Αυγ
31

«Βουνό» τα προβλήματα από τις ανεξέλεγκτες χωματερές
Εκτύπωση

Συνεχίζονται σχεδόν σε καθημερινή βάση τα προβλήματα σε διάφορες περιοχές του Νομού Ιωαννίνων με τη λειτουργία παράνομων χωματερών, που στις περισσότερες των περιπτώσεων αποτελούν βραδυφλεγείς βόμβες.
Άλλωστε είναι ακόμη νωπές οι μνήμες από όσα συνέβησαν τον προηγούμενο μήνα στη χωματερή της Δουρούτης με την ανησυχία των κατοίκων να είναι έντονη για μεγάλο χρονικό διάστημα μέχρι τουλάχιστον να δημοσιοποιηθούν την επόμενη εβδομάδα τα αποτελέσματα του «Δημόκριτου» για τις διοξίνες.
Ένα ακόμη παρόμοιο πρόβλημα, αλλά σε μικρότερη έκταση αντιμετωπίζουν αυτή τη φορά στο λεκανοπέδιο των Ιωαννίνων οι κάτοικοι του Δήμου Ζίτσας και της ευρύτερης περιοχής γύρω από τα Γραμμενοχώρια.
Συγκεκριμένα για πέμπτη ημέρα χθες έκαιγε φωτιά στο παλιό λατομείο στη Ζωοδόχο, σε μία εποχή που εξαιτίας της δράσης επιτήδειων έχει μετατραπεί σε ανεξέλεγκτη χωματερή.
Ήδη μετά από πέντε ημέρες οι κάτοικοι εμφανίζονται ανήσυχοι καθώς διαπιστώνουν πως η συνέχιση της πυρκαγιάς προκαλεί πλέον πολλά προβλήματα αφού πάνω από τον ουρανό της Ζωοδόχου αντικρίζει κανείς μόνο πυκνούς καπνούς. Αν και πυροσβεστικές δυνάμεις επιχειρούν να κατασβέσουν την πυρκαγιά, κάτι τέτοιο μέχρι τώρα δεν έχει καταστεί δυνατό, με αποτέλεσμα το πρόβλημα να διογκώνεται.
Σε αυτό συντελούν όμως και ασυνείδητοι από την περιοχή, κυρίως ιδιώτες, που ενώ οι πυροσβέστες προσπαθούν να σβήσουν την πυρκαγιά, αυτοί συνεχίζουν να ρίχνουν ανεξέλεγκτα απορρίμματα στην περιοχή.
Η κατάσταση είναι δραματική και ο δήμος Ζίτσας, αδυνατώντας να την αντιμετωπίσει με ίδια μέσα προχώρησε από χθες στην εκμίσθωση ιδιωτικών μηχανημάτων.
Σε δηλώσεις του στο ITV ο αντιδήμαρχος Ζίτσας Σπύρος Μάντζιος, σημείωσε πως υπάρχει μεγάλο ζήτημα εξαιτίας της έλλειψης συνείδησης και υπευθυνότητας από πολλούς ιδιώτες, γι’ αυτό και πλέον ο Δήμος Ζίτσας ετοιμάζει αυστηρά πρόστιμα για όποιον εντοπίσει να εναποθέτει παράνομα απορρίμματα.
«Υπάρχει ομόφωνη απόφαση του Δημοτικού Συμβουλίου για την χρησιμοποίηση του χώρου,  μόνο για αδρανή υλικά και μπάζα. Ακόμη και σήμερα βρήκαμε ιδιώτες να ρίχνουν σκουπίδια στο χώρο. Ο κόσμος διαμαρτύρεται και έχει απόλυτο δίκιο, αλλά και εμείς κάνουμε ότι μπορούμε. Το σίγουρο είναι πως δε θέλουμε να μετατρέψουμε το παλιό λατομείο σε μία νέα Δουρούτη», σημείωσε ο κ. Μάντζιος.

Share on facebook
  • Εφημερίδα Ανεξάρτητος
  • Εφημερίδα Ανεξάρτητος
  • Εφημερίδα Ανεξάρτητος