Σεπ
02

Μεγάλη πτώση του τζίρου την περίοδο των εκπτώσεων
Εκτύπωση

Τη μεγαλύτερη πτώση των τελευταίων τριών ετών σημείωσε ο τζίρος των εμπορικών καταστημάτων κατά τη διάρκεια των θερινών εκπτώσεων, σύμφωνα με στοιχεία της Εθνικής Συνομοσπονδίας Ελληνικού Εμπορίου.
Οι θερινές εκπτώσεις τελείωσαν, αφήνοντας μια πικρή γεύση στον εμπορικό κόσμο. Σύμφωνα με τα στοιχεία που ανακοινώθηκαν, η πτώση του τζίρου άγγιξε πανελλαδικά το 25%, όταν πέρυσι έφτασε το 15% και το 2009 το 20%.
Οι κλάδοι του εμπορίου που επηρεάστηκαν περισσότερο ήταν τα έπιπλα, ο οικιακός εξοπλισμός και τα ηλεκτρικά είδη με πτώση κατά 14%, τα καλλυντικά, φαρμακευτικά κατά 13%, η ένδυση, η υπόδηση, τα βιβλία και τα χαρτικά είδη κατά 10%.
Από το 20 έως το 40% κυμαίνεται η πτώση του τζίρου στα εμπορικά καταστήματα των Ιωαννίνων, με τους εμπόρους να προβληματίζονται έντονα. Σύμφωνα με τον πρόεδρο του Εμπορικού Συλλόγου Ιωαννίνων Γιώργο Νταλαμάγκα, ορισμένα καταστήματα δεν έφτασαν τους στόχους τους, παρά το γεγονός πως τα ποσοστά εκπτώσεων κυμάνθηκαν σε πολύ καλό επίπεδο.
Οι εκπτώσεις αποτελούν μια ευκαιρία για πολλούς εμπόρους να ρευστοποιήσουν το εμπόρευμά τους και να καλύψουν τρέχοντα έξοδα. Όμως, η πτωτική πορεία των θερινών εκπτώσεων, σε συνέχεια της άσχημης πορείας του προηγούμενου διαστήματος, προβληματίζουν έντονα για το τι θα ακολουθήσει.
Η κακή πορεία των θερινών εκπτώσεων σε συνδυασμό με το κλείσιμο καταστημάτων, ακόμη και κατά τη διάρκεια του καλοκαιριού, επιτείνουν την ανησυχία.
Όπως σημείωσε ο κ. Νταλαμάγκας, από τη στιγμή που δεν υπάρχει ρευστότητα στην αγορά, η ίδια κατάσταση θα συνεχίζεται. Σε αυτό το πλαίσιο απαιτείται αλλαγή πολιτικής και αλλαγή ψυχολογίας, που θα επιτρέψει στους καταναλωτές να βγουν στην αγορά, υπογράμμισε.
Όπως κάθε χρόνο έτσι και φέτος, μετά τις εκπτώσεις ξεκινά η περίοδος των προσφορών σε μέρος των εμπορευμάτων των καταστημάτων. Όπως τόνισε ο κ. Νταλαμάγκας, οι προσφορές αφορούν προϊόντα της προηγούμενης σεζόν, ενώ οι καταναλωτές θα πρέπει να γνωρίζουν πως οι προσφορές θα διαρκέσουν μέχρι τις 30 Σεπτεμβρίου.
ΜΑΡΙΑΝΝΑ ΛΑΖΟΥ

Share on facebook
  • Εφημερίδα Ανεξάρτητος
  • Εφημερίδα Ανεξάρτητος
  • Εφημερίδα Ανεξάρτητος