Σεπ
13

ΗΠΕΙΡΟΣ - Εντατικοί έλεγχοι της Τροχαίας σε σχολικά λεωφορεία
Εκτύπωση

Κατά την πρώτη ημέρα της νέας σχολικής περιόδου, με στόχο τις ασφαλείς μετακινήσεις των μαθητών – Θα συνεχιστούν οι ενέργειες για την πρόληψη των τροχαίων ατυχημάτων και την εμπέδωση κυκλοφοριακής αγωγής

 

Καθ’ όλη τη διάρκεια της σχολικής περιόδου, η προστασία των μαθητών, η ασφαλής πρόσβαση και οδική μεταφορά τους από και προς τις σχολικές εγκαταστάσεις αποτελεί σημαντική προτεραιότητα για τη Γενική Περιφερειακή Αστυνομική Διεύθυνση Ηπείρου.

Με την έναρξη της νέας σχολικής χρονιάς, αστυνομικοί των υπηρεσιών Τροχαίας διένειμαν σε μαθητές των Δημοτικών Σχολείων, έντυπα κυκλοφοριακού ενδιαφέροντος, ενώ με στόχο τη διαμόρφωση των απαραίτητων συνθηκών οδικής ασφάλειας για τους μαθητές έχουν ήδη διαβιβαστεί οδηγίες προς τις υφιστάμενες Αστυνομικές Υπηρεσίες, μεταξύ των οποίων περιλαμβάνεται και η πραγματοποίηση τακτικών ελέγχων στα σχολικά λεωφορεία.

Ήδη, κατά την πρώτη ημέρα της νέας σχολικής περιόδου από τις Υπηρεσίες Τροχαίας πραγματοποιήθηκαν 70 έλεγχοι σε σχολικά λεωφορεία και βεβαιώθηκαν 13 παραβάσεις, από τις οποίες 4 αφορούν στην έλλειψη και μη χρήση ζωνών ασφαλείας, 3 αφορούν σε έλλειψη πυροσβεστήρα, 2 αφορούν σε παραβάσεις ταχογράφου και 4 διάφορες άλλες τροχονομικές παραβάσεις.

Οι ενέργειες για την πρόληψη των τροχαίων ατυχημάτων και την εμπέδωση κυκλοφοριακής αγωγής, θα συνεχιστούν καθ’ όλη τη διάρκεια της σχολικής περιόδου με διαλέξεις κυκλοφοριακής αγωγής από αξιωματικούς της Τροχαίας, διευκόλυνση της κυκλοφορίας από ρυθμιστές τροχονόμους στις οδικές αρτηρίες που οδηγούν σε σχολικά συγκροτήματα και προληπτικούς τροχονομικούς ελέγχους στα σχολικά λεωφορεία.

Ο Διοικητής Ιωαννίνων

Όπως ανέφερε ο διοικητής του Τμήματος Τροχαίας Ιωαννίνων Γιώργος Αζέλης κάθε παράβαση θεωρείται σοβαρή για την υπηρεσία και ως τέτοια αντιμετωπίζεται.

Ειδικά όμως η μη χρήση ζώνης ασφαλείας θεωρείται και είναι από τις σοβαρότερες παραβάσεις, με τον ίδιο να υπενθυμίζει την υποχρέωση που έχουν οι οδηγοί και οι συνοδοί των σχολικών λεωφορείων, να υποχρεώνουν με τη σειρά τους, τους μαθητές να φορούν τη ζώνη ασφαλείας.

Στα αξιοσημείωτα ωστόσο το γεγονός πως όπως ανέφερε στην πλειονότητα των περιπτώσεων διαπιστώνεται μη χρήση των ζωνών, με οδηγούς και συνοδούς εφήβων μαθητών να υποστηρίζουν με τη σειρά τους, πως οι ίδιοι οι μαθητές αρνούνται να συμμορφωθούν με τις υποδείξεις.

Έτσι, η Τροχαία εξετάζει πλέον σοβαρά την περίπτωση να αλλάξει τακτική και σε περιπτώσεις όπου διαπιστωμένα οι μαθητές αρνούνται να φορέσουν τη ζώνη ασφαλείας παρά τις υποδείξεις οι παραβάσεις θα βεβαιώνονται σε αυτούς.

Αυτό άλλωστε προβλέπεται από τον ΚΟΚ με τον κ. Αζέλη να τονίζει ωστόσο πως κάθε οδηγός έχει την υποχρέωση να μην ξεκινήσει το όχημά του, αν διαπιστώσει ότι έστω και ένας μαθητής δε φορά τη ζώνη ασφαλείας.

«Οι ενέργειες για την πρόληψη των τροχαίων ατυχημάτων και την εμπέδωση κυκλοφοριακής αγωγής, θα συνεχιστούν καθόλη τη διάρκεια της σχολικής περιόδου με διαλέξεις κυκλοφοριακής αγωγής από Αξιωματικούς της Τροχαίας, διευκόλυνση της κυκλοφορίας από ρυθμιστές τροχονόμους στις οδικές αρτηρίες που οδηγούν σε σχολικά συγκροτήματα και προληπτικούς τροχονομικούς ελέγχους στα σχολικά λεωφορεία».

p.p1 {margin: 0.0px 0.0px 0.0px 0.0px; font: 12.0px Helvetica} p.p2 {margin: 0.0px 0.0px 0.0px 0.0px; font: 12.0px Helvetica; min-height: 14.0px}

Τέλος, ο κ. Αζέλης επανέλαβε και τη σημασία που έχει η επιλογή του ασφαλέστερου και όχι του συντομότερου δρόμου πρόσβασης στα σχολεία από τους μαθητές και τους γονείς. «Ο πιο σύντομος δρόμος δεν είναι και ο πιο ασφαλής. Θα πρέπει να επιλέξουν τον δρόμο που θα έχει διαβάσεις και σήμανση», σημείωσε χαρακτηριστικά.

Share on facebook
  • Εφημερίδα Ανεξάρτητος
  • Εφημερίδα Ανεξάρτητος
  • Εφημερίδα Ανεξάρτητος