Σεπ
01

«Ουκ αν λάβοις παρά του μη έχοντος»
Εκτύπωση

Στα άκρα τραβούν το σχοινί οι ιδιοκτήτες καφέ-μπαρ, εστιατορίων και συναφών επαγγελμάτων που πλέον αντιδρούν εντονότατα στην απόφαση της κυβέρνησης να αυξήσει από σήμερα 1 Σεπτεμβρίου τον ΦΠΑ στην εστίαση από το 13% στο 23%.
Έτσι η Πανελλήνια Ομοσπονδία των συγκεκριμένων επαγγελμάτων τάσσεται υπέρ της παύσης πληρωμών προς το Δημόσιο, μία άποψη όμως που δεν συμμερίζεται το τοπικό σωματείο Ιωαννίνων των ιδιοκτητών καφέ-μπαρ, εστιατορίων και συναφών επαγγελμάτων.
Παράλληλα όμως όλοι οι επαγγελματίες του συγκεκριμένου χώρου υποστηρίζουν πως η αύξηση του ΦΠΑ θα δημιουργήσει τεράστια προβλήματα σε ένα κλάδο που ήδη η κίνηση είναι μειωμένη, πάνω από 50%.
Ο πρόεδρος του τοπικού σωματείου Δημήτρης Τενεχτσής, σχολιάζοντας την πρόταση της Πανελλήνιας Ομοσπονδίας τόνισε πως μία τέτοια κίνηση είναι ανέφικτη, διευκρινίζοντας παράλληλα πως δεν υπήρξε τέτοια πρόταση προς το δικό τους σωματείο.
Όμως, υπογράμμισε πως ούτως ή άλλως σε λίγο οι επαγγελματίες δεν θα μπορούν να ανταποκριθούν στις υποχρεώσεις τους. «Ουκ αν λάβοις, παρά του μη έχοντος», σημείωσε χαρακτηριστικά.
Η νέα αύξηση του ΦΠΑ αναμένεται να περάσει στις τιμές των προϊόντων και των υπηρεσιών στα καταστήματα εστίασης. Όπως τόνισε ο κ. Τενεχτσής, πρόταση του τοπικού σωματείου είναι να περάσει η αύξηση του 10%, καθώς δεν μπορούν να ανταποκριθούν στις αυξημένες ανάγκες.
Σύμφωνα με τον κ. Τενεχτσή η συλλογική αύξηση μέχρι σήμερα για τον ΦΠΑ για τον συγκεκριμένο κλάδο ανέρχεται στο 195%, γι’ αυτό και η αντίδραση όλων των ιδιοκτητών καφέ-μπαρ και εστιατορίων αναμένεται ιδιαίτερα έντονη.
«Μπορεί η κυβέρνηση να προσδοκά έσοδα ύψους 300 εκ. ευρώ για το τρίτο τετράμηνο του 2011 από τη νέα αύξηση του ΦΠΑ, όμως αυτό είναι ανέφικτο», υπογράμμισε ο κ. Τενεχτσής. Πάντως, δεν απέκλεισε το ενδεχόμενο επανεξέτασης των τιμών σε περίπτωση επιβολής ενιαίου συντελεστή, κάτι που φαίνεται να εξετάζει η κυβέρνηση.
Το βάρος στους καταναλωτές
Οι καταναλωτές θα κληθούν να πληρώσουν τη νέα αύξηση του ΦΠΑ, καθώς η πλειοψηφία των επαγγελματιών δηλώνει αδυναμία να απορροφήσει τη νέα ρύθμιση.
Ειδικότερα, στον συντελεστή 23% μετατάσσονται:
- Χυμοί φρούτων και λαχανικών, ροφήματα όπως καφές, τσάι, σοκολάτα κ.λπ., αναψυκτικά, αεριούχα νερά φυσικά ή τεχνητά ανεξάρτητα από τον τρόπο πώλησής τους, δηλαδή χονδρικά ή λιανικά, και ανεξάρτητα από τα σημεία της πώλησης, δηλαδή πώληση από σούπερ μάρκετ, περίπτερα, εστιατόρια, ταχυφαγεία κ.λπ.
- Τρόφιμα έτοιμα για φαγητό σε εστιατόρια, ταβέρνες, σουπερμάρκετ κ.λπ.
- Οι υπηρεσίες εστίασης σε καφενεία, καφετέριες, ζαχαροπλαστεία, εστιατόρια, ψητοπωλεία, οινομαγειρεία, αναψυκτήρια, σνακ μπαρ γαλακτοπωλεία και καταστήματα διάθεσης catering (εφόσον δεν πρόκειται για απλή παράδοση φαγητού).
- Τα φαγητά σε πακέτο, αλλά και φαγητά που διατίθενται από καντίνες, κυλικεία σε γήπεδα, μπαρ κινηματογράφων και θεάτρων, πιτσαρίες, κινέζικα, γεύματα διαίτης ή υγιεινής διατροφής, σούπερ μάρκετ που παραδίδουν έτοιμα μαγειρεμένα φαγητά και οι επιχειρήσεις πώλησης σάντουιτς, τυροπιτών, σαλατών και λοιπών παρόμοιων πρόχειρων γευμάτων ή σνακ.
- Κατανάλωση γλυκών σε ζαχαροπλαστεία σε αντιδιαστολή με τα γλυκά που πωλούνται για κατανάλωση εκτός καταστήματος, τα οποία παραμένουν στον συντελεστή 13%.
Όπως σημείωσε ο κ. Τενεχτσής, από σήμερα θα επικρατήσει «μπάχαλο» στην εφαρμογή του νέου μέτρου, καθώς η σχετική εγκύκλιος έφτασε στις υπηρεσίες μόλις πριν λίγες ημέρες, με αποτέλεσμα να μην είναι ακόμη όλοι ενήμεροι για τις αλλαγές.

ΜΑΡΙΑΝΝΑ ΛΑΖΟΥ

Share on facebook
  • Εφημερίδα Ανεξάρτητος
  • Εφημερίδα Ανεξάρτητος
  • Εφημερίδα Ανεξάρτητος