδεικνύεται, περίπτωση παραχώρησης της έκτασης αυτής σε οποιονδήποτε και εν προκειμένω στην ΠΑΕ ΠΑΣ ΓΙΑΝΝΙΝΑ για να κατασκευάσει εκεί το ιδιόκτητο γήπεδό της, δεν υφίσταται.
Απεναντίας φαίνεται ότι όταν ο Π. Μπιτσαξής πρότεινε στον Γ. Χριστοβασίλη να εξετάσει σοβαρά την προοπτική κατασκευής του γηπέδου του ΠΑΣ στο Πανηπειρωτικό, ήταν γνώστης των σχετικών προβλέψεων του Ρυθμιστικού. Αυτό είχε διαφανεί άλλωστε από τη δημοσιοποίηση στον αθηναϊκό τύπο της προοπτικής αξιοποίησης του στρατιωτικού αεροδρομίου, μέσω της πώλησής του στα πρώτα «φιλέτα» του Ελληνικού Δημοσίου που πρόκειται να εκποιηθούν.
Στο Ρυθμιστικό που παρουσιάστηκε από τον Αναπληρωτή Υπουργό Ν. Σηφουνάκη δεν γίνεται η παραμικρή αναφορά για την προοπτική αθλητικών εγκαταστάσεων στο χώρο αυτό, αλλά αντιθέτως γίνεται αναφορά στη δημιουργία Επιχειρηματικού Πάρκου «Κατσικά». Πρόκειται για μία περιοχή ανάπτυξης επιχειρήσεων και επενδύσεων που συνδυάζονται με τα διεθνή δίκτυα μεταφορών, εξυπηρετούν το χονδρεμπόριο και τις εμπορευματικές μεταφορές, με προορισμό την Ήπειρο και την αστική περιοχή της πόλης.
Οι επιχειρήσεις που θα αναπτυχθούν θα απευθύνονται σε όλη την κλίμακα των επιχειρήσεων του χονδρεμπορίου (αποθήκες, εκθέσεις, υπηρεσίες υποστήριξης), καθώς και σε βιοτεχνικές - μεταποιητικές επιχειρήσεις μέσης και χαμηλής όχλησης. Η περιοχή θα αναπτυχθεί με χρήση ή των καθεστώτων πολεοδόμησης που προβλέπει η νομοθεσία ή το Ειδικό Πλαίσιο για τη βιομηχανία.
Σε άλλο σημείο του Σχεδίου και στην σχετική παράγραφο για τον αθλητισμό και τους πόλους σχετικών δραστηριοτήτων, προτείνεται η αναβάθμιση του Πανηπειρωτικού Σταδίου. Έτσι, μπαίνει και επισήμως ταφόπλακα στην πρόταση και τα όνειρα του ΠΑΣ να κατασκευάσει το γήπεδό του στον Κατσικά και πλέον η μοναδική προοπτική είναι αυτή του Πανηπειρωτικού Σταδίου.
Νέοι πόλοι αθλητισμού
Στην ίδια παράγραφο που φέρει τον τίτλο «Τουρισμός-Πολιτισμός- Αναψυχή» προτείνεται και η κατασκευή νέων πόλων αθλητισμού, σε συνδυασμό με τους προτεινόμενους χώρους κοινοχρήστου πρασίνου.
Ειδικότερα προβλέπεται η ανάπτυξη «Πάρκου Αθλητισμού – Πάρκου Αναψυχής Λιμνοπούλας», νέος αθλητικός πυρήνας τύπου Β’ είτε στη ζώνη της «Τεχνόπολις» είτε δυτικά του νότιου κέντρου της πόλης, είτε στην περιοχή Τσιφλικόπουλο. Ακόμη στο αστικό προάστιο Πέραμα-Αμφιθέα και στην περιοχή Βουνοπλαγιάς προβλέπεται η ανάπτυξη αθλητικών πυρήνων τύπου Α’, κάτι που προτείνεται επίσης στον Κατσικά, δίπλα στην Εγνατία Οδό. Η απαίτηση τέλος για την ανάπτυξη δύο κλειστών κολυμβητηρίων αντιμετωπίζεται  με τη χωροθέτησή τους εναλλακτικά είτε σε χώρους αθλητισμού και πρασίνου, είτε σε χώρους των νέων εμπορικών – πολεοδομικών κέντρων σε συνδυασμό με εγκαταστάσεις κοινής ωφέλειας που μπορούν να εγκατασταθούν σε αυτούς.
Ενδιαφέρον παρουσιάζει ακόμη η πρόταση για Πάρκο Αθλητισμού – Αναψυχής – Τουρισμού στη Λιμνοπούλα που θα λειτουργήσει συμπληρωματικά με τις υφιστάμενες υποδομές του ΕΑΝΚΙ. Ως όρια περιοχής αυτής νοούνται η Πλατεία Μαβίλη, η οδός Παπανδρέου και ο αιγιαλός της λίμνης μέχρι τη Λιμνοπούλα.
Μεταφορά Δημαρχείου στην Περιφέρεια
Στο σχέδιο Π.Δ. περιλαμβάνεται  η πρόταση για τη χωροθέτηση νέου Δημαρχείου στο υφιστάμενο κτήριο της νυν Περιφέρειας Ηπείρου, που ικανοποιεί τις ανάγκες των κεντρικών δημοτικών υπηρεσιών, και εξυπηρετείται ως προς τη στάθμευση και τα μέσα μαζικής μεταφοράς.
Αντίστοιχα προτείνεται η μεταφορά των υπηρεσιών της πρώην Νομαρχίας στο πολιτιστικό πάρκο Βελισσαρίου.
Αυτό θα έχει την επωνυμία «Πολιτιστικό Πάρκο Πρασίνου – Στρατόπεδο Βελισσαρίου - Πυρσινέλλα» διασυνδεδεμένο με γειτονικούς λόφους πρασίνου (Δομπόλη – Βελισσάριο), που θα περιλαμβάνει πολιτιστικές υποδομές καλλιτεχνικών εκδηλώσεων, υποστήριξης καλών τεχνών, διοργάνωση φεστιβάλ για πολιτιστικά και μορφωτικά θέματα, αθλητισμό και αναψυχή και επέκταση του κοινόχρηστου χώρου πρασίνου και του Πάρκου Πυρσινέλλα.
Προτείνεται τέλος η εκπόνηση ειδικής μελέτης διαμόρφωσης του χώρου με υπόδειξη της περιοχής που είναι κατάλληλη για διοικητικές δραστηριότητες, με δημιουργία πρασίνου και επαναχρησιμοποίηση των υφιστάμενων κτηρίων.

Share on facebook
  • Εφημερίδα Ανεξάρτητος
  • Εφημερίδα Ανεξάρτητος
  • Εφημερίδα Ανεξάρτητος