Οκτ
26

ΒΙΒΛΙΟΘΗΚΗ ΚΟΝΙΤΣΑΣ - Έκθεση φωτογραφικού υλικού της Βούλας Παπαϊωάννου
Εκτύπωση

Η Δημόσια Κεντρική Βιβλιοθήκη Κόνιτσας σε συνεργασία με το Μουσείο Μπενάκη διοργανώνει στο χώρο της βιβλιοθήκης έκθεση με φωτογραφικό υλικό της Βούλας Παπαϊωάννου.

 

Η έκθεση με τίτλο «Εικόνες απόγνωσης και ελπίδας» περιλαμβάνει 36 φωτογραφίες της περιόδου 1940-1945.

 

Η κήρυξη του πολέμου τον Οκτώβριο του 1940, δίνει το κίνητρο στη Βούλα Παπαϊωάννου να στρέψει το φακό της στον ίδιο τον άνθρωπο και να αναδειχθεί στη συνέχεια μία σπουδαία εκπρόσωπος της ουμανιστικής φωτογραφίας. Συνειδητά επισημαίνει με το φακό της τις αλλαγές στην Αθήνα, προκειμένου να αντιμετωπιστεί η επερχόμενη απειλή: σακιά με άμμο τοποθετημένα στα παράθυρα και σκάμματα για την προστασία των πολιτών από τους βομβαρδισμούς, πολεμικές αφίσες για την τόνωση του ηθικού και διαφημίσεις θεατρικών επιθεωρήσεων που διακωμωδούν τον κατακτητή. Παράλληλα αφηγείται με σειρά φωτογραφικών εικόνων την επιστράτευση στο 34ο Σύνταγμα στο Γουδί, τη σύσσωμη προσπάθεια των γυναικών για τη συγκέντρωση και αποστολή ρουχισμού στο Μέτωπο, καθώς και την υποδοχή, την περίθαλψη και την ψυχαγωγία των πρώτων τραυματιών στα νοσοκομεία του Ελληνικού Ερυθρού Σταυρού.

Μετά την είσοδο των Γερμανών στην Αθήνα, όταν ο βαρύς χειμώνας του ’41 και η έλλειψη τροφίμων πλήττουν τις ασθενέστερες ομάδες των πολιτών, συμμετέχει με τις φωτογραφίες της σε μία μυστική επιχείρηση καταγγελίας του ανοσιουργήματος που συντελείται στην ελληνική πρωτεύουσα, προς τις χώρες της Ευρώπης και της Αμερικής. Παραβιάζοντας τις σχετικές απαγορεύσεις, φωτογραφίζει τα παιδιά και τους ενήλικες που η ασιτία έχει οδηγήσει στα πρόθυρα του θανάτου.

Οι φωτογραφίες αυτές θα φτάσουν μέσω των ανθρωπιστικών οργανώσεων στο εξωτερικό και θα κινητοποιήσουν την άμεση αποστολή βοήθειας σε τρόφιμα. Τη δύσκολη επιχείρηση της διανομής τους, θα καταγράψει στους χώρους των συσσιτίων και στα Κέντρα Γάλακτος.

Την ημέρα της Απελευθέρωσης (12 Οκτωβρίου 1944), θα βγει στους δρόμους για να απαθανατίσει τις εκδηλώσεις χαράς και τους πανηγυρισμούς του αθηναϊκού λαού. Γρήγορα όμως θα αποτραβηχτεί από το γενικό παραλήρημα και θα σπεύσει στα κρατητήρια της οδού Μέρλιν, για να φυλάξει στο φιλμ της τα μηνύματα που έγραψαν στους τοίχους οι μελλοθάνατοι, αυτοί που δεν υπήρχαν πια.

Τα εγκαίνια της έκθεσης θα πραγματοποιηθούν αύριο Τετάρτη στις 12 το μεσημέρι. Η έκθεση θα παραμείνει ανοιχτή για το κοινό από 26 Οκτωβρίου έως 30 Νοεμβρίου. Ωράριο λειτουργίας Δευτέρα - Σάββατο 10π.μ.-2 μ.μ., Τρίτη και Πέμπτη 6μ.μ.-8μ.μ. Κυριακή 30 Οκτωβρίου 10 π.μ.-2μ.μ.

Για περισσότερες πληροφορίες και προγραμματισμό επισκέψεων σχολείων και συλλόγων μπορείτε να καλείτε στο τηλέφωνο 2655022298 κατά τις εργάσιμες ημέρες και ώρες.

Η Β. Παπαϊωάννου (1898-1990), επαγγελματίας φωτογράφος για πάνω από 35 χρόνια, ξεκίνησε την καριέρα της φωτογραφίζοντας μουσειακά εκθέματα, τοπία και αρχαιότητες. Με την έναρξη του Β’ Παγκοσμίου Πολέμου στην Ελλάδα απαθανάτισε μοναδικά τη ζωή των κατοίκων της Αθήνας, ενώ κατά τη διάρκεια του Εμφυλίου Πολέμου αποτύπωσε φωτογραφικά τη ρημαγμένη ύπαιθρο, τις δύσκολες συνθήκες διαβίωσης των κατοίκων και τις προσπάθειες ανασυγκρότησης.

 

Στη δεκαετία του 1950 συμμετείχε ενεργά στη διαμόρφωση της μεταπολεμικής εικόνας της Ελλάδας, μέσω τουριστικών εντύπων και φωτογραφικών λευκωμάτων. Το 1976 παρέδωσε το σύνολο του έργου της στο Μουσείο Μπενάκη.

Share on facebook
  • Εφημερίδα Ανεξάρτητος
  • Εφημερίδα Ανεξάρτητος
  • Εφημερίδα Ανεξάρτητος