Σεπ
02

Πεδίο αντιπαράθεσης η ανασυγκρότηση του ΕΣΥ
Εκτύπωση

Έντονες αντιδράσεις εντός και εκτός κυβέρνησης προκαλεί το νέο νομοσχέδιο του Υπουργείου Υγείας για την ανασυγκρότηση του Εθνικού Συστήματος Κοινωνικής Αλληλεγγύης.
Η παρουσίαση του νέου νομοσχεδίου πραγματοποιήθηκε στο υπουργικό συμβούλιο γεγονός που προκάλεσε τον προβληματισμό μελών της κυβέρνησης.
Οι αντιδράσεις εντείνονται στον χώρο της υγείας, καθώς θεωρείται πως οδηγεί με πιο γρήγορους ρυθμούς στην κατάργηση του κοινωνικού κράτους και την ιδιωτικοποίηση της υγείας.
Τα κυριότερα σημεία που προκαλούν ανησυχία είναι πως θα επιτρέπεται στους πανεπιστημιακούς γιατρούς να λειτουργούν ιδιωτικά ιατρεία, στους ιδιώτες γιατρούς να συνεργάζονται με τα δημόσια νοσοκομεία, να δίνονται τίτλοι ειδικότητας από τους ιατρικούς συλλόγους, καθώς και κύμα συγχωνεύσεων στις μονάδες πρόνοιας.
Ακόμη, επιτρέπεται η ίδρυση και λειτουργία Ιδιωτικών Μονάδων Ημερήσιας Νοσηλείας εκτός ιδιωτικών κλινικών, δίνεται η δυνατότητα σε γιατρό συμβεβλημένο με τον ΕΟΠYΥ να προσφέρει τις υπηρεσίες του στην ολοήμερη λειτουργία των νοσοκομείων του ΕΣΥ και καθιερώνεται η συμμετοχή των μονίμων πανεπιστημιακών γιατρών στην ολοήμερη λειτουργία των νοσοκομείων.
Σύμφωνα με τον πρόεδρο της Ένωσης Ιατρών Νοσοκομείων Ηπείρου Παναγιώτη Νικολόπουλο, οι προωθούμενες αλλαγές είναι ραγδαίες με μοναδική κατεύθυνση την ιδιωτικοποίηση. Μάλιστα, εξέφρασε την αντίθεση της ιατρικής κοινότητας στη λειτουργία ιδιωτικών ιατρείων από γιατρούς του ΕΣΥ και πανεπιστημιακούς γιατρούς, καθώς και τη λειτουργία απογευματινών ιατρείων.
Όπως τόνισε, ειδικά σε ορισμένους τομείς, όπως τα εργαστήρια, τα χειρουργεία και οι αξονικοί, υπάρχει η δυνατότητα παράτασης του ωραρίου, ώστε να λειτουργούν τις απογευματινές ώρες χωρίς την επιβάρυνση των πολιτών.
Μπροστά στις επιχειρούμενες αλλαγές στον χώρο της υγείας, ο κ. Νικολόπουλος τόνισε την ανάγκη αντίδρασης όχι μόνο της ιατρικής κοινότητας, αλλά συνολικά των πολιτών. Όπως τόνισε, οι αλλαγές στον χώρο της υγείας, και όχι μόνο, δεν αφορούν το εργασιακό περιβάλλον, αλλά κυρίως τους πολίτες, που θα επιβαρυνθούν για υπηρεσίες, που περιλαμβάνονται στη δημόσια υγεία και το κοινωνικό κράτος.
ΜΑΡΙΑΝΝΑ ΛΑΖΟΥ

Share on facebook
  • Εφημερίδα Ανεξάρτητος
  • Εφημερίδα Ανεξάρτητος
  • Εφημερίδα Ανεξάρτητος