Σεπ
12

ΗΠΕΙΡΟΣ - Επενδύει στην Παιδεία και τις σχολικές υποδομές
Εκτύπωση

Ολοκληρώθηκε η προετοιμασία σε όλη την Περιφέρεια, ώστε να ελαχιστοποιηθούν τα προβλήματα ασφαλούς μεταφοράς των μαθητών προς και από τις σχολικές μονάδες – Πρώτο κουδούνι με ευχές και περιβαλλοντικά μηνύματα στο Δήμο Ιωαννιτών

 

Τις ευχές του προς όλη την εκπαιδευτική κοινότητα της Ηπείρου, για καλή σχολική χρονιά έδωσε χθες ο Περιφερειάρχης Αλέξανδρος Καχριμάνης, προσθέτοντας παράλληλα ότι στη νέα γενιά προσβλέπει η πατρίδα μας, ώστε να διορθωθούν τα λάθη που έγιναν στο παρελθόν και να αποκτήσει το ρόλο που της αξίζει στο σύγχρονο κόσμο.

Ο κ. Καχριμάνης, υπογράμμισε επίσης ότι και στις τέσσερις περιφερειακές ενότητες έχει γίνει η απαραίτητη προετοιμασία ώστε να ελαχιστοποιηθούν τα προβλήματα ασφαλούς μεταφοράς των μαθητών προς και από τις σχολικές μονάδες, ενώ στην πορεία θα αντιμετωπιστούν και μεμονωμένα θέματα που τυχόν έχουν προκύψει.

Ο Περιφερειάρχης, ανταποκρινόμενος σε προσκλήσεις Διευθυντών, παρέστη σήμερα στους Αγιασμούς που έγιναν στο συγκρότημα σχολείων πρωτοβάθμιας και δευτεροβάθμιας εκπαίδευσης της πρώην Ζωσιμαίας Παιδαγωγικής Ακαδημίας, στο συγκρότημα του 3ου, 10ου Γυμνασίου, 3ου Λυκείου Ιωαννίνων και στο Μουσικό Γυμνάσιο - Λύκειο Ιωαννίνων.

Στο Μουσικό Σχολείο και απαντώντας στην προσφώνηση του Διευθυντή του, ο Περιφερειάρχης εξήρε το ρόλο που έχουν τα μουσικά σχολεία στον πολιτισμό της Ηπείρου και ειδικά για τη διατήρηση και ανάδειξη της μουσικής παράδοσης.

Ο κ. Καχριμάνης, πρόσθεσε επίσης, ότι η Περιφέρεια είναι πρόθυμη να συνδράμει το Δήμο Ιωαννιτών για την εξεύρεση λύσεων για τη βελτίωση των κτιριακών εγκαταστάσεων του σχολείου.

Οι αγιασμοί

Παράλληλα χθες το πρωί, στους μαθητές κυρίως της Α’ τάξης, απευθύνθηκαν στους σύντομους χαιρετισμούς τους, στον αγιασμό που έγινε στο σχολικό συγκρότημα της Ζωσιμαίας Ακαδημίας, ο Μητροπολίτης Ιωαννίνων κ.κ Μάξιμος, ο βουλευτής Γ. Στέφος, ο Περιφερειάρχης Αλ. Καχριμάνης, ο Δήμαρχος Θ. Μπέγκας, ο πρόεδρος της Σχολικής Επιτροπής Πρωτοβάθμιας Εκπαίδευσης Β. Τσαμπαλάς και ο διευθυντής της Πρωτοβάθμιας Εκπαίδευσης Γρηγ. Τζίμας.

Από την άλλη, στο σχολικό συγκρότημα του 3ου γυμνασίου – λυκείου και του 10ου γυμνασίου όπου πραγματοποιήθηκε κοινός αγιασμός, προεξάρχοντος του μητροπολίτη Ιωαννίνων κ.κ Μάξιμου, έδωσαν το παρών οι εκπρόσωποι των τοπικών φορέων της αυτοδιοίκησης αλλά και της εκπαίδευσης, ενώ παρούσα ήταν και η βουλευτής Ιωαννίνων Μερ. Τζούφη.

Στον καθιερωμένο χαιρετισμό του ο μητροπολίτης Ιωαννίνων έκανε ιδιαίτερη αναφορά στη σημασία της συνέργειας καλώντας τους μαθητές να συνεργαστούν με τους εκπαιδευτικούς, τους γονείς τους και τους εκπροσώπους των φορέων, γιατί μόνο έτσι θα ανακαλύψουν και τις δυνατότητες, αλλά και την αξία του άλλου.

Χαιρετισμό ακόμη απηύθηναν η βουλευτής Μερ. Τζούφη, ο περιφερειάρχης Αλ. Καχριμάνης, ο δήμαρχος Θ. Μπέγκας και η περιφερειακή διευθύντρια εκπαίδευσης Ηπείρου Αγγ. Φωτεινού.

Με το πέρας του αγιασμού οι μαθητές παρέλαβαν και ένα δώρο από τον μητροπολίτη, που δεν ήταν κάτι άλλο παρά η καινή Διαθήκη στην καθομιλουμένη.

Και περιβαλλοντικά μηνύματα

Εξάλλου, ευχές για μια καλή, αποδοτική και χαρούμενη σχολική χρονιά, απηύθυνε ο Δήμαρχος Ιωαννίνων, Θωμάς Μπέγκας, στους μαθητές, τους γονείς και τους εκπαιδευτικούς κατά τη σημερινή τελετή του αγιασμού.

O Δήμαρχος επέλεξε στην τελετή αγιασμού να παραστεί σήμερα σε τρεις αγιασμούς, στο συγκρότημα της Ακαδημίας, στο χώρο που στεγάζονται το 3ο Λυκείου και τα 3ο και 10ο Γυμνάσιο καθώς και στο 9ο Λύκειο στην περιοχή των Καρδαμιτσίων.

«Η παιδεία πρέπει να είναι η μεγαλύτερη «επένδυση» για μια χώρα, γιατί τα παιδιά είναι το μέλλον μας. Οι νέες γενιές είναι η ελπίδα για να υπάρξει η ανάταση από όσα ζούμε σήμερα. Η δική μας η γενιά έκανε πολλά λάθη κι ελπίζω να παραδειγματιστούνε από αυτά τα παιδιά μας για να έχουμε ένα καλύτερο μέλλον», είπε ο κ. Μπέγκας ο οποίος στους χαιρετισμούς που απηύθυνε σε όλα τα σχολεία όπου έδωσε το παρών στάθηκε στην πρωτοβουλία που έχει αναλάβει από κοινού με την Μητρόπολη και την Ελληνική Εταιρία Ανακύκλωσης προκειμένου να προωθήσουν την περιβαλλοντική ευαισθητοποίηση σε όλους τους μαθητές.

Όπως έκανε γνωστό ο κ. Μπέγκας, Δήμος Μητρόπολη και Ελληνική Εταιρία Ανακύκλωσης αποφάσισαν να διοργανώσουν φέτος, εκτός από τον πανελλήνιο διαγωνισμό ανακύκλωσης, και τοπικούς διαγωνισμούς με συμμετοχές από όλα τα σχολεία.

«Γινόμαστε μάρτυρες πολλών έντονων φυσικών φαινομένων και καταστροφών. Αυτές τις μέρες όλες είμαστε συγκλονισμένοι από τις συνέπειες ενός φονικού σεισμού και ενός επίσης φονικού τυφώνα. Οι επιστήμονες τονίζουν ότι η φύση μας εκδικείται για όσα της κάνουμε. Γι’ αυτό πρέπει ο καθένας μας να ευαισθητοποιηθεί πιο πολύ αρχίζοντας από τα πιο μικρά. Από τα απορρίμματα κοντά στο σπίτι του, την ανακύκλωση, τη ρύπανση δημόσιων χώρων κι άλλα. Στόχος μας η αναβάθμιση της ποιότητας ζωής. Εμείς ενώνουμε τις δυνάμεις με την Μητρόπολη και την Ελληνική Εταιρία Ανακύκλωσης προσπαθώντας να συμβάλουμε στην ευαισθητοποίηση αυτή και ελπίζουμε ότι μαζί με τους εκπαιδευτικούς σας θα αγκαλιάσετε αυτή την πρωτοβουλία και θα συμμετέχετε μαζικά. Στόχος μας η δημιουργία περιβαλλοντικής συνείδησης», τόνισε ο κ. Μπέγκας.

Ο Δήμαρχος αναφέρθηκε επίσης στην μεγάλη προσπάθεια της Δημοτικής Αρχής -και μάλιστα υπό αντίξοες συνθήκες- για να διατηρούνται τα σχολικά κτίρια του Δήμου μας σε ένα καλό επίπεδο, αλλά, όπως είπε, δεν φτάνει μόνο αυτό. «Όλοι μαζί πρέπει να δώσουμε τη μάχη για να συντηρήσουμε μία ποιότητα στα σχολικά κτίρια, την ποιότητα του δημόσιου χώρου που εν τέλει είναι η ποιότητα της ζωής μας», σημείωσε ο κ. Μπέγκας.

Ο Πρόεδρος της Ενιαίας Σχολικής Επιτροπής Α/βαθμιας Εκπαίδευσης Δήμου Ιωαννιτών, Βασίλης Τσαμπαλάς που παρέστη στον αγιασμό στο συγκρότημα της Ακαδημίας μίλησε κι αυτός για την ανάγκη συνεργασίας μεταξύ μαθητών, εκπαιδευτικών και γονέων , ενώ καλή σχολική χρονιά ευχήθηκε στους μαθητές η Πρόεδρος της Ενιαίας Σχολικής Επιτροπής Β/βαθμιας Εκπαίδευσης Δήμου Ιωαννιτών, Παρασκευή Τσίλη, προσθέτοντας ότι από την πλευρά της Δημοτικής Αρχής δεν σταματάει η προσπάθεια για καλύτερα σχολικά κτίρια.

«Να αγωνίζονται αλλά και να ονειρεύονται, να θέτουν στόχους και να τολμούν», προέτρεψε τους μαθητές ο Αντιδήμαρχος Παιδείας, Παντελής Κολόκας που παρέστη στην τελετή του αγιασμού στο Λύκειο της Ζωσιμαίας, ενώ ευχές για καλή σχολική χρονιά απηύθυνε σε εκπαιδευτικούς και μαθητές η αντιδήμαρχος Βάσω Μέγα από τον αγιασμό που έγινε στο Νηπιαγωγείο, Δημοτικό και Γυμνάσιο της Τ.Κ. Λογγάδων.

Στα Καρδαμίτσια

Η επιλογή του Δημάρχου να δώσει το παρών στο αγιασμό του 9ου Λυκείου στην περιοχή των Καρδαμιτσίων ήταν συμβολική.

Ο κ. Μπέγκας αφού ευχήθηκε στους μαθητές καλή σχολική χρόνια αναφέρθηκε στις δράσεις και τα έργα που κάνει η Δημοτική Αρχή σε γειτονιές και περιοχές του Δήμου που για πολλά χρόνια ήταν υποβαθμισμένες.

p.p1 {margin: 0.0px 0.0px 0.0px 0.0px; font: 12.0px Helvetica} p.p2 {margin: 0.0px 0.0px 0.0px 0.0px; font: 12.0px Helvetica; min-height: 14.0px}

«Προσπαθούμε με ένα οργανωμένο πλέγμα δράσεων και έργων να αναβαθμίσουμε περιοχές του Δήμου μας που για χρόνια, κυρίως εξαιτίας λάθος σχεδιασμών υπολείπονται σε βασικές υποδομές όπως είναι οι δρόμοι, τα πεζοδρόμια, η αποχέτευση. Έχω πει πολλές φορές ότι δεν έχουμε το μαγικό ραβδί για να τα αλλάξουμε όλα σε μια θητεία. Έχουμε όμως μεράκι και σχέδιο για να μπορέσουμε να κάνουμε όσο το δυνατόν περισσότερα και πάνα απ’ όλα ποιοτικά έργα που θα αναβαθμίσουν την καθημερινότητα όλων σας», υπογράμμισε.

Share on facebook
  • Εφημερίδα Ανεξάρτητος
  • Εφημερίδα Ανεξάρτητος
  • Εφημερίδα Ανεξάρτητος