Σεπ
12

ΝΟΜΟΣ ΙΩΑΝΝΙΝΩΝ - Αγιασμοί χωρίς προβλήματα στους περιφερειακούς δήμους
Εκτύπωση

 

- Πως κύλησε η πρώτη ημέρα στα σχολεία των Δήμων Ζίτσας, Δωδώνης, Ζαγορίου και Πωγωνίου

- Μείζον ζήτημα η συρρίκνωση του μαθητικού δυναμικού

 

Με δύο νέα δεδομένα, τη λειτουργία του ΕΠΑΛ Βροσίνας στο πλήρως ανακαινισμένο κτίριο του παλαιού Δημοτικού Σχολείου στην Τ.Κ. Άνω Λαψίστας, και την έναρξη λειτουργίας του βρεφονηπιακού σταθμού στην Δ.Κ. Ελεούσας ξεκίνησε η νέα σχολική χρονιά στο Δήμο Ζίτσας.

Το πρωί της Δευτέρας πραγματοποιήθηκαν οι καθιερωμένες τελετές αγιασμού στις σχολικές μονάδες του Δήμου στις οποίες παρέστησαν ο Δήμαρχος, οι Αντιδήμαρχοι και Δημοτικοί Σύμβουλοι, οι Πρόεδροι των Σχολικών Επιτροπών Εκπαίδευσης, Πρόεδροι Τοπικών Κοινοτήτων οι οποίοι ευχήθηκαν στους μαθητές και τους εκπαιδευτικούς καλή σχολική χρονιά.

«Ως Δημοτικό Συμβούλιο πήραμε μια απόφαση για τη μεταφορά του ΕΠΑΛ στην Τ.Κ. Άνω Λαψίστας η οποία σήμερα όπως όλα δείχνουν δικαιώνεται» ανέφερε μεταξύ άλλων στο χαιρετισμό του ο Δήμαρχος Μιχάλης Πλιάκος, κατά την τελετή του αγιασμού, καθώς όπως εξήγησε, αυξήθηκε ο αριθμός των μαθητών και ταυτόχρονα η τοπική κοινωνία της Άνω Λαψίστας αγκάλιασε από την πρώτη στιγμή το σχολείο.

«Οι δικές σας επιτυχίες θα αντανακλούν την εκπαιδευτική προσπάθεια, θα το αναδείξουν και θα το καθιερώσουν» επεσήμανε ο Δήμαρχος απευθυνόμενος στους μαθητές και τους εκπαιδευτικούς και ταυτόχρονα έστειλε μήνυμα προς τη Διεύθυνση Δευτεροβάθμιας Εκπαίδευσης να στηρίξει το ΕΠΑΛ με τους μαθητές που επιθυμούν να μετεγγραφούν στην Ειδικότητα του Τμήματος Πληροφορικής και διαμένουν στο δυτικό τμήμα του λεκανοπεδίου.

«Θα είμαστε όλοι μαζί στην προσπάθεια στήριξης και ενίσχυσης του ΕΠΑΛ. Μπορούμε πάνω του να επενδύσουμε πολλά», υπογράμμισε παίρνοντας το λόγο ο επικεφαλής της μείζονος αντιπολίτευσης Βασίλης Γαρδίκος και ευχήθηκε καλή σχολική χρονιά σε όλους.

Από την πλευρά του ο Δ/ντης του ΕΠΑΛ Νίκος Παπαγεωργίου ευχαρίστησε τη Δημοτική Αρχή και ολόκληρο το Δημοτικό Συμβούλιο που με την ομόφωνη απόφασή τους στήριξαν τη λειτουργία του σχολείου και εξακολουθούν να το ενισχύουν και δεσμεύτηκε « πως εκπαιδευτικοί και μαθητές θα εργαστούν με στόχο να αναδειχθεί σε μια από τις καλύτερες σχολικές μονάδες της περιοχής».

Ακολούθως ο Δήμαρχος μετέβη στο Γυμνάσιο και το Λύκειο Ελεούσας όπου ευχήθηκε στους μαθητές καλή πρόοδο, να είναι προσηλωμένοι στους στόχους τους, να αγαπάνε και να προσέχουν τους χώρους των σχολείων τους και ειδικά τη φετινή χρονιά μετά και την εγκατάσταση του εργολάβου για την κατασκευή του κλειστού Γυμναστηρίου.

Επίσης, πρεμιέρα είχε ο Δήμος Ζίτσας και για το βρεφικό σταθμό της Κοινωφελούς επιχείρησης που λειτουργεί για πρώτη χρονιά φέτος.

«Ήταν μια δομή που έλειπε από το δήμο και αυτό αποδεικνύεται από τις αιτήσεις που κατατέθηκαν για τη φιλοξενία βρεφών» ανέφερε ο Δήμαρχος στην τελετή του αγιασμού τονίζοντας ότι «η εν λόγω δομή δεν έχει να ζηλέψει τίποτε από αντίστοιχες δομές», προαναγγέλλοντας τις προσπάθειες που θα ξεκινήσει ο Δήμος για τη δημιουργία και νέου βρεφικού σταθμού παρά τα «σφιχτά» οικονομικά δεδομένα καθώς οι ενισχύσεις από το Υπουργείο είναι ανύπαρκτες.

Στο Δήμο Δωδώνης

Εξάλλου, χωρίς προβλήματα και με τις απαραίτητες παρεμβάσεις στις σχολικές μονάδες να έχουν ολοκληρωθεί, ξεκίνησε η χρονιά για μαθητές κι εκπαιδευτικούς στο Δήμο Δωδώνης.

Το πρωί της Δευτέρας έγινε ο καθιερωμένος αγιασμός με τις ευχές της Δημοτικής Αρχής για γόνιμο και δημιουργικό σχολικό έτος. Στο Δήμο Δωδώνης λειτουργεί ένα Γυμνάσιο, στην Τοπική Κοινότητα Μουσιωτίτσας, πέντε δημοτικά σχολεία και τέσσερα νηπιαγωγείο, εκ των οποίων το ένα (στο Κρυφοβό) φέτος θα είναι ολοήμερο.

Η συρρίκνωση του μαθητικού πληθυσμού είναι ένα από τα σοβαρότερα προβλήματα που αποδεικνύει ότι η ύπαιθρος γηράσκει. Αξιοσημείωτο είναι ότι σε δύο Δημοτικές Ενότητες, στη Δωδώνη και τους Σελλούς, δεν λειτουργεί καμία σχολική μονάδα.

«Καλή και δημιουργική χρονιά» ευχήθηκε ο Δήμαρχος Δωδώνης Χρήστος Ντακαλέτσης, στους μαθητές και τους εκπαιδευτικούς τονίζοντας ότι η άρτια λειτουργία των σχολείων αποτελεί προτεραιότητα για τον Δήμο. Στις σχολικές μονάδες ολοκληρώθηκαν όλες οι απαραίτητες παρεμβάσεις ενώ με μέριμνα των σχολικών επιτροπών όλα τα σχολεία έχουν εξοπλιστεί με διαδραστικούς πίνακες.

Στον αγιασμό που έγινε στο Δημοτικό Σχολείο Επισκοπικού παραβρέθηκε ο Αντιδήμαρχος Θωμάς Καραπάνος, ενώ στον αγιασμό του Δημοτικού Σχολείου και του Νηπιαγωγείου Κρυφοβού παρέστη ο Αντιδήμαρχος και Πρόεδρος της Σχολικής Επιτροπής Πρωτοβάθμιας Εκπαίδευσης Γιώργος Θεοχάρης.

Ο κ. Θεοχάρης ευχήθηκε σε εκπαιδευτικούς και μαθητές "καλή και γόνιμη χρονιά" και τόνισε ότι ο Δήμος θα είναι δίπλα στην εκπαιδευτική κοινότητα, καθόλη τη διάρκεια του έτους, ώστε να διασφαλίζει την ομαλή λειτουργία των σχολείων.

Με μέριμνα του Δήμου διαμορφώθηκαν φέτος κατάλληλα όλοι οι χώροι στο κτίριο του Νηπιαγωγείο Κρυφοβού ώστε να λειτουργήσει το ολοήμερο. Συνάμα εξοπλίστηκαν κατάλληλα προκειμένου να εξασφαλίζουν την άνετη παραμονή των νηπίων μέχρι τις τέσσερις μετά το μεσημέρι.

Στο Δήμο Ζαγορίου

Με τον καθιερωμένο αγιασμό και ευχές για «καλή σχολική χρονιά» άνοιξαν τα σχολεία στο Δήμο Ζαγορίου και συγκεκριμένα στο Πάπιγκο, στο Τσεπέλοβο και στους Μηλιωτάδες.

Ο Δήμος προχώρησε το καλοκαίρι σε όλες τις απαραίτητες εργασίες για να είναι όλα έτοιμα τα σχολικά κτίρια για την έναρξη των μαθημάτων.

Στον αγιασμό στο Πάπιγκο παραβρέθηκε ο πρόεδρος της Σχολικής Επιτροπής Α/θμιας Εκπαίδευσης και δημοτικός σύμβουλος Ελευθέριος Γιώτης, μαζί με τον δημοτικό σύμβουλο Δημήτρη Εξάρχου, τον εκπρόσωπο της Τοπικής Κοινότητας Αθανάσιο Μπίτο, εκπροσώπους φορέων και κατοίκους του χωριού.

Ωστόσο, μειώνονται χρόνο με το χρόνο, λόγω της μεγάλης έλλειψης μαθητικού δυναμικού, και οι σχολικές μονάδες της Πρωτοβάθμιας Εκπαίδευσης που είχαν απομείνει στο Δήμο Ζαγορίου, όπου δεν λειτουργεί κανένα γυμνάσιο ή Λύκειο και τα παιδιά μεταφέρονται σε σχολικές μονάδες όμορων Δήμων, στη Μεταμόρφωση για το κεντρικό και δυτικό Ζαγόρι και στη Χρυσοβίτσα για το ανατολικό.

Με την τελευταία απόφαση της Περιφερειακής Διεύθυνσης Α/θμιας και Β/θμιας Εκπαίδευσης Ηπείρου επήλθαν και νέες αλλαγές στα σχολεία του Ζαγορίου.

Ειδικότερα, αποφασίστηκε η προσωρινή αναστολή λειτουργίας, για τη σχολική χρονιά 2017-2018, του Δημοτικού σχολείου Βοβούσας και του Νηπιαγωγείου, καθώς και του Νηπιαγωγείου Τσεπελόβου. Με την ίδια απόφαση καταργείται το Δημοτικό σχολείο Μονοδενδρίου το οποίο βρίσκονταν σε αναστολή λειτουργίας τα προηγούμενα χρόνια.

Έτσι, για την σχολική χρονιά 2017-2018 το Δήμο Ζαγορίου θα λειτουργήσουν σχολικές μονάδες στους Μηλιωτάδες, Δημοτικό και Νηπιαγωγείο (ξανανοίγει μετά από αναστολή), στο Τσεπέλοβο Δημοτικό και στο Πάπιγκο Δημοτικό και Νηπιαγωγείο, όλα με ελάχιστους μαθητές.

Στο Δήμο Πωγωνίου

Τέλος, την τιμητική τους είχαν χθες οι μαθητές που επέστρεψαν στις σχολικές αίθουσες για μία ακόμη χρονιά γνώσης και εκπαίδευσης.

Το σχολικό κουδούνι ήχησε στα σχολεία του Δήμου Πωγωνίου που υποδέχτηκαν παιδιά και εκπαιδευτικούς χωρίς κανένα πρόβλημα, καθώς καθ’ όλη τη διάρκεια του καλοκαιριού συνεργεία του Δήμου προετοίμαζαν τα κτίρια που θα φιλοξενήσουν τους μαθητές.

Ο αγιασμός στο Γυμνάσιο και Λύκειο Δολιανών, τη μεγαλύτερη σχολική μονάδα του Δήμου, πραγματοποιήθηκε παρουσία του Αντιδημάρχου Μιχάλη Σιούτη που ευχήθηκε σε μαθητές και καθηγητές καλή σχολική χρονιά και δήλωσε ότι ο Δήμος Πωγωνίου θα συνεχίσει να είναι αρωγός στον αγώνα τους.

«Σας εύχομαι καλή πρόοδο και μία χρονιά γεμάτη γνώση και όμορφες εμπειρίες. Ιδιαίτερα στους μαθητές της Γ’ Λυκείου εύχομαι καλό κουράγιο και υπομονή αφού αυτή η χρονιά είναι καταλυτική για την μετέπειτα πορεία τους. Η πόρτα του Δήμου θα είναι πάντα ανοιχτό για το σχολείο σας όπως και για όλα τα σχολεία της περιοχής. Θα είμαστε δίπλα σας σε ό,τι χρειαστείτε γιατί σε αυτόν τον αγώνα Δήμος και εκπαιδευτική κοινότητα πρέπει να είναι συνοδοιπόροι» τόνισε μεταξύ άλλων στον χαιρετισμό του.

p.p1 {margin: 0.0px 0.0px 0.0px 0.0px; font: 12.0px Helvetica; min-height: 14.0px} p.p2 {margin: 0.0px 0.0px 0.0px 0.0px; font: 12.0px Helvetica}

Τόσο ο Διευθυντής του Λυκείου Ντάγκας Παντελής όσο και η Διευθύντρια του Γυμνασίου Γιαννώρου Φεβρωνία ευχήθηκαν στα παιδιά καλή σχολική χρονιά κι ευχαρίστησαν το Δήμο Πωγωνίου για την άψογη συνεργασία.

Share on facebook
  • Εφημερίδα Ανεξάρτητος
  • Εφημερίδα Ανεξάρτητος
  • Εφημερίδα Ανεξάρτητος