Σεπ
13

ΔΗΜΟΣ ΙΩΑΝΝΙΤΩΝ - Συμμετέχει δυναμικά στην Ευρωπαϊκή Εβδομάδα Κινητικότητας
Εκτύπωση

Ποιες οι προγραμματισμένες δράσεις με στόχο την ευαισθητοποίηση των πολιτών και την προαγωγή βιώσιμων προτύπων κινητικότητας

 

Ο Δήμος Ιωαννιτών συμμετέχει δυναμικά φέτος στην Ευρωπαϊκή Εβδομάδα Κινητικότητας 2017 η οποία θα διαρκέσει από τις 16 μέχρι και τις 22 Σεπτεμβρίου, με μια σειρά δράσεων που σκοπό έχουν την ευαισθητοποίηση και την ενημέρωση των πολιτών την προαγωγή βιώσιμων προτύπων κινητικότητας και κατ’ επέκταση για την διαμόρφωση και ανάπτυξη περιβαλλοντικού ήθους.

Οι δράσεις αυτές εντάσσονται σε ένα συνολικότερο πλαίσιο που έχει αποτυπωθεί και στο Σχέδιο Βιώσιμης Αστικής Ανάπτυξης του Δήμου μέσω του οποίου σχεδιάστηκαν έργα που θα διαμορφώσουν τα Γιάννινα της επόμενης εικοσαετίας.

«Σημαντικό ρόλο στην επίτευξη του στόχου αυτού παίζουν οι πολίτες, οι ενεργοί πολίτες τους οποίους θέλουμε δίπλα μας για να κάνουμε πράξη στην καθημερινότητά μας καλές πρακτικές με απώτερο σκοπό τη βελτίωση της ποιότητας ζωής στον αστικό ιστό, μέσω της συνύπαρξης των Μέσων Μαζικής Μεταφοράς, των πεζών, των ποδηλάτων και των οχημάτων», τονίζει ο Δήμαρχος Θωμάς Μπέγκας.

«Έχουμε σχεδιάσει μια σειρά δράσεων για όλη την ερχόμενη εβδομάδα. Δράσεις που αφορούν παιδιά αλλά και μεγάλους. Πιστεύουμε η Ευρωπαϊκή Εβδομάδα Κινητικότητας είναι μια πολύ καλή αφορμή για να ενημερώσουμε και να ευαισθητοποιήσουμε ταυτόχρονα μικρούς και μεγάλους για κυκλοφοριακά θέματα και καλές πρακτικές που αν υιοθετηθούν απ’ όλους μας μπορούν να αναβαθμίσουν σημαντικά την καθημερινότητά μας και την ποιότητα ζωής μας. Για το λόγο αυτό καλούμε όλους τους Γιαννιώτες να συμμετάσχουν ενεργά στις δράσεις που έχουμε σχεδιάσει», σημείωσε από την πλευρά της η αντιδήμαρχος Ελένη Βασιλείου.

Το πρόγραμμα έχει ως εξής:

Σάββατο 16 Σεπτεμβρίου:

Πρωί: Κλείνουμε πέντε γειτονιές (Λούτσα, Ζευγάρια, Βοτανικός, Αμπελόκηποι, Πλάτανος), παίζουμε παραδοσιακά ή άλλα παιχνίδια και δημιουργούμε τα πανό μας για το ποια πόλη ονειρευόμαστε με την καθοδήγηση των ΚΔΑΠ. Τα πανό θα κυκλώσουν το Δημαρχείο κατά τη διάρκεια όλης της βδομάδας. Παράλληλα καλούμε τους Συλλόγους, αλλά και τους κατοίκους των γειτονιών να κατεβάσουν την αναπαυτική τους καρέκλα και να συζητήσουμε για τη γειτονιά που θέλουμε και ονειρευόμαστε να ζούμε στα επόμενα 10 χρόνια.

Απόγευμα: Ο πολιτιστικός πολυχώρος Δ. Χατζής μεταμορφώνεται σε διαδραστικό περιβάλλον μετακίνησης στην πόλη. Εκφράζουμε την άποψή μας για την πόλη που θέλουμε να ζούμε τα επόμενα 20 χρόνια. Ο χώρος θα είναι επισκέψιμος όλη την εβδομάδα.

Μαμά καρότσι και διαδρομή για τα άτομα με αναπηρία στα πλαίσια του 11ου Γύρου Λίμνης

Κυριακή 17 Σεπτεμβρίου:

Πρωί – Γύρος Λίμνης.

Δευτέρα 18 Σεπτεμβρίου:

Απόγευμα: Διαδρομή για τα άτομα με αναπηρία με αφετηρία την πλατεία Πάργης και τερματισμό το Αρχοντικό Πυρσινέλλα όπου θα πραγματοποιηθεί η «Πολυαισθητηριακή παρουσίαση προσβασιμότητας μέσα από τα μάτια των παιδιών ΑΜΕΑ»

Τετάρτη 19 Σεπτεμβρίου:

Πρωί: Έναρξη της λειτουργίας του πάρκου κυκλοφοριακής αγωγής καθ’ όλη τη διάρκεια του έτους με τη συμμετοχή σχολείων του Δήμου και τη συνεργασία του Τμήματος Τροχαίας Ιωαννίνων

Παρασκευή 21 Σεπτεμβρίου:

Απόγευμα: Στο πλαίσιο της ημέρα χωρίς αυτοκίνητο η οδός Χ. Τρικούπη παραχωρείται σε πεζούς όπως και ένα ρεύμα της 28ης Οκτωβρίου μέχρι τη συμβολή της με την οδό Αβέρωφ.

Για περισσότερες πληροφορίες σχετικά με την Ευρωπαϊκή Εβδομάδα Κινητικότητας μπορείτε να επισκεφτείτε την ιστοσελίδα http://www.mobilityweek.eu/

Δράσεις και

στο δήμο Ηγουμενίτσας

Εξάλλου και ο Δήμος Ηγουμενίτσας, μαζί με την Εφορία Αρχαιοτήτων Θεσπρωτίας και τον Ελληνικό Ορειβατικό Σύλλογο Ηγουμενίτσας στα πλαίσια της Ευρωπαϊκής Εβδομάδας Κινητικότητας διοργανώνουν την Κυριακή 17 Σεπτεμβρίου πολιτιστική πεζοπορική διαδρομή.

Με αφετηρία την Πλατεία Δημαρχείου στις 8:30 π.μ., η πεζοπορία θα διασχίσει τμήμα της πόλης, θα ανέβει στο περιαστικό δάσος, όπου διαμέσου του δασικού δρόμου θα καταλήξει στο δασύλλιο. Εκεί Αρχαιολόγος της Εφορίας Αρχαιοτήτων Θεσπρωτίας θα κάνει ξενάγηση – ενημέρωση για το μεταβυζαντινό κάστρο Ηγουμενίτσας.

Η πορεία είναι κυκλική, περίπου 6 χιλιόμετρα και ο εκτιμώμενος χρόνος είναι δύο ώρες με χαλαρό βηματισμό. Συνιστάται οι συμμετέχοντες να έχουν μαζί τους ένα λίτρο νερό και ελαφρύ κολατσιό, ενώ η ένδυση τους να είναι ανάλογη των καιρικών συνθηκών και να φορούν αθλητικά ή ορειβατικά υποδήματα. Η πεζοπορία θα γίνει συνοδεία ιατρού. Πληροφορίες: Σπύρος Δούδαλης, τηλ. 6988279407.

Επίσης, στο πλαίσιο της Ευρωπαϊκής Εβδομάδας Κινητικότητας o Δήμος και οι φίλοι του ποδηλάτου της πόλης, καλούν κάθε ενδιαφερόμενο να ζήσει την εμπειρία της ομαδικής ποδηλατάδας οργανώνοντας βραδινή και ημερήσια διαδρομή.

p.p1 {margin: 0.0px 0.0px 0.0px 0.0px; font: 12.0px Helvetica} p.p2 {margin: 0.0px 0.0px 0.0px 0.0px; font: 12.0px Helvetica; min-height: 14.0px}

«Στόχος είναι να δούμε το ποδήλατο ως εναλλακτικό μέσο μεταφοράς και να πειστούμε ότι η μετακίνηση με αυτό είναι εφικτή», αναφέρεται σε ανακοίνωση.

Share on facebook
  • Εφημερίδα Ανεξάρτητος
  • Εφημερίδα Ανεξάρτητος
  • Εφημερίδα Ανεξάρτητος