Ιουν
17

ΕΓΝΑΤΙΑ ΟΔΟΣ - Στους δημάρχους η «σκυτάλη» των αντιδράσεων για τα διόδια
Εκτύπωση

 

Μετά τους Περιφερειάρχες και οι δήμαρχοι ζητούν αναλογικά διόδια, στον αυτοκινητόδρομο – Για δυναμικές αντιδράσεις προειδοποιούν οι αιρετοί της Ηπείρου, μετά και τη χθεσινή συνεδρίαση της ΠΕΔ

 

Πυκνώνουν οι αντιδράσεις σε ότι αφορά τις χρεώσεις διέλευσης της Εγνατίας και μετά τους Περιφερειάρχες το λόγο παίρνουν οι Δήμαρχοι των περιοχών από τις οποίες διέρχεται ο αυτοκινητόδρομος τασσόμενοι και αυτοί υπέρ της εφαρμογής συστήματος αναλογικής χρέωσης.

Συγκεκριμένα, υπέρ των αναλογικών διοδίων στην Εγνατία Οδό και αντίθετοι στην τοποθέτηση μετωπικών και πλευρικών σταθμών διοδίων τοποθετήθηκαν και οι πρόεδροι των Περιφερειακών Ενώσεων Δήμων Μακεδονίας, Θράκης και Ηπείρου, σε συνάντησή τους. 

Οι εκπρόσωποι των δημοτικών αρχών της ευρείας αυτής ζώνης τόνισαν πως είναι σημαντικό να πληρώνει ο πολίτης ανάλογα με τη χρήση του δρόμου που κάνει. Παράλληλα, ζήτησαν να μην εφαρμοστεί η σχετική κοινή υπουργική απόφαση και να μη λειτουργήσουν νέα διόδια (μετωπικά ή πλευρικά) μέχρι την εφαρμογή του αναλογικού συστήματος χρέωσης.

Όπως τονίστηκε, οι δήμαρχοι θα απευθύνουν τα παραπάνω αιτήματα στην κυβέρνηση και σε περίπτωση που δεν εισακουστούν θα προχωρήσουν σε κινητοποιήσεις.

Ο πρόεδρος της ΠΕΔ Ηπείρου Γιάννης Λώλος αναφερόμενος χθες, κατά τη διάρκεια της συνεδρίασης της ΠΕΔ Ηπείρου, στα Γιάννενα, στις συσκέψεις αλλά και στις αποφάσεις που έχουν λάβει οι αυτοδιοικητικοί, επανέλαβε την πρόταση που έχει υποβληθεί αναφορικά με την αναλογική χρέωση των διοδίων.

Με τη σειρά του ο Δήμαρχος Ζαγορίου, Βασίλης Σπύρου, υποστήριξε ότι οι αντιδράσεις θα είναι έντονες σε περίπτωση που δεν εισακουστούν οι προτάσεις του Δήμου που ζητά να εκδοθεί απαλλακτική κάρτα διέλευσης μέχρι να εφαρμοστεί η αναλογική χρέωση.

«Είναι άδικο και αδιανόητο και μάλιστα σε τόσο δύσκολους καιρούς με μείωση εισοδημάτων και, να ζητείται η καταβολή αντιτίμου διοδίων πιθανόν 2,40 ευρώ όπως συμβαίνει στα διόδια Τύριας και Μαλακασίου, για λίγα χιλιόμετρα αυτοκινητόδρομου που διανύεται όποιος έρχεται στο Ανατολικό Ζαγόρι ή φεύγει από αυτό με προορισμό τα Γιάννενα. Το ίδιο ισχύει και για το Μέτσοβο. Πρέπει να ζητήσουμε άμεση εφαρμογή αναλογικού συστήματος και μέχρι να γίνει αυτό ή να μην πληρώνουμε ή να πληρώνουμε πολύ μικρό αντίτιμο» είπε, για να συνεχίσει λέγοντας ότι «σε διαφορετική περίπτωση οι αντιδράσεις θα είναι δυναμικές και συνεχόμενες».

Ο δήμαρχος Μετσόβου Κώστας Τζαφέας ξεκαθάρισε ότι το πρόβλημα είναι μεγάλο για όλους τους κατοίκους του Δήμου του και των γύρω χωριών. Όπως είπε, τα τελευταία χρόνια έκλεισαν πολλές από τις υπηρεσίες που έδρευαν στο Μέτσοβο με αποτέλεσμα πολλοί κάτοικοι να αναγκάζονται να πηγαινοέρχονται στα Γιάννενα για διάφορες δουλειές καθημερινά ενώ πρόβλημα υπάρχει και για τους δύο δήμους για όσους εργάζονται και διέρχονται καθημερινά την Εγνατία Οδό.

Ο κ. Τζαφέας μάλιστα ήταν πιο καυστικός λέγοντας ότι πολλοί από αυτούς που είναι σήμερα βουλευτές μέχρι πριν λίγο καιρό ήταν στην κίνηση «Δεν πληρώνω».

Ζήτησε και αυτός αναλογική χρέωση ώστε να είναι δίκαιη η πληρωμή της μετακίνησης.

Ο Βασίλης Βλέτσας υποστήριξε ότι για το θέμα των διοδίων πρέπει να ληφθούν υπόψην τρεις κεντρικοί άξονες: Αυτοί που είναι μόνιμοι κάτοικοι και άρα καθημερινά χρησιμοποιούν το δρόμο, αυτοί που εργάζονται και επίσης κάνουν συνεχή χρήση και τέλος αυτοί που χρησιμοποιούν μέσα μεταφοράς όπως για παράδειγμα οι μαθητές.

Ο Γιώργος Παπαδιώτης ξεκαθάρισε ότι αυτό είναι ένα συνολικό πρόβλημα και αναφέρθηκε στα όσα αποφασίστηκαν στη σύσκεψη της Καβάλας στην οποία μετείχε σαν εκπρόσωπος του Δήμου και της ΠΕΔ. Όπως είπε αποφάσισαν να υπάρξει άμεσα συνάντηση με τον αρμόδιο υπουργό κ. Σπίρτζη αναφορικά με τα διόδια και το τι μέλει γενέσθαι.

Ακόμη, ο Γρηγόρης Γκίκας που εκτός από μέλος της ΠΕΔ είναι και Πρόεδρος του Υπεραστικού ΚΤΕΛ νομού Ιωαννίνων, υποστήριξε ότι θα πρέπει να γίνει εξέταση όλων των κριτηρίων ενώ ξεκαθάρισε πως η χρέωση για την συντήρηση των δρόμων είναι απαραίτητη αλλά πρέπει αν είναι και δίκαιη.

Αξίζει τέλος να αναφέρουμε ότι πολλοί δήμαρχοι είναι έτοιμοι να ακολουθήσουν την νομική οδό σε περίπτωση που δεν τελεσφορήσει θετικά η συνάντηση την οποία προγραμματίζουν με τον αρμόδιο υπουργό Υποδομών και Μεταφορών.

Οι περικοπές κονδυλίων

Από την άλλη, έκδηλη είναι η ανησυχία των Δημάρχων της Ηπείρου, μετά και τις νέες περικοπές σε ΚΑΠ και ΣΑΤΑ, καθώς πολλοί Δήμοι δεν μπορούν να πληρώσουν ακόμη και τους υπαλλήλους τους.

Το θέμα των περικοπών τέθηκε στα εκτός ημερήσιας διάταξης θέματα στη χθεσινή συνεδρίαση της ΠΕΔ Ηπείρου με τον κ. Λώλο να ενημερώνει τα μέλη και όλοι μαζί να αποφασίζουν να ενδυναμώσουν την αντίδραση και την αντίσταση τους απέναντι σε μια τέτοια προοπτική.

Οι δήμαρχοι που τοποθετήθηκαν αλλά και τα μέλη του Δ.Σ. ξεκαθάρισαν ότι θα πρέπει σε εθνικό επίπεδο αλλά και συντονισμένα σαν ΠΕΔ Ηπείρου να μην εκδώσουν μόνο μια ανακοίνωση αλλά να αναδείξουν το θέμα των περικοπών των χρημάτων που οδηγεί σε ….απόγνωση τους Δήμους που έχουν να χειριστούν πολλά θέματα καθημερινά.

Ένα άλλο σημαντικό θέμα είναι αυτό που έχει να κάνει με την επιβολή του περιβαλλοντικού τέλους το οποίο αναμένεται να κάνει την εμφάνισή του στους λογαριασμούς νερού που θα φτάνουν στα νοικοκυριά και όχι μόνο!

Πρόκειται επίσης για ένα σοβαρό θέμα που θα γίνει απόλυτα κατανοητό όταν η επιβολή του φανεί…. στους λογαριασμούς… Το τέλος, δεν θα επιβληθεί μόνο στο νερό οικιακής χρήσης αλλά συνολικά (σ.σ. πλην πηγαδιών) και αυτό αναμένεται να «φουσκώσει» τους λογαριασμούς.

Για το θέμα είχε ρωτηθεί και ο κ. Φάμελλος όταν είχε βρεθεί στην Ήπειρο, σημειώνοντας ότι είναι μια απόφαση που έπρεπε να εφαρμοστεί σύμφωνα με τις υποχρεώσεις της χώρας μας χωρίς να θελήσει να πει περισσότερα.

Και αυτό το θέμα αναμένεται να συζητηθεί σε επόμενη συνεδρίαση της ΠΕΔ.

p.p1 {margin: 0.0px 0.0px 0.0px 0.0px; font: 12.0px Helvetica; min-height: 14.0px} p.p2 {margin: 0.0px 0.0px 0.0px 0.0px; font: 12.0px Helvetica}

Τέλος, ο κ. Βλέτσας έθεσε το θέμα των αδέσποτων χωρίς όμως διαφαίνεται λύση μιας και εάν δεν αλλάξει το νομοθετικό πλαίσιο δεν θα μπορεί να γίνει μια ουσιαστική διαχείριση του μεγάλου ζητήματος.

Share on facebook
  • Εφημερίδα Ανεξάρτητος
  • Εφημερίδα Ανεξάρτητος
  • Εφημερίδα Ανεξάρτητος