Ιουλ
08

Στα πρόθυρα της κατάρρευσης
Εκτύπωση

Στα όρια της πτώχευσης οδηγούνται οι εργοληπτικές επιχειρήσεις δημοσίων έργων ολόκληρης της χώρας, που χρόνο με το χρόνο βιώνουν όλο και περισσότερα προβλήματα.
Δεν είναι μόνο η οικονομική κρίση που οδηγεί σε «ασφυξία» τις εργοληπτικές επιχειρήσεις, αλλά και η έλλειψη ρευστότητας στην αγορά. Το αρνητικό αυτό κλίμα επιτείνει η απροθυμία των τραπεζών να προχωρήσουν σε χρηματοδότηση των επιχειρήσεων, οι οφειλές του δημοσίου για ευρωπαϊκά και εθνικά έργα ακόμη και από το 2009, ακόμη και η διαδικασία των απευθείας αναθέσεων που συνεχίζεται μέχρι και σήμερα από τους δήμους.
Τον προβληματισμό του κλάδου μετέφεραν σε συνέντευξη τύπου που παραχώρησαν τα μέλη του νέου διοικητικού συμβουλίου του Συνδέσμου Εργοληπτών Δημοσίων Έργων Ιωαννίνων και Θεσπρωτίας, ο πρόεδρος Παναγιώτης Σιόρεντας και ο αντιπρόεδρος Γιάννης Κωστούλας.
Ιδιαίτερα ο κ. Κωστούλας υπογράμμισε πως οι επιχειρηματίες του κλάδου βρίσκονται σε απελπιστική κατάσταση και οι ειδοποιήσεις για την αποπληρωμή χρεών τους έρχονται σωρηδόν.
«Οι τράπεζες μας ζητάνε εγγυητικές που ξεπερνούν κάποιες φορές ακόμη και τον προϋπολογισμό των έργων. Όλες οι επιχειρήσεις είναι καταχρεωμένες στις τράπεζες και υπάρχουν εκβιασμοί από τις εισπρακτικές ιδιωτικές εταιρείες που έχουν αναλάβει την εξόφληση. Ζητάμε από όλες τις παραγωγικές τάξεις να μας στηρίξουν γιατί αν δεν πληρωθούμε δε θα μπορέσουμε να πληρώσουμε τους εργαζόμενους και το πρόβλημα θα μεταφερθεί σε όλη την αγορά», σημείωσε χαρακτηριστικά.
Ο κ. Σιόρεντας υπογράμμισε πως στόχος του νέου διοικητικού συμβουλίου είναι η διεκδίκηση των αιτημάτων του κλάδου, ώστε να ξεπεραστούν τα προβλήματα που υπάρχουν.
Το πρόβλημα των αναθέσεων και των οφειλών
Οι απευθείας αναθέσεις αποτελούν πλήγμα για τον κλάδο, καθώς δεν επιτρέπουν την λειτουργία του ανταγωνισμού μεταξύ των επιχειρήσεων, όπως επισημαίνουν ο Σύνδεσμος Εργοληπτών Δημοσίων Έργων και η Πανελλήνια Ένωση Διπλωματούχων Μηχανικών Εργοληπτών Δημοσίων Έργων.
Για το ζήτημα η ΠΕΔΜΕΔΕ με ανοιχτή επιστολή της αναφέρεται στους νέους δήμους της Περιφερειακής Ενότητας Ιωαννίνων που έχουν προβεί σε απευθείας αναθέσεις.
Πρόκειται για τους δήμους Ζαγορίου με 16 αναθέσεις, Πωγωνίου με 14, Ζίτσας με 7 και Μετσόβου με 6 ενώ σε αυτή τη διαδικασία δεν έχουν προχωρήσει οι δήμοι Βορείων Τζουμέρκων, Κόνιτσας και Ιωαννιτών, σε ότι αφορά το νομό.
Σε δηλώσεις του ο πρόεδρος του τοπικού παραρτήματος της ΠΕΔΜΕΔΕ Χρ. Ντάτσης αναφέρθηκε στα προβλήματα που δημιουργούνται από αυτή την τακτική και υπογράμμισε ότι η κατάσταση στον κλάδο είναι τραγική εξαιτίας των οφειλών από το πρόγραμμα «Θησέας», από τη ΣΑΤΑ και τον ΟΣΚ, καθώς και άλλα προγράμματα.
Όπως σημείωσε ο κ. Ντάτσης οι δήμοι ακολουθούν μία άλλη πρακτική που αφορά στον χαρακτηρισμό των έργων ως «εργασίες», αφού προμηθευτούν τα υλικά. Αυτό έχει σαν αποτέλεσμα να μην απαιτείται δημοπράτηση αλλά να γίνεται ανάθεση ή πρόχειρος διαγωνισμός.
Εκθειάζουν την Περιφέρεια
Πάντως, και οι δύο φορείς εργοληπτών δημοσίων έργων υπογράμμισαν την διαφορετική λογική που ακολούθησε από το πρώτο εξάμηνο της θητείας της η αιρετή Περιφέρεια Ηπείρου με αφορμή το θέμα των αντλιοστασίων.
Όπως τόνισαν τα μέλη των Συνδέσμων η Περιφέρεια διενήργησε πρόχειρους διαγωνισμούς και διαγωνισμούς με προσκλήσεις, αφού ενημέρωσε όλες τις εργοληπτικές ενώσεις, με αποτέλεσμα μία ανοιχτή διαδικασία.

Share on facebook
  • Εφημερίδα Ανεξάρτητος
  • Εφημερίδα Ανεξάρτητος
  • Εφημερίδα Ανεξάρτητος